"Руско-турската война през погледа на един американски журналист" от Едуард Кинг

"Руско-турската война през погледа на един американски журналист" от Едуард Кинг


В края на февруари за пръв път на български излезе знаменитият труд на американеца Едуард Кинг "Руско-турската война през погледа на един американски журналист". Той е бил кореспондент от мястото на събитията и фронтовите му дописки за "Бостън джърнъл" са забележителни заради анализите и коментарите, както и заради умението му да предаде достоверно войната на Балканите. Кинг е известен като майстор на кратките журналистически психопортрети на държавници, висши военни и политици, както и на обикновени хора - стремял се да покаже правдиво и християни, и мюсюлмани. Главата "Европа в покой и буря" е посветена на България и българите в тогавашна Европа. Авторът описва събитията от стъпването на българския бряг до подписването на Берлинския мирен договор.


Между баталните сцени се появяват и части за красотата на природата, уюта на българските домове, неповторимия облик на възрожденските Свищов, Търново, Габрово, Русе. Едуард Кинг описва българите като скромни и трудолюбиви, включил е песните на руските войници, описва смеха на девойките, наредили се с кобилиците си за вода, "парфюма на розите", устойчивостта на пострадалите от набезите на башибозука. Специално място отделя и на трудностите и страданията на бежанците. От страниците на "Руско-турската война през погледа на един американски журналист" може да се усети и неподправената радост от освобождението и надеждата за по-добро бъдеще в една независима държава.


Издателство: "Книгомания", цена 14 лв.


Читателите на "Дневник" могат да купят книгата със специална отстъпка от 10% в Ozone.bg. Използвайте код Dnevnik10 и поръчайте книгата с безплатна доставка тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK