Вътрешният министър обяви, че има опити за гласуване с подвижна урна от хора без увреждания

Вътрешният министър обяви, че има опити за гласуване с подвижна урна от хора без увреждания

© Георги КожухаровНа първия блиц контрол в 47-ия парламент групата на ДПС попита служебния вътрешен министър и евентуален кандидат за същия пост в бъдещото правителство Бойко Рашков защо на последните избори полицаи са карали хора с увреждания, подали заявление за гласуване с подвижни урни, "да клякат, да стават, да вървят", макар да нямат право да оспорят решенията от ТЕЛК на близо 650 хил. граждани в България.


В отговор Бойко Рашков каза, че ДПС поставя известен политически рефрен, но засега твърденията са голословни. Той допълни, че следва да бъдат подадени сигнали, ако има данни, но предупреди да не се обиждат полицаите. Накрая каза, че има установени случаи, при които въпреки че няма заболявания, се правят опити за гласуване с подвижна урна, като целта е ясна. Не даде примери, но обяви, че всеки път на контрол ще разкрива по десет случая, ако спекулациите продължават.


Зам.-председателят на ДПС Халил Летифов отвърна, че полицаи нахлували в домовете на хората без основание, след което обяви, че именно Бойко Рашков уронва престижа на МВР.
"Някой от тази трибуна се опитва да замъгли нещата. За първи път делата срещу политическите права на гражданите надхвърлиха сто. При ГЕРБ нямаше такива. Ето как двете партии се наговарят. И на ДПС, и на ГЕРБ специално обещавам да видим кой упражнява репресия, кой изкривява политическата обстановка и кой налага закон", обяви Бойко Рашков. И ДПС, и ГЕРБ възразиха в реплики.


И вторият въпрос на ДПС бе към вътрешния министър и касаеше сигнали за проверяване на хора в две изборни секции в страната. Бойко Рашков отвърна, че сигналите трябва да бъдат подадени към компетентните органи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK