Толкин, Пратчет и Талеб влизат в един бар

Толкин, Пратчет и Талеб влизат в един бар

© Тодор ВасилевВ поредицата "Книжен плъх" на рубриката "Книги" гостува Любомир Аламанов - управляващ партньор в агенцията за класически и иновативни комуникационни услуги SiteMedia Consultancy. Кампаниите, в които е участвал са отличени с дълъг списък български и международни награди. Неотдавна Аламанов получи Honorable Mention за CEO of the Year 2019 на престижните PR Platinum Awards 2019.


Защо четете?
- Даже не знам как да отговоря на този въпрос. Защо дишам, защо ходя, защо мечтая? Подобни са мотивите. Ако трябва да посоча все пак една причина, тя е, че книгите отварят врати към нови светове. Показват ми места, идеи, хора, природа, звезди, бъдеще, минало и т.н., които няма иначе как да видя.


Какво четете?
- Научна фантастика, фентъзи, прогностика, научни, научно популярни, художествена литература, исторически, военни, икономика, математика Не се разпростирам особено много.
Как избирате книги за себе си?
- Познати автори, по усет, по препоръка, експериментирам, гледам ревюта на хора, които ми допадат с мненията си.


Какво за четене има върху нощното ви шкафче?
- Дочитам "Други песни" на Яцек Дукай, наричан наследник на Станислав Лем. Започнал съм "За тиранията" на Тимъти Снайдър. И на равни интервали чета различните разкази от омнибуса на Дж.Р.Р.Мартин "Жокери".


Коя е последаната книга, която ви впечатли?
- Всяка книга е впечатляваща сама по себе си. Последно "Други песни" ме заинтригува като много интересна, различна, има концепции за развитие на човечеството, които не съм срещал. "21 урока за 21 век" на Харари беше много разнопосочна и грабваща. "Да заложиш собствената кожа" на Насим Талеб също много ме грабна, прекрасна амалгама от математика, икономика, политика, всекидневни решения, социология, даже малко философия.


Какъв е вашият ритуал свързан с четенето - кога, къде, колко?
- По всяко време, когато е възможно, навсякъде, където е възможно. Вече толкова много книги излизат, че времето не стига. И ако някоя книга не ме грабне или не ми я препоръчат много, направо я оставям. Като с последната книга на Уилям Гибсън "Периферни тела", която започва доста странно, и ако не бяха препоръки от сериозни хора, щях да я зарежа.


Електронна книга, аудио или на хартия?
- Предимно хартия. Мирисът на печат е несравним. Или шумоленето на прелистените страници. Но на път взимам електронна книга, иначе ще имам свръхбагаж.


Четете ли на друг език четете, освен на български? Има ли разлика в преживяването? Ако имате избор, какво предпочитате, оригинала или превода?
- Чета на английски и понякога на руски. Руснаците имат добра школа във фантастиката. Определено има разлика в преживяването. Различните езици не са само различен набор от думи. А са различен начин на мислене, различна система от контекст, среда, минало, общество и т.н. Затова много зависи. И всяка книга преценявам отделно. Например Анди Уеър и неговия "Марсианец", както и Лукяненко, са прекрасни в оригинал. Някои от книгите на Тери Пратчет предпочитам преведени, заради многото фразеологизми. Литература по комуникации е прекрасна в оригинал, защото дава матрицата на мислене на съответното общество. А тъй като англоговорящите практикуват ПР от повече от 150 години, разбираемо е техните книги да са интересни. Толкин задължително в оригинал, трябва да се усети това езиково богатство. Артуро Перес-Реверте няма как да чета в оригинал, благодарен съм, че преводите, особено на "Тангото на старата гвардия" са прекрасни.


Какво търсите в книгите - емоция, знание, развлечение, интелектуално предизвикателство?
- Всичко това. Предимно нови светове, нови хоризонти, нови идеи.


Предпочитаният от вас жанр?
- Любима ми е научната фантастика. Тя събира в себе си всички други жанрове - история, романтика, драма, трагедии, комедии, военни, любовни и всички други стандартни жанрове. Но фантастиката дава и много повече. Тя дава поглед към възможни други светове, други времена, други реалности. Тя ни учи как да възприемаме другите с разбиране. Даже понякога е изпитателен полигон за анализ и оценка на различни идеи и теории. Силно се надявам, че човечеството ще избегне всички рискове, които четем в постапокалиптичните антиутопии. Някои са плашещо реалистични. А и ако мога да цитирам любимия Тери Пратчет: "Фантастиката и фентъзито са като спортен уред за мисълта - не могат да те отведат никъде, но тренират мускула, с който можеш да стигнеш навсякъде."


Коя е най-добрата книга, която сте получавали като подарък?
- "Властелинът на пръстените" и "Фондациите" на Азимов в оригинал, преди да ги има изобщо в България. Гледах ги като съкровище.


Любимият ви литературен герой?
- Капитан Самюъл Ваймс на Тери Пратчет.


Имате ли любима книга, за която никой друг не е чувал?
- Преди години подобна беше "Игра на тронове". Разказвах на всички колко е интересна. След това направиха сериала и всички научиха за нея. Същото се получи и с "Властелинът на пръстените". Такава е "Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет", все още няма филм и много малко хора я знаят. В днешното силно информирано общество на социални мрежи е много трудно да има книга, която само аз знам. Ако не друго, то веднага ще се похваля и ще я препоръчам.


На кои автори се възхищавате най-много, в това число поети, сценаристи, журналисти?
- Много автори. Не знам как да ги изброя. Толкин, Пратчет, Азимов, Саймък, Реверте, Ле Гуин, Кларк, Зелазни, Талеб и много други. Има много професионални журналисти, които прекрасно си вършат работата. Както често казвам, колкото и да са напреднали социалните медии, в крайна сметка всеки поглежда определени медии, за да верифицира достоверността на информацията. Важно е за обществото ни.


Как съхранявате книгите си?
- Внимателно. Много внимателно. В библиотеки. Понякога на столове, в очакване. На много столове.


Коя е последната книга, която ви разсмя?
- "Платон и птицечовката влизат в бара". Интелигентно и с хумор поднесени идеи. Заслужава си да се прочете.


Коя ви разплака?
- "Клавиатурна грешка" на Тери Пратчет, с неиздавани есета. В някои описва как знае, че е болен от рядка форма на Алцхаймер. Но не спира да се бори, да пише, да изнася лекции. А и това представляваха последните негови редове, които не бях чел. Това беше. Край. Няма да има повече. Както би казал Смърт, преди да яхне Бинки и да тръгнат към някой бар: КРАЙ.


Последната книга, която ви разочарова?
- "Бог на войната". Надявах се по-добре да са я направили, все пак е по култова игра. Но за съжаление се оказа прекалено елементарно написана.


Кой бихте искали да напише историята на вашия живот?
- Дж.Р.Р.Толкин. Даже провалените герои ги описва величествено. Пък и погребение на кладата в Гондор под Бялото дърво с надвиснали назгули и препускащи рохирими ще е епично.


Как ще се казва вашата автобиография?
- Не смятам да пиша автобиография. Не мисля, че би представлявала интерес. А и откъм лични детайли предимно съм обран.


Една книга, която не успяхте да дочетете до края?
- Много са. Щом не ме грабне и нямам вътрешна убеденост да я дочета, оставям я. Все пак всяка книга е предназначена за различна аудитория. Пък и има толкова много книги. Важно е човек да намери "неговите си" книги. Те са там, чакат го. Само трябва да се пресегне. И да не спира да чете.


Кое класическо литературно произведение никога не сте чели (и ви е неудобно от това)?
- Чарлс Дикенс ми подейства зле. Не само тъжно или мрачно, а безизходно. След "Дейвид Копърфийлд" не посегнах към нищо друго.


Коя книга няма да спрете да препрочитате?
- Всеки период си има свои книги. И е добре да останат там. Имаше време на "Руфо Червенокосия". Имаше време на "Трима другари". Имаше време на "Хиперион" и "Властелинът на пръстените".


Как се променя вкусът ви във времето?
- Вкусът се променя с нас. Не знам дали е израстване, но си е промяна. Отразява натрупванията на опит, на познания, на книги, на размисли.


Кое е най-интересното нещо, което научихте от книга напоследък?
- В книгата на Яцек Дукай видях интересна идея за "налагане на морфата". Нещо като комбинация от лидерски качества, лична отговорност, психологически подход, подсъзнателно внушение и още няколко компонента. И това на фона на паралелна реалност, построена на аристотеловите учения. Интересна комбинация.


Книгите на Любомир Аламанов. Заглавията с активен линк, като читатели на "Дневник", може да купите със специална отстъпка от 10% в Ozone.bg. Използвайте код Dnevnik10.
"Други песни", Яцек Дукай
"За тиранията. Двадесет урока от ХХ век", Тимъти Снайдър
"Жокери", Дж.Р.Р.Мартин
"21 урока за 21 век", Ювал Харари
"Да заложиш собствената кожа"/ Skin in the Game, Насим Талеб
"Периферни тела", Уилям Гибсън
"Марсианец", Анди Уеър
"Тангото на старата гвардия", Артуро Перес-Реверте
"Властелинът на пръстените", Дж. Р. Р. Толкин
"Фондация 1", Айзък Азимов
"Фондация 2", Айзък Азимов
"Игра на тронове", Джордж Р.Р. Мартин
"Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет", Робърт М. Пърсиг
"Платон и птицечовката влизат в бара", Даниъл Клайн
"Клавиатурна грешка", Тери Пратчет


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1808 Неутрално

  Интелигентен човек.
  Харесаха ми разсъжденията му, и до голяма степен вкуса му, по отношение на книгите.
  За мен четенето е на първо място удоволствие, а всичко останало - бонус.

 2. 2 Профил на istinetz
  istinetz
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Като стане дума за "Други песни", хората са два вида - или не могат да я прочетат до края, или не спират да говорят за нея.

  Жалко че няма още книги, преведени от полски. Засега само Лед и Стария саламандър.

 3. 3 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 833 Неутрално

  И вътре ги чака Юли Тонкин 😂

  No Pain No Gain
 4. 4 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 833 Неутрално

  И вътре ги чака Юли Тонкин 😂

  No Pain No Gain
 5. 5 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3771 Неутрално

  Наистина,умният читател трябва да чете най различна литература.

  klimentm
 6. 6 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  Този
  До коментар [#1] от "atmanpg":

  Как преценихте, че е интелигентен? Чете, хубаво. Много хора четат, но не си позволяват да говорят за неща, от които не разбират. Този човек нарече БПЦ - терористична организация. Следователно за него православните християни са терористи. Буди у мен единствено отвращение и погнуса. Интересно, "Дневник" какво точно му рекламира.

 7. 7 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1698 Весело

  Интелигентен човек.Харесаха ми разсъжденията му, и до голяма степен вкуса му, по отношение на книгите.За мен четенето е на първо място удоволствие, а всичко останало - бонус.
  —цитат от коментар 1 на atmanpg


  100% съгласен с целия ти коментар. А преди 3-4 години си припомнихме със съученици от Киров (от преди 60 г', ма'а му...) как се заклевахме че и вестник няма да прочетем от тук нататък, камо ли книга:)

  Едно само ми е странно в неговото интервю:

  "...Ако трябва да посоча все пак една причина (да чета книги) , тя е, че книгите отварят врати към нови светове. Показват ми места, идеи, хора, природа, звезди, бъдеще, минало и т.н., които няма иначе как да видя...."

  По времето на върлия соц'(за мен-до 1968) нямаше и как да знаем за почти всичко изброено...Днес с тази лесно'достъпна информация само време трябва начовек да научи, почти преживее, всичко това.

  А, и още нещо странно-доколкото помня съм чел книги на Айзък Азимов (и май една от Олдоуз Хъксли) на български, до 68...'Ма може и да греша, разбира се.

  П.С. Книга която съм чел поне 150 пъти е Швейк от Хашек. И бившата, и синът ми ме питаха как така препрочитам тази книга и все се смея, като че ли за първи път я чета.
  До коментар [#1] от "atmanpg":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на 👀
  👀
  Рейтинг: 122 Неутрално

  https://en.wikipedia.org/wiki/Seven_Sisters_ (oil_companies)
  Чвта в момента образуването на седемте сестри и с удивление научих, че Фамилия Нобел https://en.wikipedia.org/wiki/Branobel изневерява на европейските интереси и се съюзява с Рокфелерови ..........
  мога само да предложа най-накрая в нашата страна да почнат да ни запознават с капиталистическата история на семействата на Запада

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Със сигурност ще потърся и ще прочета "Други песни" на Яцек Дукай. Заинтересува ме много от интервюто.
  А и аз много си падам по фантастиката... Докато навърша 40, четях във всяка минута свободно време. После не чак толкова, отнесох се да правя разни неща на компютъра.

  “The right man in the wrong place can make all the difference in the world.”
 12. 12 Профил на wky17603359
  wky17603359
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Този НЕЗНАйКО се изказа че трябвало да се забрани «терористичната организация Българска Православна Църква»,та само искам да попитам какво разбира под БПЦ този НЕГРАМОТЕН човек,а на тези които ще ме уплюват ще кажа че тогава трябва да забранят и България,защото също ще трябва да се забранят и Свети Цар Борис,Дякон Игнатий,Паисий Хилендарски и.... няма място вече...за писане.Така че неграмотника Бубо Ахламаков да се скрие и да не се показва ,ако разбирасе му е ясно колко е НЕГРАМОТЕН!!!!!

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на wky17603359
  wky17603359
  Рейтинг: 290 Неутрално

  До коментар [#10] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Мноого си зле !!!Кой ти говори за червенокоси и геьове бре сладурко кой.Ти какво разбираш под Църква как може да си помисли че Църквата е някакъв полковник или повеч10 или още повече1000 от незнам си каде си КГБ или ДС това ли е Църквата според тебе интелигенте ааа?

 15. 15 Профил на wky17603359
  wky17603359
  Рейтинг: 290 Неутрално

  На всички многознайковци и интелигенти които се ижождат за Църквата отговарям с цитат от Данте Алигиери-не дословен а посмисъл «ако във всяка човешка организация има толкова много идиоти колкото в Църквата тя се самоунищижава,но Църквата сществува вече 2000 години-и тоба е доказателство че в Църквата има Божествен елемент»,помислете върху това братя преди да се изказвате-ЛЕКИ и СПАСИТЕЛНИ ПОСТИ НА ВСИЧКИ !!!

 16. 16 Профил на jlb02632781
  jlb02632781
  Рейтинг: 290 Неутрално

  До коментар [#12] от "wky17603359":

  Брадчед, не бъркай БПС с угоените синодални,, старци" и епархийски първенци, чийто последен великденски пост е бил в Семинарията, като новобранци.

 17. 17 Профил на wky17603359
  wky17603359
  Рейтинг: 290 Неутрално

  До коментар [#16] от "jlb02632781":

  Чедо чети и се образовай

 18. 18 Профил на jlb02632781
  jlb02632781
  Рейтинг: 290 Неутрално

  До коментар [#17] от "wky17603359":

  Сполай ти

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK