"Вторият пол" на Симон дьо Бовоар

"Вторият пол" на Симон дьо Бовоар


От издателство "Колибри" смятат, че моментът е подходящ за преиздаване на български език на трактата "Вторият пол" на Симон дьо Бовоар. И наистина темата за равенството между половете никога не е била по-актуална, наченки на този обществен разговор се забелязват дори у нас. Философският труд на дьо Бовоар разглежда женската съдба от гледна точка на биологията, на психоанализата, на историческия материализъм и на екзистенциализма и проследява историята и митовете около "женския въпрос". Читателите ще научат как се е формирала женската родова идентичност. "Човек не се ражда жена, човек става жена", пише Дьо Бовоар през 1949 г., тя защитава твърдението си на 936 стр., доказвайки, че полът е социален конструкт. Специално място е отделено на патриархалното общество и различните форми на потисничеството на жената в историята, както и на женската еманципация.


През годините и крайнодесни, и крайнолеви са нападали Симон дьо Бовоар, най-яростни срещу нея и възгледите й винаги са били противниците на аборта. Минали са десетилетия, преди "Вторият пол" да се утвърди като фундаментален труд на феминисткото движение, за съжаление се оказва, че през XXI в. той отново е болезнено актуален и нужен.
Изд. "Колибри", превод: Евгения Грекова, 936 стр., цена: 40 лв.


Читателите на "Дневник" могат да купят книгата със специална отстъпка от 10% в Ozone.bg. Използвайте код Dnevnik10 и поръчайте книгата тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK