Държавните дружества вероятно ще си имат министерство

Държавните дружества вероятно ще си имат министерство

© Цветелина Белутова, КапиталПреговарящите за правителство партии обсъждат идеята икономическата активност да се раздели в две посоки като всички държавни дружества получат министерство, а в отделно да бъдат фондът за иновациите, фондът на фондовете, Българската банка за развитие. Това се разбра от интервю на Кирил Петков пред Би Ти Ви. Той мотивира тази своя идея с това, че докато е бил министър на икономиката е виждал липса на координирана стратегия за икономически растеж. Допълни, че преди да заеме поста е смятал, че частният собственик винаги е по-добър стопанин, но е променил мнението си и смята, че няма значение кой е собственик, а дали е налице добро управление.


Петков обяви, че днес се очаква да бъде пратена "първа чернова" на коалиционните партньори за преглед и до сряда се очаква проектът да бъде завършен с всичките политики и разпределението на министерствата.


Отказа да назове обсъждани имена на потенциални министри, за да не наруши уговорката между партиите първо да се постигне споразумение, после да се уточни структурата на правителството и едва след това да се обсъждат имена за постовете. На въпрос дали се търси специален пост за лидера на БСП в оставка Корнелия Нинова той посочи, че досега никой по имена не е търсил специални постове.
Посочи, че след като се уточнят основните неща всяка партия ще има възможност да предложи най-добрите си експерти за постовете и освен това най-вероятно на министрите ще се даде възможност сами да си подберат заместниците, за да няма оправдания, че нещо не е свършено, защото заместниците са от друга партия. Потвърди, че би се радвал Бойко Рашков да запази поста в редовно правителство, но не се разбра от думите ме дали Рашков се е съгласил да бъде номиниран.


По-късно пред БНР говори Даниел Лорер, който му бе съветник в икономическото министерство и за когото се смята, че вероятно ще бъде номиниран за министър на външните работи. От думите му се разбра, че "Продължаваме промяната" ще поеме здравното министерство. "Министърът на здравеопазването трябва да е силен човек, да има емпатия. В тази посока имаме добри идеи", заключи той.


Петков подчерта, че никой министър няма да притежава нищо, а ще има задачи за изпълнение и освен това, че няма да бъде спирана проверка на антикорупционната комисия срещу никого. В друго интервю вчера Петково обяви, че очаква за "първа малка победа" на промяната смяната на закона и ръководството на антикорупционната комисия. Днес допълни, че важна стъпка е подмяна на Инспектората на Висшия съдебен съвет, чиито мандат е изтекъл, с качествени хора при прозрачни условия, които да ревизират работата на съвета.


На въпрос, свързан с намерението на "Продължаваме промяната" максималният осигурителен праг да се повиши от 3 хил. на 3450 лв. догодина, което е коефициент на увеличение от 2.3 спрямо средната работна заплата Петков обясни, че идеята е да се заложи тази зависимост на различни показатели от средната заплата. Така няма да се налага всяка година да се обсъждат различни прагове, обяви той. Допълни, че този коефициент от 2.3 е по-малък от прилагания в годините назад досега спрямо средната заплата.


Коефициентът бе предложен от Асен Василев при преговорите с другите партии в сектора на финансите. Срещу него остро възрази "Демократична България", защото с това на практика ще се осигури осигурителното бреме за хората с високи заплати, сред които и ИТ сектора.


Петков обяви, че разбира ИТ сектора, който не иска да плаща повече, но посочи, че икономиката се развива и след 15 г. тези 3 хил. лв. ще са нищо, а целта е всички прагове да се движат съобразно средната заплата.


На въпрос дали и в Народното събрание трябва да се влиза срещу зелен сертификат, Петков посочи, че според него трябва да е така, след като документът се изисква за посещение в ресторант. Допълни обаче, че въпросът ще бъде подложен на дискусия.


Не можа да отговори как ще се плаща на Делян Пеевски като депутат, тъй като той е с блокирани банкови сметки заради санкциите по закона "Магнитски", но каза, че е голяма грешка на ДПС да номинира "точно този кандидат", и то от два избирателни района.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK