Китай смени правилата за създаденото от изкуствен интелект съдържание

Китай смени правилата за създаденото от изкуствен интелект съдържание

© ReutersМиналата седмица Китай представи нови разпоредби относно съдържанието в интернет, генерирано от изкуствен интелект (ИИ), за да включи страната в надпреварата в тази обещаваща ниша, като същевременно поддържа строг контрол, посочва "Франс прес".


Безпокойството относно генеративния ИИ по света нараства, тъй като тази технология може да се използва за злонамерени цели. Например за "дийпфейк" (deepfake) видеоклипове, в които хората са представени да казват неща, които не са казали.


В същото време китайски компании се опитват да предлагат услуги с изкуствен интелект, толкова конкурентоспособни, колкото софтуера "Чат Джи Пи Ти" (ChatGPT), пуснат от американската компания "Оупън Ей Ай" (OpenAI), който в момента е блокиран в Китай.
Според експерти 24-те нови китайски правила изглеждат смекчени в сравнение с по-строгия проект за наредба, публикуван по-рано тази година. Целта на Пекин е да не обезкуражава китайските компании да навлязат в този сектор, който в момента е доминиран главно от американски фирми.


Как ChatGPT отприщи оръжейната надпревара в изкуствения интелект
Как ChatGPT отприщи оръжейната надпревара в изкуствения интелект


Следва преглед на някои от новите правила, които се отнасят до услугите, предназначени за масовия потребител:

  • Генеративният ИИ трябва да се "придържа към основните ценности на социализма", да не заплашва националната сигурност или да насърчава тероризма, насилието или "расовата омраза", се казва в текста на наредбата.
  • Доставчиците на услуги трябва да обозначават генерираното от ИИ съдържание като такова и да предотвратяват дискриминация въз основа на пол, възраст и етническа принадлежност при проектирането на алгоритми.
  • Техният софтуер не трябва да създава съдържание, съдържащо "фалшива и вредна информация".
  • Данните, използвани за обучение на софтуер за ИИ, трябва да бъдат получени законно и да не нарушават правата на интелектуална собственост на други лица.
  • Компаниите, които предоставят софтуер за генеративен ИИ на масовия потребител, трябва да "вземат ефективни мерки, за да попречат на непълнолетните потребители да станат прекалено зависими" от тези услуги или "да станат пристрастени към тях", съгласно правилата, публикувани през юли от китайския интернет регулатор.
  • Тези компании трябва също така да позволяват на потребителите да съобщават за неподходящо съдържание. Те също трябва незабавно да премахнат всяко незаконно съдържание.
  • Доставчиците на услуги трябва да извършват оценки на сигурността и да изпращат доклади до властите за своите алгоритми.


Макар и изненадващо, но това правило в крайна сметка ще се прилага само за компании, чийто софтуер се счита за оказващ влияние върху "общественото мнение", а не за всички тях - както беше планирано в първоначалния проект за наредба.


Изрично е посочено, че новите правила са технически "временни мерки", които се подчиняват на съществуващите китайски закони. Това са последните от поредица от разпоредби, насочени към различни аспекти на изкуствения интелект.


"От самото начало и малко по-различно от Европейския съюз, Китай възприе по-вертикален подход" към законодателството, "фокусирайки се повече върху конкретни въпроси", смята адвокатската кантора "Тейлър Весинг" (Taylor Wessing).


Проектонаредбата предвиждат глоба до 100 000 юана (12 600 евро) за нарушения. Според новите правила обаче маловажното нарушение ще подлежи само на предупреждение или спиране на съдържанието. Компанията ще бъде строго наказана само ако наруши действащите закони.


Байдън ограничи с указ технологичните инвестиции в Китай
Байдън ограничи с указ технологичните инвестиции в Китай

"Китайското законодателство заема средно място между това на ЕС и на САЩ, като ЕС има най-стриктния подход, а САЩ - най-гъвкавия", каза за АФП Анджела Чжан, преподавателка по право в Хоконгския университет.


Първоначалната версия на проектонаредбата имаше за цел по-специално да поддържа стриктния контрол на цензорите върху съдържанието, посочва Джереми Даум, специалист по Китай в Юридическия факултет на Университета в Йейл. Някои от ограничения върху генеративния ИИ обаче бяха смекчени.


"Много от най-строгите контролни мерки бяха изоставени в полза на насърчаването на развитието и иновациите в сектора на изкуствения интелект", посочва Даум в своя блог "Чайна ло транслейт" (China Law Translate).


Обхватът на правилата е значително стеснен. Сега те се прилагат само за генеративен ИИ, достъпен за масовия потребител, но не и за такъв за използване за изследователски и развойни цели.


"Тази промяна може да се разглежда като знак, че Пекин приема идеята за надпревара в сферата на изкуствения интелект, в която трябва да остане конкурентен", смята Даум.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK