Асен Василев обяви 30 хил. по-малко чиновници и настоя за 3450 лв. осигурителен праг

Асен Василев обяви 30 хил. по-малко чиновници и настоя за 3450 лв. осигурителен праг

© Надежда Чипева, КапиталПродължаваме промяната" настоява да се определи коефициент на зависимост между средната работна заплата и максималния осигурителен праг от 2.3 и той да се приложи още идната година, което ще го повиши с 450 лв. до 3450 лв. Това се разбра от интервю на Асен Василев пред Би Ти Ви. Той заяви и че в рамките на следващата година централната администрация поетапно трябва да намалее с 30 хил. души


Отново подчерта, че трета поредна година прагът остава 3 хил. лв., а в това време средната работна заплата се е повишила. Напомни позицията на политическата си формация, че предлаганият праг е най-ниският от въвеждането на максималния осигурителен доход и че предлаганото съотношение гарантира сигурност за 4 г. напред и яснота как ще се формира и занапред.


Посочи, че тази стъпка няма да увеличи сивия сектор, защото хората с доходи над 3 хил. лв. няма да започнат да ги укриват. Допълни, че при въвеждането на този коефициент допълнителните приходи ще са в рамките на 100 млн. лв. при 500 млн. лв. към края на ноември в резултат на по-добрата работа на приходната администрация и спирането на течове в държавата.
На този фон тези 100 млн. лв. не са някакъв огромен ресурс за много допълнителни политики, но правим това, защото е честно спрямо всички други. "Да не го направим, означава намаление на данъчната тежест при най-високите заплати - при растяща инфлация и ръст на средната заплата. Това означава намаляване на данъците за тази група", обясни Василев.

Анализира, че вдигането на минималната работна заплата, което бе договорено при преговорите в бъдещата коалиция, също ще повлияе на бизнеса, който дава такива заплати и ще повиши разходите му. "Всички трябва да могат да носят еднаква тежест. И искаме като сигнал да изпратим това, че няма богата държава с ниски заплати. Ако някой инвеститор заради 50-100 лв. на месец на работник би напуснал страната, по-добре да не е в страната", заключи Василев.

Подобна теза защити и Димитър Манолов, лидер на КТ "Подкрепа" и председател на Надзорния съвет на НОИ по-рано пред държавното радио. Той не смята, че ИТ бизнесът, който потенциално е най-засегнат от вдигането на прага, ще напусне страната, защото няма къде да отиде, където да е по-ниско облагането. Допълни, че в момента всеки лев от заплата над 3 хил. лв. реално не е обложен за разлика от всички под този праг.


"Друг е въпросът дали трябва да има максимален осигурителен доход", допълни той. Напомни, че той е бил въведен, когато скалата на облагане на доходите беше прогресивна.

"Имаше възможност за балансиране на изземането през данъци и осигуровки, но сега е регресивно, понеже процентът, който се удържа от доходите, е еднакъв за всички доходи, но от един доход нататък не се събира осигурителна вноска. Тогава изземването от данъци и осигуровки става регресивно".

Тази седмица се разбра, че асоциациите в ИТ сектора са изпратили писмо до Асен Василев, в което изразяват аргументите си срещу повишението на осигурителния праг. Не е известно дали са имали среща с него, но такава се състоя с представители на "Демократична България". Обединението е единственото против мярката, което се видя още при преговорите между партиите за финансите.


Чиновниците намаляват с 30 хил.


Василев обяви и 15% съкращения в държавната администрация още догодина в синхрон с договореното при преговорите. Изчисли, че това означава централната администрация да намалее с 30 хил. души. Анализира, че в момента безработицата е много ниска и кога ако не сега, пазарът на труда може да поеме освободените. Обяви, че всеки министър ще трябва да изпълни плана като огледа собствената си администрация и премахне неефективно работещите структури. Обяви и че има едни и същи звена във всички ведомства, които се предвижда да бъдат обединени в център за споделени услуги. В петък пред "Панорама" допълни и че има много работещи в пенсионна възраст в държавната администрация.


На въпрос не се ли опасява, че такова голяма съкращаване на администрацията ще настрои много хора срещу "Продължаваме промяната" Василев отговори: не сме дошли тук да се харесваме, а да свършим работа.


Допълни, че в понеделник трябва да се направи финален преглед на споразумението и потвърди, че то ще стане публично след подписването му.


Би Ти Ви, позовавайки се на своя информация, обяви, че партиите са се договорили "Продължаваме промяната" да има 8 министерства, сред които тези на здравеопазването и образованието, БСП и "Има такъв народ" - по 4, а "Демократична България" - 3.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK