На живо

Новият кабинет: Кирил Петков пое изпълнителната власт и поиска оставката на Гешев (хронология)

Новият кабинет: Кирил Петков пое изпълнителната власт и поиска оставката на Гешев (хронология)

© Велко АнгеловПарламентът избра Кирил Петков от "Продължаваме промяната" за министър-председател и подкрепи предложеното от него правителство. След три часа дебати "за" гласуваха 134 народни представители от "Продължаваме промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България", а "против" бяха 104 депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане".


По-късно новият 56-и министър-председател и кабинетът му, който е 99-и в историята, приеха властта в Министерския съвет. Първата заповед на Петков ще е в Министерския съвет да се влиза само с т.нар. зелен сертификат, а спешните задачи на кабинета - мерки срещу цената на тока и срещу COVID кризата. Новият премиер поиска Иван Гешев да се оттегли като главен прокурор.


По време на дебатите ГЕРБ-СДС и ДПС критикуваха и Кирил Петков, и служебния кабинет, и на президента Румен Радев. Депутатът от "Продължаваме промяната" Христо Петров, известен като рапъра Ицо Хазарта, каза, че е бил заплашван, че загуби най-ценното, ако продължи да подкрепя новия проект.
Служебният кабинет предаде властта на новите министри.
"Дневник" представя хронология на събитията.

Какъв е съставът на кабинета "Петков" вижте тук.
Какво пише в коалиционното споразумение четете тук.

В останалите министерства също имаше церемонии по предаване на властта.


"Ефективността на една армия, с какъвто и да е вид въоръжение и оборудване, преди всичко зависи от духа на хората в униформа", посочи новият министър на отбраната Стефан Янев, който прие поста от предшественика си - министъра на отбраната в служебния кабинет Георги Панайотов, съобщи БТА. Новият министър потвърди ангажимента към усилията по отношение на мотивацията на личния състав и развитието на кадрите, както и изтъкна и необходимостта модернизацията да продължи по правилния начин и парите да се харчат прозрачно и ефективно.


"Темата за опазването на околната среда вече е приоритет на правителството, затова аз поемам ангажимента това да се види в работата на министерството", обяви новият вицепремиер и ресорен министър Борислав Сандов.


Новият министър на туризма Христо Проданов благодари за топлото посрещане във ведомството и заяви, че в дух на приемственост ще разчита на мнението и експертизата на предшественика си доц. Стела Балтова.


Първи приоритет на новия министър по електронното управление Божидар Божанов ще е електронната идентификация, съобщи той в парламента.


"Изпращането на Националния стратегически план към Европейската комисия е първият приоритет в работата ми", заяви Иван Иванов при встъпването си в длъжност като министър на земеделието.


Задачите пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството и хода на тяхното изпълнение обсъдиха новоназначеният министър Гроздан Караджов и досегашният министър Виолета Комитова, съобщиха от пресцентъра на ведомството.


В отговор на въпрос за Северна Македония на церемонията по приемане на властта новият външен министър Теодора Генчовка каза, че на този етап няма да има промяна в позицията и управляващите ще се придържат към договора за добросъседство и декларацията на парламента.


Какво каза спортният министър вижте тук.

Новият министър се заема със стратегия за развитие на културата

Новият кабинет: Кирил Петков пое изпълнителната власт и поиска оставката на Гешев (хронология)

© Фейсбук/

Новият министър на културата Атанас Атанасов пое поста от проф, Велислав Минеков, за чието управление каза, че ще остави следа в българската култура именно с борбата против корупцията и с борбата за справедливост.


"Културата ще бъде приоритет на новото управление. И една от първите задачи, с които ще започнем, е дълго отлаганата Стратегия за развитието на българската култура за следващите десет години. Защото е време да се погрижим за българската култура, време е всички ясно да видят нашата посока, да действаме предвидимо и спокойно, най-вече със съзнанието, че това е важно за всички нас, за цялото ни общество и за националната ни репутация. Време е да действаме", призова новият министър на културата Атанас Атанасов.

Бюджетният излишък е половин милиард лева

Новият кабинет: Кирил Петков пое изпълнителната власт и поиска оставката на Гешев (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

Държавата е с над 500 млн. лева бюджетен излишък към края на ноември и се движим много по-добре, отколкото с актуализацията на бюджета беше предвидено, каза пред журналисти новоизбраният министър на финансите и вицепремиер Асен Василев, след като пое поста от служебния министър Валери Белчев, съобщи БТА.


Новият министър каза, че през юни ще има актуализация на бюджета, защото очакват икономиката да върви напред и да има бързо възстановяване от кризата.


"Не се предвижда отлагане на приемането на България в еврозоната. На 1 януари 2024 г. ние трябва да имаме техническа готовност за приемане на еврото. Преди това е нужно да има широка дискусия с неправителствения сектор и бизнеса. Ние имаме техническа готовност за приемане в Шенген от десетина години, но все още не сме приети, най-вече заради проблемите в правосъдието", каза Асен Василев.

Мерки срещу COVID кризата и спешната помощ - приоритети на здравния министър

Мерки срещу кризата с коронавируса и високата смъртност от COVID-19, както и спешната помощ са основните приоритети в системата на здравеопазването, посочи новият министър проф. Асена Сербезова в кратко изказване пред чакащите я пред ведомството медии.


Новият премиер Кирил Петков пък досега неколкократно е посочвал, че основен приоритет на правителството ще е да се увеличи дела на ваксинирани срещу COVID-19, като за целта дава заявка за нова (трета) информационна кампания за ваксините. Ще бъдат поканени специалисти, които детайлно да обясняват дали ваксината е противопоказна при заболявания.


Още вижте тук.

Слави Трифонов съветва министрите за срещи с хората и брифинги

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов посъветва министрите от квотата на неговата партия да имат по един ден седмично за срещи с хората, защото не трябвало "да се криете зад дебелите стени на министерствата си". Трифонов, чийто медийни участия са оскъдни и подбрани съветва министрите на "Има такъв народ" да имат веднъж седмично и брифинги.


В публикацията си партийният лидер твърди още, че преговорите между "Има такъв народ" с Кирил Петков и Асен Василев са "приключили за една минута", след като двамата предложили на формацията на Трифонов четири министерства, а "Има такъв народ" се съгласили. "Има такъв народ" получи министерствата на регионалното развитие, енергетиката, външните работи и спорта.


Още вижте тук.

Нинова и Лорер обещаха висок икономически растеж

Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова и министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер обявиха при приемането на поста от Даниела Везиева, че акцентът в работата им ще бъде осигуряване на висок икономически растеж.


Двамата имат един месец да оформят юридически поделянето на настоящото Министерство на икономиката на две, но Нинова обяви, че смята това да стане по-бързо заради многото работа, която ги очаква. Тя заяви още ограничаване на сивата икономика и бюрокрацията и да почувства българския бизнес, че "има държава до себе си".


Даниел Лорер обяви, че с екипа му ще дадат ясен знак, че България е отворена за умен бизнес, че иска да иновира и че иска занапред да е не последна, а сред първите. "От днес започваме да разказваме нова история за нашата страна", заяви той. Обяви, че инвеститорите сами започват да идват в страни, където има солидна законова рамка и няма опасност да бъдат рекетирани.


Нинова заяви още акцент върху работата на търговските аташета в чужбина и язовирите, които са в нейното ведомство и за които заяви, че е определила като "цъкащи бомби" през 2014 г. пред тогавашния премиер Бойко Борисов.


Новият кабинет: Кирил Петков пое изпълнителната власт и поиска оставката на Гешев (хронология)

© Пресцентър на БСП

И Надежда Йорданова призова за оставка на главния прокурор

Новият правосъден министър Надежда Йорданова прие властта в Министерството на правосъдието, като обяви, че приема поста с решителност, вяра и мъничко оптимизъм.


"Едно от първите неща ще продължим да настояваме Иван Гешев да подаде оставка или срещу него да бъдат приложени другите механизми", каза Надежда Йорданова. Тя каза, че настоящият главен прокурор пречи и на Плана за възстановяване и устойчивост, и на обществото.


В отговор на въпроси Йорданова каза, че има два законопроекта в напреднал вариант - за реформи в съдебната власт и в антикорупционната комисия.


Още четете тук.

Новият премиер призова Гешев да се оттегли

Новият кабинет: Кирил Петков пое изпълнителната власт и поиска оставката на Гешев (хронология)

© Велко Ангелов

Новият премиер Кирил Петков вече е в заседателната зала на Министерския съвет, където дава интервю за БНТ. Той поиска мерки от новия енергиен министър Александър Николов, за да не излязат битовите потребители на свободния пазар.


След това повтори и другата си спешна задача - доброволна, информирана ваксинация срещу COVID-19. Той отново повтори, че в Министерския съвет ще се влиза само със зелен сертификат, а попитан за останалите институции отвърна, че аршинът трябва да е като в малкото ресторанче.


"Бихме призовали Иван Гешев да си даде оставката. Той не е способен да работи по начина, по който българският народ очаква", каза още Кирил Петков.


Новият премиер каза още, че в най-къс срок трябва да се осъществи комуникация със Северна Македония, а новият тон ще бъде по-конструктивен и ще набляга на общите неща, които можем да спечелим.


Първото заседание на Министерския съвет ще бъде утре.

Кирил Петков: Обещанията бяха дотук, сега започват действията

"С много от вас работихме рамо до рамо, с много от вас имахме тежки задачи. Промяната на стария модел започна. Аз съм пръв между равни. До тук бяха обещанията, от тук нататък започват действията - да се захващаме за работа", каза новият премиер Кирил Петков.


Предстои предаване на властта по министерства.


Новият кабинет: Кирил Петков пое изпълнителната власт и поиска оставката на Гешев (хронология)

© Велко Ангелов


После Кирил Петков отново повтори пред журналисти, че има два спешни приоритета - мерки цените срещу тока и COVID кризата. Той пак призова ваксинация, като обяви, че ще привлече експерти от различни области, в т.ч. проф. Радка Аргирова които да обяснят на хората с хронични проблеми как ваксините биха повлияли върху заболяванията им.


"Аз не съм бил заплашван и както сте ме виждали с един постер: "Мен не ме страх", каза още Кирил Петков. Той каза, че не знае кой е заплашвал Ицо Хазарта.


Попитан за война между правителството и прокуратурата, той каза, че се надява разследващите да следят работата на правителството му и се обяви за съдебна реформа.

Новият премиер прие властта в Министерския съвет

Церемонията по предаване на властта в Министерския съвет започна. В началото служебният премиер Стефан Янев каза, че се надява кабинетът му да е направил България различна и се надява да оставя това, което е кредо на новите управляващи - "промяната".


След това предаде властта на Кирил Петков.

Новият кабинет с премиер Кирил Петков трябва да поеме властта от служебното правителство. В момента камерите показват как министър-председателят и част от министрите вървят пеша от сградата на Народното събрание към тази на Министерския съвет.


Церемонията на "Дондуков" 1 се очаква да започне около 17.30 часа. После ще има и предаване на властта в министерствата.

Новият кабинет: Кирил Петков пое изпълнителната власт и поиска оставката на Гешев (хронология)

© Прессекретариат на Държавния глава

На "Дондуков" 2 се проведе бърза среща на Румен Радев със служебния кабинет на Стефан Янев, по време на която държавният глава благодари за работата, за пречупването на корпоративния и купен вот, за разкриването на далаверите с бюджета, за пречупването на най-тежката вълна на COVID пандемията, за овладяването на енергийната криза, за работата по Плана за възстановяване и развитие и др.


"Благодаря за отстояване на националните интереси във външната политика, за мерките срещу мигрантската криза. Нападките срещу вас от най-корумпирания режим са отличен атестат. Днес вашата мисия е изпълнена, но каузата България е непреходна", каза Румен Радев.


В отчета си служебният премиер Стефан Янев, който бе избран за министър на отбраната в кабинета "Петков", каза, че резултати има, но оценката я дават хората. Той каза, че се надява след двете служебни правителства България да е по-добра. Приел да остане министър, за да продължи промяната.

"Първата ми работа утре е какво става с хората, засегнати от наводненията. След това фокусът ми е енергийната криза - трябва да избегнем скок на цените за битовите потребители", каза новоизбраният премиер Кирил Петков. Той призова депутатите да съставят енергийната комисия и да изберат нов състав на енергийния регулатор.


Новият премиер каза още, че предстои анализ преди да има съкращения в администрацията. Той обяви още, че разрешаването на COVID кризата е приоритет, заради което ще събере експерти за насърчаване на ваксинацията.


"Добросъседството е основа за развитието на Западните Балкани", каза Кирил Петков. Той обяви, че трябва да има работни групи, но позицията в петте точки на България за Северна Македония не се променя.


"Не веднага, но ще направим партия", каза Кирил Петков. Той обяви, че ще продължи да живее в центъра и да ходи пеша на работа, така че хората ще го виждат.

Новият финансов министър Асен Василев каза в кулоарите на парламента, че ще има достатъчно пари за планираните мерки. Той обяви, че ще бъдат положени усилия да не се повишава цената за битовите потребители на ток от 1 януари.


"В момента и НАП и агенция "Митници" са си свършили работата и има постъпления", каза Асен Василев.

"Критиките към служебното правителство и към мен го приемам като отличен атестат за работата", каза президентът Румен Радев. Той обяви, че всички са длъжни да опитата да се справят с корупцията.


Предстои отчет на служебния кабинет в президентството и предаване на властта в Министерския съвет и по министерства.

Правителството "Петков" положи клетва

Новият кабинет: Кирил Петков пое изпълнителната власт и поиска оставката на Гешев (хронология)

© Велко Ангелов

Новото правителство положи клетва в парламента. Клетвата гласи: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се".


Последваха аплодисменти и прозвучаха химните на България и на Европейския съюз.


Заседанието на парламента приключи.

Парламентът избра правителстото на Петков

Новият кабинет: Кирил Петков пое изпълнителната власт и поиска оставката на Гешев (хронология)

© Велко Ангелов

Парламентът подкрепи предложения от Кирил Петков състав на Министерския съвет.


"За" гласуваха 134 народни представители от "Продължаваме промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България", против бяха 104 депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане".


С решението правомощията на служебния кабинет на Стефан Янев за прекратени.


В кабинета "Петков" влизат:

 • министър-председател - Кирил Петков от "Продължаваме промяната"
 • заместник министър-председател по еврофондовете и министър на финансите - Асен Василев от "Продължаваме промяната". В ресорите му ще са икономиката и енергетиката.
 • заместник министър-председател по ефективно управление - Калина Константинова от "Продължаваме промяната"
 • заместник министър-председател по икономика и индустрия и министър на икономиката и индустрията - лидерът на БСП Корнелия Нинова,
 • заместник министър-председател на регионалното развитие и благоустройството и министър на регионалното развитие и благоустройството - Гроздан Караджов, представител на "Има такъв народ"
 • заместник министър-председател по климатични политики и министър на околната среда и водите - Борислав Сандов, издигнат от "Демократична България" като съпредставител на "Зелено движение"
 • министър на вътрешните работи - Бойко Рашков, сегашен служебен министър, предложен от "Продължаваме промяната"
 • министър на външните работи - Теодора Генчовска, представител на "Има такъв народ"
 • министър на труда и социалната политика - Георги Гьоков, представител на БСП
 • министър на отбраната - Стефан Янев, настоящ служебен премиер, "Продължаваме промяната"
 • министър на правосъдието - Надежда Йорданова, излъчена от "Демократична България"
 • министър на образованието и науката - акад. Николай Денков, настоящ служебен министър, предложен от "Продължаваме промяната"
 • министър на здравеопазването - Асена Сербезова, предложена от "Продължаваме промяната".
 • министър на културата - Атанас Атанасов, актьор, представител на "Продължаваме промяната"
 • министър на земеделието - Иван Иванов, излъчен от БСП
 • министър на транспорта и съобщенията - Николай Събев, предложен от "Продължаваме промяната"
 • министър на иновациите и растежа - Даниел Лорер, представител на "Продължаваме промяната",
 • министър на електронното управление - Божидар Божанов, предложен от "Демократична България"
 • министър на енергетиката - Александър Николов, представител на "Има такъв народ"
 • министър на туризма - Христо Проданов, излъчен от БСП
 • министър на спорта - Радостин Василев, представител на "Има такъв народ"

Със 134 гласа "за" и 104 "против" парламентът утвърди структурата на новия Министерски съвет.


"За" бяха "Продължаваме промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България", а "против" - ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане".


Министерствата са общо деветнадесет. Министерството на икономиката се разделя на Министерство на икономиката и индустрията и на Министерство на растежа и иновациите. Ще има и Министерство на електронното управление.


Критиките на ГЕРБ бяха, че Европа и младежта липсват, а повече министерства е имал само кабинетът "Луканов".

Със 134 гласа "за" парламентът избра Кирил Петков за премиер

Новият кабинет: Кирил Петков пое изпълнителната власт и поиска оставката на Гешев (хронология)

© Велко Ангелов

Парламентът избра Кирил Петков от "Продължаваме промяната" за министър-председател. "За" гласуваха 134 народни представители от "Продължаваме промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България", против бяха 104 депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане".


В обяснение на отрицателен вот Петър Николов обяви, че е гласувал срещу Кирил Петков, защото е червен.

"Чухме думи за това, че е коалиция на омразата, че е ляволиберална коалиция, че е "орел, рак и щука" и от несъвместими партии, че насаждаме страх и ще размажем опозицията. В основата на тази коалиция стои дълбока антикорупционна програма, която е достатъчно и толкова необходима на българското общество, че партии, които стоят от най-ляво до най-дясно са готови да загърбят собствените си интереси, за да се проведе тази промяна", обяви кандидатът за вицепремиер Асен Василев. Той обяви, че е време да изградим страна, която не седи по срамните списъци на света като "Магнитски", а да изградим държава, с която да се гордеем.

Бившият вицепремиер Томислав Дончев от ГЕРБ каза, че ще помага на Кирил Петков като посочва всяка негова грешка. По думите му обаче спояващият елемент в новата коалиция е само омразата, но големият въпрос е дали тя ще бъде достатъчна за управлението.


"Ние партии имаме много и всяка е алтернатива на другата, но имаме само една държава. Това, че обещахте всичко на българите е грешка", каза още Томислав Дончев.

Депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков потвърди тезата, че докато Бойко Рашков е министър на вътрешните работи, правителството няма да може да разчита на парламентарната му група. Кандидатът за премиер Кирил Петков вече призова опозицията да подкрепи промени в конституцията.


"Единственият ви изход, ако искате да правите сериозни промени, е да включите в тях опозицията", каза Тома Биков.


След него Лена Бориславова каза, че "Продължаваме промяната" е готова да поеме отговорността.

"Има такъв народ" няма да спестява лошите новини на новия кабинет

Новият кабинет: Кирил Петков пое изпълнителната власт и поиска оставката на Гешев (хронология)

© Велко Ангелов

"Днес избираме едно правителство, което ще има тежката задача да изведе България от тежки кризи. Ние разбираме отговорността и ще я споделим. Днес приключва времето за лозунги и празни обещания. от днес започват делата, по които гражданите ще ни оценяват", каза зам.-председателят на групата на "Има такъв народ" Виктория Василева.


Според нея на партията й се падали най-тежките ресори. Тя каза, че ще са лоялни партньори, но ще останат шарени и няма да спестяват и лошите новини на правителството.

В изказване Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС каза, че в чужбина не може политик да наруши конституцията или да използва реч на омразата и да остане в политиката.


"В проектокабинета има хора, които искат да управляват с диктат и страх. Тези, които сте живели в чужбина, знаете, че това е недопустимо", каза още Чолаков. Според него в България от едната страна дебне диктатурата, а от другата - анархията.


В отговор Деница Симеонова от "Продължаваме промяната" каза, че Кирил Петков е сбъдналата се мечта на всички млади българи.


Радомир Чолаков обяви, че се надява, че са минали времето на комсомола.

Лидерът на СДС Румен Христов каза, че ГЕРБ-СДС остава в опозиция, а една от причините да не подкрепи проектоправителството е, че БСП ще участва в него. Той обяви, че проектокабинета има три златни пръста и квота на Румен Радев.


Бившият социален министър Деница Сачева критикува разделянето на министерството на икономиката и предлагането на Корнелия Нинова за министър в едната му част, както и плановете за съкратяване на държавната администрация.

Христо Иванов: Г-н Гешев, подайте си оставката

Новият кабинет: Кирил Петков пое изпълнителната власт и поиска оставката на Гешев (хронология)

© Велко Ангелов

"Съдебната реформа започва с необходимостта от отчетен главен прокурор, т.е. с вашата оставка, г-н Гешев", каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов от парламентарната трибуна. В Народното събрание бе и главният прокурор, когото депутатът призова да подаде оставка.


После Христо Иванов допълни, че новото управление няма да може да концентрира власт, а това е възможност България да става все по-свободна страна. Той каза, че четирите партии в мнозинството са различни и ще останат такива.


"Необходимост да търсим средния път ще гарантира, че това ще остане центриско управление", каза още Христо Иванов. Той обясни, че формацията му ще даде принос в трите направления, в които има министри - околна среда, електронно управление и съдебна реформа.

"Възраждане" няма да подкрепи проектокабинета

Новият кабинет: Кирил Петков пое изпълнителната власт и поиска оставката на Гешев (хронология)

© Велко Ангелов

Парламентарната група на "Възраждане" няма да подкрепи проектокабинета "Петков", защото според лидера й Костадин Костадинов политиките са продължение на управлението на ГЕРБ, а впечатлението било, че е реден в чужди посолства.


Според Костадинов в споразумението няма решения за демографската криза, няма министър за българите в чужбина, а думата "национален интерес" не била изпълнена със съдържание.


Отново бе спомената и Истанбулската конвенция, като според лидера на "Възраждане" се търси опора в нея. Явор Божанков от БСП каза, че в споразумението няма и дума за конвенцията, а решението на Конституционния съд за нея е ясно.

Дебатът мина и през аналогия с отборите, които е правил бившият национален селекционер Димитър Пенев. Депутатът от ГЕРБ-СДС Любен Дилов-син каза, че така не се прави А отбор дори и от Пенев, критикувайки номинацията на Корнелия Нинова за вицепремиер. В отговор Иван Ченчев от БСП цитира Пенев, че ГЕРБ е "допусната за участие, но по отношение на присъствие".

Зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев каза, че има усещането за дежа вю. Той сравни мотото на проектокабинета "Нулева толерантност към корупцията" с изказвания на предишния премиер Бойко Борисов от 2009 г., след което спомена, че и някои от "юпитата на Царя" са дошли със същия лозунг.


За него второто дежа вю е отричане на предишните управления - нещо, с което започнало управлението и на ГЕРБ.


В изказването си Йордан Цонев не пропусна да атакува "кръга Капитал" и каза, че стои зад проекта "Продължаваме промяната".

Нинова обеща, че вместо еднолична власт ще има институции

Новият кабинет: Кирил Петков пое изпълнителната власт и поиска оставката на Гешев (хронология)

© Велко Ангелов

Лидерът на БСП и кандидат за вицепремиер Корнелия Нинова обяви, че партията й ще е гарант за социалните политики в новото правителство. Тя избори някои от мерките, които се приемат - да има безплатни детски градини за всички деца, да няма пенсионер под линията на бедност, да се намали вносът в полза на българското земеделие.


Според Нинова е на път да се сбъдне мечтата на БСП за "здрав народ, който работи, изкарва заплати и има пенсии и ходи по чистя земя".


"В стремежа си да осигурим друго бъдеще, нито веднъж няма да забравим промяната на модела. Вместо еднолична власт ще помогнем да има институции, вместо задкулисие - ще има прозрачност. Вместо шуробаджанащина и калинки - ще има ред, а който не го спазва - ще има справедливост", каза Корнелия Нинова. Тя призова промяната да започне в парламента.


По-късно в кулоарите на парламента каза, че предстои министерството на икономиката да бъде разделено, но няма знание къде ще се намират физически тя и другият министър Даниел Лорер. Утре парламентарната група на "БСП за България" ще избере ново ръководство.

Ицо Хазарта обяви, че е получил заплахи заради подкрепата си за Кирил Петков

Новият кабинет: Кирил Петков пое изпълнителната власт и поиска оставката на Гешев (хронология)

© Велко Ангелов

За първи път от парламентарната трибуна се изказа и Христо Петров от "Продължаваме промяната", който е известен като рапъра Ицо Хазарта. Той разказа как Кирил Петков го е поканил за кандидат за депутат, след което той попитал хора от политическите среди защо не трябва да му вярва.


"Познавам и вашите началници, познавам и вашите спонсори. Не получих нито една информация що за хора са Кирил и Асен, но получих послание - ако продължа да ги подкрепям, ще загубя най-ценното нещо, което имам. Иска ми се хората, автори на идеята да получа това послание, да знаят, че това е най-силната ми мотивация. Аз вярвам в този отбор и съм убеден, че ще работи за България", каза Христо Петров от трибуната, като погледна към групата на ДПС.


После допълни, че знае, че някои от депутатите имат поведението, което имат, защото са получили същото послание.


"Аз съм човек, който също изпитва страх, но веднъж Асен Василев ми каза: "Нормално е да те е страх, но има неща, които са по-важни от страха", завърши Христо Петров.


Цялата зала млъкна, а накрая последваха аплодисменти.

Зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов критикува бъдещите управляващи с редица мотиви, но най-вече за това, че БСП влиза във властта. Той говори за комунистическото мракобесие.


"Дано един ден ПП да не се чете като "Пълна подмяна" или "Правителство за поръчки" или само като "Послепис", каза Митов.

ДПС няма да покрепи правителството "Петков"

Новият кабинет: Кирил Петков пое изпълнителната власт и поиска оставката на Гешев (хронология)

© Велко Ангелов

ДПС няма да подкрепи предложената програмата, структурата и състава на Министерския съвет, защото е участвала в разговорите за тях. Това обяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. По думите му ДПС ще е конструктивна опозиция и ще даде своя принос в разрешаването на проблемите и защита на правата и свободите.


"Ще подкрепи нужните решения, които гарантират реформата да се случи - нормалност в политиката и прекратяване на всякакви корупционни практики, тъй като хората искат промяна, а не подмяна", каза още лидерът на ДПС.


За пореден път Мустафа Карадайъ критикува организацията на изборите и обяви, че за избирателите на ДПС аналогията с тоталитарното време е факт. "На Народното събрание се пада да възстанови демокрацията", обяви лидерът на ДПС. Той каза, че хората очакват решение на кризите, увеличаване на доходите и спокойствие.


"България има нужда от редовен кабинет, който да подкрепи тези очаквания. Планът за възстановяване и развитие и оперативните програми изостават, а за тяхното приемане се иска върховенство на правото", каза още Мустафа Карадайъ. Той призова всички да осъдят погазването на конституцията и законите и полицейщината и да защитят демокрацията.

Гешев поиска от президента разговор за промените около прокуратурата

Главният прокурор Иван Гешев, който вчера отправи публични обвинения в закононарушения срещу вътрешния министър Бойко Рашков, днес се появи в Народното събрание за клетвата на новото правителство. В кулоарите той отново нападна Рашков, който се очаква след минути да бъде избран и в редовния кабинет на същия пост.


Преди началото на церемонията Гешев влезе в официалната ложа, но няколко минути по-късно излезе отново в коридора и пресрещна президента Румен Радев. Прокурорът поздрави държавния глава за преизбирането му и след това поиска разговор с него "за законодателни и други промени в прокуратурата, които са ваш приоритет". Радев потвърди, че е готов на разговор. И двамата отказаха коментари след кратката среща на крак.


От месеци Радев настоява за смяната на Гешев от поста и реформиране на прокуратурата. Същата задача обявиха сред спешните си приоритети и четирите формации от новата управленска коалиция.


Новият кабинет: Кирил Петков пое изпълнителната власт и поиска оставката на Гешев (хронология)

© Дневник

"Аз обещавам да съм министър на всички българи. А сред министрите - пръв след равни", каза накрая кандидатът за премиер от "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Той обеща да няма кмет на община, на който да не са му приоритет инвестиционните проекти.


После се обърна към опозицията с призив да е конструктивна и критична, но призова за помощ за промени в конституцията, където са нужни поне 160 от 240 гласа.


"Това, което управляваме, не са нашите пари, а - на българските граждани. Имаме национални интереси, за които всички сме отговорни. Нека един път завинаги да дадем на България ефективно правосъдие. След четири години България ще бъде едно различно място", каза Кирил Петков.


След изказването му последваха аплодисменти.

Всички със зелен сертификат в Министерския съвет - първата заповед на Петков

Новият кабинет: Кирил Петков пое изпълнителната власт и поиска оставката на Гешев (хронология)

© Велко Ангелов

"Днес е важен ден да продължим промяната - на мисленето и в управлението. Първата ни задача е да осъзнаем, че ако искаме по-добро бъдеще за България, трябва да работим заедно", каза кандидатът за премиер Кирил Петков в представянето си пред парламента.


Основни приоритети са да се избегне увеличаването на цената на тока за битовите потребители и да се намали тази за бизнеса. Според него гръцката връзка трябва да стане основен приоритет.


"Не можем да чакаме следващата вълна от следващия щам да удари икономиката и училищата. Единият вариант е да си затворим очите пред фактите на науката и да махнем зелените сертификати. Другият е ваксинация - 3.6 млрд. души по света са ваксинирани. Първата ми заповед - всеки да има зелен сертификат в Министерския съвет", допълни Кирил Петков.


След това представи един по един кандидатите за министри и задачите пред тях. При представянето на сектор "Икономика", където има двама министри - Корнелия Нинова и Даниел Лорер, каза, че мечтата му е България да има компания-еднорог.


Нито един пенсионер да не е под линията на бедност и да се разреши демографската криза - това са приоритетите, по които ще се работи и сутрин, и вечер, обяви кандидатът за премиер.


Какво каза Кирил Петков вижте тук.

ГЕРБ обвини президента в политически репресии

Новият кабинет: Кирил Петков пое изпълнителната власт и поиска оставката на Гешев (хронология)

© Велко Ангелов

В пленарната зала се регистрираха 227 от 240 народни представители. Вместо с представяне на кандидатурата на Кирил Петков, пленарният ден започна с декларация от името на групата на ГЕРБ-СДС, която няма да подкрепи проектокабинета.


Председателят на групата Десислава Атанасова обяви, че Румен Радев не разбира нито ролята на президентската институция, нито тази на служебното правителство. Според нея двата кабинета на Стефан Янев са сътворили хаос и са ескалирали и удължили кризата, като са се провалили и в разрешаване на COVID кризата. Тя говори за жертвите, за провал във ваксинацията, за затворените училища, за т.нар. зелен сертификат и др.


"Организирахте брутални репресии при преследване на политическите опоненти", обяви Десислава Атанасова. Тя обвини президентът в рушене на демокрацията.

"България очаква новото правителство с нетърпение и надежда. Нека им пожелаем успех", каза на влизане в парламента президентът Румен Радев.


Предложеният за премиер Кирил Петков каза, че се надява да реализира задачите в коалиционното споразумение.


На влизане в Народното събрание лидерът на БСП и бъдещ вицепремиер и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова определи темата за цените като приоритет на бъдещата си работа. Тя обяви, че първите сто дни ще са за овладяване на кризата. И посочи, че първият проблем, с който трябва да се захване министерството на икономиката и индустрията, са язовирите.


"Мисля, че сега дойде време всичко, което сме говорили и обещавали на хората, да го реализираме през управлението", добави Нинова. По думите й тя влиза в управлението със заявката да не се отклонява от обещанията, които е давала през годините и да ги превърне в действия.


Кандидатът за вицепремиер от "Демократична България" Борислав Сандов обяви, че въглищните централи ще затворят доста преди политическото решение, тъй като чисто икономически няма да издържат. Той прогнозира, че това ще стане до 5 години.


Какво пише в коалиционното споразумение четете тук.

Депутат от "Продължаваме промяната" напуска парламента

Новият кабинет: Кирил Петков пое изпълнителната власт и поиска оставката на Гешев (хронология)

© Фейсбук/

Депутатът от "Продължаваме промяната" Велико Минков е подал молба за напускане на парламента. Днес той ще гласува за структурата и състава на Министерския съвет.


"Мотивите ми са предимно лични, а от организационните най-важният е убеждението ми, че на този етап ще съм по-полезен за продължаването на промяната извън парламента, отколкото в него. Казвам това без да имам никакво съмнение, че ако остана, ще се справя с работата да защитавам интересите на народа. За мен е по-важно като екип парламентарната група да бъде съставена от по-разнообразни по експертиза и опит членове и ако на мое място може да бъде човек, който ще върши работата отговорно и качествено поне колкото мен - тогава с радост бих отстъпил. Моят фокус на този етап ще бъде на местно ниво в Русе и областта, където тепърва ще развиваме местните структури", посочва мотивите си във профила си във фейсбук депутатът, който е специалист по криптовалути.


На негово място трябва да влезе Цветомир Конов, който е преподавател в катедра "Промишлен дизайн" в Русенския университет "Ангел Кънчев".

Депутатите вече се събират в сградата на Народното събрание, където в 13.00 часа започва извънредното заседание. На влизане зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев каза, че преди началото на заседанието ще се събере парламентарната група на движението. От партията още не са обявили как ще гласуват по предложения кабинет.


Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и социалистът Филип Попов обявиха, че правителството се нуждае от толеранс от сто дни, а според първия най-важна е правосъдната реформа, но приоритети трябва да бъдат и мерки срещу COVID кризата и цените, в т.ч. на тока.


На влизане в парламента депутатът от ГЕРБ-СДС Деница Сачева каза пред БНТ, че здравната, ценовата и COVID кризата трябва да приоритетите на новия кабинет.


Номинираният за спортен министър Радостин Василев обяви, че има подводни камъни във всеки сектор и са нужни повече от сто дни толеранс.

В проектокабинета на Кирил Петков има петима вицепремиери, четирима от които и министри, а един - без портфейл. В състава има още петнадесет министри. Новото е, че за икономиката ще се поеме от двама души - министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова и министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. Нов е и министърът на електронното управление.


Кой е бъдещият премиер Кирил Петков четете тук.
Кой е предложеният за вицепремиер по еврофондовете и финансов министър Асен Василев - тук.
Кой е предложеният за вицепремиер и министър на екологията Борислав Сандов четете тук.
Кой е предложеният за министър на културата Атанас Атанасов четете тук.
Коя е номинираната за външен министър Теодора Ганчовска - тук.
Кой е предложеният за спортен министър Радостин Василев - тук.

Освен приоритетите в законодателната програма новият парламент ще трябва да попълни съставите на редица ключови органи, тъй мандатите са изтекли. Предстои избор на управител на Българската народна банка (БНБ), на председател на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР), на двама конституционни съдии, както и на главен инспектор и на инспектори в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС).


Избори ще има и за председател и четирима членове на Комисията за защита на личните данни, за член на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, за ръководство и членове на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, за председател и член в сектор "Енергетика" на КЕВР и др.

Кабинетът "Петков" ще смени дванадесет депутати

Новият кабинет: Кирил Петков пое изпълнителната власт и поиска оставката на Гешев (хронология)

© Юлия Лазарова

Дванадесет от кандидатите за изпълнителната власт ще трябва да гласуват за себе си днес, тъй като в момента са депутати в 47-ия парламент. Става въпрос за Кирил Петков, Асен Василев, Калина Костадинова, Даниел Лорер, Николай Събев и Атанас Атанасов от "Продължаваме промяната", Корнелия Нинова, Георги Гьоков, Иван Иванов и Христо Проданов от "БСП за България", Радостин Василев от "Има такъв народ" и Божидар Божанов от "Демократична България".


Кой е предложеният за министър на културата Атанас Атанасов четете тук.


За да бъде избрано правителството, е нужно обикновено мнозинство от половината плюс един от регистрираните в пленарна зала, а четирите подкрепящи го формации "продължаваме промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България" имат 134 от общо 240 гласа.


След избора на Министерския съвет, в парламента ще има дванадесет нови депутати. Най-много - шестима, ще са в групата на "Продължаваме промяната" - съпредседателят на партия "Волт" Венцислава Любенова (от Пловдив-град на мястото на Кирил Петков), строителният инженер Ивайло Стайков (от Хасково на мястото на Асен Василев), докторантът в Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" Александра Корчева (от 25 МИР в София на мястото на Калина Костадинова), председател на Варненската туристическа камара Илин Димитров (от Варна на мястото на Даниел Лорер), завършилият "Международни отношения" в чужбина Калин Иванов (от Русе на мястото на Николай Събев) и занимаващият се с управление на екипи и процеси в банковата сфера Младен Запрянов (от Хасково на мястото на Атанас Атанасов).


В групата на "БСП за България" ще има четирима нови депутати - председателят на "Екогласност" Емил Георгиев (от 25 МИР на мястото на Корнелия Нинова), строителният инженер Момчил Ненов (от Стара Загора на мястото на Георги Гьоков), юристът и настоящ председател на общинския съвет в Нови Пазар Иван Ганчев (от Шумен на мястото на Иван Иванов) и бившият депутат Благовест Кирилов (от 23 МИР на мястото на Христо Проданов).


В групата на "Има такъв народ" на мястото на Радостин Василев от Плевен ще влезе инженерът Венцислав Петков, а в групата на "Демократична България" на мястото на Божидар Божанов от София-област - избраният с преференции областен председател на ДСБ в Самоков Васил Зашкев.


Още четете тук.

Бюджетът, пенсионерите и цената на тока - първи приоритети в парламента

Новият кабинет: Кирил Петков пое изпълнителната власт и поиска оставката на Гешев (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

Първата задача на новото управление ще е да приеме държавния бюджет за 2022 г., който според законодателната програма към коалиционното споразумение ще се гласува през януари. Още тогава ще се вземат мерки за подпомагане на пенсионерите, чиито пенсии са по-ниски от линията на бедност. От 25 декември т.г. минималната пенсия става 370 лв., а от 1 януари - линията на бедност ще е 413 лв. Планира се да се въведе месечна социална помощ.


За бъдещия редовен финансов министър Асен Василев, който ще контролира и еврофондовете - вижте тук.


За първия месец на новата година се предвижда "да се положат усилия" битовите потребители да не бъдат извеждани на регулирания пазар на електроенергия.


В програмата е записано още незабавно закриване на специализираното правосъдие, а до три месеца - и реформи във Висшия съдебен съвет и придаване на разследващи функции на антикорупционната комисия. За диалог за промени в конституцията с цел съдебна реформа са планирани шест месеца.


През втората половина на 2022 г. се предвиждат законови промени за обвързване на максималния месечен размер на осигурителния доход с размера на средната работна заплата за страната, както и на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години с минималната работна заплата. Планирани са и поправки за безплатни учебници от 1 до 12 клас.


Още за законодателната програма и коалиционното споразумение четете тук.

Ето окончателния списък на проектокабинета "Петков":
 • министър-председател - Кирил Петков от "Продължаваме промяната"
 • заместник министър-председател по еврофондовете и министър на финансите - Асен Василев от "Продължаваме промяната". В ресорите му ще са икономиката и енергетиката.
 • заместник министър-председател по ефективно управление - Калина Константинова от "Продължаваме промяната"
 • заместник министър-председател по икономика и индустрия и министър на икономиката и индустрията - лидерът на БСП Корнелия Нинова,
 • заместник министър-председател на регионалното развитие и благоустройството и министър на регионалното развитие и благоустройството - Гроздан Караджов, представител на "Има такъв народ"
 • заместник министър-председател по климатични политики и министър на околната среда и водите - Борислав Сандов, издигнат от "Демократична България" като съпредставител на "Зелено движение"
 • министър на вътрешните работи - Бойко Рашков, сегашен служебен министър, предложен от "Продължаваме промяната"
 • министър на външните работи - Теодора Генчовска, представител на "Има такъв народ"
 • министър на труда и социалната политика - Георги Гьоков, представител на БСП
 • министър на отбраната - Стефан Янев, настоящ служебен премиер, "Продължаваме промяната"
 • министър на правосъдието - Надежда Йорданова, излъчена от "Демократична България"
 • министър на образованието и науката - акад. Николай Денков, настоящ служебен министър, предложен от "Продължаваме промяната"
 • министър на здравеопазването - Асена Сербезова, предложена от "Продължаваме промяната".
 • министър на културата - Атанас Атанасов, актьор, представител на "Продължаваме промяната"
 • министър на земеделието - Иван Иванов, излъчен от БСП
 • министър на транспорта и съобщенията - Николай Събев, предложен от "Продължаваме промяната"
 • министър на иновациите и растежа - Даниел Лорер, представител на "Продължаваме промяната",
 • министър на електронното управление - Божидар Божанов, предложен от "Демократична България"
 • министър на енергетиката - Александър Николов, представител на "Има такъв народ"
 • министър на туризма - Христо Проданов, излъчен от БСП
 • министър на спорта - Радостин Василев, представител на "Има такъв народ"

Запазване на цените на енергоносителите от 1 януари както за битовите потребителите, така и за бизнеса, и недопускане на нова вълна на разпространение на коронавируса - това са двете непосредствени задачи пред бъдещия кабинет, който кандидатът за премиер Кирил Петков представи в събота. Мотото на проектоправителството е "нулева толерантност към корупцията".


Кой е бъдещият премиер Кирил Петков четете тук.
Какво пише в коалиционното споразумение четете тук.


В събота президентът Румен Радев даде срок от 100 дни на бъдещата управляваща коалиция, за да постигне решителни оздравителни промени в прокуратурата и правораздаването, защото без това няма как да спечелят битката за бъдещето на България.

Парламентът ще гласува новото правителство

Новият кабинет: Кирил Петков пое изпълнителната власт и поиска оставката на Гешев (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

Месец след третите за годината парламентарни избори 47-ото Народно събрание ще избере министър-председател, както и ще гласува състав и структура на Министерския съвет. На извънредното заседание, което започва в 13.00 часа, ще присъстват президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова.


За премиер е предложен лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, а в проектокабинета му има представители на четирите формации, които вече подписаха коалиционно споразумение - "Продължаваме промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България".


За да бъде избрано правителство, са необходими гласовете на половината плюс един от регистрираните в началото на заседанието депутати, а четирите формации имат общо 134 от 240 гласа. Депутатите от ГЕРБ-СДС ще гласуват "против" проектокабинета, очаква се и тези от "Възраждане" да не го подкрепят, а от ДПС не са обявявали позицията си, но преди дни лидерът Мустафа Карадайъ каза, че евентуална подкрепа "не противоречи на законите на физиката".


Всичко за представянето на кабинета в събота четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK