За да има правителство, партньорите правят отстъпки по политики, остава да се разберат и за министрите

За да има правителство, партньорите правят отстъпки по политики, остава да се разберат и за министрите

© ДневникДопълнения в законодателната рамка, промени в изискванията за зам.-министрите и съветниците, за да няма риск от партийна феодализация на министерствата, изчистване на текстовете от всички партии - това са част от бележките по коалиционното споразумение, които "БСП за България", "Демократична България" и "Има такъв народ" имат към "Продължаваме промяната".


От днешните публични изказвания на лидерите се разбира, че всички са готови на отстъпки и промени, за да се стигне до подписване на документа и съставяне на правителство. Срокът за бележки и корекции е днес, след което националните съвети на партиите ще одобряват споразумението. Калина Константинова от "Продължаваме промяната" поясни пред Би Ти Ви, че партиите разменят черновите в интерактивен режим, така че всеки вижда в реално време бележките на останалите партньори.


От БСП твърдят, че всички бележки са изчистени още в понеделник, докато "Демократична България" и "Има такъв народ" още работят по споразумението. Партиите продължават да отказват публично да коментират имена на министри и кандидатите на другите формации.
Председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров обяви в отговор на въпроси на "Дневник", че няма големи разминавания, 90% от нещата са изяснени и очаква в рамките на часове и дни да има коалиционно споразумение. От изказванията на другите формации обаче се разбира, че едва ли преди четвъртък ще приключат вътрешнопартийните одобрения.


След консултациите президентът Румен Радев каза, че при готовност документът да бъде подписан ще връчи мандат на кандидата за премиер Кирил Петков от "Продължаваме промяната". Очакванията са това да стане до края на седмицата.


БСП поискала още социални закони


Според лидера на БСП Корнелия Нинова бележките на социалистите са били по законодателната рамка и са изчистени още в понеделник, след което левицата няма разминавания с "Продължаваме промяната". От "Позитано" 20 са предложили допълнения в законодателната част, касаещи социалната сфера - плащания за първо, второ и трето дете, увеличение на майчинството, безплатни лекарства за деца.


Между БСП и "Продължаваме промяната" няма разминаване.


Корнелия Нинова,,

лидер на БСП


"Между БСП и "Продължаваме промяната" няма разминаване. Чакаме одобрението от всички коалиционни партньори, за да сме сигурни, че всичко е решено окончателно, и ще свикаме Националният си съвет (заседанието трябваше да е днес, но бе отложено заради продължаващите преговори за коалиционното споразумение)", каза днес лидерът на БСП Корнелия Нинова в парламента, след което обяви, че очаква окончателен вариант тази вечер. Тя допълни, че окончателно не са подавани и обсъждани имена на министри и отказа да отговаря на въпроси за персонални назначения.


В понеделник Корнелия Нинова не потвърди и не отрече да е вицепремиер и министър на икономиката и индустрията. Според различни източници и публикации за социален министър се коментират две имена - на зам.-председателя на БСП Ирена Анастасова и на депутата Георги Гьоков, за земеделски - на бившия депутат Стефан Бурджев, а за министър на туризма - на депутата Христо Проданов.


В "Демократична България" са притеснени от партиен феодализъм в министерства


След срещата с президента Румен Радев съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обяви, че забавянето по коалиционното споразумение е по тяхна вина и е по технологични причини - текстовете на приложенията по отделните политики били получени в понеделник сутрин и трябвало време експертите да се запознаят. Един от въпросите, заради които е имало среща с "Продължаваме промяната" в понеделник вечерта, са изискванията за зам.-министри и съветници.


Има риск при съставяне на правителство да се получи партийна феодализация на министерства.


Атанас Атанасов,

лидер на ДСБ


"Има риск при съставяне на правителство да се получи партийна феодализация на министерства. Когато министърът по собствена воля може да си определя екипа, представете си какво може да се случи", обяви другият зам.-председател Атанас Атанасов.


Двамата не коментираха дали имат възражения по кандидати за министри от другите формации. Според вариант на проектоспоразумението, който "Дневник" видя вчера, беше предвидено само мандатоносителят да одобрява министрите на коалиционните партньори.


В интервю пред "Нова телевизия" съпредседателят на "Зелено движение" Борислав Сандов каза, че е обсъждано дали да има и вицепремер по климата, но няма такова решение и остава един пост вицепремиер и министър на околната среда и водите.

От "Демократична България" заявиха за "Дневник", че по всяка вероятност ще се съгласят на предложението на "Продължаваме промяната", след като Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) бъде разделена на две, едната ѝ част да продължи да е антикорупционна и да се засилят разследващите ѝ функции. По време на откритите преговори експерти на обединението се противопоставиха на тази идея с аргумента, че това ще я затвърди като "бухалка" на властта. Сега представители на "Демократична България" обясняват, че ще направят компромис по този въпрос, но ще настояват да има много засилен контрол върху комисията, за да не се превърне в инструмент за репресии. От обединението казват, че все още обсъждат как да бъде постигнат този вариант.
Сред темите, по които все още се водят разговори, е и въпросът за максималния осигурителен доход. Предложението на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Асен Василев е той да бъде увеличен от 3000 на 3450 лв. от януари, а "Демократична България" иска да няма промяна до 2023 г. Според членове на обединението обаче каквито и да са забележките по коалиционното споразумение и дали те ще бъдат взети под внимание или не, няма да има особено значение, тъй като коалиция трябва да се сформира, за да има България редовно правителство.


Тази вечер Националният съвет на "Зелено движение" трябва да одобри коалиционното споразумение и да определи кандидата за министър на околната среда и водите, който се очаква да бъде и вицепремиер. Най-споменаваното име за поста е на Борислав Сандов, но кандидати са още Зарица Динкова и Тома Белев. Утре вечер онлайн са и националните съвети на "Да, България" и ДСБ, които да се произнесат по коалиционното споразумение. "Да, България" трябва да излъчи и кандидати за министри, като коментираните имена са Надежда Йорданова (правосъдие) и Божидар Божанов (електронно управление).


"Има такъв народ" още обсъжда споразумението


И след срещата с президента Румен Радев, и пред журналисти в парламента депутатът от "Има такъв народ" Любомир Каримански каза, че партията още обсъжда коалиционното споразумение. Той обяви, че ще имат допълнения в законодателната част, но не каза какви са те. След това ще искат да видят изчистения текст с допълнения от всички бъдещи партньори.


Като се каже, че се избира А отбор, да бъдат положени на масата всички CV-та от този клас.


Любомир Каримански,

Има такъв народ


"Ще държим на почтеността. Червените линии са на коректност, почтеност и нещата да бъдат обсъдени коалиционно. Като се каже, че се избира А отбор, да бъдат положени на масата всички CV-та от този клас", каза Любомир Каримански след срещата с държавния глава.


От "Има такъв народ" не коментират имена на министри и дали ще имат вицепремиер. Според медийни публикации кандидати за четирите поста са Александър Николов (енергетика), Димитър Гърдев (външни работи), Гроздан Караджов (регионално развитие) и Радостин Василев (спорт).


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK