"А отбор": Кирил Петков представи кандидатите за министри

"А отбор": Кирил Петков представи кандидатите за министри

© КапиталПравителство, подкрепяно от четири парламентарно представени партии с петима вицепремиери предлага мандатоносителят "Продължаваме промяната". Заявката е, че персоналният състав оформя "А отбора на България" заради предварителното изискване министрите и техните заместници да имат безупречна репутация и доказана компетентност в областта, която предстои да управляват.


Днес кандидатът за премиер, излъчен от първата политическа сила, Кирил Петков представи официално кандидатите за министри. Изненада в списъка е министърът на културата - актьорът Атанас Атанасов, станал известен с това, че преди години възстанови читалището в селото на баба си и дядо си и оттогава организира фестивал на сцената му. Сегашният служебен вицепремиер и министър на вътрешните работи бойко Рашков, който до вчера казваше, че не е получил покана, запазва министерския си пост.


Ето окончателния списък:

 • министър-председател - Кирил Петков от "Продължаваме промяната"
 • заместник министър-председател и министър на финансите - Асен Василев от "Продължаваме промяната". В ресорите му ще са икономиката и енергетиката и ще отговаря и за еврофондовете.
 • заместник министър-председател по ефективно управление - Калина Константинова от "Продължаваме промяната"
 • заместник министър-председател по икономика и индустрия и министър по икономика и индустрия - лидерът на БСП Корнелия Нинова,
 • заместник министър-председател на регионалното развитие и благоустройството и министър на регионалното развитие и благоустройството - Гроздан Караджов представител на "Има такъв народ"
 • заместник министър-председател по околна среда и води и министър на околната среда и водите - Борислав Сандов, издигнат от "Демократична България" като представител на "Зелено движение"
 • министър на вътрешните работи - Бойко Рашков, сегашен служебен министър, предложен от "Продължаваме промяната"
 • министър на външните работи - Теодора Генчовска, представител на "Има такъв народ"
 • министър на труда и социалната политика - Георги Гьоков, представител на БСП
 • министър на отбраната - Стефан Янев, настоящ служебен премиер, "Продължаваме промяната"
 • министър на правосъдието - Надежда Йорданова, излъчена от "Демократична България"
 • министър на образованието и науката - Николай Денков, настоящ служебен министър, предложен от "Продължаваме промяната"
 • министър на здравеопазването - Асена Сербезова, предложена от "Продължаваме промяната".
 • министър на културата - Атанас Атанасов, актьор, представител на "Продължаваме промяната"
 • министър на земеделието - Иван Иванов, излъчен от БСП
 • министър на транспорта и съобщенията - Николай Събев, предложен от "Продължаваме промяната"
 • министър на иновациите и растежа - Даниел Лорер представител на "Продължаваме промяната",
 • министър на електронното управление - Божидар Божанов, предложен от "Демократична България"
 • министър на енергетиката - Александър Николов представител на "Има такъв народ"
 • министър на туризма - Христо Проданов, излъчен от БСП
 • министър на спорта - Радостин Василев, представител на "Има такъв народ"

От окончателната структурата на проектокабинета се вижда, че премиерът и вицепремиерите на "Продължаваме промяната" получават контрол върху държавни структури от други ведомства. Петков взима на личен контрол Агенцията по горите и Агенцията по храните, а Василев - еврофинансирането на земеделието. При вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова пък отиват "Български пощи", ГРАО и Агенцията по вписванията. От ресорите на лидера на БСП Корнелия Нинова като вицепремиер и министър на икономиката е изведен военният холдинг "Терем", но пък остава задължението да закрие Държавната петролна компания, която така и не осъществи идеята на кабинета "Борисов" за изграждане на верига държавни бензиностанции
Всички номинации за министри са обсъдени със законните представители на мандатоносителя, но политическата отговорност за тяхното назначаване се носи от Коалиционния партньор, който ги е предложил. Зам.-министрите ще се назначават от премиера по предложение на ресорния министър. Това е записано в коалиционното споразумение на "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България"- Лидерите на четирите партии, които възнамеряват да управляват в коалиция през следващите четири години, подписаха документа вчера.


Предварителното условие на "Продължаваме промяната" към участниците в изпълнителната власт е нулева толерантност към корупцията и експертен потенциал, безупречна репутация и доказана компетентност в областта, в която са предложени за назначение. Право на ресорните министри ще е да определят състава на политическите си кабинети, но останалите коалиционни партньори ще могат да предлагат по един съветник, който да отговаря на същите условия. .


Четирите партии са се разбрали, че назначенията на областните управители и заместник областните управители ще стават в съотношението, в което са представени в Народното събрание.


Кандидатите за агенции и бордове ще минат проверка в НАП и ДАНС


Кандидатите да оглавят държавни и изпълнителни агенции, комисии, да участват в бордове на държавни предприятия и други институции на изпълнителната власт ще се назначават след съгласуване с министър-председателя и след проверка на Националната агенция за приходите и Държавната агенция Национална сигурност. Текстът е записан с условието, че тези проверки ще се правят докато не бъдат приети промени в законодателството.


В документа е записано, че коалиционните партньори се съгласяват, че броят на членове на органите за управление и контрол в публичните предприятия ще бъде сведен до законовия минимум, доколкото това е възможно.


Кадрова политика в независимите регулаторни органи, както и органите, които частично или изцяло се избират от Народното събрание, също ще бъде единна, гласи текстът.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK