БСП издигна Нинова за вицепремиер и спорен кандидат за земеделски министър

БСП издигна Нинова за вицепремиер и спорен кандидат за земеделски министър

© Дневник



За по-малко от три часа и изненадващо единодушно Националният съвет на БСП е одобрил коалиционното споразумение за бъдещо управление, което лидерът Корнелия Нинова има мандат да подпише с "Продължаваме промяната", както и лансираните от нея кандидати за министри.


Със 138 гласа "за", без "против" и "въздържал се" участвалите в закрития за медии пленум на "Позитано" 20 са одобрили Корнелия Нинова за вицепремиер и министър на икономиката и индустрията, а тримата настоящи депутати Георги Гьоков, Иван Иванов и Христо Проданов - за кандидати за министри. Първият е предложен за ресор социална политика, вторият - за земеделие, а третият - за министър на туризма, съобщава пресцентърът на БСП.


Заседанието на Националния съвет продължава вероятно с обсъждане на изборните резултати и не е известно дали е имало спорове по кандидатурите и дали т.нар. вътрешна опозиция е предложила алтернативни кандидатури, но според зам.-председателя на БСП Атанас Зафиров дискусията е била съдържателна.


Кой е Иван Иванов




И тримата предложени за министри са близки до лидера Корнелия Нинова, която обяви оставка след изборната загуба, но конгресът на БСП трябва да я констатира на 22 януари. Под контрола на Нинова се очаква да бъдат "ТЕРЕМ Холдинг" от Министерството на отбраната и "Транспортно строителство и възстановяване" ЕАД от транспортното ведомство. Нинова, която е депутат седми мандат, има опит и в изпълнителната власт - била е зам.-министър на икономиката и енергетиката на Румен Овчаров. Била е изпълнителен директор на едно от приватизираните външнотърговски дружества "Техноимпекс" АД по време на правителството на Иван Костов (още за Нинова вижте тук).


Кандидатът за земеделски министър Иван Иванов, който е на 46 г., е народен представител вече шести мандат, като в момента е един от зам.-председателите на групата на "БСП за България" и представител на левицата в комисията по изработване на правилника на новия парламент. В предишни парламенти е бил член на комисията по вътрешен ред и сигурност, а доскоро и член на тясното ръководство на БСП.


Иван Иванов вече има един неуспешен опит да влезе в изпълнителната власт. През 2013 г. за няколко часа беше назначен за зам.-министър на вътрешните работи, но беше освободен от тогавашния премиер Пламен Орешарски, след като се появи информация, че е оглавявал клон на групировката СИК в Шумен. Информацията беше публикувана в медии след проверка в информационната система ДАКСИ. Тя показва, че от 1995 г. Иван Валентинов Иванов е управител на клона на групировката СИК в Шумен. Вписването е направено с решение на Шуменски окръжен съд от 20 декември 1995 г. по фирмено дело 217/1995 г. Няколко дни след като беше освободен, от ГЕРБ поискаха Конституционният съд да прекрати пълномощията на Иванов с мотива, че той не е подал оставка и не е освободен като народен представител, като така е съвместявал двата поста. Съдът единодушно реши, че той може да довърши депутатския си мандат.


По-късно в парламента в отговор на въпрос на "Дневник" кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната" Кирил Петков защити номинацията на Иван Иванов и допълни, че по данни на "Продължаваме промяната" той е бил част от СИК, когато е бил студент, и "е работил, доколкото разбрах, в офис за издаване на застраховки". "В следващите няколко часа и денонощия ще излязат най-различни информации за най-различни министри. Спазваме две неща - дадохме на всеки коалиционен партньор правото да излъчи негови представители, като работата им е маркирана в споразумението. Ако не я свършат, всеки ще си носи отговорност", каза още Петков.


След това и ръководството на БСП разпространи позиция, че Иван Иванов никога не е бил управител на клон на "цитираната групировка". В нея се посочва, че за да се издържа като студент е продавал застраховки, но това по никакъв начин не го свързва с управление във фирма "Секюрити Иншурънс Къмпани" или връзки с организирана престъпност. През годините се е доказал като изключително честен и неподкупен човек.


"Заради непримиримите му позиции срещу корумпираното управление на ГЕРБ неведнъж са правени опити да бъде притискан и сплашван чрез проверки на МВР, ДАНС, НАП, като нито една от тях не откри каквито и да било нередности. Зад атаките към Иван Иванов съзираме скрити интереси, желаещи да запазят статуквото, свързано с ограбването на държавни и европейски ресурси", се казва в позицията. В нея се допълва, че е бил член на комисията по европейски въпроси и европейските фондове и притежава необходимата експертиза за контрол на средствата по оперативни програми включително в Министерство на земеделието и Държавен фонд "Земеделие".


Кои са другите кандидати


Кандидатът за социален министър Георги Гьоков също е депутат вече шести мандат. В 44-ото Народно събрание е бил зам.-председател на комисията по труда и социалната политика, а в краткия 46-и парламент - неин председател. Завършил е инженерство в Техническия университет в Габрово, но преди да стане депутат от БСП през 2013 г., е бил общински съветник в Стара Загора и директор на Бюрото по труда в града. В партията Гьоков е член на Изпълнителното бюро и се смята за експерт по социалните теми. Той е съпредседател на съвета по труда и социалната политика към Националния съвет на партията заедно с Емилия Масларова.


За кандидата за министър на туризма Христо Проданов няма информация да има опит в сектора. Той е депутат вече четвърти мандат, а в момента е зам.-председател на парламентарната група на "БСП за България". Бил е зам.-председател на Градския съвет на БСП в София, а социалисти смятат, че е близък до дългогодишния председател на съвета Румен Овчаров. По информация на "Капитал" Проданов е завършил е Минно-геоложкия университет, специалност минен инженер. Има магистърска степен по индустриален мениджмънт. Бил директор и на общинското дружество "Галатея", зам.-председател на борда на държавната "Кинтекс" и част от борда на "Пазари Изток".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK