Букви много, съдържание малко

Букви много, съдържание малко

© Фелия БарухМаргарита Асадурова е експерт по визуална и интерперсонална комуникация, създателка на първото българско студио за имиджово профилиране My Beautiful I. Основният език, с който работи е този на цветовете.
След индивидуален анализ (незабравимо преживяване сам по себе си, независимо дали сте мъж или жена) научавате кои са вашите най-силни качества и кои са най-подходящите за вас дрехи и цветове, които ги подчертават и разкриват уникалната ви красота.


Защо четете?
- Книгите са част от ДНК-то ми - наследих страстта към четенето от баща ми, Милан Асадуров, създателят на библиотека "Галактика". У нас нямаше тапети, защото нямаше къде да се сложат от библиотеки, пълни с книги и картини по стените. За мен все още домът е всъщност библиотека. Сигурно чета десет пъти по-малко, отколкото той го правеше, защото съм по-скоро визуален човек. Но съм щастливка, че получих точно това в наследство. За мен четенето е част от страстта ми към познание, към хуманизъм, към хармония и красота.


Какво четете?
- Книги, статии, заглавия, статуси - в днешно време е трудно човек да не извършва тази дейност, буквите дебнат отвсякъде. Всичко различно от книгите, обаче, по-скоро го сканирам. Букви има много, текстове и съдържание малко. Що се отнася до самите книги, напоследък предпочитам да ги слушам. Сигурно ще ви се стори смешно, но предпочитам да си щадя очите, от които имам нужда за визуалната си работа. Така че с аудиоформатите се родих.
Как избирате книги за себе си?
- Интуитивно. Нямам система в това, нямам и яснота. Може да е препоръка от приятел или от случайно ревю, на което съм попаднала. Но нямам отговор защо някои препоръки или ревюта следвам, а други не. Явно разчитам на несъзнаван вътрешен компас. Така че по-скоро ирационално избирам.


Какво за четене има върху нощното ви шкафче?
- В момента "Кодът на душата" на Джеймс Хилман, "Мозъкът това си ти" на Дейвид Игълман и "Сянката на планината" на Грегъри Дейвид Робъртс, която ми е в телефона.


Коя е последаната книга, която ви впечатли?
- Не мога да не си призная за ефекта, който произведоха върху мен книгите на Ювал Ноа Харари. И Sapiens и Homo Deus. Възхитена съм от висотите, които е постигнало човешкото познание и способността на човека за добронамерена разсъдливост в лицето на тези произведения. И изобщо, този жанр, към който бих причислила и автори като Малкъм Гладуел и няколко други популярни имена, които "превеждат" науката на достъпен език, много ми допада. И се радвам че те стават популярни и модерни, хубаво е да достигнат до колкото се може повече хора.


Какъв е вашият ритуал свързан с четенето - кога, къде, колко?
- Напоследък наистина се оформи като ритуал за мен. Аз имам хоби да си шия дрехи. Просто така, за кеф. Когато получа вдъхновение, съм способна да шия с дни без да излизам. И точно докато го правя слушам книги. Всякакви книги. От Ницше до Елизабет Гилбърт, наистина всякакви. И се получава магичен синтез. Не мисля, че бих могла в обичайното си ежедневие да стигна до толкова много книги, ако трябваше да чета кротната на едно място. Така че ритуалът, който се оформи при мен е страхотен. Сега не съм сигурна дали чета книги, за да ми е по-приятно шиенето или шия, за да чета книги. Но можете да си представите колко съм заета тези дни, които отвориха време за домашна работа. Като ми свършат платовете, сигурно ще започна да правя нови дрехи от старите, така че голямо четене/слушане се очертава.


Електронна книга, аудио или на хартия?
- Аудио.


Четете ли на друг език, освен на български? Има ли разлика в преживяването? Ако имате избор, какво предпочитате, оригинала или превода?
- Чета/слушам и на английски. Има разлика в преживяването и то действително е свързано с оригиналността на текста, когато е англоезичен. Разликата в езиците е и културна разлика. Текстът за мен е много по-въздействащ, когато е в оригинал. Забелязала съм, обаче, че зависи и от жанра, и от съдържанието. В художествената литература има добра традиция в българските преводи и летвата е високо. Не бих казала същото обаче за по-научно ориентираната литература и най-вече психологическата. Там ми се струва че цари голямо безхаберие и от страна на преводачите, и на издателите. Така че този вид текстове в повечето случаи бих предпочела да чета на английски, от каквато и националност да е техният автор. А художествените и т.нар. non-fiction, които не разчитат на термини, чета на български.


Какво търсите в книгите - емоция, знание, развлечение, интелектуално предизвикателство?
- По-скоро знание и интелектуалното предизвикателство. От няколко години, например, съм част от една група - няколко души се събираме всяка седмица, за да четем книгите на К.Г. Юнг. Хората са от двайсет и няколко до шейсет и няколко годишни, жени и мъже, професионални терапевти или просто запалени фенове на създателя на аналитичната психология - събрахме се на случаен принцип чрез фейсбук. Ценното в това преживяване са не само познанията, които извличаме от богатството на самите текстове, но и дебатите и дискусиите които провеждаме покрай тях по най-различни съвременни теми. Както и срещането на различни гледни точки и интерпретации, търсенето и намирането на аргументи, личните открития, родени от разпалените спорове и т.н. И всичко това се получава, заради гениалните, според мен, текстове на Юнг. Има и други автори, които биха ме стимулирали да участвам в такива групи. За мен това е много зареждащо занимание. Но едно от важните условия е то да се случва наживо. Виртуалните спорове в чатове имат съвсем друг характер и за тях по-скоро не бих отделяла време.


Предпочитаният от вас жанр?
- Т.нар. non-fiction, който съчетава мисловност, публицистика, психологическа, социална, културна и философска тематика много ми допада. Иначе нямам любими чисти жанрове. За мен всичко е въпрос на качествен текст.


Коя е най-добрата книга, която сте получавали като подарък?
- Този подарък беше по-скоро символ, отколкото поредната книга в библиотеката ми. Това е книгата на баща ми, "61", от която имам едно от "много редките копия". Приятелският му кръг във Варна я нарече Енциклопедия Асадурика. Самият факт, че той събра цялото богатство на своя живот, светоглед, ценности и несломим хумор в тази книга и ни го дари с толкова любов, остава за мен най-важният подарък, който съм получавала в книжен вид.


Любимият ви литературен герой?
- Остап Бендер. Архетипен образ. Показателно е, че го знаех добре и преди да прочета книгите.


Имате ли любима книга, за която никой друг не е чувал?
- "Езикът на модата" на Ролан Барт. Дори не знаех, че този велик съвременен мислител е писал толкова ключови текстове за модата. Откакто наскоро ги открих, са ми любими, защото освен, че са много интересни, пряко подпомагат работата ми, която много обичам.


На кои автори се възхищавате най-много, в това число поети, сценаристи, журналисти?
- Възхищавам се на автори, които революционализират и усъвършенстват мисловните модели на обществото, включително със своята мултидисциплинарност и ерудиция. И това са автори, както с по-голяма научна тежест, така и с много популярно, но съдържателно звучене - от Ролан Барт, през Малкъм Гладуел, до Естер Перел. Що се отнася до художествената литература, много се възхищавам на руските класици. Чехов, Булгаков, Набоков, Илф и Петров, Достоевски и т.н. Една от най-любимите ми книги изобщо е "Идиот" на Достоевски. Другата ми любима е "Синята брада" на Вонегът. Говоря за книги, които не са детронирани в съзнанието ми от десетилетия насам.
А сценаристи не искам да споменавам тук, защото те за мен са цяла отделна книга.


Как съхранявате книгите си?
- Нищо ново. Книжните в библиотеката вкъщи. Аудио книгите "наемам" в приложения. Всъщност си давам сметка, че предпочитанието ми към аудиокниги е свързано и с лекотата на битието, което те ми предлагат, като просто минават през мен и отлитат в ефира, без да имам нужда да ги притежавам. И това ми харесва. В същото време наистина не мога да си представя един дом без библиотека. Така че книжните издания в живота ми имат почетна функция. Символна по-скоро. И много осъзнато се стремя да не ги трупам.


Коя е последната книга, която ви разсмя?
- "Златният телец" на Илф и Петров. Прочетох я едва наскоро, което не знам как се беше получило. Защото повечето от руските класици ги изчетох, докато бях студентка по българска филология. По това време четях в несвяст и дори бих казала, че леко предозирах. Но с Илф и Петров се срещнахме преди няколко месеца и това, че точно на тази възраст ги изчетох, мисля, че обогати преживяването ми още повече.


Коя ви разплака?
- По принцип плача лесно. Последно ме развълнува до сълзи "Шантарам" на Грегъри Дейвид Робъртс. Интересното при тази книга е, че бях чула, че е голям хит, бестселър и т.н. А аз откакто се помня, като чуя такова нещо за книга и не искам да я чета. Вероятно от някакъв детински инат, който сигурно ми стои от времето на задължителната соц литература. И досега не съм чела "Алхимикът" на Паулу Коелю, например. Затова и тази книга сигурно щях да подмина, ако не бях предозирала с количеството научна литература, което изчетох покрай един проект, и реших че е дошъл моментът за нещо леко и развлекателно. Така изслушах "Шантарам". Което ме подсети, че много обичам добрите разказвачи.


Последната книга, която ви разочарова?
- Аз съм фен на Чърчил и много исках да прочета някакъв монолитен разказ за неговия живот, но така и не си направих труда да проуча вариантите. Просто влязох в книжарницата и си купих това, което видях - "Факторът Чърчил". Беше преди няколко години. Оставих я в библиотеката и чаках да ми дойде настроението да се кротна и да зачета. Мина известно време и в един момент, най-случайно, забелязах кой е авторът на книгата. Оказа се Борис Джонсън. Вече беше станал доста известен. Все още не съм прочела книгата. Не мисля и че ще я прочета някога.


Кое класическо литературно произведение никога не сте чели (и ви е неудобно от това)?
- "Война и мир". И като цяло Толстой не съм чела. Навремето един приятел ми каза, че това е книгата, която е добре да се чете по време на криза. Аз така и не го направих, но пък този съвет може да е полезен за някой друг в днешните времена. Със сигурност Толстоевият хуманизъм ще е много полезен, за разлика от съвременната руска хибридна пропаганда.


Коя книга няма да спрете да препрочитате?
- "Златният телец".


Как се променя вкусът ви във времето?
- Едно време повече разчитах на книгите за това да ме развличат. Но мисля, че от Бриджет Джоунс насам не съм посягала към тях с тази цел. Днес за развлечение наблягам по-скоро на качествените филми и сериали. Намирам ги за не по-малко ценни. В крайна сметка те са просто различни литературни родове.


Кое е най-интересното нещо, което научихте от книга напоследък?
- Концепцията за алгоритъма, която изглежда, че ще управлява живота ни в най-близко бъдеще и това вече започна да се случва. Ювал Ноа Харари разказва за нея в книгата си Homo Deus. Тя се очертава като новата парна машина, която ще промени епохата ни. Струва ми се, че донякъде в момента сме свидетели на това - светът се опитва да хакне актуалният пандемичен вирус с алгоритми и тепърва ще наблюдаваме резултатите. Изглежда, че има вероятност безпрецедентно да бъдат спасени десетки хиляди човешки животи в такава ситуация. Или пък да бъде констатирана за пореден път диагнозата на болезнения човешки комплекс за безсмъртие. Предстои да разберем.


Книгите на Маргарита Асадурова. Заглавията с активен линк, като читатели на "Дневник", може да купите със специална отстъпка от 10% в Ozone.bg. Използвайте код Dnevnik10. Отстъпката не се комбинира с други текущи намаления.


"Кодът на душата", Джеймс Хилман


"Мозъкът. Това си ти", Дейвид Игълман


"Сянката на планината", Грегъри Дейвид Робъртс


Sapiens и Homo Deus, Ювал Харари


"Езикът на модата", Ролан Барт


"Идиот", Фьодор М. Достоевски


"Синята брада", Кърт Вонегът


"Златният телец", Илф и Петров


"Шантарам", Грегъри Дейвид Робъртс


"Факторът Чърчил", Борис Джонсън


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Orator Wornoxmaniak
  Orator Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Да не си чел "Война и мир"?
  По-добре си слагай въжето....

 2. 2 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3796 Весело

  До коментар [#1] от "Wornoxmaniak":

  Не забравяй, че в края на краищата това е жена....
  Нека и пожелаем да си намери някое хубаво четиво за Чърчил.... :)

  Bukalemun
 3. 3 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 866 Разстроено

  Празни думи, на една празна женица, дето четяла книги ама всъщност ги слушала, докато си шиела рокли, работейки по проекти, голям "фен" на Чърчил, ама до сега не била чела/слушала сериозна книга за него. Иначе му е голям "фен". Била си купила една ама няма да я прочете/слуша щото била от Борис Джонсън. Смях!
  И тази женица дето "интелектуалства" докато си шие гащи, още малко ще ни я пробутват като пример за подражание.

 4. 4 Профил на Victoria
  Victoria
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Позьорщина. Няма плътност.
  Букви много, съдържание малко - аха, аха.

 5. 5 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ко? Нйе!

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 6. 6 Профил на bodensee
  bodensee
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Вари я, печи я, все пак руската литература е Номер 1 за нея. Ясна е работата. С езиците е зле.

 7. 7 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 888 Весело

  "експерт по визуална и интерперсонална комуникация, създателка на студио за имиджово профилиране... "
  Епохата на Кашпировски се завръща...

 8. 8 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  Всяка книга развива мисленето и въображението.

 9. 9 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 866 Весело

  Вари я, печи я, все пак руската литература е Номер 1 за нея. Ясна е работата. С езиците е зле.
  —цитат от коментар 6 на bodensee


  Какво говориш бе човек чети какво ни убеждава женицата:..."бих предпочела да чета на английски, от каквато и националност да е техният автор"... Тя госпожата е ехе, ехеее, коскоджамити интелектуалка. Езици знае. Къде ще се мериш с нея? Тя вероятно и Война и мир да е успяла да прочете/слуша на английски. Ама сигурно не е разбрала. Смях!
  Освен това не четеш ли, че заедно с други недокл@тени булки от махалата се събират да четат Юнг. Сигурно пак в оригинал?
  Абе, стига съмнения, че такива като нея веднага ще ни обвинят в сексизъм!

 10. 10 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#9] от "nhh18551388":

  Не да четат а да слушат.
  Госпожата си е написала че предпочита аудио книги.

  Common sense !
 11. 11 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 866 Весело

  До коментар [#9] от "nhh18551388":Не да четат а да слушат. Госпожата си е написала че предпочита аудио книги.
  —цитат от коментар 10 на stalker


  Така де! Виноват! :)

 12. 12 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3595 Неутрално

  Приемам аудиокнигите за любители на книгите с очни заболявания и предписания да си щадят очите. Но здрав човек да предпочита да слуша текстове на Ницше, и то докато си шие дрехи, е несериозно. Преди време в интервю за "Капитал" някакъв интелектуалец твърдеше, че е слушал книгите на Ювал Ноа Харари, докато шофирал. И позьорството трябва да има граници. Как тези хора препрочитат откъси от споменатите творби, за да "смелят" смисъла на написаното?
  Ако е за леки романчета - да ги слуша дамата, колкото си иска, щом ѝ харесват.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK