Всичко започна с Агата Кристи

Всичко започна с Агата Кристи

© Васил НиколовДима Петева е бранд и креативен директор на родената в България международна технологична компания SiteGround, където работи от самото начало (2004 г.), доста преди тя да стане един от водещите доставчици на хостинг и софтуер услуги в света.
Дима обича думите и е израснала в интернет, затова се шегува, че е по-скоро електронна мишка, отколкото книжен плъх.


Защо четете?
- Заради местата, до които стигам, четейки. Понякога е заради тишината. Четенето е чудесна компания за тишина, помага ми да потъна съвсем в нея. Друг път е обратното, заради бягството, пътуването, без да се движиш.


Какво четете?
- На хартия все още предимно книги. На екран най-често чета нюзлетъри, което на български би се превело като имейл-бюлетин, но това винаги ми звучи все едно чета нивото на река Дунав в сантиметри. От доста време насам нюзлетърите са любимата ми онлайн медия, след като затвориха някои от любимите ми сайтове за четене. Любимите ми, от тези, които следя в момента, за съжаление, са всички на английски език:
Drawing Links на бившият главен редактор на един от любимите ми сайтове, насочен към женска аудитория, The Hairpin. The Small Bow, от журналисти, които са бивши алкохолици или се възстановяват от някаква зависимост - тъй като този свят за мен е, слава Богу, непознат, ме удивлява с каква смиреност и искреност пишат за зависимостта, срама, грешките си, и други общочовешки пороци и добродетели.
Нюзлетърът на Робин Слоун, автор на няколко мои любими книжки като Mr. Penumbra's 24 Hour Bookstore и Sourdough.
С една дума, нюзлетърите са моят начин да следя автори, които харесвам.
Как избирате четива?
- Най-често чрез препоръка на хора, чието мнение намирам за интересно, въпреки че страшно обичам случайните открития, но те са по-редки. Един нюзлетър ме научи на хитър способ за избиране на случайни книги в книжарница. Взимате която и да е книга и започвате с първия параграф, обикновено това е пасажът, върху който авторът е прекарал най-много време в опит бързо да ни въведе в своя свят. Ако писането не ви увлече от този момент, има шанс малко да е предобрил, затова пробвайте някоя страница в средата и прочетете един-два параграфа. Ако тези случайни пасажи ви харесат като ритъм и стил, книгата вероятно ще ви хареса. Ако не ви грабне в този момент, вероятно няма да ви допадне и по-късно. С този метод в една стара книжарничка на гръцки остров случайно открих за себе си пътеписите на Хенри Милър от пътешествието му в Гърция през 30-те години, които са толкова напоително живи и пасват чудесно на лепкавите смокинови гръцки слобеди.


Какво за четене има върху нощното ви шкафче?
- Няколко книги, които чета едновременно и към които посягам в зависимост от настроението си. A New Program for Graphic Design, което е нещо като учебник по дизайн системи, но всъщност е научнопопулярен гид към света около нас, Crudo на Olivia Laing, You Were Born for This - наръчник по астрология на Chani Nicholas, който си подарих за рожденния ден в някакъв странен за мен момент, сценарият на сериала Fleabag, и The Happy Reader, списанието на Penguin Random House, което май е единственото останало списание, което получавам и прочитам от край до край.


Коя е последната книга, която ви впечатли?
- Трилогията Outline на Рейчъл Къск: Kudos, Transit и Outline. Не мога да я опиша, защото в нея няма история.


Какъв е вашият ритуал свързан с четенето - кога, къде, колко?
- Вечерното четене обикновено ме приспива мигновено, затова предпочитам следобедите с книга. Обичам да чета и по време на дълъг полет, или когато съм обратно вкъщи при родителите си, и двете са особен вид безвремие.


Електронна книга, аудио или на хартия?
- Все още предпочитам на хартия.


Четете ли на друг език, освен на български? Има ли разлика в преживяването? Ако имате избор, какво предпочитате, оригинала или превода?
- Чета предимно на английски, главно защото така по-лесно имам достъп до новите книги, които имам желание да прочета. Обикновено предпочитам да чета в оригинал, въпреки, че четенето на български ми липсва. Намирам особено удоволствие в четенето на роден език, не препускам толкова и чета по-бавно и търпеливо.


Какво търсите в книгите - емоция, знание, развлечение, интелектуално предизвикателство?
- Най-вече изненадата от открието на нещо ново за себе си, но то би могло да е и емоция. Така че всяко едно от изброените в различни моменти.


Предпочитаният от вас жанр?
- Понякога документалистиката е по-фантастична от фантастиката, а два стиха поезия са по-пълни от два тома роман, така че нямам изявени предпочитания към един или друг жанр.


Коя е най-добрата книга, която сте получавали като подарък или препоръка?
- Когато бях малка, родителите ми подариха пълната луксозна колекция книги на Агата Кристи с кожени корици. Бях изумена колко са красиви и ги разгръщах като съкровище. Този подарък беше знаков, защото много ясно си спомням как се влюбих в книгите и миризмата на страниците им тогава. Иначе и досега се вълнувам, когато някой ми подари книга, защото има нещо нещо много мило в това как някой е мислил за теб, докато е избирал точно тази книга.


Любимият ви литературен герой?
- Луиза и Лоте от "Двойната Лотхен".


Имате ли любима книга, за която никой друг не е чувал?
- Не мога да обещая, че никой не я чувал, но най-малкото е необичайна. Пълното й заглавие е Important Artifacts and Personal Property From the Collection of Lenore Doolan and Harold Morris, Including Books, Street Fashion, and Jewelry, а автор е Leanne Shapton. Книгата е историята на една връзка между мъж и жена, но разказана чрез каталога на търга за предметите, които са притежавали, докато са били заедно.


На кои автори се възхищавате най-много, в това число поети, сценаристи, журналисти?
- От поетите Мери Оливър, Франк О'Хара, Елизабет Бишъп, от писателите, ако трябва да кажа само един, на когото истински се възхищавам, но не мога кажа, че ми е любим, защото ми е труден за четенете - Дейвид Фостър Уолъс.


Как съхранявате книгите си?
- По етажерките и рафтовете, това винаги е най-проблемната част от багажа ми, когато се местя от едно място на друго, но обичам да ги виждам, разглеждам, и подарявам на приятели, защото всяка ми напомня за нещо.


Коя е последната книга, която ви разсмя?
- Сценарият на Fleabag. Смешна, тъжна, умна, саркастична, прекрасно написана история.


Коя ви разплака?
- Същата.


Последната книга, която ви разочарова?
- "Нормални хора" на Сали Руни.


Кой бихте искали да напише историята на вашия живот?
- Фийби Уолър-Бридж.


Как ще се казва вашата автобиография?
- Разум и чувства.


Една книга, която не успяхте да дочетете до края?
- A Little Life от Ханя Янагихара. Много бързо ми стана ясно, че няма да я понеса.


Кое класическо литературно произведение никога не сте чели (и ви е неудобно от това)?
- По-неудобно ми е от тези, които съм чела и не си спомням. Главно руските класици.


Коя книга няма да спрете да препрочитате?
- "Натюрморт с кълвач" на Том Робинс.


Как се променя вкусът ви във времето?
- Забелязвам, че чета повече описания, есета, или книги, в които няма основен сюжет, а историята е в малките ежедневни наблюдения и детайли. Преди някак винаги трябваше да има кримка, завръзка, нещо да се случи, сега намирам вълнение и смисъл в не-случването.


Кое е най-интересното нещо, което научихте от книга напоследък?
- Научих историята за необичайното приятелство между паяка Шарлот и прасето Уилбър. Уилбър живее в свинеферма, което е лоша новина за него. В навечерието на деня, в който се очаква да дойде месарят, Шарлот решава, че трябва да има начин да му покаже, че Уилбър е изключително прасе. Затова цяла вечер тъче паяжина, изписвайки думата "Необикновен" (Terrific) над спящия Уилбър. На сутринта той се събужда, готов за съдбовния ден, но когато месарят пристига, вижда сутрешната роса, полепнала по паяжината, с която думата "Необикновен" блести като ореол над прасето. След това чудо, разбира се, Уилбър е пощаден. Историята е от раздела за типография в книгата A New Program for Graphic Design.


Книгите на Дима Петева. Заглавията с активен линк, като читатели на "Дневник", може да купите със специална отстъпка от 10% в Ozone.bg. Използвайте код Dnevnik10. Отстъпката не се комбинира с други актуални намаления.


Fleabag: The Scriptures, Phoebe Waller-Bridge


Outline, Rachel Cusk


"Двойната Лотхен", Ерих Кестнер


Important Artifacts and Personal Property from the Collection of Lenore Doolan and Harold Morris, Including Books, Street Fashion, and Jewelry от Leanne Shapton


"Нормални хора", Сали Руни


A Little Life, Hanya Yanagihara


"Натюрморт с кълвач", Том Робинс


A *New* Program for Graphic Design, David Reinfurt


Crudo, Olivia Laing


You Were Born for This, Chani Nicholas


Mr. Penumbra's 24-Hour Bookstore; Sourdough, Robin Sloan


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 954 Неутрално

  ...Дима Петева е бранд и креативен директор ... грижи се за организацията и на Creative Mornings - ежемесечни срещи на закуска на хора от творческите индустрии,...

  И тази грижлива госпожа май е от "независимите" творчески индустрии, дето сега точат лиги за пари от бюджета, т.е. парите на тези които създават нещо смислено и стойностно. Като чета какви ги приказва, май е горда че българския и куца. Такива до сега ни проглушаваха ушите колко е значимо е нищоправенето им и как не ги разбират, щото те са интелектуалци пък другите били прости..
  Ама пазара е велико нещо. Знае си знае работата.

 2. 2 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2618 Любопитно

  ”...бранд и креативен директор...”
  Това на какъв език е?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 3. 3 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 951 Неутрално

  имейл-бюлетин на български :)

 4. 4 Профил на goshe55
  goshe55
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Супер си, Дима!

  "Русия е бензиностанция маскирана като държава!"
 5. 5 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Ако баба ми беше жива и не я беше срам да го каже - изгъзици.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 6. 6 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 818 Неутрално

  "SiteGround... един от водещите доставчици на хостинг и софтуер услуги в света..."

  Водещите в света отдавна изчисляват хостваните при тях сайтове не като бройка, а като процент от бройката на световните сайтове. Айде по-леко с хвалбите! Да имаш добро реноме е едно, да си водещ е съвсем друго.

  * * *
  "... нюзлетър... имейл-бюлетин, но това винаги ми звучи все едно чета нивото на река Дунав в сантиметри..."

  Не може да заменяш една вече наложена чуждица с друга нова, щото първата не ти била cool, и после да ни разправяш, че намираш особено удоволствие в четенето на роден език. Щом като ти е удоволствие се постарай повече в грижата за него!

  ...Дима Петева е бранд и креативен директор ... грижи се за организацията и на Creative Mornings - ежемесечни срещи на закуска на хора от творческите индустрии,...

  И тази грижлива госпожа май е от "независимите" творчески индустрии, дето сега точат лиги за пари от бюджета
  —цитат от коментар 1 на nhh18551388


  То си пише, че не е. Още в първото изречение, което си отрязал си пише къде работи.
  Да се срещаш с някого един път месечно не те прави част от дадена индустрия. Тя е клиент на тия хора и в същото време няма начин да не се опитва да свърши част от задачите без да плаща на някого извън фирмата. Е. много ясно, че ще поддържа редовен контакт с творческата индустрия.

 7. 7 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2698 Неутрално

  Тук-там се срещат български думи, които дразнят и развалят прекрасния текст.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 8. 8 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 219 Неутрално

  Това с чашата кафе/чай в ръце плюс оптимистично ухилване е вече адски изтъркано клише за сугестия виж ме колко съм успял. Ако не знае какво да си прави ръцете, друг въпрос.

 9. 9 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 937 Любопитно

  До коментар [#2] от "DDR":

  А компютър и софтуер на какъв език би трябвало да бъдат?

 10. 10 Профил на kipe
  kipe
  Рейтинг: 460 Разстроено

  Подло, отново скрита реклама с препратки към магазини.

  Между другото, ткива интервюта със споменаване на автори и заглавия, ей така между другото, вече съм срещал в сайт за книги. Напълно открадната идея.

 11. 11 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3935 Неутрално

  Симпатично интервю

  klimentm
 12. 12 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 876 Неутрално

  До коментар [#11] от "klimentm":

  точно това си помислих и аз симпатично интервю.
  но тука маса сбъркан народ търгнал да търск икусури и да критикува...какво точно, не е ясно. ръцете, професията, българския...няма значение важно е да се критикува. комплексиран народ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK