Парламентът устоя на опита на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" да дискредитират машинното гласуване

Парламентът устоя на опита на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" да дискредитират машинното гласуване

© Юлия ЛазароваМнозинството в парламента отхвърли предложението за създаване на временна анкетна комисия, която да проверява машинното гласуване на парламентарните и президентски избори на 14 ноември. Предложението бе на "Възраждане", но в дебата се подкрепяше яростно от ГЕРБ-СДС, а при гласуването - и от ДПС. Депутатите от "Продължаваме промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България" гласуваха предимно "против" и рядко "въздържал се", заради което предложението бе отхвърлено.


Дебатите обаче продължиха повече от два часа, в които представители на ГЕРБ-СДС развиха различни тези срещу машинното гласуване - че отказвало хората, заради което представителността в парламента била ниска, че създавало проблеми, че имало разминавания в резултатите след ръчното броене и че рушало доверието в демокрацията. Според изказвания на депутатите Александър Ненков и Петър Николов бившите управляващи не са поискали касиране на изборите на 14 ноември, тъй като "милеят за държавата ".


Основните изказвания против предложението бяха от групите на "Демократична България" и "БСП за България". Според демократичното обединение проверката на резултатите от изборите се прави от съда, а не от парламента. Неговите представители защитиха тезата, че проблеми с машините е нямало, но според Антоанета Цонева има проблеми в Централната избирателна комисия и "това е слонът в стаята". От левицата казаха, че така или иначе правната комисия в парламента ще анализира доклада на изборната администрация за гласуването на 14 ноември.


Според "Продължаваме промяната" "Възраждане" прави услуга на ГЕРБ-СДС, тъй като проблеми с машинното гласуване не е имало. От ДПС отново защитиха идеята си за машинно броене на хартиените бюлетини.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK