На живо

Преговорите за кабинет: как се стигна до подписване на споразумението за управление (хронология)

Преговорите за кабинет: как се стигна до подписване на споразумението за управление (хронология)

© Златина ЗехироваЧетирите партии, които ще се опитат да съставят колационно правителство следващата седмица, подписаха окончателният вариант на споразумението за управление на страната. Станаха известни и имената на почти всички министри. Подробнсти вижте в хронологията.
БСП: Лъжа е, че Иван Иванов е бил управител на фирма на СИК

Категорично се противопоставяме на опитите да бъде компрометирано името на Иван Иванов, номиниран за министър на земеделието. Изнесената информация не е вярна. Иван Иванов никога не е бил управител на клон на СИК, се казва в позиция на Изпълнителното бюро на БСП, разпространена тази вечер.


В нея се уточнява, че м посоченото в публикациите време той е бил студент в СУ "Свети Климент Охридски". "За да се издържа като студент е продавал застраховки, но това по никакъв начин не го свързва с управление във фирма "Секюрити Иншурънс Къмпани" или връзки с организирана престъпност. През годините се е доказал като изключително честен и неподкупен човек", се казва още в позицията.

Преговорите за кабинет: как се стигна до подписване на споразумението за управление (хронология)

© Юлия Лазарова


Информацията, че Иванов е бил управител на клон на СИК в Шумен се появи през 2013 години и стана причина той да не бъде назначен за зам.-министър на вътрешните работи в правителството на Пламен Орешарски. До момента данните, излезли тогава от информационната система ДАКСИ, не са била опровергавани.


В днешната позиция се уточнява, че Иванов притежава необходимата експертиза за контрол на средствата по оперативни програми включително в Министерство на земеделието и Държавен фонд "Земеделие".


Споразумението за управлението на страната през следващите четири години вече е подписано от четирите коалиционни формации "Продължаваме промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България", съобщиха Кирил Петков и Асен Василев пред журналисти в парламента.


Потвърдиха, че е уточнен и съставът на бъдещото правителство, но отложиха оповестяването му до утре в 13.00 часа, когато ще дадат брифинг, след като вече ще са получили и върнали изпълнен мандат на президента Румен Радев.


Коалиционното споразумение е подписано от лидерите на четирите формации, като в кулоарите на Народното събрание се виждаше как представителите на "БСП за България" и "Демократична България" влизаха в стая (без това да е публично) за подписване на споразумението, докато за подписа на Слави Трифонов Петков и Василев са отишли на посочено от него място.


Документът е от 140 страници, като се очаква по-късно в петък (10 декември) той да бъде публичен. "Не са общи приказки, има детайлни политики и всеки един министър на това правителство ще трябва да се справя с тези задачи", заключи Кирил Петков.


Според първоначалните заявки на Петков споразумението бе 180 страници. В отговор на въпрос на "Дневник" по темата той обясни, че разликата е дошла след като са изчистване на дублираните политики между различните групи. "Направихме само уникалните политики между всичките 18 групи (колкото бяха преговарящите групи по сектори - бел. авт.)", каза соченият за министър-председател.


Още по темата четете тук

БСП издигна Нинова за вицепремиер, от трима министри, един е спорен

Единодушно със 138 гласа "за", нито един "против" и нито един "въздържал се" Националният съвет на БСП одобри коалиционното споразумение за съставяне на правителство и кандидатите на БСП за вицепремиер и министри - за вицепремиер и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, за министър на труда и социалната политика Георги Гьоков, за министър на туризма Христо Проданов и за министър на земеделието Иван Иванов, съобщи пресцентърът на БСП.


Преговорите за кабинет: как се стигна до подписване на споразумението за управление (хронология)

© Юлия Лазарова


Още вижте тук.

Нинова лансира трима депутати за министри

Преговорите за кабинет: как се стигна до подписване на споразумението за управление (хронология)

© Юлия Лазарова

Корнелия Нинова да е вицепремиер и министър на икономиката и индустрията в кабинета "Петков", а депутатите Георги Гьоков, Иван Иванов и Христо Проданов съответно министри на труда и социалната политика, на земеделието и на туризма, обсъжда Националният съвет на БСП по предложение на ръководството от Нинова бюро, потвърдиха присъстващи пред "Дневник".


Георги Гьоков е дългогодишен депутат от левицата, той беше част и от преговорния екип на социалистите за коалиционното споразумение по социалните теми. Преди година той беше посочен от "Позитано 20" като "социален министър в сянка", след като заедно с бившия министър Емилия Масларова беше посочен начело на социалния съвет на "Позитано 20. Съветите - общо 17 на брой, бяха определени, за да пишат по ресори алтернативни политики на тези на кабинета "Борисов 3".


Христо Проданов е зам.-председател на парламентарната група на левицата, депутат е от 2017 г. насам.


Иван Иванов започва пети парламентарен мандат и вече има един неуспешен опит да влезе в изпълнителната власт. През 2013 г. за няколко часа беше назначен за зам.-министър на вътрешните работи, но беше освободен от тогавашния премиер Пламен Орешарски, след като се появи информация, че е оглавявал клон на групировката СИК в Шумен.


Информацията беше публикувана в медии след проверка в информационната система ДАКСИ. Тя показва, че от 1995 г. Иван Валентинов Иванов е управител на клона на групировката СИК в Шумен. Вписването е направено с решение на Шуменски окръжен съд от 20 декември 1995 г. по фирмено дело 217/1995 г. Няколко дни, след като беше освободен, от ГЕРБ поискаха Конституционният съд да прекрати пълномощията на Иванов с мотива, че той не е подал оставка и не е освободен като народен представител, като така е съвместявал двата поста. Съдът единодушно реши, че той може да довърши депутатския си мандат.

В момента тече закритото присъствено заседание на Националния съвет на БСП, на което трябва да бъдат одобрени коалиционното споразумение и имената на министрите от левицата.


На влизане на "Позитано" 20 двама от критиците й Кирил Добрев и Антон Кутев казаха пред журналисти, че биха подкрепили Корнелия Нинова за вицепремиер, но важното е да не е председател на БСП.

Теодора Генчовска е кандидатът на "Има такъв народ" за министър на външните работи

Преговорите за кабинет: как се стигна до подписване на споразумението за управление (хронология)

© Стопкадър от 7/8


Теодора Генчовска е номинацията на "Има такъв народ" за министър на външните работи в бъдещия коалиционен кабинет с мандата на "Продължаваме промяната", съобщи БНР, цитирайки свои източници.


Първо партията на Слави Трифонов предлагаше Димитър Гърдев за поста, но се появиха публикации за неточности в биографията му. Генчовска беше предложена за министър на отбраната в двата проектокабинета на "Има такъв народ" в предишния парламент. Тя е била главен експерт към администрацията на президента Румен Радев.

Кабинетът вероятно ще бъде гласуван в понеделник

Преговорите за кабинет: как се стигна до подписване на споразумението за управление (хронология)

© Юлия Лазарова

"Продължаваме промяната" събира подписи за свикване на извънредно заседание на Народното събрание в понеделник, на което да бъде гласувано редовното правителство. Това потвърди в кулоарите на парламента депутатът и кандидат за министър на иновациите и растежа от "Продължаваме промяната" Даниел Лорер. Той отказа да коментира кога президентът Румен Радев ще връчи мандата за съставяне на правителство.


От президентството засега не са обявили кога ще бъде връчен мандата на кандидата за премиер Кирил Петков, но по неофициална информация чакат БСП да одобри коалиционното споразумение. Тъй като това трябва да стане днес, е възможно връчването на мандата да е още в събота.


За свикване на извънредно заседание са нужни 48 депутатски подписа, а в групата на "Продължаваме промяната" са 67 народни представители.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов каза, че обединението гледа с надежда на бъдещото управление и ще има принос към него. Той също потвърди, че споразумението ще бъде подписано днес, като полагането на подписи ще се осъществи на двустранна база между мандотоносителя от "Продължаваме промяната" и останалите коалиционни партньори.


"Нашата воля е коалиционното споразумение да работи в областите, в които ние сме поели отговорност и пред избирателите, и в рамките на коалицията, за която сме се договорили", обяви Христо Иванов. Той коментира, че са обсъждани конкретни имена за конкретни позиции, но е редно да бъдат съобщени от "Продължаваме промяната".


Иванов изброи и основните характеристики на бъдещето управление: то ще бъде редовно, но ще гарантира една стратегическа цел - да не зависи за своите управленски решения от ГЕРБ и ДПС. "Това е важна предпоставка да започнат някакви промени в дълбочина", обяви Иванов и допълни: "Не искам никого да заблуждавам - ще бъде сложно по много причини, но всички ние трябва с необходимата сериозност да работим тези сложности да бъдат преодолени".

Каква е структурата на кабинета "Петков" и кои са кандидатите за министри - четете тук.

Коалиционното споразумение може да бъде подписано още днес

Преговорите за кабинет: как се стигна до подписване на споразумението за управление (хронология)

© Дневник


Съпредседателят на "Продължаваме промяната" и кандидат за премиер Кирил Петков обяви в кулоарите на парламента, че се надява коалиционното споразумение за бъдещо управление да бъде подписано днес до часове.


"В момента изчакваме заседанието на нашите партньори от БСП (за пленума на социалистите четете тук), за да видим, че всичко при тях е оторизирано за подписване", допълни Петков и нарече "формализъм" въпроса на журналисти дали споразумението ще бъде подписано с всички партньори или поотделно.


"Ние ще бъдем гарант като най-голямата политическа сила, така че дали ще подпишем заедно всички, ще видите, надявам се, една обща снимка", добави Петков. Той обяви, че подписването няма да се осъществи пред медиите.


До края на деня ще бъде публикувано коалиционното споразумение, а в утре ще бъде обявен и пълният състав на Министерския съвет.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK