Карадайъ: ДПС ще върне демокрацията и ще сезира европейски съд за милиционерщината

Карадайъ: ДПС ще върне демокрацията и ще сезира европейски съд за милиционерщината

© Юлия ЛазароваЛидерът на ДПС Мустафа Карадйъ използва събитие, посветено на годишнината от т. нар. възродителен процес, за да обяви, че тъкмо тази политическа сила е докарала демокрацията в България и се закани да сезира Европейския съд по правата на човека за "милиционерщината", проявена от настоящото ръководство на МВР.


Това се вижда от видео, качено на сайта на ДПС от събитие в село Млечино, община Ардино. Във видеото той говори на български като включва и някои реплики на турски и на няколко пъти говори за "нашата родина България". Въпросът за родината стана повод за политическо напрежение след негово спорно изказване в Турция, което бе използвано за словесна атаката от страна на президента Румен Радев при единия кръг преговори за съставяне на правителство. Повече по темата четете тук.


"Ние докарахме демокрацията в България. Така се създаде Движението за права и свободи - да отстояваме нашите права, нашите свободи и идентичността си. Обаче 31 години след създаване на ДПС днес какво виждаме? Регресия. Някои политически ръководители на полицията тази година я превърнаха в онази комунистическа милиция. Нахлуха в домовете на инвалиди без законно основание", посочва Карадайъ без да назовава конкретни случаи и имена. При последната предизборна кампания служебният тогава министър на вътрешните работи Бойко Рашков бе в Кърджали, където разказа за нередности при подготвянето на списъци за гласуване с подвижна урна като посочи, че в тях са включени хора без право на това. Освен това обяви и че хора са заплашвани с това, че ако не подкрепят движението, ще им бъдат върнати българските имена.
Мустафа Карадайъ допълни, че след като се изчерпат българските съдебни процедури ще се обърне към Европейския съд по правата на човека, "защото не можем да премълчаваме нарушенията на демокрацията". Допълва, че онези политически ръководители, които "заставиха полицията да стане милиция, трябва да си носят отговорността, а за незаконните действия и милиоционерщината от тук заявяваме след като изчерпим националните правни процедури тази тема ще стигне до Европейския съд по правата на човека", посочва той. "Не можем да премълчаваме рушенето на демокрация и рушенето на държавност в нашата родина България. Днес, ако го премълчим, утре каква България ще има, каква България ще завещаем на нашите деца и на нашите внуци?", попита риторично той.


Като честити Коледа на християните той обяви, че винаги ще има такова събитие, на което българските турци ще си спомнят събитията от преди 37 и 57 години, за да си вземат поука от онова, което се е случило тогава с "надеждата и идеята заедно и обединени да градим нашето бъдеще, на децата ни и на внуците ни в нашата родина България".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK