Отделни споразумения и съгласуване на всяка стъпка: какво предвижда договорът за властта

Отделни споразумения и съгласуване на всяка стъпка: какво предвижда договорът за властта

© Цветелина Белутова, КапиталЧетирима вицепремиери, две нови министерства, 18 постоянно действащи експертни съвета, законодателна програма с конкретни срокове и разпределение на постовете по формулата "10-4-4-3" - това най-обобщено е записано в работния документ на бъдещото коалиционно споразумение, който "Дневник" видя. Късно снощи той е изпратен от "Продължаваме промяната" до БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". Очаква се днес и утре формациите да обсъдят и върнат бележките си по него, а след като бъде изработен окончателният му вариант, той да бъде подписан от лидерите им най-късно в рамките на следващата седмица.


От проекта, до който "Дневник" получи достъп, се вижда, че постовете в бъдещия кабинет ще бъдат разпределени в съотношение 10:4:4:3 между партиите, пропорционално на парламентарното им представителство. Председателските места в парламентарните комисии пък ще бъдат разпределени в същото съотношение, но ще има стремеж да не съвпадат с ресорните министерства по партии. Същата пропорция ще се опитат да спазят и при назначението на областните управители.


Партийните лидери с волеизявление ще се присъединят към коалицията


Всеки лидер ще подпише волеизявление за присъединяване към коалиционното споразумение. С него партньорите се ангажират да създадат стабилно правителство и да му осигурят парламентарно мнозинство. Те ще се откажат от законодателно съревнование помежду си и ще се задължат да координират инициативите си за промяна в законите. Ще подкрепят в пленарна зала законопроектите, които са необходими за изпълнение на набелязаните политики, а 18 експертни съвета ще съгласуват поне веднъж месечно решения за възникващи актуални проблеми.
Дейността на всеки от министрите ще е политическа отговорност на партията, която ги е излъчила, но кандидатурите ще бъдат обсъдени с "Продължаваме промяната" като мандатоносител. Към министрите и зам.-министрите, които министрите сами ще подбират, има две предварителни условия - за нулева толерантност към корупцията и експертен потенциал.


Министерския съвет пък ще одобрява назначаването на всички кандидати за председатели на държавни агенции, директори на изпълнителни агенции, ръководители на държавни институции, прокуристи, временно изпълняващи членове на органи за управление и контрол на публичните предприятия. Намерението е броят на членове на бордовете на държавните дружества да бъде сведен до минимум.


Като цяло заявката в проектодокумента е да не се увеличава броят на чиновниците.


Кабинет с четирима вицепремиери


В бъдещия Министерски съвет ще има четирима вицепремиери - двама от тях ще са от квотата на "Продължаваме промяната", и по един - от БСП и "Демократична България", което пък потвърждава информацията, че "Има такъв народ" отказва да има свой вицепремиер. Министрите на финансите (кандидат е Асен Василев) и по ефективно управление, които ще бъдат излъчени от "Продължаваме промяната", ще бъдат и вицепремиери. Намеренията на формацията, заявени през последните дни, са за мащабна структурна реформа и вероятно с това е свързан и този пост.


Формацията ще отговаря още и за образованието (най-вероятно служебният министър Николай Денков), здравеопазването (според източници на "Дневник" това е председателят на Българския фармацевтичен съюз Асена Сербезова), вътрешните работи (сегашният служебен министър Бойко Рашков), отбраната, транспорта (създателят на компанията "Еконт" Николай Събев), растежа и иновациите (Даниел Лорер) и културата.

Потърсена от "Дневник" Сербезова, която стана известна в началото на коронакризата покрай опита на прокуратурата да й вмени "всяване на паника", отложи до финала на преговорите отговора на въпроса дали ѝ е предлаган този пост и дали би го приела. По думите й не би имало значение от коя политическа сила би била издигната кандидатурата й, защото всеки има граждански дълг и не би трябвало да има значение, ако ще се случват хубави неща кой от коя партия е. Просто има цели, които са надпартийни", заяви Сербезова."


Отговорност на БСП е управлението на министерството на труда и социалната политика, земеделието, туризма и министерството на икономиката и индустрията, чийто ръководител ще бъде и вицепремиер. Смята се, че то ще бъде оглавено от лидера на социалистите Корнелия Нинова, която днес пред журналисти не потвърди, но и не отрече, че ще е вицепремиер. За земеделското министерство се обсъжда името на бившия депутат Стефан Бурджев, който въпреки второто си място в Плевенската листа, не успя да влезе в 47-я парламент, а за социалното - зам.-председателя на Националния съвет на БСП Ирена Анастасова, която е и един от най-близките хора до Нинова, казват източници на "Дневник".


Според работния документ четири ще са министерствата, управлявани от кадри на "Има такъв народ - енергетиката, външните работи, регионалното развитие и благоустройството и спорта. Според медийни публикации кандидати за четирите поста са Александър Николов, Димитър Гърдев, Гроздан Караджов и Радостин Василев.


На "Демократична България" се предлагат ресорите правосъдие, който според източници на "Дневник" се очаква да оглави Надежда Йорданова, електронно управление, за което ще бъде предложен Божидар Божанов и околна и среда и води, за което се очаква да бъде предложен съпредседателят на "Зелено движение" Борислав Сандов.


Националният съвет на БСП трябваше да се събере присъствено утре, за да обсъди споразумението, структурата на Министерския съвет и предложенията на БСП за министри, но този следобед заседанието бе отложено заради продължаващите преговори по коалиционното споразумение, което е знак, че още има неизчистени въпроси.


Размествания по ведомства


Разпределението на отговорности между партиите и създаването на две нови министерства върви и с пренареждане на някои от подведомствените структури, се вижда от проекта.


Ако споразумението бъде подписано съгласно текста, с който "Дневник" се запозна, премиерът ще вземе на личен контрол дейността на Българската агенция по безопасност на храните, срещу която в годините имаше множество сигнали за корупция. На негово подчинение се очаква да премине и Изпълнителната агенция по горите. Досега тя беше структура, подведомствена на земеделското министерство, а горски, ловни и екоорганизации наскоро излязоха с призив това да се промени, за да стане управлението на горите професионално и прозрачно.


Земеделското министерство ще се лиши и от още една ключова структура - агенция "Сертификационен одит на средствата от Европейските земеделски фондове", която според замисъла ще премине под контрола на министъра на финансите. Земеделските фондове са едно от най-големите пера в еврофинансирането за България.


Сегашното Министерство на икономиката се разделя на две като "Продължаваме промяната" се предлага да контролира "растежа и иновациите", под чиято шапка ще преминат "Българската банка за развитие", "София тех парк", Българската агенция за инвестиции. Към Министерството на икономиката и индустрията, което ще е под контрола на БСП, ще бъде прехвърлен "Терем холдинг", досега управляван от военното ведомство, и компанията "Транспортно строителство и възстановяване", сега под шапката на Министерството на транспорта. Дружеството беше възложител на инхаус поръчката за стотици милиони левове за удълбочаване на Варненското езеро.


Държавната петролна компания, която според идеите при управлението на ГЕРБ щеше да строи и поддържа верига държавни бензиностанции, и чиято издръжка струваше на бюджета 50 млн. лв. без да има резултат, ще бъде закрита.


По време на откритите преговори бе постигнато съгласие за създаването на Министерство на електронното управление, което занапред ще ръководи дейността и на държавното дружество "Информационно обслужване", както и на държавна агенция "Електронно управление" и дирекция "Информационни технологии".


Заместник министър-председателят по ефективно управление - отново в ресорите на "Продължаваме промяната", ще концентрира контрол върху три ключови звена. Той ще поеме от транспортното министерство управлението на работата на "Български пощи", от регионалното ведомство - на главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО), а от правосъдното - на Агенцията по вписванията.


Управлението на язовирите, което досега се извършваше от Министерството на икономиката, се предава на Министерството на земеделието.


Най-спешните задачи пред новата власт


Най-спешните задачи на новата власт, според подготвената законодателна рамка, са в областта на правосъдието.


Със срок "Незабавно" са записани промените в Наказателно процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт (ЗСВ) за:

  • закриване на специализираните наказателен съд и прокуратура
  • въвеждане на съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство
  • ограничаване правомощията на главния прокурор по надзора за законност само до конституционно предвидената компетентност (промени само в ЗСВ)
В следващите десет дни - до 17 декември, е предвидено да бъде транспонирана евродирективата за защита на подателите на сигнали за нарушаване на правото на Евросъюза.
В оставащите 13 работни дни до края на годината през парламента трябва да мине и промяна в Закона за ДДС, с която ставката на данъка за търговия с книги и бебешки храни и пелени, както и за ресторантьорски и кетъринг услуги ще се запази 9% до края на 2022 г. Промяната беше наложена като мярка срещу предизвиканата от коронавируса криза.


Срок "незабавно, но не по-късно от 3 месеца от започване работата на Народното събрание", т.е. до началото на март, е посочен за промени в специалния закон за антикорупционната комисия и Наказателно-процесуални кодекс, с които комисията да се раздели на две структури, да се реформира и да получи разследващи функции. В същия срок трябва да бъде променен Законът за съдебната власт, за да се трансформира Висшият съдебен съвет от постоянно във временно действащ орган. Обсъждането на промени в Конституцията има още три месеца срок - до началото на юни.


Законодателната рамка потвърждава анонсите до края на януари 2022 г. да бъде приет държавният бюджет за следващата година. Според документа обаче до юли ще бъде гласувана и актуализация на бюджета.


Как ще се договарят партиите

  • Всеки лидер ще подпише волеизявление за присъединяване към коалиционното споразумение. С него партньорите се ангажират да създадат стабилно правителство и да му осигурят парламентарно мнозинство.
  • Партньорите са отказват от законодателно съревнование помежду си и ще координират инициативите си за промяна в законите. Ще подкрепят в пленарна зала законопроектите, които са необходими за изпълнение на набелязаните политики.
  • Осемнайсет експертни съвета ще съгласуват поне веднъж месечно решения за възникващи актуални проблеми.
  • Дейността на министрите е политическа отговорност на партията, която ги е излъчила, но кандидатурите ще бъдат обсъдени с мандатоносителя.
  • Председателите на държавни агенции и комисии и изпълнителни комисии и членове на бордовете на публичните предприятия ще подлежат на предварително одобрение от Министерския съвет, независимо кой е органът, който ги назначава.
  • Областните управители и техните заместници ще се назначават пропорционално на парламентарното представителство.
.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK