На живо

Бъдещият кабинет: Трима служебни министри и една изненада поднесе Кирил Петков (хронология)

Избрано от редактора
Бъдещият кабинет: Трима служебни министри и една изненада поднесе Кирил Петков (хронология)

© Цветелина Белутова, КапиталТрима участници в служебния кабинет ще продължат работата си и в следващия редовен по замисъла на кандидата за премиер от "Продължаваме промяната Кирил Петков. Изненада сред бъдещите министри е 31-годишният Атанас Атанасов ,предложен за министър на културата.


Сутринта Петков получи и веднага върна на президента Румен Радев проучвателния мандат за съставяне на правителство. В проектосъстава са петима вицепремиери и 19 министерски поста, излъчени и от БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". Водещ приоритет е борбата с корупцията и оздравяване на прокуратурата и съдебната система. Това отбелязаха в кореспонденциите си от София и световните агенции.
Първият коментар на лидера на вече опозиционната ГЕРБ Бойко Борисов беше, че новите управляващи ще доведат страната до разруха, а отношенията им се крепят на корупционна спойка. Борисов каза, че неговата партия няма да даде подкрепа за проектоправителството при гласуването в понеделник.


Проследете как премина представянето на проектокабинета и първите коментари на министрите в хронологията.

Световните агенции отбелязват заявката за борба с корупцията

Бъдещият кабинет: Трима служебни министри и една изненада поднесе Кирил Петков (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


Световните агенции информират за връчването на мандат за съставяне на ново българско правителство и за представения от съпредседателя на партия "Продължаваме промяната" Кирил Петков проектокабинет


"Ройтерс" отбелязва, че номинираният за премиер Петков е заявил на президента Румен Радев днес, че е съставил широко коалиционно правителство, което е готово да започне работа в понеделник, за да сложи край на продължителната политическа безизходица в страната. Агенцията допълва, че коалиционното споразумение увеличава шансовете за съживяване на антикорупционните реформи в най-бедната страна членка на Европейския съюз, след десетилетие на управление на десноцентристкия политик Бойко Борисов.


"Ройтерс" посочва също, че мото на новото правителство ще е "Нулева толерантност към корупцията" и допълва, че българите са очаквали от различни лидери, дошли на власт един след друг, да се справят с корупцията, но страната има лоши резултати в подвеждането под отговорност на високопоставени длъжностни лица.


Агенция "Франс прес" отбелязва, че в екипа на Петков има много нови лица, дошли от чужбина и от бизнес кръговете. България преживява епилога на политическа криза, която предизвика три избора за парламент тази година, допълва агенцията.


Обединени от ненавистта си към бившия консервативен премиер Бойко Борисов, четирите партии (от новата коалиция) обещаха да изкоренят ендемичната корупция и да реформират съдебната система, добавя "Франс прес"
.
Френската агенция посочва също, че Асен Василев, който ще отговаря за финансите и еврофондовете в новия кабинет, има амбицията да сложи край на злоупотребите и да съживи икономиката на най-бедната държава в ЕС.


4Асошиейтед прес" пише, че сред главните задачи на коалицията е тя да се опита да изведе страната членка на ЕС от здравната и от икономическата криза. АП отбелязва също, че 7-милионна България е една от държавите с най-бързо намаляващо население, с най-голямо неравенство в доходите и най-нисък процент ваксинирани срещу КОВИД-19 в ЕС.


Приоритети на новия български кабинет са съдебната реформа, която бе забавена досега, и борбата с корупцията, както и справянето в момента с растящите цени на електроенергията и кризата с коронавируса, отбелязва германската агенция ДПА.


ДПА допълва също, че консервативната партия ГЕРБ, завършила с втори резултат на последните парламентарни избори, е политически изолирана заради обвинения в корупция. / БТА

Министерството на правосъдието ще иска прокуратурата да работи по програмен бюджет

Надежда Йорданова

© Юлия Лазарова

Надежда Йорданова


Ако бъде избрана за министър на правосъдието Надежда Йорданова възнамерява да продължи да настоява, че главният прокурор Иван Гешев трябва да е отчетен и да носи отговорност. Така Йорданова отговори на журналистически въпрос за това как ще работи с Гешев, когато стане министър.


Ако бъда избрана за министър на правосъдието, един от първите въпроси, които ще поставя в рамките на бюджетна процедура, е прокуратурата да приложи реален програмен принцип при формирането на своя бюджет с реални показатели за ефективност, които да бъдат проследими, каза Йорданова.

С е-управлението ще отпаднат неща, които губят време и нерви на хората

Божидар Божанов

© Велко Ангелов

Божидар Божанов


Със създаването на Министерство на електронното управление ще има политическо лидерство за въвеждането на електронно правителство. Това каза номинираният за министър Божидар Божанов, цитиран от БТА


Божанов заяви, че това, с което ще започнат е електронната идентификация, така че максимално бързо всеки български гражданин, да може да получи средство, с което да използва електронни услуги.


Той посочи, че предстои преструктурирането на държавната агенция "Електронно управление" в Министерство на електронното управление.


Отделно от това ще започнем с редица по-бързи победи и оптимизирането на конкретни процеси - регистрация на автомобил, издаване на определени удостоверения, така че определени неща, с които хората губят време и нерви, да отпаднат, добави той.


Сред последващите мерки ще бъдат оптимизация на регистри, информационно обслужване, които по думите на Божанов са залегнали в подписаното коалиционно споразумение.

Кандидат за министър иска веднага да вдигне скоростта на влаковете

Николай Събев

© Цветелина Белутова

Николай Събев


Веднага трябва да се вдигне скоростта на жп транспорта до нивото на безопасна скорост, за да имаме оферта към потребителите. Това коментира, цитиран от БТА, номинираният за министър на транспорта и съобщенията Николай Събев пред журналисти.


По думите му, за да бъде привлекателен жп транспортът, трябва да се вдигне скоростта. Оказва се, че има участъци, в които вместо да се направят нужните ремонти, съзнателно се създават ограничения за намаление на скоростта. Трябва да видим кои са тези участъци, как най-бързо можем да направим тези ремонти, така че да вдигнем до безопасно ниво средната скорост на придвижване на товарните и пътническите влакове, смята Николай Събев.


Той е убеден, че проектокабинетът може да изкара четиригодишен мандат, защото според него всички условия за това да има нормална държава и ускорение в икономиката са налице. Обществото има такива очаквания, имаме обществената подкрепа и в разговорите с коалиционните партньори това беше вече очевидно, допълни Събев.

Стефан Янев: превъоръжаването и попълването на състава са основните проблеми в армията

Стефан Янев

© Цветелина Белутова

Стефан Янев


Превъоръжаването и попълване на липсите в състава на въоръжените сили посочи като основни проблеми в системата на Министерството на отбраната посочи предложеният за начело на ведомството в кабинета "Петков" Стефан Янев. Досега той е премиер в служебното правителство на президента Румен Радев.


По думите му той ще вземе и мерки за усъвършенстване на начина, по който се взимат решения в структурите на министерството, но и уточни, че след като заеме поста, ще се запознае с актуалната ситуация, защото "говоря по спомени".


Стефан Янев и предложеният да продължи работа като министър на вътрешните работи Бойко Рашков бяха единствените министри в бъдещото правителство, които след представянето на кабинета, спряха за кратко, за да отговарят на въпроси на журналисти.

Борислав Сандов все пак ще се окаже вицепремиер с ресор климат

Борислав Сандов в момента е депутат.

© Велко Ангелов

Борислав Сандов в момента е депутат.


Излъченият от "Демократична България" за вицепремиер съпредседател на "Зелено движение" Борислав Сандов все пак ще има ресор "климатични политики". Това се разбира от уточнение на пресцентъра на мандатоносителя "Продължаваме промяната". По рано днес Сандов беше представен като заместник министър-председател по околна среда и води и министър на околната среда и водите.


Вицепремиер по климата беше една от първоначалните неофициални формулировки на ресора на "зеления" заместник министър председател, доколкото климатичните политики са хоризонтални и засягат различни сектори. Впоследствие обаче във вариантите на проектоспоразумение, станали достъпни за "Дневник", тази формулировка липсваше.


В първо изявление пред медиите след като беше представен официално като кандидат за вицепремиерския пост Сандов каза, че едно от първите неща, с които ще се захване като министър на околната среда и водите, е прозрачността. "Искам всяка една процедура, която се намира в регионалната инспекция по околната среда и водите да бъде в публични регистри, за да можем да не разбираме за някои намерения, веднага след като дойдат багерите", каза Сандов.


Той заяви, че ще участва в Съвет на министрите по околна среда на 20 декември в Брюксел, където ще се опита да извоюва известен толеранс за България. "Искам да дам знак и да ни бъде даден толеранс, за да можем да променим курса и България, така че да не е от двойкаджиите, когато говорим за околна среда и води", допълни той.

Кандидатът за премиер: Без прибързани решения, ще се анализират ползите

Кирил Петков

© Цветелина Белутова

Кирил Петков


Прибързани общи приказки няма да има, всяко решение ще се взима на база анализ на ползите. Този подход ще се прилага за всяка политика. Това коментира Кирил Петков в отговор на журналистически въпрос ще бъде ли преразгледано преместването на детската болница в болница "Лозенец" , срещу което протестират лекарите и Медицинският факултет на Софийския университет.


Кандидатът за премиер отговори на няколко въпроса на медиите след като представи проектокабинета.


Като ключов приоритет очерта мерки срещу повишаване на цените на тока от 1 януари и овладяване на коронакризата.


На въпрос за политиката към Северна Македония отговори, че и двете държави могат да спечелят много от добросъседството и това трябва да стане на база на добра комуникация. Българската позиция остава каквато е, но искаме да я надградим с комуникация между екипите, а не да продължаваме само с лозунги от двете страни на границата, добави той..


Новите министерства в голямата си част ще бъдат изградени като се запази нетният брой служители, отговори Петков на въпрос за политиките спрямо администрацията. На въпрос за кадрови промени в агенциите и държавните дружества отговори, че това ще се обсъжда след като министрите поемат функциите си.


Отклони въпроса на "Дневник" дали е имало смяна на кандидати за министри в последния момент.

Бъдещият кабинет: Трима служебни министри и една изненада поднесе Кирил Петков (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


Окончателният списък на министрите:

 • министър-председател - Кирил Петков от "Продължаваме промяната"
 • заместник министър-председател и министър на финансите - Асен Василев от "Продължаваме промяната". В ресорите му ще са икономиката и енергетиката и ще отговаря и за еврофондовете.
 • заместник министър-председател по ефективно управление - Калина Константинова от "Продължаваме промяната"
 • заместник министър-председател по икономика и индустрия и министър по икономика и индустрия - лидерът на БСП Корнелия Нинова,
 • заместник министър-председател на регионалното развитие и благоустройството и министър на регионалното развитие и благоустройството - представител на "Има такъв народ", обсъжда се Гроздан Караджов
 • заместник министър-председател по околна среда и води и министър на околната среда и водите - Борислав Сандов, издигнат от "Демократична България" като представител на "Зелено движение"
 • министър на вътрешните работи - Бойко Рашков, предложен публично от Кирил Петков
 • министър на външните работи - Теодор Генчовска, представител на "Има такъв народ"
 • министър на труда и социалната политика - Георги Гьоков, представител на БСП
 • министър на отбраната - Стефан Янев, настоящ служебен премиер, "Продължаваме промяната"
 • министър на правосъдието - Надежда Йорданова, излъчена от "Демократична България"
 • министър на образованието и науката - Николай Денков, настоящ служебен министър, предложен от "Продължаваме промяната"
 • министър на здравеопазването - Асена Сербезова, предложена от "Продължаваме промяната".
 • министър на културата - Атанас Атанасов, актьор, представител на "Продължаваме промяната"
 • министър на земеделието - Иван Иванов, излъчен от БСП
 • министър на транспорта и съобщенията - Николай Събев, предложен от "Продължаваме промяната"
 • министър на иновациите и растежа - Даниел Лорер представител на "Продължаваме промяната",
 • министър на електронното управление - Божидар Божанов, предложен от "Демократична България"
 • министър на енергетиката - Александър Николов, представител на "Има такъв народ"
 • министър на туризма - Христо Проданов, излъчен от БСП
 • министър на спорта- Радостин Василев, представител на "Има такъв народ"

Кирил Петков представя проектосъстава на следващото правителство. той заяви, че основното мото на коалицията е нулева толерантност към корупцията и харченето на всеки български лев ще се проверява. Второто мото ще е прозрачност - и към изпълнителната власт и към финансирането на медиите.


Борисов прогнозира катастрофа на следващото управление

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

© Надежда Чипева, Капитал

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов


Втората политическа сила, управлявала страната през последните десет години, ГЕРБ няма да подкрепи проектокабинета "Петков" . Това съобщи лидерът Бойко Борисов в изявление във "Фейсбук" след като преди това лидерът на "Продължаваме промяната" получи от президента Румен Радев мандат за съставяне на правителство и незабавно го върна изпълнен. Борисов каза, че няма да подкрепи правителство, в което е "червеният прокурор" Бойко Рашков. Самият Рашков до този момент не е потвърдил, че е получил покана.


Според Борисов управлението попада в ръцете на "лидери, на които са поискани оставките в собствените партии, получили най-ниски резултати в историята си, партии рекордьори как за два месеца можеш да се сринеш с 15-20%" и затова не желае да бъде поучаван от тях. .Омаловажи изборния резултат на политическите си съперници като изтъкна, че "70% са негласувалите". Прогнозира, че няма да има чужди инвестиции, но ще има "огромни заеми, милиарди".


"След тройната коалиция на Станишев имаше огромна разруха, но се справихме, след Орешарски имаше двойно по-голяма разруха - пак се справихме, след тези ще има катастрофа", продължи той и изрази убеденост, че коалицията ще бъде сплотена от корупцията.


В момента ГЕРБ може да се върне към своята идеология като патриотична и християндемократическа партия, каза партийният лидер.

Петков подготвя смени в антикорупционната комисия и регулаторите

Бъдещият кабинет: Трима служебни министри и една изненада поднесе Кирил Петков (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


Овладяване на цената на тока и COVID кризата, кадрови смени в държавните регулатори, контрол над изразходването на публични средства, промени в законите за съдебната власт и антикорупционната комисия бяха част от заявките на лидера на "Продължаваме промяната" Кирил Петков след като връчи на президента Румен Радев папката със състава и структурата на правителството.


"През убеждение ще се опитваме да привлечем най-големите експерти в областта и да убедим българските граждани защо ваксинацията е нещо много важно", каза Петков. Той и преди е заявявал, че лично ще се заеме с ваксинационната кампания.


В 13 часа Петков и Василев ще представят предложения състав за правителство, като номинираните за министри също ще присъстват. "Няма да се поколебаем да търсим сметка на някого, ако не се свърши работа. Аз се чух с всеки един от министрите снощи и заявиха, че са със същия устрем и цели, които и ние имаме", каза Петков.


 Сега въпросът да видим дали ще има разлика между думи и дела. Ние ще следим делата, моля следете ги и вие.


Кирил Петков,

кандидат за премиер


В изказването си Петков напомни, че смяната на главния прокурор Иван Гешев ще трябва да изчака, защото за целта са необходими промени в Конституцията. За това обаче депутатите на четворната коалиция не са достатъчни:


"Смяната на ръководството на антикорупционната комисия не изисква конституционно мнозинство, така че ще започнем оттам, където имаме директен контрол. Там, където нямаме, ще работим с регулаторните органи, за да постигнем промяната", каза Петков. Допълни, че е наясно, че за основната цел на "Продължаваме промяната", определена като "нулева корупция в България" е необходима ефективна прокуратура.

Министър на културата ще е Атанас Атанасов, възстановил читалище на село

Бъдещият кабинет: Трима служебни министри и една изненада поднесе Кирил Петков (хронология)

© Дневник


Министър на културата ще бъде Атанас Атанасов, човек, който е възстановил собственоръчно читалището в родното си място и е възстановил там културния живот. Това съобщи пред медиите кандидатът за министър председател на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.


Атанасов е човек, за който медиите писаха преди пет години, когато - по това време 26-годишен, той възстановява със събрани от приятели средства и личен труд читалището в първомайското село Татарево и поставя началото на инициативата "Отключи сцената", която прераства във фестивал. Тогава медиите писаха, че по професия е актьор, учил в САЩ и живял в Германия. От негов пост във фейсбук се разбира, че се е запознал с лидерите на "Продължаваме промяната" преди две години именно на фестивала "Отключено". В момента е депутат на "Продължаваме промяната от Хасково.

Първо изявление на кандидата за премиер след като върна изпълнен мандата за съставяне на правителство.


Кирил Петков върна изпълнен мандата за кабинет на държавния глава

Бъдещият кабинет: Трима служебни министри и една изненада поднесе Кирил Петков (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


Излъченият за министър председател лидер на "Продължаваме промяната" Кирил Петков връчи изпълнен на президента Румен Радев мандата за съставяне на правителство минути след като го получи. Все още имената на вицепремиерите и министрите в четирипартийния коалиционен кабинет не са обявени официално. Очаква се това да стане в 13 часа днес.


Вижте как изглежда проектът за Министерски съвет според информацията, която вече е потвърдена официално и кои са министрите в него.

 • министър-председател - Кирил Петков от "Продължаваме промяната"
 • заместник министър-председател и министър на финансите - Асен Василев от "Продължаваме промяната". В ресорите му ще са икономиката и енергетиката и ще отговаря и за еврофондовете.
 • заместник министър-председател по ефективно управление - Калина Константинова от "Продължаваме промяната"
 • заместник министър-председател и министър на икономиката и индустрията - лидерът на БСП Корнелия Нинова,
 • заместник министър-председател и министър на регионалното развитие и благоустройството - представител на "Има такъв народ", обсъжда се Гроздан Караджов
 • заместник министър-председател и министър на околната среда и водите - Борислав Сандов, издигнат от "Демократична България" като представител на "Зелено движение"
 • министър на вътрешните работи - Бойко Рашков, предложен публично от Кирил Петков, самият Рашков твърди, че не е получил покана.
 • министър на външните работи - представител на "Има такъв народ"
 • министър на труда и социалната политика - Георги Гьоков, представител на БСП
 • министър на отбраната - Стефан Янев, настоящ служебен премиер, потвърди лично, че е получил покана от "Продължаваме промяната"
 • министър на правосъдието - Надежда Йорданова, излъчена от "Демократична България"
 • министър на образованието и науката - Николай Денков, настоящ служебен министър, предложен от "Продължаваме промяната"
 • министър на здравеопазването - Асена Сербезова, предложена от "Продължаваме промяната". Без да е потвърдила официално, дава интервюта, в които коментира вижданията си за промени в здравеопазването.
 • министър на културата - Атанас Атанасов, актьор, представител на "Продължаваме промяната"
 • министър на земеделието - Иван Иванов, излъчен от БСП
 • министър на транспорта и съобщенията - Николай Събев, предложен от "Продължаваме промяната"
 • министър на растежа и иновациите - представител на "Продължаваме промяната", най-вероятен е Даниел Лорер
 • министър на електронното управление - Божидар Божанов, предложен от "Демократична България"
 • министър на енергетиката - представител на "Има такъв народ", най-обсъждан Александър Николов
 • министър на туризма - Христо Проданов, излъчен от БСП
 • министър на спорта- представител на "Има такъв народ", най-обсъждан е Радостин Василев

Бъдещият кабинет: Трима служебни министри и една изненада поднесе Кирил Петков (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


Президентът Румен Радев даде срок от 100 дни на бъдещата управляваща коалиция, за да постигне решителни оздравителни промени в прокуратурата и правораздаването, защото без това няма как коалицията да спечели битката за бъдещето на България.

Законността е най-важната битка, от която зависят всички останали, заяви държавният глава при връчването на мандата на кандидата за премиер на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

"Върху вас и партиите - партньори пада отговорността да реформирате порочния властови модел, насаден от 12-годишно авторитарно управление, да се справите с корупцията и беззаконието, с неравенствата и несправедливостта, които те пораждат, да изхвърлите задкулисието от държавата. Като министър вече се убедихте колко силна е дълбоката държава, която брани привилегиите и безнаказаността на корупционерите (...). Гласът на площада, гласът от урните иска законност" каза Радев и добави, че битката с бедността и отстояването на националните интереси навън са другите предизвикателства пред следващите управляващи.


Петков увери, че намерението му е да не се губи нито ден и затова незабавно върна на Радев мандата изпълнен.
"Вие започнаха промяната от площада, сега е време да свършим работа докрай", каза кандидатът за министър-председател и повтори целите на бъдещото управление да върне младите хора в България и да осигури справедливи старини за техните родители и деди.

Кирил Петков и Асен Василев от "Продължаваме промяната" са при държавния глава.


Новата коалиция обещава България да задава модела на борба с корупцията

Петков и Василев показват подписания документ.

© Златина Зехирова

Петков и Василев показват подписания документ.


България да бъде държавата, която да задава модела за успешна борба с корупцията, е една от целите, записани в споразумението за коалиционно управление на страната, подписано вчера от "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България".


В преамбюла на документа от 140 страници четирите партии се ангажират:


• Да се проведе съдебна реформа, която да доведе до независимост, прозрачност и връщане на доверието в правосъдната система, като се акцентира върху защитата на правата и законните интереси на гражданите и стопанските субекти, и се създаде ефективна и отчетна прокуратура;
• Да се изгради споделена визия за развитие на Република България като европейска държава, която спазва върховенството на закона, и има институции, които работят в интерес на гражданите, гарантират ефективност и прозрачност, създават условия за достоен живот и личностно развитие.
• Да се изгради икономика на висока добавена стойност чрез стимулиране на иновации, развитие на човешкия капитал, високоплатени работни места, развита бизнес среда, подобрено и ефективно управление на държавните предприятия;
• Да се работи за зелена и дигитална трансформация; за развитие на младежките образователни и спортни програми и политики за нашите деца;


Коалиционните партньори ще обединят своите усилия, за да създадат стабилно правителство и да осигурят парламентарно мнозинство, което да гарантира провежданите политики, структурни промени и единна кадрова политика. Споразумението ще бъде изградено на принципа на сътрудничеството между отделните Коалиционни партньори, които ще решават възникналите въпроси по силата на преговори помежду си при отсъствие на законодателно съревнование между тях.


Пълният текст на документа може да бъде прочетен на сайта на "Продължаваме промяната" тук.

Президентът кани първата политическа сила за връчване на мандата

Асен Василев и Кирил Петков (от ляво надясно) на консултации при президента Румен Радев за съставяне на правителство.

© Цветелина Белутова

Асен Василев и Кирил Петков (от ляво надясно) на консултации при президента Румен Радев за съставяне на правителство.


Президентът Румен Радев кани днес първата политическа сила в Народното събрание - "Продължаваме промяната", да получи мандат за съставяне на редовно правителство.


В продължение на половин година страната е управлявана от служебни кабинети след безпрецедентните три поредни тура парламентарни избори (редовни и два извънредни), след които представените в парламента партии така и не успяваха да съставят кабинет. Днес изглежда, че успехът е по-вероятен след като четири партии от седемпартийния 47-ми парламент - мандатоносителят "Продължаваме промяната", заедно с БСП (четвърта политическа сила), Има такъв народ (пета) и "Демократична България" (шеста) вече са подписали коалиционно споразумение. Това стана след едноседмични преговори по политики, разделени в 18 теми, и последвалите още толкова време совалки и непублични преговори по структурата и персоналния състав на бъдещото правителство.


Очаква се днес "Продължаваме промяната", чиито лидери Кирил Петков и Асен Василев са бивши служебни министри в правителство на Радев, да върне веднага на президента мандата като изпълнен, а в понеделник Народното събрание да заседава извънредно, за да гласува предложените от четирите партии министри.


"Дневник" ще предава на живо в 10 ч. от президентството връчването на мандата и пресконференцията на "Продължаваме промяната" в 13 ч., на която ще бъдат обявени официално имената на министрите.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK