Пандемия, дезинфекция, хартия

Пандемия, дезинфекция, хартия

© KAI PFAFFENBACH, ReutersКак се дезинфекцират книги по време на пандемия, и то без да ги повредим? Наслояването на прах по лавиците и издръжливостта на коронавируса върху повърхности, особено хартия, поражда поредица от въпроси, особено след като книжарниците затвориха, а книги се поръчват онлайн и доставят при променен регламент. Сега не само куриерските фирми трябва да са по-бдителни за чистотата, но и самите издателства и дистрибутори.


"В складата ни има много строга процедура за работа по време на извънредното положение", казва Емил Вагенщайн, мениджър бизнес развитие в онлайн магазина Ozone.bg. "Всички служители работят с ръкавици и маски. Правим дезинфекция със спиртов разтвор на ръкавиците и работните места на всеки кръгъл час. Както и серия други по-дребни добри практики, например, ако служител скъса ръкавица, трябва незабавно да смени чифта. Интересуваме се активно от най-новите развития и се опитваме да въведем всичко, което би защитило здравето на служителите и клиентите ни."


Рутината е променена и в издателство "Сиела", които гарантират пред клиентите, че всички пратки са направени с грижа за здравето на получателите. "Всеки наш работен ден започва със старателно измиване на подовете, като се използват препарат за почистване и дезинфектант, а на всеки час прозорците се отварят широко, за да се проветри помещението. На работа се допускат само служители, които са в добро здравословно състояние, а работното облекло е незаменима част от процеса. Носенето на маски и ръкавици е задължително. Дори и с тях всеки един наш служител е задължен да измие ръцете си със сапун и след това с дезинфектант, преди да започне работа, както и при всяко нейно прекъсване. Всички служители остават на задължителното отстояние от 1.5 м един от друг. В тези условия е възможно и третирането на найлоновите опаковки, които се използват. От уважение към самите книги и тъй като при подобни действия търговският им вид би се нарушил, самите книги няма как да бъдат минати с дезинфектант."
В редакцията на "Сиела"

В редакцията на "Сиела"


Подобни са мерките и в издателство "Колибри", а стандартното време за изпращане на пратка често е по 2-3 дни, за да се държат книгите в изолация по-дълго време и така да се ограничи шанса те да пренесат нещо нежелано. Тези мерки са валидни и за по-малките издателства, където има по-малка разлика във функциите на работещите и често издателят е този, който работи с приемането и изпращането на книгите.


"Книгите идват пакетирани от печатницата и отваряме пакетите с ръкавици, опаковаме избраните от читателите поръчки, без да ги докосваме с ръце", казва Гергана Димитрова от "Лист". "Мога да препоръчам, когато книгите пристигнат, да не се отварят веднага, а да се изчака поне 72 часа - аз поне така правя с доставените до мен книги. Могат и да се дезинфикцират - покритията на кориците го позволяват, без да се повреди подвързията."


И малко история


Когато Евън Найт, специалист по съхранението в щата Масачузетс, се опитва да проучи темата за списание Smithsonian и да разбере какви методи са използвали предишни поколения, за да предпазят книгите от замърсяване, опитите му удрят на камък: няма никакви данни как хората са правили това в ежедневието си по време на други епидемии, включително Испанския грип през 1918 г. - събитие, което често поражда исторически асоциации със сегашната пандемия.


Интересно е, че книгите (и също така писмата) са разпознавани като потенциални "преносители" на микроби още в началото на ХХ век - изследване на медицинския факултет към "Харвард" от 1908 г. провежда множество опити и заключава, че поставянето им под интензивен топъл въздух (до 80 градуса) е сред ефикасните мерки, които не повреждат кориците и страниците.


Едно от най-стандартните, но ефективни решения е внимателно почистване на пространствата, в които са разположени книгите у дома, срещат се и съвети за третиране с мека четка. American Libraries Magazine цитира Флечър Дюран, директор по съхранението на библиотеката към Университета във Флорида, според когото времето е най-добрият дезинфектант и препоръчва книгата да се остави за 14 дни. Подобна стратегия има и The Northeast Document Conservation Center, където върнати книги са "под карантина" за 72 часа и винаги докосвани с ръкавици.


В някои библиотеки в САЩ (където библиотеките често са силно социални места, използвани едновременно от студенти, преподаватели и неспециалисти, понякога и през нощта) все повече се налага миене на ръцете, нанасяне на дезинфектант преди контакт с книгата и отгръщане на страниците с ръкавици.


Анализ на сайта Quartz показва, че по-рано този март както в САЩ, така и в Западна Европа книжарниците и библиотеките са наблюдавали своеобразно "презапасяване" с книги за седмиците на социална изолация, силно повишени са и продажбите на електронни и аудиокниги в световен план. Постепенно това се забелязва и в България.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK