На живо

Консултациите за кабинет: Ще има четирима вицепремиери, Нинова не отрича да е една от тях (хронология)

Консултациите за кабинет: Ще има четирима вицепремиери, Нинова не отрича да е една от тях (хронология)

© Велко АнгеловКабинетът, министър-председател в който ще бъде един от лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, ще има четирима вицепремиери, но все още не е изяснено дали всяка партия ще получи по един от тези постове. Лидерът на БСП Корнелия Нинова нито отрече, нито потвърди, че ще е вицепремиер, но обяви, че ресорното министерство, което ще отговаря на държавните предприятия, ще се нарича Министерство на икономиката и индустрията.


В кабинета ще има две нови министерства, едното от които - за растежа и иновациите. Досега министерствата бяха 17.


Това се разбра след първия ден на консултации при президента Румен Радев, който днес се срещна с поотделно с представители на четирите най-големи парламентарни групи в 47-ото Народно събрание - "Продължаваме промяната", ГЕРБ - СДС, ДПС и "БСП за България". Държавният глава обяви края на едноличната премиерска власт.
Според кандидата за премиер Кирил Петков е наложащо да има редовно правителство, което в един пълен мандат и с работещ парламент да решава проблемите в страната. Корнелия Нинова е на мнение, че най-важна е грижата за хората, заради което трябва спешно да се приеме бюджетът за 2022 г.


Днес и утре "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България" трябва да върнат бележки по коалиционното споразумение, а Кирил Петков изрази готовност да вземе мандата за съставяне на правителство още тази седмица.


Представителите на ГЕРБ-СДС се обявиха за "знаеща, можеща и непримирима опозиция", която ще посочва грешките. А ДПС ще реши как да гласува по състава и структурата на Министерския съвет, като се запознае с програмата и кандидатите за министри.


"Дневник" представя хронология от срещите на "Доондуков" 2 днес. Утре предстоят разговори на Румен Радев с "Има такъв народ", "Демократична България" и "Възраждане".

Корнелия Нинова обяви, че ще има Министерство на икономиката и индустрията

Консултациите за кабинет: Ще има четирима вицепремиери, Нинова не отрича да е една от тях (хронология)

© Велко Ангелов

Лидерът на БСП Корнелия Нинова не отрече, че може да е кандидат за вицепремиер в бъдещия кабинет. На въпрос на журналисти тя каза: "Всички персонални въпроси за министри ще разгледаме по-късно с коалиционните партньори. Днес сме съсредоточени върху споразумението".


Корнелия Нинова каза, че е спекулация, че ще има министерството на държавните предприятия, възможността за което нарече абсурдна, но от думите й се разбра, че това ведомство, което ще отговаря за тях, ще се нарича Министерство на икономиката и индустрията. Тя не отговори дали ще го оглави.


На въпрос дали Ирена Анастасова ще е социален министър представители на БСП се засмяха и попитаха за въпроси, които не касаят персоналния състав на правителството.


От думите на Корнелия Нинова се разбра, че днес отново се е срещала с Кирил Петков и Асен Василев, защото БСП е имала бележки по споразумението, както и че всяка партия ще подпише отделно споразумение с тях.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова след срещата с президента:

За Радев БСП ще е силен социален вектор в новия кабинет

Консултациите за кабинет: Ще има четирима вицепремиери, Нинова не отрича да е една от тях (хронология)

© Велко Ангелов

За БСП най-важна е грижата за хората, да не се вдига цената на тока за битовите потребители, да се помогне на здравната система, да се подпомогне икономиката. Бюджетът за 2022 г. е най-важен и трябва да започне приемането му, обяви на "Дондуков" 2 лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите й социалистите разбират отговорността на момента.


"Обществото ни е дълбоко разделено социално, с растящи неравенства и бедност и се надявам, че вие ще имате принос за решаване на тези проблеми, тъй като новото управление има нужда за силен социален вектор. Намирам там поле за много работа", каза Румен Радев.


От БСП президентът поиска да разбере какво са готови да предложат за разрешаването на личностния и системен проблем в съдебната система. Той каза, че и на отминалите избори избирателите на БСП са доказали, че са срещу беззаконието.


"Да, проблемът е системен и независимо от това как се казва главният прокурор трябва да се ограничат неговите правомощия, да се закрият специализираните съдилища и прокуратурата и да има съдебен контрол над актовете му", каза Корнелия Нинова.

В 14.00 часа започна последната среща за деня, която е с представители на "БСП за България".

ДПС припомни, че парламентът не уволнява в съдебната система

Консултациите за кабинет: Ще има четирима вицепремиери, Нинова не отрича да е една от тях (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

ДПС ще реши как да гласува по проекта за персонален състав и структура на Министерския съвет, след като види програмата му и персоналния състав. На въпрос дали може ДПС да гласува "за" лидерът Мустафа Карадайъ каза, че това не противоречи на законите на физиката.


На въпрос дали ДПС подкрепя смяната на главния прокурор Иван Гешев Мустафа Карадайъ каза: "Реформи в съдебната система - да. Дотолкова, доколкото минава през законодателството. Доколкото за персонални състави на органи и институции, отговорността е на компетентните. Народното събрание нито уволнява, нито назначава в съдебната система".


На въпрос дали в ДПС има депутат, който е охрана на Делян Пеевски, лидерът каза: "Мен ли ме визирате? Да, охрана съм. На правата и свободите, на всички граждани. Не само аз, а цялата ни парламентарна група и ръководство на партията сме охрана".


За Мустафа Карадайъ не е лоша идея да се влиза със зелен сертификат в парламента.

ДПС след срещата с президента:

ДПС предупреди, че страната закъснява с парите от ЕС

Консултациите за кабинет: Ще има четирима вицепремиери, Нинова не отрича да е една от тях (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

На срещата на "Дондуков" 2 лидерът на ДПС Мустафа Кардайъ обяви, че преодоляването на политическата криза може да стане с диалог между партиите, политическите субекти и институциите. Той отново говори за рестарт на държавността и възстановяване на държавността.


"Страната има нужда от редовен кабинет с оглед на множеството кризи, пред които сме изправени - и здравната, и социалната, и икономическата, и финансовата. И те, и инфлацията, и растящите цени изискват отговорно управление с визия и отговорни субекти. Закъсняхме с Плана за възстановяване и устойчивост, закъсняваме с оперативните програми - те могат да дадат тласък за развитието на икономиката в страната и да се повишат стандарта за управление на гражданите. Самите граждани от нас очакват сигурност", каза още Мустафа Карадайъ.


В началото на срещата Румен Радев каза, че е важно мнението на всички парламентарни групи за дейността на бъдещия парламент и за очакванията към бъдещото правителство.

Срещата с ДПС:

Зам.-председател на ГЕРБ не отговори дали подкрепя смяната на Иван Гешев

Консултациите за кабинет: Ще има четирима вицепремиери, Нинова не отрича да е една от тях (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

След срещата с президента председателят на парламентарната група Десислава Атанасова обяви, че ГЕРБ-СДС няма да подкрепи ляво либерално правителство на четирите партии и ще гласува "против". Според зам.-председателя на ГЕРБ Томислав Дончев първостепенна задача на ГЕРБ-СДС е да гарантира максимална доза реалност, за да не къса правителството връзка с реалността.


На въпрос дали ГЕРБ-СДС ще подкрепи смяната на главния прокурор Иван Гешев и промени в конституцията за съдебна реформа, Томислав Дончев каза: "Ние сме за комплексна съдебна реформа. Досега не сме чули предложение. Ако има, може би бихме подкрепили. Иван Гешев не се избира от парламента. Ще коментираме предложение по предложение".


Според зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов коалицията няма да е четворна, а петворна. По думите му целта на Бойко Рашков е да се върне едно старо време, където се влиза навсякъде.


На въпрос трябва ли да се влиза със зелен сертификат в парламента Десислава Атанасова каза, че цялата парламентарна група на ГЕРБ-СДС е ваксинирана. По думите й темата ще бъде обсъдена утре на председателски съвет.

ГЕРБ-СДС след срещата с Румен Радев:

ГЕРБ обяви, че ще осветлява всяка грешка на новия кабинет

Консултациите за кабинет: Ще има четирима вицепремиери, Нинова не отрича да е една от тях (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

На срещата с президента ГЕРБ-СДС се обяви за "знаеща, можеща и непримирима опозиция със силни и непримирими позиции по отношение на отстояването на демокрацията". "Ако правителството има нужда от помощ и съвет, ще ги получат. Всяка грешка ще бъде осветявана, всяка грешка ще бъде сочена", каза председателят на парламентарната група Десислава Атанасова. Тя нарече бъдещото управление ляволиберална коалиция.


От своя страна президентът Румен Радев каза, че ще бъде критичен към бъдещата власт така, както е бил критичен и към управлението на Бойко Борисов.


ГЕРБ-СДС използва възможността да критикува и президента, че обществото било разделено, и служебното му правителство - че последните месеци били на чегъртане и репресии. Десислава Атанасова съобщи, че тази сутрин редакцията на в. "Труд" е била с барикадиран вход, а Румен Радев каза, че доколкото знае става въпрос за неплащане на наем, но не се меси в работата на служебното правителство.

Втората среща е с ГЕРБ-СДС.

Кирил Петков ще има четирима вицепремиери

Консултациите за кабинет: Ще има четирима вицепремиери, Нинова не отрича да е една от тях (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

Кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната" Кирил Петков отказа да потвърди дали формулата на разпределение на постовете в бъдещия кабинет е 10-4-4-3, но каза, че в него ще има четирима вицепремиери (но към момента не било точно разпределено по един за всяка партия). По непотвърдена информация "Има такъв народ" отказва вицепремиерски пост.


Новите министерства са две - на държавните предприятия и на растежа и иновациите, на които ще бъде разделено всъщност Министерството на икономиката. Той не отговори дали държавните предприятия ще се управляват от Корнелия Нинова, която да е вицепремиер.


Кирил Петков каза, че се надява още тази седмица да получи мандата за съставяне на правителство, но всичко зависи от коалиционните партньори, които до утре след обяд трябва да дадат обратна връзка по коалиционното споразумение. По думите му има около 10% разминавания, но няма червени линии нито за Северна Македония, нито за максималния осигурителен доход, като съотношението на последния било 2.3 спрямо минималната работна заплата.

Кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната" Кирил Петков след срещата с президента:

Министерските кресла са разпределени според представителността в парламента

Консултациите за кабинет: Ще има четирима вицепремиери, Нинова не отрича да е една от тях (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

Днес и утре БСП, "Демократична България" и "Има такъв народ" трябва да върнат своите бележки по коалиционното споразумение, което снощи около полунощ им е било изпратено от "Продължаваме промяната". На консултациите при президента кандидатът за премиер Кирил Петков каза, че се надява в най-къси срокове да вземе мандата за съставяне на правителство от държавния глава.


"С уважение към гласоподавателите ние избрахме принципа на пропорционалност. Всяка една от партиите да бъде близко до гласовете си представена в коалицията", каза още Кирил Петков. По думите му разговорите и на експертно, и на лидерско ниво са били конструктивни.


Според него на България вече и е абсолютно наложащо да има редовно правителство с пълен мандат и работещ парламент, за да се решават проблемите. "Независимо дали си ляв, център или десен - България има нужда от магистрали, от безопасни язовири, от добри доходи и да си върне българите от чужбина", каза още Кирил Петков.


"Доверието на българските граждани не се дава даром и трябва да се отстоява непрекъснато. Времето на едноличната премиерска власт приключи и надеждата то да бъде възстановено беше отхвърлена", каза от своя страна президентът Румен Радев. Той обяви още, че президентската институция е отворена за диалог с бъдещото управление. От "Продължаваме промяната" поиска виждания за разширяване на ЕС и за отстояване на националната ни идентичност, както и за действията на дипломацията, т.е. действията по отношение на Северна Македония.

В 9.00 часа започват консултациите с "Продължаваме промяната", чието начало е открито за медиите.

По конституция консултациите при държавния глава се провеждат с всички парламентарни групи. В 47-ия парламент те са седем. Ето и разпределението на мандатите:


Преди да подпише коалиционното споразумение, БСП свиква присъствено заседание на широкото си ръководство - Националния съвет, което ще се проведе утре от 14.00 часа. На него трябва да бъдат определени и кандидатите за министри на левицата, които по неофициална информация се очаква да бъдат четирима.


През последната седмица изглеждаше, че се търси пост на лидера в оставка Корнелия Нинова. Първоначално имаше неофициална информация, че тя може да е ротационен председател на Народното събрание, но самата тя отрече, а за поста бе избран Никола Минчев от "Продължаваме промяната". Според информация на БНР Корнелия Нинова ще бъде вицепремиер в бъдещия кабинет и ще ръководи новото министерство, което ще отговаря за държавните предприятия.


Очакванията са утре на "Позитано" 20 вътрешната опозиция да оспори взетото на подпис решение Нинова да преговаря за кабинет, както и да поиска конгресът на партията, който трябва да потвърди оставката й, да е по-рано, а не на 22 януари.

Преди да връчи мандата на Кирил Петков президентът свиква партиите

Днес президентът Румен Радев започва предвидените в конституцията консултации с представители на "Продължаваме промяната", ГЕРБ - СДС, ДПС и "БСП за България", а утре ще разговаря с "Има такъв народ", "Демократична България" и "Възраждане". Открити за медиите ще бъдат встъпителните думи в началото на всяка среща, чиято продължителност се планира да бъде един час. Първата среща с представители на "Продължаваме промяната" започва в 9.00 часа.


Консултациите за кабинет: Ще има четирима вицепремиери, Нинова не отрича да е една от тях (хронология)

© Юлия Лазарова


След консултациите държавният глава трябва да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за премиер на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Срок за връчването няма, но Петков има седем дни, за да го изпълни.


Тази седмица другите три политически формации - "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България", трябва да одобрят коалиционното споразумение, което по думите на Кирил Петков в интервю по БНР в неделя ще бъде подписано поотделно с всяка от тях (какво успяха да договорят четирите формации на публичните разговори за политики четете тук).


Оптимистичният вариант според него да бъде гласувано правителството е до края на тази седмица, а реалистичният - през другата. Всяка формация по думите му ще получи кредит на доверие сама да излъчи кандидатите за министри. Сред кандидатите на "Продължаваме промяната" ще са Асен Василев (финанси), акад. Николай Денков (образование) и Бойко Рашков (вътрешни работи).


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK