"Хитлер" от Иън Кършоу (откъс)

Издателство "Изток Запад"

Издателство "Изток Запад"В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Хитлер" с автор Иън Кършоу, предоставен от издателство "Изток Запад"


"Хитлер" от Иън Кършоу - смятаната за най-пълна и завършена биография на германския диктатор!


От детството си в австрийската провинция до самоубийството си в бункера в Берлин Адолф Хитлер оставя мрачна следа от противоречащи си истории и митове. В книгата си Иън Кършоу ни приближава повече от всякога до истинския образ на Хитлер. Той проследява неговата метаморфоза от неудачник в бедняшки приют през "барабанчик", сеещ омраза в мюнхенските бирхалета, та до върховен водач и идеолог на един убийствен режим, който ще остави Европа в разруха.
Читателите на "Дневник" могат да поръчат книгата с 10% отстъпка от цената в Ozone.bg при въвеждане на код Dnevnik10 тук


Откъс от "Хитлер" от Иън Кършоу


За Хитлер кризата е като въздуха, който диша. Той се нуждае от нея, за да оцелее. А влошаващите се условия в Германия (с характерния им нюанс в Бавария) с настъпването на есента, когато валутата преживява пълен срив в резултат от политиката на "пасивна съпротива", придават все по-голяма привлекателност на агитацията от вида, който използва Хитлер. По времето, когато той поема политическото ръководство на "Кампфбунд", опустошителната криза в Германия отива към своята развръзка.


Страната е банкрутирала, валутата й се сгромолясва. Инфлацията расте главозамайващо. За спекулантите и черноборсаджиите времената са златни. За обикновените хора обаче материалните последици от хиперинфлацията са опустошителни, а психологическият ефект - неизмерим. Спестявания, трупани цял живот, изчезват за часове. Застрахователни полици се оказват по-безполезни от хартията, на която са написани.


Хората, които получават пенсии и фиксирани доходи, виждат как единственият им източник на приходи се стопява и губи всякаква стойност. Работниците са по-слабо засегнати. Работодателите в горещото си желание да не допуснат социални размирици се съгласяват с искането на профсъюзите да индексират надниците пропорционално на разходите за издръжка. Въпреки това няма нищо чудно, че масовото недоволство довежда до рязка политическа радикализация както отдясно, така и отляво.


Когато на 26 септември идва краят на пасивната съпротива, непосредствената реакция на Бавария е да обяви извънредно положение, като дава на Густав Ритер фон Кар почти диктаторски пълномощия. Райхът отвръща с обявяване на общо извънредно положение и предоставяне на извънредни пълномощия на Райхсвера. Една от първите стъпки на Кар е да забрани (в обстановката на подновени слухове за преврат) четиринайсетте митинга, които НСДАП е планирала за вечерта на 27 септември. Хитлер изпада в неистов гняв.


Той смята, че са пренебрегнали мнението му, когато са привлекли Кар, и е убеден, че главата на баварското правителство не е човекът, който ще поведе една национална революция. Наред с атаките си срещу правителството на Райха, че е предало националната съпротива (противоположна, макар и по-популярна линия след тази, която е възприел по-рано през годината спрямо политиката на пасивна съпротива), Хитлер насочва огъня си срещу Кар.


Седмиците след назначаването на Кар са пълни с интриги, заговори и напрежение, при което страстите се нажежават до краен предел. Мюнхенската полиция регистрира влошаване на обществените настроения през септември, което търси да се излее в някаква форма на действие. Посещаемостта на политическите събрания обаче е ниска заради високите входни такси и цената на бирата. Само нацистите продължават да пълнят бирариите. Тъй като слуховете за предстоящ преврат не стихват, хората имат чувството, че скоро нещо ще се случи.


Хитлер е подложен на натиск да премине към действие. Водачът на мюнхенското подразделение на СА, Вилхелм Брюкнер, му казва: "Наближава денят, когато няма да мога повече да задържам моите хора. Ако нищо не се случи, мъжете ще се измъкнат." Шойбнер-Рихтер казва приблизително същото: "За да задържим хората единни, трябва най-после да предприемем нещо. Иначе те ще станат леви радикали."


Самият Хитлер използва почти същите доводи в разговор с началника на местната полиция полковник Ханс Ритер фон Зайсер в началото на ноември: "Нашите хора са мотивирани от икономическите трудности, така че трябва или да действаме, или нашите последователи ще преминат към комунистите." Инстинктите на Хитлер му подсказват да форсира събитията колкото може по-скоро, каквото и да става.


Благоприятните обстоятелства, създадени от всеобхватната държавна криза, няма да продължават вечно. Той е твърдо решен да не допусне Фон Кар да му отнеме лаврите. Освен това собственият му престиж ще пострада, ако не бъде направен опит и ентусиазмът се разсее или ако движението отново бъде унизено, както се е случило на 1 май.


Само че картите не са в неговите ръце. Кар и другите двама членове на триумвирата, който управлява на практика Бавария (началникът на държавната полиция Зайсер и командващият на Райхсвера Лосов), имат собствени планове, които значително се различават в детайлите си от тези на ръководителите на "Кампфбунд". В продължителните преговори, които води с лидери от Северна Германия през целия октомври, триумвиратът се стреми да установи националистическа диктатура в Берлин на основата на директорат - със или без Кар като член на правителството, но със сигурност без участието на Лудендорф или Хитлер, и като се облягат на подкрепата на Райхсвера.


Ръководството на "Кампфбунд", от друга страна, иска установяването на директорат в Мюнхен с централна роля на Лудендорф и Хитлер, със сигурност без Фон Кар, след което да превземат Берлин със сила. И докато Лосов приема за даденост, че всеки ход срещу берлинското правителство ще бъде осъществен единствено от войската, "Кампфбунд" си представя това като паравоенна операция с подкрепата на Райхсвера.


Ако се наложи, заявява военният ръководител на "Кампфбунд" подполковник Крибел, организацията дори ще се противопостави на всеки опит на баварското правителство да използва въоръжена сила срещу "патриотичните дружества". Хитлер прави всичко според способностите си да привлече Лосов и Зайсер, като на 24 октомври изнася на последния четиричасова лекция за своите цели. Не успява да склони нито един от двамата да се присъедини към "Кампфбунд", въпреки че позицията на Лосов - който носи основна отговорност за реда в Бавария - е двусмислена и колеблива.


В началото на ноември Зайсер е изпратен в Берлин да води преговори от името на триумвирата с няколко важни фигури, преди всичко със Зект. Началникът на Райхсвера ясно показва на срещата на 3 ноември, че няма да действа срещу законното правителство в Берлин. Това на практика обърква напълно всички планове на триумвирата. Три дни по-късно в Мюнхен на решаваща среща с главите на "патриотичните дружества", включително Крибел от "Кампфбунд", Кар предупреждава "патриотичните дружества" - под което има предвид "Кампфбунд" - да не предприемат нищо самостоятелно.


Всеки опит за налагане на национално правителство в Берлин трябва да бъде осъществен с единни действия и по предварително подготвени планове. Лосов заявява, че ще подкрепи дясна диктатура, ако шансовете за успех са 51%, но не иска да има нищо общо със зле замислен преврат. Зайсер също подчертава подкрепата си за Кар и готовността си да потуши преврат със сила. Ясно е, че триумвиратът не е готов да действа срещу Берлин.
В този момент Хитлер усеща, че нишката се изплъзва измежду пръстите му. Той не е готов да чака повече и да рискува да изгуби инициативата. Ясно е, както и преди, че превратът ще успее само с подкрепата на полицията и армията. Той обаче е решен да не се бави повече.


Вечерта на 6 ноември на среща с Шойбнер-Рихтер, Теодор фон дер Пфортен (член на върховния съд в Бавария и фигура с неясна роля в нацистките кръгове преди преврата) и може би други съветници (макар че това не е сигурно) той решава да действа - по-скоро с надежда, отколкото с увереност, че ще застави триумвирата да подкрепи преврата. Решението да нанесат удар е потвърдено на следващия ден, 7 ноември, на среща на водачите на "Кампфбунд". След продължително обсъждане планът на Хитлер е приет.


Решено е да извършат удара на следващия ден, 8 ноември, когато всички изтъкнати фигури в Мюнхен ще бъдат събрани в "Бюргербройкелер", едно от огромните бирхалета в града, за да чуят обръщението, в което Кар на петата годишнина от Ноемврийската революция яростно ще изобличи марксизма. Хитлер чувства, че събранието на Кар го принуждава да ускори нещата.


Ако "Кампфбунд" иска да застане начело на "националната революция", няма друг избор, освен незабавно да пристъпи към действие по своя инициатива. Много по-късно Хитлер ще заяви: "Нашите опоненти възнамеряваха да обявят баварска революция около 12 ноември. [] Взех решението да нанесем удар четири дни преди това."


Кар чете от около час и половина подготвената си реч пред аудитория от приблизително 3000 души, струпани в "Бюргербройкелер", когато към 20,30 ч. от входа се разнася глъчка. Кар прекъсва словото си. Появява се група мъже със стоманени шлемове. Дошли са щурмоваците на Хитлер. В залата е докарана тежка картечница. Хората се изправят по местата си, опитвайки се да разберат какво става, докато Хитлер се приближава през залата, придружен от двама въоръжени телохранители с пистолети, насочени към тавана.


Хитлер се покачва на един стол, но тъй като гласът му не се чува в суматохата, изважда броунинга си и стреля в тавана. После обявява, че е избухнала националната революция и че залата е обкръжена от 600 въоръжени мъже. Ако възникнат неприятности, казва той, ще вкара картечница в коридора. Баварското правителство е свалено; ще бъде сформирано временно правителство на Райха. В този момент часът е около 20,45.


Хитлер се обръща с молба - макар че всъщност е заповед - към Кар, Лосов и Зайсер да го придружат до съседната стая. След известно колебание те се подчиняват. В залата цари хаос, но най-накрая Гьоринг успява да привлече вниманието на хората. Той казва, че действията не са насочени нито срещу Кар, нито срещу армията и полицията. Хората трябва да запазят спокойствие и да останат по местата си. "Пийте си бирата" - добавя той. Това донякъде усмирява обстановката.


В съседната стая, размахвайки пистолета си, Хитлер заявява, че никой няма да си тръгне без негово разрешение. После провъзгласява създаването на ново правителство на Райха, оглавявано от него самия. Лудендорф ще отговаря за националната армия, Лосов ще бъде министър на Райхсвера, Зайсер - министър на полицията, самият Кар ще управлява държавата като регент (Landesverweser),), а Пьонер ще е министър-президент с диктаторски пълномощия в Бавария. Хитлер се извинява, че се е наложило да действа прибързано, но това трябвало да се направи: необходимо било да развържат ръцете на триумвирата за действие.Ако нещата се развият зле, в пистолета му има четири куршума - три за сътрудниците му, последният за него самия.


След около десет минути Хитлер се връща в залата, където отново се е надигнала врява. Той повтаря уверенията на Гьоринг, че действията не са насочени срещу полицията и Райхсвера, а "единствено срещу берлинското еврейско правителство и ноемврийските престъпници от 1918 г.". Излага предложенията си за новите правителства в Берлин и Мюнхен, назовавайки този път Лудендорф като "водач и командващ с диктаторски пълномощия на германската национална армия".


Съобщава на хората в претъпканата зала, че нещата ще отнемат по-дълго време, отколкото е предвиждал. "Отвън са Кар, Лосов и Зайсер - заявява той. - Много се затрудняват да вземат решение. Мога ли да им кажа, че вие ще застанете зад тях?" След като тълпата надава одобрителен рев, Хитлер, с изострения си усет за театралното, заявява емоционално: "Мога да ви кажа следното: или германската революция ще започне тази нощ, или всички ще бъдем мъртви до изгрев слънце!"


В момента, когато завършва кратката си реч, настроението в залата е преминало изцяло на негова страна. Около час след първото влизане на Хитлер в залата той и Лудендорф (който се е появил междувременно облечен в пълна униформа на имперската армия), заедно с баварския триумвират, се връщат на подиума. Кар - спокоен, със застинало като маска лице - се изказва пръв, като съобщава под бурни аплодисменти, че се е съгласил да служи на Бавария като регент за монархията.


Хитлер, с еуфорично изражение, напомнящо детински възторг, обявява, че той ще ръководи политиката на новото правителство на Райха, и сърдечно стиска ръката на Кар. След него Лудендорф взема думата, убийствено сериозен, и изразява изненадата си от цялата тази работа. Лосов, който е възприел донякъде непроницаемо изражение, и Зайсер, най-развълнуваният от групата, се изказват по настояване на Хитлер. Накрая Пьонер обещава да сътрудничи с Кар. Хитлер още веднъж се ръкува с цялата група. Той е безспорната звезда на представлението. Изглежда, че това е неговата нощ.


От този момент нататък обаче нещата тръгват ужасно зле. Прибързаното импровизирано планиране, трескавата суетня да се подготвят само за един ден - след нетърпеливото настояване на Хитлер, че трябва да изтеглят датата на преврата по-рано, за вечерта на събранието в "Бюргербройкелер", - вече дават последствия и определят неуправляемия ход на събитията през нощта.


Рьом наистина успява да превземе щаба на Райхсвера, въпреки че прави забележителния пропуск да постави под контрола си телефонната централа, което позволява на Лосов да нареди транспортирането на лоялни на правителството войски от близките градове до Мюнхен. Фрик и Пьонер също отбелязват успех първоначално, като завземат контрола над полицейския щаб. На други места ситуацията бързо се влошава.


В нощния хаос превратаджиите, най-вече поради собствената си неорганизираност, не успяват да превземат казармите и правителствените сгради. Скоро губят и това, което са успели да постигнат частично в началото. Нито армията, нито баварската полиция се присъединяват към извършителите на преврата.


След връщането си в "Бюргербройкелер" Хитлер също прави първата си грешка за тази вечер. Когато чува съобщенията за трудностите, с които се сблъскват превратаджиите при казармата на инженерните войски, той решава да отиде там лично, в напразен (както се оказва) опит да се намеси. Лудендорф, който остава да отговаря за ситуацията в "Бюргербройкелер", веднага пуска Кар, Лосов и Зайсер да си тръгнат, доверявайки се на думата им на офицери и порядъчни хора. Това им дава свободата да се отрекат от обещанията, които Хитлер е изтръгнал от тях принудително.


Късно вечерта Кар, Лосов и Зайсер получават възможност да уверят властите в Бавария, че отказват да приемат преврата. Лосов информира за това всички германски радиостанции в 2,55 ч. В ранните часове на деня за самите пучисти става ясно, че триумвиратът и което е далеч по-важно, Райсхверът и баварската полиция се противопоставят на преврата. В 5 ч. Хитлер още се зарича, че е решен да се бие и да умре за каузата - което подсказва, че най-късно в този момент и той е загубил увереност в успеха на преврата.


Самите ръководители на пуча по това време не са наясно какво ще правят по-нататък. Те седят и спорят, докато силите на правителството се прегрупират. Нямат резервен план. Хитлер е в същата безпътица като останалите. Той изобщо не контролира ситуацията. Докато мразовитата утрин се развиделява, унилата тълпа започва да се изнизва от "Бюргербройкелер". Около 8 ч. Хитлер изпраща няколко души от СА да отмъкнат пачки банкноти от 50 милиарда марки направо от печатницата, за да може да продължи да плаща на войските си. Това е, общо взето, единствената практическа мярка, която е предприета, докато опитът за преврат започва бързо да отива към провал.


Едва на сутринта на Хитлер и Лудендорф им хрумва идеята да организират демонстрация с марш през града. Първоначалното предложение явно е дошло от Лудендорф. Целта, както може да се предвиди, е объркана и неясна. "В Мюнхен, Нюрнберг, Байройт щеше да избухне безмерно ликуване, огромен ентусиазъм и да обхване Германския райх - отбелязва по-късно Хитлер. - И когато първата дивизия от германската национална армия напуснеше и последния квадратен метър баварска земя и стъпеше за пръв път на тюрингска земя, щяхме да станем свидетели на тържеството на народа там.


Хората щяха да разберат, че бедата на Германия има край, че избавлението може да дойде само чрез въстание." Всичко се свежда до смътната надежда, че маршът ще възбуди сред хората ентусиазъм по отношение на преврата и че армията, изправена пред възторга на мобилизираните маси и перспективата да стреля срещу героя от войната Лудендорф, ще промени решението си.


Надигащото се приветствие на масите и подкрепата на армията след това ще проправят пътя за триумфален поход към Берлин. Такава е безумната политика на илюзорни жестове, родена от песимизъм, депресия и отчаяние. Скоро реалността встъпва в правата си.


Към обед колона от около 2000 души - мнозина, сред които и Хитлер, въоръжени - потегля от "Бюргербройкелер". С готови за стрелба пистолети те застават лице в лице с един малък полицейски кордон на "Лудвигсбрюке" и го отстраняват от пътя си със заплаха, след което се насочват към "Мариенплац" в центъра на града и решават да се отправят към Министерството на отбраната.


Навалицата от поддръжници по тротоарите ги окуражава с викове и махане на ръце. Някои смятат, че са свидетели на идването на новото правителство. Пучистите обаче няма как да не забележат, че много от афишите, провъзгласяващи националната революция, вече са скъсани или закрити от залепените отгоре им нови нареждания на управляващия триумвират. Участниците в похода знаят, че каузата им е загубена. Един от тях отбелязва, че все едно крачат в погребално шествие.


В края на "Резиденцщрасе", където улицата наближава "Одеонплац", участниците в похода се натъкват на втори, по-голям полицейски кордон. "Ето ги, идват. Хайл Хитлер!" - провиква се един от страничните наблюдатели. Прогърмяват изстрели. Когато огънят спира, четиринайсет пучисти и четирима полицаи лежат мъртви на земята. Сред убитите е един от архитектите на преврата, Ервин фон Шойбнер-Рихтер, който е бил сред водачите на предната линия, заедно с Хитлер, с когото се държат за ръце точно зад знаменосците.


Ако куршумът, повалил Шойбнер-Рихтер, беше изстрелян трийсетина сантиметра по-надясно, историята щеше да тръгне в друга посока. В реалността събитията по-нататък се развиват така: Хитлер или веднага се е опитал да се измъкне, или е бил повлечен рязко към земята от Шойбнер-Рихтер. Във всеки случай лявото му рамо е изкълчено. Гьоринг е сред ранените, прострелян в крака. Той и още няколко от водачите на преврата успяват да избягат през австрийската граница. Някои, включително Щрайхер, Фрик, Пьонер, Аман и Рьом, са арестувани веднага. Лудендорф, който остава напълно невредим след престрелката, се предава и е освободен срещу думата му на офицер.


Самият Хитлер получава помощ от д-р Валтер Шулце, началник на медицинския корпус на СА в Мюнхен, който го напъхва в паркираната си наблизо кола и го откарва бързо далече от мястото на действието. В крайна сметка е настанен в дома на Ханфщенгл в Уфинг близо до Щафелзее, южно от Мюнхен, където полицията го открива и арестува на 11 ноември. През времето, което прекарва у Ханфщенгл - самият Пуци е избягал в Австрия, - той съчинява първото от своите "политически завещания", като оставя партийното ръководство в ръцете на Розенберг, с Аман като заместник. Хитлер според по-късния разказ на Ханфщенгл, който се основава на свидетелството на неговата съпруга, бил съкрушен, когато пристигнал в Уфинг.


Въпреки това историите, които се разправят по-късно, че трябвало да го възпрат да не се самоубие, нямат сериозно основание. Той е потиснат, но спокоен, по бяла нощна риза и с превръзка на ранената лява ръка, когато полицията се появява, за да го придружи до затвора в старата крепост на Ландсберг ам Лех, живописно градче на около 65 км западно от Мюнхен. Трийсет и девет пазачи го посрещат с поздрави в новото му жилище. Граф Арко, който през февруари 1919 г. е убил баварския премиер Курт Айзнер, е изведен от просторната си килия № 7, за да направи място на новия високопоставен затворник.


В Мюнхен и други части на Бавария пучът приключва със същата бързина, с която е започнал. За Хитлер това е краят. Поне такъв би бил логичният развой на нещата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  Хитлер, злоупотреби с природните му дарби да увлича хора, като вместо да присъедини само претендираните територии, насочи Германия към географски точки, които нямат нищо общо с немския народ. После тая история с избиването на евреи и други, които спокойно можеше да депортира. Това е непростимо. После бомбандирането над Англия, действията в Нидерландия и т.н. Тотална злоупотреба с немската идея, с патриотизна на германския народ, за сметка на едни луди фантасмагории. После, като почват загубите, спокойно можеше да се договори , паритетен мир. Но не, Хитлер иска да умре и ......... немския народ, който не бил достатъчно твърд. След Хитлер немската национална идея е съсипана.

 2. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3055 Неутрално

  "Пуч","пучисти"...?! Много нескопосана пропаганда!

 3. 4 Профил на Λllαν Νeemore
  Λllαν Νeemore
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Още ли има отрепки, които го сънуват тоя? Статията защо няма автор? Този Йън-Мън китаец ли е, какъв е, или просто е църковно болен като Чърч-ил ...ах, ние просто мечтаем ...мри, сган!

  age of Λquarius!
 4. 5 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  Тази книга изглежда интересна. Дано авторът действително да е прозрял менталното състояние на Хитлер и мотивите му за антисемитизма и жестокостите пред ВСВ. И до днес се разпространяват някои абсурди за Хитлер, като му се приписват някакви окултистки черти, гениални идеи как той давал идеи за военни кампании или давал някакви експертни оценки. Някои дори го обвиняват, че той измислил концентрационните лагери по време на онази среща във Ванзее. Действително той е бил един полуобразован художник, който е бил обикновен ефрейтор в армията и освен с ораторското си изкуство, няма никакви други лидерски качества и идеи.

  Бих разделил какиерата му в няколко етапа

  - Хитлер неудачният художник
  - Хитлер войникът
  - Хитлер неопитният политик
  - Хитлер партийният лидер
  - Хитлер диктаторът
  - Хитлер военният лидер

  Общото във всички етапи е, че той прави едни и същи грешки непрестанно, без да се учи от провалите си. Съдбата му помогна с Голямата депресия, която хвърли в бедност целия свят, включително и вече гладните германци. Ако Хитлер не беше живял с своя фантасмагоричен свят, нямаше да свърши по този жалък начин. Дори Кайзер Вилхелм, започнал де факто ПСВ, е бил пожален и пратен в изгнание.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 5. 6 Профил на Λllαν Νeemore
  Λllαν Νeemore
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#1] от "grayeagle":

  Ако обичаш да четеш, затвори си наизустената латерна, отвори си очите и погледни тези две корици :
  https://barthsnotes.com/wp-content/uploads/2009/07/yahya-holocaust-books.jpg

  Ама чукча писатель, не читатели, нали?

  age of Λquarius!
 6. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3055 Неутрално

  До коментар [#1] от "grayeagle":

  За протокола,териториално в хитлеристка Германия са били включени само териториите които и без това са били немски. (Чехия или Полша са били присъединени просто защото се е наложило да бъдат окупирани.) През 1944г. Хитлер основава съюз,който именува,внимание! - Европейски съюз,и който е включвал европейските страни извън Германският райх.

  Грешиш! ВСИЧКИ евреи на територията на Германският райх са били принудени да емигрират.

 7. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3055 Неутрално

  До коментар [#5] от "Lou":

  Хитлер е талантлив и УСПЕШЕН художник над средното ниво. Доказателство за което е факта,че е продал десетки свои картини на хора от ЕЛИТА във Виена и то във времето,когато е бил абсолютно неизвестен!

  Единственият сериозен недостатък на политика Хитлер е че е бил прекалено доверчив. Към Сталин,например.

  Фюрера не е бил "обикновен ефрейтор",а свързочник,който с колело е разнасял важни писмени заповеди и информация между военните подразделения по протежение на фронтовата линия. Дейността на свързочника е била изключително рискова за живота. Бил е бомбардиран с химическо оръжие и по чудо остава жив.

 8. 9 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  През 1944г. Хитлер основава съюз,който именува,внимание! - Европейски съюз,и който е включвал европейските страни извън Германският райх.
  —цитат от коментар 7 на deaf


  И кои са били тези "европейски страни" в Европейския съюз на Хитлер от 1944 г? Полша вече е превзета от СССР. Балканите са превзети също от СССР. Италия е капитулирала. Швейцария и Испания са неутрални. Франция, Белгия и Нидерландия са превзети от съюзниците. Остават само Скандинавия, Третия райх, Чехословакия, Унгария и Австрия. Дали през 1944 г. Хитлер е слагал и СССР и Великобритания в своя "Европейски съюз"?

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 9. 10 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  История се изучава поради нуждата на следващите поколения да се поучат от грешките/опита на живелите и оставили диря след себе си личности!Това е биография,с максимален допир до факти,тук няма превъзнасяне или отрицание,моля не ругайте автора за положения труд!Той все пак е създал нещо!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА
 10. 11 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3055 Неутрално

  История се изучава поради нуждата на следващите поколения да се поучат от грешките/опита на живелите и оставили диря след себе си личности!Това е биография,с максимален допир до факти,тук няма превъзнасяне или отрицание,моля не ругайте автора за положения труд!Той все пак е създал нещо!
  —цитат от коментар 10 на АмброзСП  До коментар [#10] от "АмброзСП":

  Сега вземи и прочети "Срещи с Тодор Живков" от "Задочните..." на Георги Марков и си отговори на въпроса кой от двамата - Марков или този Иън Кършоу е писал правдиво.

 11. 12 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Хитлер, злоупотреби с природните му дарби да увлича хора, като вместо да присъедини само претендираните територии, насочи Германия към географски точки, които нямат нищо общо с немския народ. После тая история с избиването на евреи и други, които спокойно можеше да депортира. Това е непростимо. После бомбандирането над Англия, действията в Нидерландия и т.н. Тотална злоупотреба с немската идея, с патриотизна на германския народ, за сметка на едни луди фантасмагории. После, като почват загубите, спокойно можеше да се договори , паритетен мир. Но не, Хитлер иска да умре и ......... немския народ, който не бил достатъчно твърд. След Хитлер немската национална идея е съсипана.
  —цитат от коментар 1 на grayeagle

  Дали авторът е анализирал надпреварата на Хитлер със Сталин кой ще изпревари другия с първи удар? Фактите и анализите на опозиционни руски историци сочат, че Сталин е бил готов да тръгне с много по-мощна армия и да стигне "Британских морей", т.е. Атлантика , но е закъснял с две седмици. Тогава, при липсата на помощ от САЩ, сигурно днес ЕВропа щеше да е ЕССР, а не ЕС!

 12. 13 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  Основен белег на Хитлер са мустаците му тип"Четка за зъби", наложени по време на ПСВ заради проблеми при поставянето на противогаз. Запазването на този мустак демонстрира увреждането на съзнанието причинено от ПСВ на едно поколение. Хитлер си остава фронтовак готов да надене противогаза и да тръгне "На нож".

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 13. 14 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  [quote#11:"deaf"][/quote]

  Разбирам,че си чел "Задочни репортажи за Бъгария" и не си чел
  "Хитлер".Не знам защо трябва да правя съпоставка между авторите,всеки от тях,в свой стил е предал това което го е вълнувало.Марков като съвременик,Кършоу като изследовател-историк съсредоточил се върху Хитлер.Аз също не съм я чел,книгата в момента е на -20% при поръчка на Изток-Запад,който се интересува,може да се възползва.

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА
 14. 15 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  Мъгляви изрази на автора плюс лош превод и много неща не стават ясни:
  "... Командващият на Райхсвера... Началникът на Райхсвера... Министър на Райхсвера... Министерство на отбраната..." - голяма плетеница.

  Как може командващият Райхсвера да управлява Бавария? Лосов е бил началник на военния окръг, а не командващ Райхсвера. То даже после е написано, че командващ е бил фон Зект.

  "Министър на Райхсвера" е буквален превод от немски (Reichswehrminister), но това е военният министър на Ваймарската република и трябва да се обясни, за да не става объркване.

  И по него време в Бавария вече не само че няма Министерство на отбраната, ами то даже не се е наричало така. Става дума за Министерство на войната, което по времето на пуча е само сграда. Не е действащо, защото след загубата в Първата световна немските въоръжени сили са силно намалени и реорганизирани.

 15. 16 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1868 Весело

  "Пуч","пучисти"...?! Много нескопосана пропаганда!
  —цитат от коментар 3 на deaf


  Точно това си е немската дума за преврат бе, пропагандист - Putsch.
  Само че днес по нашите (и руските) земи е станала дума за неуспял преврат, докато немците за тази цел си имат друга - Putschversuch.


  През 1944г. Хитлер основава съюз,който именува,внимание! - Европейски съюз,и който е включвал европейските страни извън Германският райх.
  —цитат от коментар 7 на deaf


  Глупости. Едно изречение - 4 грешки.
  Става дума за 1943.
  И планът не е на Хитлер, а на Рибентроп.
  И се казва Европейска конфедерация, а не съюз.
  И Хитлер отказва да го приеме.

  Сега, ако за пореден път изтърсиш онази глупост, че Австрия се била присъединила доброволно към Райха, за пореден път ще има шамар зад врата. :)

 16. 17 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1868 Весело

  Основен белег на Хитлер са мустаците му тип"Четка за зъби", наложени по време на ПСВ заради проблеми при поставянето на противогаз.
  —цитат от коментар 13 на Корки


  Хитлер е бил принуден да си ги подреже заради противогаа, но не са наложени през войната, а предното десетилетие.
  Даже първият филм на Чаплин със скитника, който носи такъв мустак е отпреди войната.

 17. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 19 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3263 Неутрално

  До коментар [#1] от "grayeagle":

  Немската идея е, че немците са "господарите на света" и е далеч преди Хитлер, Меркел се държи по същия начин сега, използва икономическите лостове на ЕС, включително и депортацията на ненужните ѝ имигранти по цяла Европа. Хитлер тръгва да завладее петрола на Кавказ, затова и там са най-ожесточените битки, битката за Москва е за престиж.

 19. 20 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#15] от "tamada":
  Ами, всъщност като типичен представител на мейнстрийм историците, мъглявостуте в изказа са му задължителни. Разбира се, тук коментарите се свеждат предимно до Хитлер, а не до биографията като продукт, и няма как след като е тръснато някакво откъсче. Все пак, си позволявам да кажа, че ако някой тръгне да се занимава задълбочено с личността на Хитлер и епохата, следва да търси не толкова комерсиални официозни изследователи.

 20. 21 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3055 Неутрално

  До коментар [#16] от "tamada":

  Тя думата е немска,но в България "пуч" масово се смята за руска дума и се свързва с неуспелият преврат срещу Горбачов. Преводачът на книгата е трябвало да обясни етимологията на тази дума. Въобще,професионално задължение на преводача е ПЪРВО да превежда ясно и точно и то така,че да бъде максимално разбираем за читателите преведеният текст.

  Срещу факти не се рита! Австрия доброволно се присъединява към хитлеристка Германия. Точка.

 21. 22 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#8] от "deaf":

  Куриер, не свързочник. Доброволец. Излизаш от окопа с чанта с писма и документи и тичаш на зиг-заг , докато противникът се упражнява в стрелба по гърба ти.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 22. 23 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3055 Неутрално

  До коментар [#22] от "schwimmwagen":

  Да де,куриер. Употребих "свързочник" защото е по-разбираемо за съвременниците. В края на 20-ти век е било голям чанч - да мъкнеш на бегом макарата с кабелите на гръб...

 23. 24 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Принципно, винаги се пропуска основния факт, че Хитлер е от най умерените личности в националистическите среди. Националистите ако бяха взели властта без него, Рьом и съраттниците му щяха да отворят лагерите '33 година още, с доста по обширен контингент обитатели.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 24. 25 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  Смятай ако беше фанал евреите да му направят атомна бомба.

 25. 26 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3056 Неутрално

  До коментар [#5] от "Lou":Хитлер е талантлив и УСПЕШЕН художник над средното ниво. Доказателство за което е факта,че е продал десетки свои картини на хора от ЕЛИТА във Виена и то във времето,когато е бил абсолютно неизвестен! Единственият сериозен недостатък на политика Хитлер е че е бил прекалено доверчив. Към Сталин,например. Фюрера не е бил "обикновен ефрейтор",а свързочник,който с колело е разнасял важни писмени заповеди и информация между военните подразделения по протежение на фронтовата линия. Дейността на свързочника е била изключително рискова за живота. Бил е бомбардиран с химическо оръжие и по чудо остава жив.
  —цитат от коментар 8 на deaf


  Ега ти простотиите си написал.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 26. 27 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1868 Весело

  До коментар [#16] от "tamada": Тя думата е немска,но в България "пуч" масово се смята за руска дума и се свързва с неуспелият преврат срещу Горбачов.
  —цитат от коментар 21 на deaf


  И какво като се свързва? Дай сега всички книги да слязат на нивото на езика на "Блиц" и "ПИК". Няма значение с какво я свързват - това е просто дума за преврат.

  Преводачът на книгата е трябвало да обясни етимологията
  —цитат от коментар 21 на deaf


  Глупости. Обясняването не е работа на преводача, а на редактора и издателя.
  Но, първо - забележи, че четеш ОТКЪС и по него няма как да съдиш какво са обяснили и къде.
  И второ, няма значение дали са го обяснили. В случая няма никаква нужда да го правят.

  Срещу факти не се рита! Австрия доброволно се присъединява към хитлеристка Германия. Точка.
  —цитат от коментар 21 на deaf


  А къде са фактите? От миналата година чакам да ги покажеш, но само дрънкаш общи приказки от рода на: "Повечето историци смятат, че..." Ама кои са тия историци и къде ги пише тия глупости - не казваш.
  https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/09/01/3957336_baba_pochina_-_lujata_s_koiato_zapochna_vtorata

  Преди това поне подхвърляше линкове, но в тях пък пишеше точно обратното на твоите измишльотини.
  https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/04/15/3416673_evropa_triabva_da_preformatira_nato_i_vruzkata_si_sus/
  Но нищо, де. Аз мога да почакам още - само дай факти!

 27. 28 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1868 Весело

  Принципно, винаги се пропуска основния факт, че Хитлер е от най умерените личности в националистическите среди. Националистите ако бяха взели властта без него, Рьом и съраттниците му щяха да отворят лагерите '33 година още, с доста по обширен контингент обитатели.
  —цитат от коментар 24 на schwimmwagen


  Хитлер точно това прави - отваря лагерите 1933 за политическите си противници.

 28. 29 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4026 Неутрално

  Много учтив човек. Винаги е поздравявал.
  С вдигната ръка...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 29. 30 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3055 Весело

  До коментар [#27] от "tamada":

  Знам,че се заяждаш,но хайде от мен да мине този път...!

  Цитат от Дойче веле:

  "...австрийските историци масово поддържат становището,че аншлусът е подготвен отвътре."

  Разбираш ли?! АВСТРИЙСКИТЕ историци,а не ти "историка" от България.

 30. 31 Профил на Rocketman
  Rocketman
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Българина още не може да се разбере със себе си относно комунизма и антикомунизма пък седнал да разсъждава за Хитлер и събитията от преди 90 - 100 години.
  За две неща сбърка Хитлер ;
  1. Омразата към евреите, които вместо да убиват можеха да използват от самото начало.
  2. Нападението срещу СССР. Така чудно можеха да е разберат със Сталин, че на западният свят, свят да им се завие. Малко или много СССР е творение на германците. Иронията е, че творението им, им изяде главата само за 3 години.

 31. 32 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3193 Неутрално

  На Хитлер, образно казано, трябва да се постави поне по една паметна плоча във Варшава, Москва и Прага. Дори и в най—смелите си мечти, сигурно полските националисти не са си представяли полско—немската граница да минава пи Одер и Ниса, Щетин да е полски град а Гьорлиц да е поделен по братски. Руските пък за Кьонигберг май не са и мечтали. Чехите пък на дали са си през 1918 година, че само след по—малко от 29 години ще имат възможност завинаги да се отърват от 3 000 000 немци неприпознаващи Чехисловакия и за тяхна държава. Въобще 12 години мъдро управление ликвидираха хилядолетно немско присъствие и влияние на огромна площ, 114 000 м2 си смениха собственика и 12 000 000 немци станаха бежанци.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 32. 33 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1868 Весело

  До коментар [#27] от "tamada": Знам,че се заяждаш,но хайде от мен да мине този път...!
  Цитат от Дойче веле:"...австрийските историци масово поддържат становището,че аншлусът е подготвен отвътре."
  —цитат от коментар 30 на deaf


  Не, пич. Ти се заяждаш и освен това ставаш скучен, защото предния път ти доказах, че или не си чел това, което ми пробутваш, или се опитваш да манипулираш.
  Ето това е статията, която цитираш.
  https://www.dw.com/bg/когато-австрия-стана-германска/a-16663192

  Хем тук в коментар 27 ти дадох линк към предната издънка и ти пак не се усещаш, че ми ПРОБУТВАШ СЪЩАТА СТАТИЯ на Дойче Веле, В КОЯТО ПИШЕ ТОЧНО ОБРАТНОТО.
  Но понеже пак ще се направиш на неразбрал ще си копирам коментара отпред за да те видят хората какво си нагло говедо.

  Ето тук в коментар 137
  https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/04/15/3416673_evropa_triabva_da_preformatira_nato_i_vruzkata_si_sus/
  137 tamada
  14:45, 15 апр 19
  Подготвен отвътре не означава доброволно. Тя и анексията на Крим беше подготвена отвътре. Не ми сочи само последното изречение, ами чети внимателно статията:
  - Хитлер е поставил на Австрия ултиматум;
  - Хитлер диктува на австрийския канцлер Шушниг споразумение;
  - Хитлер прокарва отмяна;
  - 99,7 от гласувалите са "за" - резултат, постигнат по характерния за националсоциализма начин: с пропаганда и терор.

  Ако наистина мнозинството е искало присъединяване то защо е трябвало Хитлер да натиска за отмяна на предния референдум преди аншлуса?

  Разбираш ли?! АВСТРИЙСКИТЕ историци,а не ти "историка" от България.
  —цитат от коментар 30 на deaf


  Разбираш ли?! ЗА ВТОРИ ПЪТ ми пробутваш цитат от същата статия и за втори път твоят довод рикошира, и те шибва по кухата глава.

 33. 34 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 1920 Любопитно

  "- Хитлер неудачният художник
  - Хитлер войникът
  - Хитлер неопитният политик"

  Чак неудачен худажник не е бил издържал е първият изпит в Художествената академия във Виена но е скъсан на втория. Едва ли е било проблем да го приемат но просто губи интерес към следването.
  Като войник не се скатава и получава отравяне от английски газови сноряди което го вади от строя до края на войната
  При "биреният пуч" който е описан наистина проявява неопитност но след това се учи и в навечерието на ВСВ успява да изиграе всички политици на Изток и Запад. После следва "главозамайване от успехите"! Ако беше сключил мир със СССР когато Сталин е търсил контакт за мирни преговори светът сигурно щеше да бъде друг днес.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 34. 35 Профил на Ангел Катушев
  Ангел Катушев
  Рейтинг: 60 Неутрално

  Адолф Хитлер безспорно е най-великата личност на ХХ век! Той ни показа защо ((( те))) са врагът и защо трябва да бъдат унищожени. Отвори очите на интелигентните хора, а стадото повярва на цион-марскистката лъжа и оплаква "холокоста"! Вечна слава, Майн Фюрер! 14/88!!!

 35. 36 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  Адолф Хитлер безспорно е най-великата личност на ХХ век! Той ни показа защо ((( те))) са врагът и защо трябва да бъдат унищожени. Отвори очите на интелигентните хора, а стадото повярва на цион-марскистката лъжа и оплаква "холокоста"! Вечна слава, Майн Фюрер! 14/88!!!
  —цитат от коментар 35 на Ангел Катушев


  Толкова велик, че докара пълен разгром на Германия, загуби на огромни територии, милиони германски жертви, милиони германски бежанци и изнасилени германки и за бонус, окупация на Германия от чужди сили. Ако това е велик държавник, какво ли ще бъде да е посредствен.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 36. 37 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  Очаквайте Том 2. Грета Тунберг.

 37. 38 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#8] от "deaf":

  До коментар [#5] от "Lou":Хитлер е талантлив и УСПЕШЕН художник над средното ниво. Доказателство за което е факта,че е продал десетки свои картини на хора от ЕЛИТА във Виена и то във времето,когато е бил абсолютно неизвестен! Единственият сериозен недостатък на политика Хитлер е че е бил прекалено доверчив. Към Сталин,например. Фюрера не е бил "обикновен ефрейтор",а свързочник,който с колело е разнасял важни писмени заповеди и информация между военните подразделения по протежение на фронтовата линия. Дейността на свързочника е била изключително рискова за живота. Бил е бомбардиран с химическо оръжие и по чудо остава жив.
  —цитат от коментар 8 на deaf


  Хитлер успешен художник? На какви хапчета си? Този човек е рисувал картички на улицата, за да оцелее във Виена и да не пукне от глад. Освен това е разчитал на завещанието от баща си, което е изхарчил и отново останал без пукната стотинка. Толкова е бил талантлив, че не е можел да рисува човешко тяло. Отказали са даго приемат да учи изобразително изкуство. Дори са го посъветвали да стане архитект, щото можел да рисува сгради. Но има и мнения, че сградите му са били толкова изостанали като стил, че са били на практика безинтересни за истински строеж. Ако Хитлер беше добър художник, щеше да е известен с творбите си, а нямаше да умира от глад по улиците на Виена. Нямаше да ходи в Германия и да постъпва в германската армия.

  И да, бил е обикновен ефрейтор. Ранили го веднъж и му дали Железен кръст. После този кръст го е разнасял навсякъде, за да парадира с него. Голямо постижение. Накрая му пуснали газ и той свършил войната в болница. Никога не е бил нищо повече от ефрейтор. Дори немските генерали през ВСВ се хващали за главите, че един прост ефрейтор ги командори. Затова му организират атентата от 20 юли, а после всички заговорници са били осъдени на смърт или принудени да се самоубият. Сред тях е дори Ервин Ромел, ако знаеш кой е той.

  И явно само ти не си разбрал досега, че Германия беше смазана заради малоумните заповеди на Хитлер. Сталинград беше изцяло по вина на Хитлер. Накрая и десанта в Нормандия беше по вина на Хитлер. Какъв военен стратег, направо военен гений на ефрейторското военно изкуство. Толкова я бягал между окопите с пощата, че някъде по пътя му е паднал мозъкът и до 1945 г. не е успял да го намери. Накрая се самоубил с пистолета, но преди това взел и отрова, че не е сигурно дали с пистолета ще успее да се самоубие - то в празна глава куршум не може нищо да убие.  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 38. 39 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3055 Неутрално

  До коментар [#38] от "Lou":

  Да твърдиш,че Хитлер се е самоубил означава,че пукната пара не струваш като историк и психолог!

 39. 40 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3055 Неутрално

  До коментар [#33] от "tamada":

  Партията на Хитлер е забранена в Австрия без да има основания за това. Е как може при това положение да се проведе честен референдум? Всички партии включително и комунистическата,са упражнявали побой над опонентите. Такива са били времената.

  Крим първо беше окупиран от "зелените човечета",а СЛЕД това беше проведен "референдум". Между двата случая няма нищо общо.

  Досадното е че си платен комунистически трол! Това е досадно. И се губи смисълът човек да "дискутира" с теб.

 40. 41 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  До коментар [#33] от "tamada": Партията на Хитлер е забранена в Австрия без да има основания за това. Е как може при това положение да се проведе честен референдум?
  —цитат от коментар 40 на deaf


  Ама не му е работа на Хитлер да преценява основанията в Австрия. Не му е работа на немския шеф да диктува на австрийското правителство кой да стане вътрешен министър. Не и е работа на Германия да дава ултиматум на Австрия.

  Всички партии включително и комунистическата,са упражнявали побой над опонентите. Такива са били времената.
  —цитат от коментар 40 на deaf


  Е, щом са били такива какво ми дрънкаш за доброволно присъединяване? Кога си виждал избори или референдум, който да бъде спечелен с 99,7%? Как така изведнъж са изчезнали опонентите на австрийските нацисти? Преди това поддръжниците на властта ги били мразели, а след това поддръжниците ей-тъй решили да не гласуват? Че къде си виждал подобно нещо по света?

  Досадното е че си платен комунистически трол! Това е досадно. И се губи смисълът човек да "дискутира" с теб.
  —цитат от коментар 40 на deaf


  Айде покажи дори един мой коментар в който да защитавам комунизма или Ленин, Сталин, Димитров, Живков... или БКП/БСП... Или айде да не е комунизма! Покажи ми дори един коментар в който одобрявам поне социалистическия режим!

  И ако не ми покажеш ще имам пълното право да те наричам долен мръсен лъжец! Щото пък аз мога да те зарина с мои коментари, които доказат обратното.

 41. 42 Профил на Michael Panayotov
  Michael Panayotov
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Дневник защо не сте писали кой е написал тази статия. Страх ли го(ви) е?

 42. 43 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1868 Весело

  Дневник защо не сте писали кой е написал тази статия. Страх ли го(ви) е?
  —цитат от коментар 42 на Michael Panayotov


  Това е откъс от книга, бе! Пише го в заглавието, пише кой е авторът, а първият пасаж е анотация от издателството.
  Това е обикновена реклама.

 43. 44 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3657 Весело

  До коментар [#3] от "deaf":

  "Пуч","пучисти"...?! Много нескопосана пропаганда!"
  ==============
  Ами да... Като не са чели за оперите на Пучини!

  Еретик
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK