Корнелия Нинова се изправя пред опозицията в БСП с искане да я одобри за вицепремиер

Корнелия Нинова разговаря с Кирил Петков в пленарна зала на 8 декември

© Юлия Лазарова

Корнелия Нинова разговаря с Кирил Петков в пленарна зала на 8 декемвриЗа първи път от месеци лидерът на БСП Корнелия Нинова свиква на присъствено заседание широкото ръководство - Националният съвет на БСП, в който участват 185 социалисти от цялата страна, от които поне 50 се смятат за нейни критици или част от т. нар. вътрешнопартийната опозиция. Едно от решенията, които тясното ръководство - Изпълнителното бюро на "Позитано" 20, се очаква да предложи на съвета, е да одобри Корнелия Нинова за кандидат за вицепремиер и министър на икономиката и индустрията в кабинета на Кирил Петков. Едно от исканията на опозицията обаче вероятно ще е Нинова, която след изборния провал обяви оставка като лидер, но от 22 януари 2022г., да напусне поста си в партията още сега, твърдят източници на "Дневник".


В петък (10 декември) заседанието на Националния съвет на БСП, който заради пандемията в последните месеци одобряваше решения "на подпис", ще е присъствено, но закрито за медиите. В дневния ред се очаква да бъдат одобряване на коалиционното споразумение за бъдещо управление и кандидатите на БСП за министри.


Какво ще предложи Нинова


След финалните редакции ръководеното от Корнелия Нинова Изпълнителното бюро на БСП ще предложи на Националния съвет да одобри коалиционното споразумение за управление между "Продължаваме промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България". В четвъртък (9 декември) в парламента имаше извънредна среща между четирите формации, тъй като социалистите са имали корекции по законодателната част, касаещи социалната политика, но не бе обявено какви и колко са те.

По информация на "Дневник" в споразумението е залегнало "повишаване на достъпа до здравеопазване, в т.ч. и на деца до 14 г.", а БСП иска безплатни лекарства за тях. Освен това има ангажимент за обвързване на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години с минималната работна заплата, което също иска левицата.

До последно не е известно и кои точно са кандидатите за министри на БСП. Според различни източници от партията и преговарящите кандидатът за вицепремиер и министър на икономиката и индустрията ще е Корнелия Нинова.
Потвърдено е, че БСП получава още три министерства - на труда и социалната политика, на земеделието и на туризма. Според споразумението Агенцията за безопасност на храните и Агенцията по горите преминават от земеделското министерство към премиера, а агенцията за одита на средствата от еврофондовете към това ведомство към финансовия министър.


За социален министър най-много се коментира името на депутата Георги Гьоков, макар че според социалисти за поста може да бъде номиниран и съвсем неизвестен човек от партията. За земеделски министър се обсъжда бившият депутат Стефан Бурджев, макар че има и предположения за още двама кандидати - бившия евродепутат Момчил Неков и бившия депутат Румен Георгиев. Според медийни публикации в последния момент за поста може да бъде номиниран общинският съветник от Стара Загора Иван Върляков. За министър на туризма се очаква да бъде издигнат депутатът Христо Проданов.


Какво ще прави опозицията


Вътрешнопартийната опозиция обаче няма намерение да приеме кандидатите на Нинова, а смята да издигне свои, твърдят социалисти пред "Дневник". Според очакванията за разпределението на гласовете критиците на Корнелия Нинова обаче няма как да надвият поддръжниците й.


Освен това опозицията ще иска преди да разглежда коалиционното споразумение, Корнелия Нинова да анализира резултатите от изборите на 14 ноември, при които БСП се срина до четвърта политическа сила с подкрепа от 267 816 души, докато през 2017 г. за левицата са гласували 955 490 души . Заради резултата Корнелия Нинова обяви, че подава оставка, която конгресът на 22 януари да констатира, но критиците й искат да се оттегли още сега. Очаква се на пленума те да предложат националният съвет да констатира оставката й, а председателството на БСП да се поеме от нейн заместник като Кристиан Вигенин например, докато не се проведе пряк избор за лидер.

Корнелия Нинова се изправя пред опозицията в БСП с искане да я одобри за вицепремиер

© Лили Тоушек


"Постижения" от преговорите


Очаква се Нинова да представи от своя страна като постижение, че партията влиза във властта. Още преди и по време на преговорите тя се опита да демонстрира, че БСП ще има водеща роля, като искаше срещи с "Продължаваме промяната" по различни поводи и те винаги попадаха в медиите. И в четвъртък (9 декември) бъдещите коалиционни партньори се събраха на сутрешна среща преди заседанието в парламента по искане на левицата, а преди нея Нинова обяви само, че е заради детайли в социалната политика, а след нея - че са постигнали разбирателство.


Седмица по-рано, ден преди първото заседание на парламента, имаше неофициални твърдения, че Нинова иска да бъде председател на парламента, но след идеята за ротационен принцип между четирите партии в бъдещото управление, се е отказала и започват преговори за нов пост за нея.


Всичко най-важно от преговорите за правителство - тук


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK