ОАЕ пуснаха "най-добрия арабски софтуер с изкуствен интелект"

ОАЕ пуснаха "най-добрия арабски софтуер с изкуствен интелект"

© ReutersОбединените арабски емирства направиха още една крачка към лидерството в генеративния изкуствен интелект в Персийския залив. Това стана, след като свързана с управляващото семейство група пусна голям езиков модел (на такъв стъпва и нашумелият чатбот ChatGPT) на име Jais, за който пише "Файненшъл таймс".


Моделът е с отворен код, достъпен за използване от над 400 млн. души, говорещи арабски в света, изграден на базата на данни на арабски и английски език. Това е съвместна работа между G42, компания за изкуствен интелект, ръководена от съветника по националната сигурност на ОАЕ Шейх Тахнун бин Зайед Ал Нахаян, Университета за изкуствен интелект "Мохамед бин Зайед" в Абу Даби (MBZUAI), и Cerebras, компания за изкуствен интелект, базирана в Калифорния.


Това става седмици след съобщенията, че Саудитска Арабия и ОАЕ са изкупили хиляди високопроизводителни чипове на Nvidia, необходими за развитието на изуствения интелект. ОАЕ имаше и друг голям езиков модел с отворен код, разработен с над 300 чипа.
По-рано тази година Cerebras подписа сделка за 100 милиона долара за предоставяне на девет суперкомпютъра на G42, един от най-големите договори от този вид за бъдещ конкурент на Nvidia, отбелязва "Файненшъл таймс".


Как ChatGPT отприщи оръжейната надпревара в изкуствения интелект
Как ChatGPT отприщи оръжейната надпревара в изкуствения интелект

"ОАЕ са пионери в това пространство (изкуствения интелект), ние сме пред играта, надяваме се. Ние виждаме това като глобална надпревара", казва Андрю Джаксън, главен изпълнителен директор на Inception, звеното за приложни изследвания на изуствения интелект на G42. "Повечето LLMs са фокусирани върху английски език. Арабският е един от най-големите езици в света. Защо арабскоговорящата общност да няма голям езиков модел?"


Джаксън отбелязва, че арабският елемент в съществуващите модели на "Гугъл", "Мета", GPT-4 на OpenAI и други е "силно размит". Jais (Джайс е най-високата планина в ОАЕ) е проектиран да разбира по-добре културата и контекста на региона.


Обичайно напредъкът с изкуствения интелект на Залива повдига и въпроси за възможни злоупотреби от автократичните правителства.


Вестникът отбелязва, че едно от предизвикателствата при обучението на модела е липсата на висококачествени данни на арабски език, намерени онлайн, в сравнение с английския. Jais, обучаван 21 дни с помощта на суперкомпютър, използва както съвременен стандартен арабски, който се разбира в целия Близък изток, така и разнообразните говорими диалекти в региона, като използва както медии, социални медии, така и код.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK