Селекция златна възраст

Селекция златна възраст


"Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна" и продължението "Сто и една годишният старец, който твърде много размишляваше"
Юнас Юнасон


На стотния си рожден ден Алан Карлсон, който е здрав и кипи от енергия решава да избяга от старческия дом. Шведският автор Юнас Юнасон праща колоритния си герой на множество приключения, включително и в миналото, където се среща с Франко, Сталин, Труман и Дьо Гол. Сериозен роман, който разсмива на всяка страница. Книгата беше успешно филмирана. Последва и продължението от Юнас Юнасон "Сто и една годишният старец, който твърде много размишляваше". Този път Алан Карлсон се намира на остров Бали, пробва разходка с с балон, който се спуква и го отнася в морето, а севернокорейски кораб го спасява. За този роман на шведския писател казват, че е проницателен анализ на съвременната геополитическа ситуация, въпреки хумористичния тон. А Алан Карслон отвежда читателите в Кения, Танзания, Дания и накрая в родната си Швеция. Междувременно 101-годишният господин успява да се влюби в собственичка на погребално бюро.


Издателство "Колибри", превод от шведски Елена Радинска, всяка една е на цена 18 лв.
"Теория на чудатостите"
Павла Хоракова


Тази седмица на български език излезе един от най-интересните съвременни чешки романи. В своята "Теория на чудатостите" Павла Хоракова описва няколко месеца от живота на пражанката Ада. Наближава краят на света, а младата жена учен изследва взаимността и човешките симпатии. Книгатa се чете на един дъх, защото включва в себе си освен любовна история със загадка и екзистенциални размишления за смисъла на живота, характера на времето, както и историята на Централна Европа. Наблюдателната Ада създава своебразна "теория на чудатостите".


Издателство "Ерго", превод от чешки Маргарита Руменова, цена 17 лв.


"Исторически маршрути. София"
Здравко Петров


Урбанистът Здравко Петров познаваме покрай увлекателните и прецизни архитектурни разходки, които той организира по различни теми в София. В "Исторически маршрути. София" той разказва за най-интересните сгради на столицата, техните обитатели и архитекти. Изданието е хубаво и изобилства от съвременни и исторически снимки, както и архивни картички и интересни истории към тях. Описано е римското градоустройство на Улпия Сердика, османската часовникова кула на София. Книгата проследява как се е променил градът след Освобождението през 1878 г. и какви са били съдбите на архитектите, дали облика на българската столица. Живото описание помага на читателя да си представи как би изглеждала една разходка по несъществуваща вече улица "Търговска" преди бомбардировките през Втората световна война и преди изграждането на сталинската архитектура на Ларгото.
Издателство "Сиела", цена 24,90 лв.


"Книгата на Бек"
Джон Ъпдайк


Американският писател Джон Ъпдайк, пресъздадена в разказа си "Българската поетеса" срещата си с Блага Димитрова. Той е включен в "Книгата на Бек", която излезе този месец за пръв път на български език. Именно с него печели и наградата "О'Хенри" за къс разказ. Останалите творби от сборника са за пътуването на младия по това време американски автор из страните от Източния блок. Срещите му в Прага, Алма ата, Москва са описани с досада като повтарящи се, от София той очаква същото и в този момент появата на Блага Димитрова е описана като свеж полъх. Тя носи странния псевдоним Вера Главанакова. Атмосферата на българската столица в очите на американския писател е потискаща: хотелските стаи са подслушвани, случват се безмълвни обаждания посред нощ, а писателите миришат на сирене и чесън. В началото на 60-те Джон Ъпдайк вече се е утвърдил като писател най-вече заради успеха на романа си "Заеко, бягай", който е включен в селекцията на Time като един от 100-те най-добри романи на всички времена.


Издателство "Кръг", превод Йордан Костурков, цена 16,90 лв.


"Истината.Личният лекар на цар Борис III за смъртта му"
Борис Александров


Книгата на д-р Борис Александров, който е син на личния лекар на цар Борис ІІІ - Драгомир Александров, излиза със заявката на автора, че ще разкаже истината за смъртта на царя. Д-р Драгомир Александров неведнъж е бил притискан и измъчван, за да напише това, което е искала от него комунистическата власт. Чиатателите ще разберат какви са били последните години на цар Борис III, както и каква е била съдбата на известни политици и интелектуалци в онази епоха. Разкриват се непознати до момента подробности за гибелния период от участието на България във Втората световна война. Допълнителен бонус са публикуваните за първи път неизвестни снимки и документи на цар Борис III и семейството му, съхранявани в архива на д-р Драгомир Александров.
Издателство "Изток-запад", 14 лв.


"Цвят продълговат в морето"
Исабел Алиенде


Най-успешната южноамериканска писателка Исабел Алиенде разказва увлекателно за Гражданската война в Испания, когато хиляди испанци се превръщат в бежанци. Сред тях е и младият лекар Виктор Далмау и пианистката Росер Бругера, които бързо сключат фиктивен брак, са качени на пригоден за пасажери товарен кораб и закарани в Чили. Почитателите на Алиенде се потапят в исторически събития от различни краища на света в периода 1938-1994 г. и заплетените съдби на ярките й герои. Те всички по някакъв начин мечтаят са се върнат в родината и откриват, че може би е по-лесно да избягаш, отколкото да се завърнеш.


Издателство "Колибри", преводач Маня Костова, цена 19 лв.


Юбилейно издание с произведения на Валери Петров


По повод рождения ден на Валери Петров (Валери Нисим Меворах), който на 22 април щеше да навърши 100 години, издателство "Милениум" издаде негови събрани съчинения. В книгата са включени стихове и пиеси от утвърдения български писател и преводач на Уилям Шекспир.


Издателство "Милениум", цена 20 лв.

По повод Международния ден на книгата в периода 23 - 25 април ozone.bg предлага намаление от 23% на всички заглавия в своята онлайн книжарница. Дори след края на кампанията като читатели на "Дневник" ползвате специална отстъпка от 10%. При завършване на поръчката въведете код Dnevnik10.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK