"Югославия. Мир, война, разпадане" от Ноам Чомски (откъс)

издателство "Сиела"

издателство "Сиела"В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Югославия. Мир, война, разпадане" с автор Ноам Чомски, предоставен от издателство "Сиела"


"Югославия. Мир, война, разпадане" от Ноам Чомски - историята на Югославия и причините за нейното разпадане. Един от най-яростните критици на американската външна политика обобщава процесите, довели до разпадането на Югославия и до трагичната ѝ съдба.


Със своя отказ да се присъедини към СССР на Сталин и опита в самоуправляващия се социализъм Югославия се оказва страната, която отразява най-ясно някои от най-важните политически процеси и идеи след края на Втората световна война. След падането на Берлинската стена международните политически процеси също оказват решаваща роля в съдбата на Югославия през 90-те години и съдбата на целия регион през първите десетилетия на новия век.
Един от най-яростните критици на американската външна политика, Ноам Чомски, се опитва да обобщи сложната взаимовръзка между международните политики и вътрешните сили в югославското общество, довели до разпадането на Югославия и до трагичната ѝ съдба.


Изданието "Югославия. Мир, война, разпадане", съставено от журналиста Давор Джалто, за пръв път обобщава написаното от Чомски за югославския регион за период от повече от четиридесет години.


"Югославия. Мир, война, разпадане" ще помогне на читателите да преосмислят историята на Югославия и причините за нейното разпадане, като се абстрахират от пропагандата и налаганите стереотипи и погледнат на външната политика от гледната точка не на противопоставянето на Изтока срещу Запада, а на човешките права и прогреса. Нещо повече - тази книга е насочена към всички, които биха искали да разберат сложните процеси, определили съдбата на Балканите през последните няколко десетилетия, както и за онези, които се стремят да ги променят.


Читателите на "Дневник" могат да се възползват от 10% отстъпка от цената в Ozone.bg при въвеждане на код Dnevnik10. Поръчай книгата с безплатна доставка тук


Из "Югославия. Мир, война, разпадане" от Ноам Чомски


САЩ, ГЕРМАНИЯ И СЪДБАТА НА ЮГОСЛАВИЯ


Това интервю на Давор Джалто с Ноам Чомски е записано на 6 януари 2012 г. в Кеймбридж, Масачузетс.
Давор Джалто: Все още се спори какви са истинските причини за разпада на Югославия. Разбира се, могат да се изтъкнат вътрешни и външни фактори. Някои твърдят, че първостепенна отговорност носят политическите елити в югославските републики, които заедно с мнозина интелектуалци прегърнаха национализма като идеологическо оръжие към края на Студената война, за да запазят постовете си и да разширят властта си. Други изтъкват ролята на международната общност. Какво смятате Вие?


Ноам Чомски: На мен ми изглеждаше нещо различно, по-скоро както Сузан Удуърд го описваше. На първо място беше ефектът от смъртта на Тито и след това последиците от неолибералните политики, наложени по целия свят, включително в западните държави, от обичайния триумвират: МВФ, Световната банка и Министерството на финансите на САЩ. Те имат приблизително еднакъв ефект в различните страни, така че ако отидете на протестите "Окупирай Уолстрийт", те се заявяват против отражението на тези програми върху САЩ.


Ако отидете на площад "Тахрир" в Египет, протестират срещу последиците върху Египет. Същото е и в други части на света. Държавите, които най-стриктно спазваха правилата, в Южна Америка или в Африка на юг от Сахара например, са онези, които пострадаха най-лошо поради изгубените десетилетия очакван растеж и развитие. Южна Америка най-накрая се измъкна от всичко това.


Тамошните държави отхвърлиха неолибералните политики и сега бележат прогрес. Подобни програми на строги икономии (които, между другото, МВФ вече не подкрепя) сега се налагат в Европа от Световната банка, от Европейската централна банка и от германските банки. Те са някаква форма на класова борба, която подкопава социалната държава. Целта им е да бъдат сигурни, че банките са достатъчно богати, като омаловажават ролята на труда - доста стандартни последици.


С Югославия се случи същото. Може да кажете, че либералните политики са били приети, или че Югославия е била подчинена на тях, зависи от коя страна погледнете въпроса. През 80-те години имаше програми за структурно приспособяване, които подкопаха много от постиженията на обществото. Те имаха обичайните последици да централизират богатството и властта, да премахнат държавните структури, много от които бяха полезни, а други - не.


Рекламното лице на всичко това, човекът, когото Западът обичаше повече от всеки друг, бе Слободан Милошевич. Чак до 90-те години той бе истинският фаворит на Запада заради политиките, които провеждаше. Разбира се, въпросът за национализма съществуваше, но и това е интересен феномен. Ако проследите анкетите от проучванията на общественото мнение в Югославия някъде около 90-та, мисля, че все още значително болшинство подкрепя идеята за запазване целостта на Федерацията.


Д. Дж.: Словения и Хърватия първи обявиха независимост от Югославия. Как приемате тази поредица от събития в по-широкия европейски и международен контекст от онова време?
Н. Ч.: Да, Словения обяви независимост и това не бе голям проблем. Във всеки случай тя в голяма степен беше част от Централна Европа. Имаше няколкодневни сблъсъци и всичко мина безпроблемно. Но голямата крачка бе Хърватия.


На първо място, в Югославия бяха живи много спомени, свързани с Втората световна война, особено сред сръбското население. Обявената независимост на Хърватия бе незабавно подкрепена от Германия, което също събуди спомени от войната - нацистите и хърватските фашисти бяха тясно свързани. А Германия очевидно се опитваше да разпростре влиянието си в регион, който традиционно бе владяла. Германската подкрепа за хърватската независимост не отчиташе правата на сръбското малцинство в Хърватия, което бе значително. Така че, естествено, Югославската армия се намеси и това доведе до първите конфликти. Всъщност някои от първите зверства бяха извършени от хървати, а както вече казах, имаше и тежко наследство в смисъл на исторически спомени.


Големият въпрос бе как Европа щеше да отговори. Разбира се, Европа застана зад Германия, както обикновено постъпва - в последна сметка тя е двигателят на Европа, - което означаваше, че подкрепя раздялата и някакъв конфликт. След това избухнаха вътрешните конфликти.


Първо, САЩ стояха настрана и дори фактически подкрепяха някои стъпки в посока към обединяване. През 1993 г. имаше предложения, планът Ванс-Оуен например, който вероятно щеше да разреши конфликта по повече или по-малко мирен начин, без зверствата, които последваха. В този момент САЩ се намесиха в конфликта и подкопаха усилията. Очевидно Вашингтон искаше да има участие в действието, да не остави всичко на Европа, намеси се, трябваше да намери на чия страна и така подкрепи бошняците.


Клинтън доста притискаше Изетбегович да не приема предложените решения, които по една случайност не се различават твърде от споразумението, което накрая се постигна. След всички престъпления и варварства стана ясно, че беше възможно всичко да се реши още на онзи етап, но след това последва онова, което ни е известно - още и още насилие. Съвременната статистика говори, мисля, за сто хиляди убити, може би шейсет хиляди бошняци, много зверства, много престъпления.


Например всеки знае за Сребреница, но никой не знае за гоненията в Крайна , които се случиха приблизително по същото време, най-голямото етническо прочистване при разпада на Югославия. САЩ стояха зад него. Беше хърватско и можеше да бъде забравено. В последна сметка във военно отношение линиите бяха малко или много ясно очертани след Сребреница и Крайна, и така САЩ се включиха и наблюдаваха сключването на споразуменията, които в основата си утвърдиха съществуващото положение. Както казах, това вероятно можеше да стане още през 1992 г.


Д. Дж. Нека се съсредоточим върху ролята на Германия в разпада на Югославия, за която споменахте. Тезата Ви бе, че Германия е главният поддръжник на независимостта на Хърватия, а после останалите държави от Западна Европа просто следват тази линия. Не е нещо, което може да се научи от медиите или от научните разработки в бивша Югославия. Искам да попитам какъв е бил главният интерес на Германия да подкрепя независимостта на Хърватия и така да постави основите на разпада на Югославия и на последвалите конфликти?


Н. Ч. Германия има исторически интерес на Балканите. Когато Хитлер нахлува там, той не прави нищо ново. Германия винаги е имала влияние над тази част от Европа. Мисля, че просто се е опитвала да възстанови влиянието - по същия начин, по който Германия сега е моторът зад програмите за строги икономии, които разрушават Южна Европа.


Д. Дж. Как гледате на последните събития? Как виждате политическото и икономическо положение в Европа? Един британски член на Европейския парламент неотдавна обвини Германия, че се стреми да властва и контролира изцяло Европа.


Н. Ч. Това не е тайна и няма нищо ново - така е от векове насам. Европейците повече не воюват помежду си. В политологическата литература това се нарича "демократичен мир". Възгледът, че демокрациите не воюват една с друга. Е, вярно е, че демокрациите не воюват помежду си, ако проумяват, че следващия път, когато се впуснат в любимата си игра да се избиват взаимно, ще унищожат света. И така, през 1945 г. на европейците им светна.


Те осъзнаха: "Били сме най-дивото и жестоко място векове наред, но не можем да продължаваме да бъдем такова", защото капацитетът за унищожение е толкова голям, че следващия път, когато избухне война между Франция, Германия и Италия, ще трябва да отговорят като Айнщайн, когато го попитали "Какви оръжия ще се използват в следващата война?", той отвърнал - цитирам по памет: "Е, не знам какви ще бъдат те, но знам какви ще бъдат в по-следващата война - каменни брадви." Когато им просветнало, те спрели да воюват едни с други. Сега извършват зверствата си някъде другаде.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7751 Любопитно

  Всъщност няма основание да се спори какви са истинските причини за разпада на Югославия.
  Причината е ЕДНА - изкуствено измислена федерация по прищявка и ПАЗАРЛЪЦИ на Великите сили след ВСВ !

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на Glas
  Glas
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Слаба империя,която се разпадна под ударите на по-силните.

 3. 3 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Ноам Чомски!!??!!!???!!??? В Дневник!?

 4. 4 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Кому са нужни самодоволните ви писания. Дайте хлябна на озверелите от глад!

 5. 5 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2730 Неутрално

  Добре, че и България не попадна в Югославия, както ни гласяха наште комунисти...

 6. 6 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 745 Неутрално

  За нас българите е чудесно, че чудовището, наречено Югославия се разпадна. Същото се отнася и за СССР.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7751 Любопитно

  До коментар [#5] от "palav_nik":

  Това е било епизодичен пазарлък за диструбуциите след ВСВ - БЕЗУМНИЯТ ПРОЕКТ НЕ БИ СЪЩЕСТВУВАЛ ПОВЕЧЕ ОТ 2-3 ГОДИНИ, и както виждаме дори не е бил започнат СЕРИОЗНО !

  karabastun1@abv.bg
 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7751 Любопитно

  До коментар [#6] от "Пипера е много лют":

  Това го правят Франция и Англия още след ПСВ - и тогава това чудовище е било по-злобно към нас....
  Същото се отнася и за СССР .............

  karabastun1@abv.bg
 9. 9 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  НОАМ ЧОМСКИ

  е известен учен и заедно с това яростен левичар и прокомунист, злостен антиамериканец.
  В политическо отношение една дума не може да му се вярва.
  В горното се проявява като просръбски, промюсюлмански и антихърватски настроен
  Форумците, поради обективни интелектуалти причини, не се усещат...

 10. 10 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2627 Любопитно

  "Един от най-яростните критици на американската външна политика"

  От края на интервюто не изглежда голям фен и на европейската, дори подозирам, че някои идеи на Тръмп са били вдъхновени от Чомски, когото аз намирам за блестящ, без да споделям всичките му твърдения.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 11. 11 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2425 Весело

  До коментар [#9] от "ogp03622986":

  Аз не знам останали област на познанието, където тоя не се изказва като последна инстанция. И понеже както казвате си е един крайноляв елитист, всичкото болшевишки рупори по света го цитират и обясняват на масите колко бил умен и ги разбирал нещата. Предполагам до година-две ще напише книга и на тема китайския корона вирус...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 12. 12 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1822 Неутрално

  Ноам Чомски е наистина забележителен лингвист ама всичките му напъни в геополитическите анализи са просто гротескни - този човек е примера как един блесящ ум може да бъде промит до степен, в която и ислямските фанатици не стигат. Същия този беше казал, че най-големите терористи на света за всички времена били САЩ а Буш-син бил 100 пъти по опасен от Осама бин Ладен.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  До коментар [#12] от "Jazzdevil":

  МНОГО ТОЧНА,

  кратка и ясна характеристика.
  Такива, като Н Чомски в Америка се срещат много често сред научния елит.
  Полезно би било за тях да попаднат в лапите на системата, която пропагандират. Много лесно ще се деиндоктринират много бързо, ...ако оцелеят.

 15. 15 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  Чудесна страна беше Югославия, с чудесни хора, уважаващи езиците си и дори тези на най-малките малцинствени групи. Циганите, биля си имаха буквар и писменост... Радио Ниш имаше всекидневни емисии на български език. . . Затова има яка носталгия в средата на по-възрастната людска група.

 16. 16 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4720 Весело

  До коментар [#14] от "ogp03622986":

  Не само в системата която пропагандират. Сериозен стрес може да предизвика попадането в обществения транспорт на града в който живеят например! Хора които познават света от прозорците на удобните си професорски кабинети и аудитории.
  Известната в миналото боркиня за мир Анджела Дейвис е професор в Бъркли а не в института Ломоносов например

  klimentm
 17. 17 Профил на Julian Dob
  Julian Dob
  Рейтинг: 214 Неутрално

  Югославия е Престъпно създадена от военни престъпници Изкуствена държава, напълно закономерно заличена от лицето на земята. Не е изненада че тези които предизвикаха разпада - братята Хървати и Словенци са най развитите държави на Балкана а Жалките Югоносталгици от Сърбия и Севернамакедония тънат в кал и мизерия

 18. 18 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 926 Неутрално

  ""Югославия. Мир, война, разпадане" ще помогне на читателите да преосмислят историята на Югославия и причините за нейното разпадане, като се абстрахират от пропагандата и налаганите стереотипи и погледнат на външната политика ..."

  Как ще стане тая работа, аджеба? Баш тоз левичар в червата си ли ще ми представи картина без пропаганда и стереотипи? Хайде холан, това някъде в Америка може да върви, ама тук, на Балканитем, дет сме минали през всичкия ужас на комунизма, тая плява може да хване дикиш само в някоя чугунена, русофилска кратуна.
  Да плува.
  ПП. Мен ми е интересно друго, кой е редакторът в Дневник решил да се прави на интересен и е тръгнал да пробутва Чомски? Дава ли си сметка този човек, че след още една-две подобни тъпотии и ще загуби половината от читателите си.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 19. 19 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2627 Весело

  До коментар [#13] от "ogp03622986":

  Нищо подобно не твърдя. Ама вие четете, както дяволът чете Евангелието! Доста приличате на левичар.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 20. 20 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Ноам Чомски е блестящ лингвист и гола вода полит-анализатор. не му възвайте кусур. не от всяко дърво става свирка и не всеки евреин е гений

 21. 21 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3143 Неутрално

  Пише ли как ни гепиха Македонията. Умникът Чомски.

 22. 22 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  До коментар [#12] от "Jazzdevil":МНОГО ТОЧНА,кратка и ясна характеристика. Такива, като Н Чомски в Америка се срещат много често сред научния елит. Полезно би било за тях да попаднат в лапите на системата, която пропагандират. Много лесно ще се деиндоктринират много бързо, ...ако оцелеят.
  —цитат от коментар 14 на ogp03622986


  Което пък ме подсеща за гоненията на българите в Македония.
  Чомски надали знае за тази грозна действителност и промивка на мозъците до ден днешен плюс физически терор от страна на Сърбия и сърбизираното население!

 23. 23 Профил на Julian Dob
  Julian Dob
  Рейтинг: 214 Неутрално

  До коментар [#20] от "lpi31580057":

  Аз си мисля че дори не е еврейн. Лъже че е, за да не го обявят за антисемит за това че подкрепя палестинските терористи. Най обикновенно руско антисемитско джудже е тоя

 24. 24 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  Каква е причината в рамките на по-малко от месец тук да има статия за лауреата на сръбската държавна награда орден "Сретение" Чомски? Четохме по същите есета на 7 март. https://m.dnevnik.bg/knigi/2020/03/07/4037618_sbornikut_jugoslaviia_mir_voina_razpadane_ot_noam/comments?ref=story_above

  Ако имате затруднения в избора на световни анализатори на тема Югоизточна Европа, пишете ми да ви дам списък.

 25. 25 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2057 Любопитно

  Чомски, когото аз намирам за блестящ, без да споделям всичките му твърдения.
  —цитат от коментар 10 на etty1


  А кои негови твърдения споделяте?

 26. 26 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  До коментар [#25] от "plamen_b":

  например тези: Медиите под контрол (Забележителните постижения на пропагандата)

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3528 Неутрално

  До коментар [#15] от "venelingeologia":

  Радио Ниш в емисиите си на български ни критикуваше, че сме съборили джамиите в България, че се отнасяме лошо с турците и циганите, и най-вече с "македонците" и "шопите", защото в Софийско живеели шопи, а не българи. Например в Шумен имало 40 джамии, а ние сме оставили само една, то и в нашия град имаше 4 джамии, но се саморазрушиха и остана една. Да не говорим за подигравките, че те ходели в чужбина (като гастарбайтери), а сега нещата се преобърнаха. Но с война не трябва да се решават нещата, от бомбардировките загинаха обикновени хора, а в България Костов падна от власт, защото подкрепи Косово, а ракети падаха и в България. Тогава все още имаше софиянци, които помнеха бомбардировките над София, добре че Костов не пусна косовари в България, 50 хиляди жени и деца, всички жени били бременни, след това щяха да дойдат и мъжете им и щеше да стане като в Македония.

 29. 29 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3270 Весело

  Айде, Живела Југославија!!!
  https://www.youtube.com/watch?v=Myzb9yB61_M
  😉🤔😂😂😂

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 30. 30 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3143 Неутрално

  До коментар [#15] от "venelingeologia":Радио Ниш в емисиите си на български ни критикуваше, че сме съборили джамиите в България, че се отнасяме лошо с турците и циганите, и най-вече с "македонците" и "шопите", защото в Софийско живеели шопи, а не българи. Например в Шумен имало 40 джамии, а ние сме оставили само една, то и в нашия град имаше 4 джамии, но се саморазрушиха и остана една. Да не говорим за подигравките, че те ходели в чужбина (като гастарбайтери), а сега нещата се преобърнаха. Но с война не трябва да се решават нещата, от бомбардировките загинаха обикновени хора, а в България Костов падна от власт, защото подкрепи Косово, а ракети падаха и в България. Тогава все още имаше софиянци, които помнеха бомбардировките над София, добре че Костов не пусна косовари в България, 50 хиляди жени и деца, всички жени били бременни, след това щяха да дойдат и мъжете им и щеше да стане като в Македония.
  —цитат от коментар 28 на Тsonkooo


  Ходи сега да видиш джамията в Ниш как изглежда. Хасан-Бегова джамия
  https://www.google.com/maps/ @43.3230652,21.8913262,3a,75y,210.82h,103.6t/data=!3m6!1e1!3m4!1si5EpPhDAG3l0suoiRmb7_w!2e0!7i13312!8i6656

 31. 31 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  ЮГОСЛАВИЯ

  Най-лютия враг та България. Създадена от Франция, за да оглави т. нар. Малка Антанта срещу България. В Белград имало такъв паметник, посветен на Франция и там пишело:"Благодарим ти Францио...
  Който обича Югославия, мрази България

 32. 32 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  До коментар [#15] от "venelingeologia":

  ВИЖ

  по-горе

 33. 33 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3270 Любопитно

  За бедите на България не са виновни само и изключително нито Османската империя (над 140 години вече българите не са част от общата държава), нито СССР (който го няма вече повече от 30 г и след разпада му имаше дълъг период на слабост на Руската федерация), нито Югославия която преди 30 години се разби като огледало (а това, че за тези 30 години македонците укрепиха езика и идентичността си в международен план а молдавците пък за същото това време стигнаха до извода, че езика им е румънски ..... ем са били пишели на кирилица и учели на молдавски....) Вината основно трябва да се потърси вътре в обществото -> като за начало е добре човек да се запознае с историята на Бг между двете световни войни, после да си задае въпроса, защо опозицията след 09.09.44 г бойкотира изборите и зорлем дава мнозинство на комунистите, после пък да се запита, защо след 10.11.89 г повечето са гъбари и рибари и ефекта е като от бойкота на изборите от опозицията след 09.09.44.........

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 34. 34 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  До коментар [#19] от "etty1":

  УВАЖАЕМИ,

  страхувам се, че страдаш от функционална неграмотност - не разбираш това, което пишеш:
  "...подозирам, че някои идеи на Тръмп са били вдъхновени от Чомски, когото аз намирам за блестящ*, без да споделям всичките му твърдения...."??!! Явно не вдяваш кое е лево и кое десно, уважаеми, трабва да четеш...книжки.
  И освен това боя се, че виждам признаци на инфантилизъм...малките деца имат този навик: "аз не съм глупак , ти си глупак, ти си глупак" и тропат с краче...

  _______________________________
  * явно си лингвист от висока класа, щом разбипаш Чомски, той наистина е блестящ лингвист от световна величина (което не му пречи да е пълен симплизант в политиката ). Ще ни светнеш ли къде си защитил докторат?

 35. 35 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  До коментар [#17] от "Julian Dob":

  МНОГО

  точно казано!

 36. 36 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3528 Неутрално

  До коментар [#33] от "DDR":

  Сърбия единствено пусна Македония да излезе от федерацията без война, затова и запазиха добрите си отношения. А с България е сложно, ние имаме грехове към Македония - не сме подкрепили Илинденското въстание, преди балканските войни Фердинанд получава правото да сключва тайни договори без знанието на Народното събрание и сключва таен договор със Сърбия за подялбата на Македония, а с Гърция дори няма договор, в който град влязат, е техен. Българските войски тръгват към Цариград, Фердинанд приготвил позлатена каляска и бели коне, за да влезе в Цариград като римски император, в началото имаме победи, но холерата покосява нашите войници. Така си поделяме Македония със Сърбия и Гърция, на три части, може би са мислили, че е временно, но територии трудно се връщат.

 37. 37 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  До коментар [#27] от "babyYoda":

  УВАЖАЕМИ,

  явно си лингвист от висока класа, щом четеш и разбираш Чомски, той наистина е блестящ лингвист от световна величина (което не му пречи да е пълен симплизант в политиката ). Ще ни светнеш ли къде си защитил докторат?
  Признавам си, не съм лингвист и имам понятие за трудовете му само от други източници, обаче съм чел доста от политическите му идеи и виждам, че е левичар от най-долно естество, за когото единствения начин да се поправи, е да поживее в Сев Корея или поне в Куба (където яйца дават в Четвъртък, например)...
  Извинявай, ако съм те обидил, разбирам, че и ти си от това направление...Сори.

 38. 38 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  До коментар [#36] от "Тsonkooo":

  УВАЖАЕМИ,

  похвално е че четеш историята, много добре.
  Само, че като си я чел, да не би да си държал книгата наопаки?
  Я помисли...Иле пък книгата беше издание от 1962?

 39. 39 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 1068 Неутрално
 40. 40 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3528 Неутрално

  До коментар [#38] от "ogp03622986":

  Това е моето мнение и отговаря на фактите, можеш да изложиш твоето без сарказъм, в Македония не ни мразят, видях го със собствените си очи, не говоря за политиците сърбомани, а за обикновените хора. Мъчно им е за разделената Македония, има и песен - искам Македония, искам я цялата. Същото е, като при Западните покрайнини, след загубена война са разделяли дворове на две. Както и в Добруджа.

 41. 41 Профил на 👀
  👀
  Рейтинг: 78 Разстроено

  Добре, че и България не попадна в Югославия, както ни гласяха наште комунисти...
  —цитат от коментар 5 на palav_nik


  Кой е сложил плюс на тая дебела лъжа?

  Чьрчил е искал единствен да включи България в състава на Югославия.
  Сталин не е позволил!!!


  http://yalta-conf1945.mil.ru

 42. 42 Профил на 👀
  👀
  Рейтинг: 78 Разстроено

  До коментар [#7] от "karabastun":

  Пазърлък не е имало, нито епизодичен, нито сериен.
  Измислица родена след 10 ноември да се изтипосаме като жертва

 43. 43 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Полезните идиоти......но живеещ в САЩ-"най-големият терорист",а не в СССР-най-миролюбивата...….кочина.Същият дебил като Шон Пен,Оливър Стоун и всички пед…….ократи.

 44. 44 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1394 Разстроено

  Югославия не е нищо друго,освен съвкупност на повечето сръбски земи.Грешка е било създаването на Югославия(първ. Кралство на сърби, хървати и словенци, което е преименувано на Кралство Югославия през 1929 г.)вместо голяма Сърбия.Като резултат по-голямата част от земите сръбски днес са под чужда окупация,като оригиналното им сръбско население е изклано или прокудено.

 45. 45 Профил на 9999
  9999
  Рейтинг: 53 Неутрално

  До коментар [#12] от "Jazzdevil":

  А кое точно не е вярно? САЩ не само са най-големите терористи в света, а и финансират така "опасния" Осама Бин Ладен, който не е нищо друго освен техен продукт. Преминал е през школи за обучение финансирани от хора от САЩ.
  Трябва обаче малко по-различно мислене освен това, което ти предлагат по телевизията, за да го разбереш. Предполагам, че още си мислиш, че и 11 септеври е дело на Осама, а вече и децата знаят кой е виновника.

 46. 46 Профил на Делян Ковачев
  Делян Ковачев
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Е-книгата е 7,50 лв. в Сиела.

 47. 47 Профил на Делян Ковачев
  Делян Ковачев
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#45] от "9999 ":

  Не пропускайте да си вземете хапчетата господине, пардон другарю!

 48. 48 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1024 Весело

  До коментар [#1] от "karabastun":

  "Причината е ЕДНА - изкуствено измислена федерация по прищявка и ПАЗАРЛЪЦИ на Великите сили след ВСВ !"

  Югославия съществува като държава 30 години преди Втората световна война. Също и Чехословакия, ако на някой му хрумне да намесва комунизмите, коминтерните и съветите.

 49. 49 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  ноам чомски. Един закръглен без самоконтрол ляв интелектуалец.
  Евреин - добре, моите уважения!
  Евреин-милионер - още по-добре, едно уважение в повече!
  Евреин-милионер-комунист - е, това е вече перверзия!
  Или по-точно - връх на цинизма!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 50. 50 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  ноам чомски. Един закръглен без самоконтрол ляв интелектуалец.
  Евреин - добре, моите уважения!
  Евреин-милионер - още по-добре, едно уважение в повече!
  Евреин-милионер-комунист - е, това е вече перверзия!
  Или по-точно - връх на цинизма!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 51. 51 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  Сърбите си мислеха, че великите сили ще си затварят очите и ще ги пазят, както в предходните 70 години м/у Първата световно война и Студената война. Е, излъгала се жестоко и си изпатиха от това. Сега имат едно наум.

 52. 52 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#9] от "ogp03622986":

  ...и конспиратор:))Формулира принципите на съвременната пропаганда чрез медиите.

 53. 53 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  До коментар [#41] от "👀":

  ЧЕРВЕНУШКО, ИЛИ

  си нагъл трол или си функционално неграмотен.
  По-вероятно първото - нагъл трол, при това платен. а може и внук/син на АБпФК - доказани престъпници и убийци

 54. 54 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Еми ... един комунист (Чомски) лее сръбска пропаганда. Нищо особено странно няма. А за България най- големия враг от Освобождението насам е Сърбия/Югославия.
  Съединението, Македония, Западните покрайнини...

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 55. 55 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2627 Весело

  До коментар [#34] от "ogp03622986":

  Тролът знае словосъчетанието "функционална неграмотност"! Увеличете му тарифата с копейка. Ако започне и да го употребява правилно, може с две копейки.
  Нямаше чак такива клетници в този форум, но всичко тече, всичко деградира.
  И аз съм се хванала да отговарям на безумци, какво ли не прави изолацията с хората...
  Хайде, изчезни, че си страшно зле!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 56. 56 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  До коментар [#55] от "etty1":

  УВАЖАЕМА Г-ЖО Е.ЧЕРВЕНКОВА,

  Споко,
  Дишайте дълбоко1
  Злобата може да доведе
  до тежък разрив на пружината
  и ще требва да Ви влачиме за скраббб.

  Съжалявам, но имам солидни съмнения, че страдате от силно изявен синдром на функционална неграмотност.
  Обосновка:
  такова съмнение изниква винаги, когато ясно дефинирани текстове се разбират в коренно противоположен смисъл.
  В нашия случай - всички изказвания на Президента Тръмп, показват, че той е с десни, консервативни възгледи, които влизат в открит сблъсък с левичарската гнусна идеология, един от чиито адепти е Ноам Чомски (в частност, освен левичар е и сърбоман), в качеството си на обществето-политическа личност.
  Ерго: всяко твърдение, че Тръмп е ляв, или Чомски е десен (т.е. че двамата имат сходни възгледи) показва някаква степен на умствена недостатъчност.
  Това имах предвид, мисля че е логично. Сори.
  А иначе фактът , че сте с леви възгледи и недолюбвате Президента Тръмп, е друг въпрос, но не променя заключението
  Разбира се, може да обжалвате.

 57. 57 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  До коментар [#54] от "Dexx":

  МНОГО

  си точен!

 58. 58 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2627 Любопитно

  До коментар [#56] от "ogp03622986":

  оджипи, нямаш ли бутон switch off?
  виждам, че каквато и тъпотия да напишеш, никой не ти обръща внимание.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 59. 59 Профил на nibelung2
  nibelung2
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#44] от "Sabbath":

  Бре,бре,откога заряза Kahane, и се определи като сръбски четниквидни от снимката ти.Сръбските четници-смъртни врагове на всичко бългаско.Тц,тц досега бидеха,руски, идруги тролове.но сега и сръбски трол.Браво,за велика сръбия!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK