"Като победа". Мелхер де Винд, който издаде на 80 езика мемоарите на баща си от Аушвиц

"Последна спирка Аушвиц" от Еди де Винд излезе и на български.

© "Сиела"

"Последна спирка Аушвиц" от Еди де Винд излезе и на български."Последна спирка Аушвиц" - единствените мемоари, писани в лагера на смъртта, вече са достъпни и за българските читатели. Спомените са на нидерландския лекар Еди де Винд, изпратен в концлагера с любимата си Фридел. Разтърсващият разказ е издаден от "Сиела" в превод на Христо Димитров.


Известният ирландски писател Джон Бойн, автор на световния бестселър "Момчето с раираната пижама", казва за "Последна спирка Аушвиц":


"Описанията на Де Винд на хората и преживяванията им в Аушвиц - на затворниците, на охраната, на оградите, на храната, на татуировките, на душовете и на касапницата - предлагат дълбоко вникване в един човек, който е бил наблюдателен, докато го наблюдават, и който вероятно без дори да има намерение, е съхранил спомените си за момента, когато думите ще победят нацистите, когато техните престъпления е трябвало да бъдат извадени на показ, за да не се допуска да се случат отново."
"Дневник" препубликува от "Свободна Европа" статията на Нели Делчева за историята на книгата "Като победа". Мелхер де Винд, който издаде на 80 езика мемоарите на баща си от Аушвиц".


"Той решава да оцелее, за да разкаже тази история, така че това да не се случва никога повече. Но когато издава книгата си и излива в нея душата си, хората не проявяват интерес. Не успяват да я почувстват като своята книга". Това са думи на историка Мелхер де Винд. Той е син на Еди де Винд - оцелелият от Аушвиц лекар, който е единственият, издал мемоарите си, написани в лагера. Сега книгата "Последна спирка Аушвиц" излезе едновременно на 80 езика.


"Има открити и други текстове, защото хората понякога са писали отделни писма, дневници, но никоя друга книга не е написана изцяло в Аушвиц", казва още Мелхер.


През 1946 година в Нидерландия се появява един изключително необичаен текст.


Той е написан в лагера на смъртта от един млад лекар от еврейски произход. Неговото име е Еди де Винд. Той е депортиран със съпругата си Фридел през 1943 г.


Еди и съпругата му се запознават в лагера Вестерборк - транзитен лагер на територията на Нидерландия. Той влиза там доброволно. В опита си да спаси живота на майка си сключва сделка с властите, че ще работи за тях като лекар. Когато пристига там обаче, разбира, че тя вече е депортирана в Аушвиц.


Във Вестерборк 27-годишният доктор се среща с 18-годишната медицинската сестра Фридел Коморник. Двамата се влюбват и сключват брак в лагера. Всяка седмица оттам са депортирани 1000 души на Изток. През 1943 г. семейството попада в Аушвиц, където Еди започва да документира жестокостите в лагера и любовта си към Фридел, която е затворена в прословутия "Блок 10".


"Живея в "Блок 9", който е типично болничен. Фридел живее в "Блок 10". Там също са болни, но не като в моя блок. При мен лежат хора, които са се разболели заради жестокости, глад и прекалено много работа. Това все още са естествени причини, довели до естествени болести, които могат да бъдат диагностицирани. "Блок 10" е блок за опити. Там живеят жени, увредени от садисти, наричащи себе си професори, така както не е увреждана никога досега една жена, и то в най-хубавото, което има: в своята женственост, възможността да стане майка", пише Еди.


Де Винд описва миризмата на плът, излизаща от комините на крематориума на Аушвиц, и начина, по който това го променя.


"Уморен си, болен и отвратен от себе си, защото си човек, а есесовците също са "човеци",


пише Де Винд.


Лекарят се завръща в Нидерландия шест месеца след освобождаването на Аушвиц. Въпреки опасенията му, че Фридел не е оцеляла, те се срещат отново случайно в Ескеде, където тя е настанена в болница, за да лекува травмите от преживяното. Двамата отново заживяват заедно, но 12 години по-късно се разделят. Психическите травми от преживения ад, през който преминават, са твърде големи. Еди става световно признат психоаналитик, който специализира върху травмите от войната. През 1949 г. Де Винд представя термина "синдром на концентрационния лагер", който описва състояние уникално за бившите затворници от концлагерите. Според него няма начин децата на оцелелите да бъдат предпазени от това, което са преживели родителите им, поне не напълно.


Въпреки че "Последна спирка Аушвиц" е публикувана са първи път на холандски още през 1946 г., книгата не се радва на особена популярност извън кръга на оцелелите от лагера. През 1980 книгата е издадена отново, но и този опит не е успешен. Едва 75 години след освобождаването лагера 33 години след смъртта на Еди де Винд книгата получава полагащото ѝ се внимание.


"Решихме да я издадем отново, нямаше друг начин. И много се гордеем. Историята е наранила много всички нас, но тази книга ни свързва. Щастлив съм, че имаме тази история.


Има толкова много любов и надежда в тази история


и съм щастлив, че можем да я споделим със света. Много се гордея с баща си. Чувствам го като победа", казва днес синът му Мелхер.


Рожденото име на Де Винд е Елиазар. Той е роден през 1916 г. в Хага. Родителите му имат магазин за порцелан. Баща му Луис умира от тумор в мозъка, когато той е едва 3-годишен. Де Винд е последният лекар евреин, завършил университета в Лайден, преди нацистите да започнат да експулсират студенти и преподаватели от холандските университети. Не след дълго той е отведен, когато на 23 февруари 1941 германците арестуват 427 души в Стария еврейски квартал в Амстердам. От тях само Де Винд и още двама преживявят Холокоста.


"Трябва да остана жив, за да разкажа за това. Да разкажа за всичко това, за да убедя хората, че това наистина се е случило", пише Еди.


Читателите на "Дневник" могат да купят книгата със специална отстъпка от поне 10% в Ozone.bg. Ако в актуалната промоция книгата има по-висока отстъпка - тя важи и за вашата покупка. Използвайте при поръчката код Dnevnik10 и поръчайте книгата ТУК.

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  Описаното в книгата на този де Винд е смайващо за човек "живял" под комунистически режим!!! Можем ли да си представим българин да влезе доброволно (!) в концлагера "Белене",както де Винд е влязъл в нацистки концлагер?! Или руснак - в ГУЛаг?! И кой в нацисткият лагер му е дал писалка и хартия и въобще му е позволил да напише цяла книга?! И то с впечатления уличаващи нацистите в престъпления! Къде са спали надзирателите?! Ако в "Белене" някой концлагерист успее да се снабди по вълшебен начин с молив и хартия и седне да пише книга,е щяло бързо да бъде хванат от "другарят" Газдов,пребит до смърт със сопа и трупът му хвърлен за храна на прасетата!

 2. 2 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  Интересно никъде не прочетох този лекар да споменава за газови камери.Направило му е впечатление, че хората са изтощени от работа и болести, както и че пушели комините на крематориумите. Което е напълно нормално при избухналата епидемия от тиф и високата смъртност.Ама защо няма и една дума за газови камери?И то от човек, който е бил от администрацията на лагера.

 3. 3 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 711 Весело

  Мелхер демек от Мелхиор

  де гиди

 4. 4 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  По какво си приличат крокодилите и евреите ?

 5. 5 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Разстроено

  Наскоро DW публикуваха една наистина трогваща история на един поляк преживял ужасите в друг нацистки концентрационен лагер Дахау, прочетете я, заслужава си:

  https://www.dw.com/bg/д-р-шюц-злодеят-от-лабораторията-на-ужаса-в-дахау/a-53280617

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 6. 6 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Това със "Холокоста" е пълна лъжа изфабрикувана от евреите и СССР - евреите за да няма съпротива за създаване на еврейска държава в Палестина нали вече са народ мъченик ( а после се оказва и доста доходна Германия изплаща над 100 млрд.долара компенсации) а СССР за да не се разследват собствените му престъпления и да се насочи всичко към нацистите!
  Само да напомня твърди се, че в концлагерите са избити 6 милиона евреи от които 4 милиона във въпросният Аушвиц/Освиенцим......после тихомълком умрелите бяха смъкнати до 1,1 милиона, а преди два месеца в Дневник пак имаше статия за този лагер и там се твърдеше ,че по документи умрелите са 900 000 човека! Тоест ако следваме пропорциите в тези лагери са умрели не повече от 1,5 милиона евреи!
  Пиша умрели а не избити защото в тези лагери те са били РАБОТНА СИЛА , Германия е изпитвала огромна нужда от работна ръка и през 1944 г. броя на такива депортирани е бил над 5 милиона човека! И самият Аушвиц не е бил никакъв "лагер на смърта" там са се намирали множество фабрики включително огромен комплекс от заводи на И.Г.Фарбен в който са работили между 50 и 100 000 лагерници!

 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  До коментар [#5] от "Иво":

  Това също трябва да се прочете:

  https://www.svobodnaevropa.bg/a/30600627.html

 8. 8 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  Това със "Холокоста" е пълна лъжа изфабрикувана от евреите и СССР - евреите за да няма съпротива за създаване на еврейска държава в Палестина нали вече са народ мъченик ( а после се оказва и доста доходна Германия изплаща над 100 млрд.долара компенсации) а СССР за да не се разследват собствените му престъпления и да се насочи всичко към нацистите!Само да напомня твърди се, че в концлагерите са избити 6 милиона евреи от които 4 милиона във въпросният Аушвиц/Освиенцим......после тихомълком умрелите бяха смъкнати до 1,1 милиона, а преди два месеца в Дневник пак имаше статия за този лагер и там се твърдеше ,че по документи умрелите са 900 000 човека! Тоест ако следваме пропорциите в тези лагери са умрели не повече от 1,5 милиона евреи! Пиша умрели а не избити защото в тези лагери те са били РАБОТНА СИЛА , Германия е изпитвала огромна нужда от работна ръка и през 1944 г. броя на такива депортирани е бил над 5 милиона човека! И самият Аушвиц не е бил никакъв "лагер на смърта" там са се намирали множество фабрики включително огромен комплекс от заводи на И.Г.Фарбен в който са работили между 50 и 100 000 лагерници!
  —цитат от коментар 6 на bobbyperu


  Правени са експертизи от квалифицирани специалисти,които доказват,че в крематориумите на комплекса Аушвиц-Биркенау няма как да са изгорени повече от 150 хиляди души.И то при постоянно натоварване,което не е възможно,защото трябва и да се почистват.И са взети проби от стените на така наречените газови камери и никъде не са открити следи от Циклон Б.Бил съм на посещение в Аушвиц и така наречените газови камери са малки стаи ,не повече от 12-15 квадрата.Вътре не могат да се съберат повече от 50 човека.Нито пък са били херметизирани.А не са ли херметизирани този газ ще изтрови и околностите.И са точно в средата на лагера,а не на уединени места.

 9. 9 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Уважаеми модератори,

  Коментарите на Мусаши и bobbyperu представляват нарушение на Чл. 419а от Наказателния кодекс. Моля коментарите да бъдат скрити, а профилите на коментиращите да бъдат докладвани на съответните служби.

  Благодаря!

 10. 10 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  Уважаеми модератори, Коментарите на Мусаши и bobbyperu представляват нарушение на Чл. 419а от Наказателния кодекс. Моля коментарите да бъдат скрити, а профилите на коментиращите да бъдат докладвани на съответните служби.Благодаря!
  —цитат от коментар 9 на stanchopansa


  Интересно къде видя призиви към насилие или омраза към определена етническа или религиозна общност.Що пишеш за неща,от които си нямаш и понятие?

 11. 11 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  До коментар [#7] от "deaf":

  Да, важни теми са това... желанието за отмъщение и прошката.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  До коментар [#10] от "Мусаши":


  До коментар [#6] от "bobbyperu":

  Не му се връзвайте на тоя станчопанса...

 13. 13 Профил на Bada Bing
  Bada Bing
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#6] от "bobbyperu":

  С голям аршин мериш...
  Какво значение има точната бройка на унищожените евреи? Дали са 5 млн. или 6 млн. - каква е разликата?

 14. 14 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  До коментар [#6] от "bobbyperu":

  Защо не се хванете за ръчички и да си отидете при Ахмединаджад, в Иран? И той твърдеше същото. Жалка работа.

 15. 15 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  До коментар [#6] от "bobbyperu":С голям аршин мериш... Какво значение има точната бройка на унищожените евреи? Дали са 5 млн. или 6 млн. - каква е разликата?
  —цитат от коментар 13 на Bada Bing  До коментар [#13] от "Bada Bing":

  Тоест,според теб няма разлика дали са 5млн. или 6млн.?! Ти да видиш!!!
  Има спор между историците и за броя на убитите в Баташкото клане. Сигурно и за това клане ще кажеш,че няма значение колко са умъртвените - пет хиляди ли са били или десет хиляди. Все тая...

 16. 16 Профил на vencho80
  vencho80
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#6] от "bobbyperu":

  Мнението ти е на чоек, който се информирал от комикси.

  Дори да не си от "късметлиите" да си разтрелян или убит в газова камера в Аушвиц , работниците изразходват по между 6000 и 10000 калории на ден , а това което им е давано да ядат , кравай хляб и вода е около 500 калории . Това е бавно убийство.

  Няма да е лошо да го посетиш това място някой ден , щото ти е смешен коментара по темата.


 17. 17 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  До коментар [#6] от "bobbyperu":

  Страхотна теория. Вярването в нещо е лично качество. Илюзиите винаги си остават илюзии и никога н се превръщат в реалност.

  Можеш ли са обясниш:
  - кадрите от лагерите с огромните купчини трупове на съсухрени скелети по земята
  - онези 7 тона човешка коса и огромен склад с дрехи
  - полуживите сенки, гледащи ни от записите от 1945 г.
  - реакцията на германците от съседния град, когато Айк насила ги кара да посетят и разгледат един от лагерите и защо дори един претръпнал от ужаси генерал като Патън е повръщал при гледката...

  И можеш ли да обориш разказите на десетки хиляди оцелели, които ясно и точно писват какво се е случило - стените за разтрел, терорът, писъците на умиращите. Може би всички те си измислят? Били са на почивен лагер, хранили са са се добре, щастливи са били? Така ли?

  Пред фактите и боговете мълчат. Гледал съм доста документални филми за войната. Но винаги кадрите с труповете в лагерите ме ужасяват. Мъртъвци като закачалки - само скелет и кожа. Живи хора като призраци, можеш да им преброиш всеки кокал. И огромният куп, поне 3-4 метра, с трупове, които немците не са успели да изгорят заради огромния брой. Особено в края на войната, когато ЧА наближава. Когато след войната показали тези кадри на пленените немски генерали в Англия, генералите започнали да си затварят очите и да питат защо им го причинявали... И някой днес смее да твърди, че всичко това било фалшиво, фабрикувано.

  Колкото до бройката - дали са 6 милиона, дали са 6 души, няма никаква разлика. Дори един човек, затворен в лагер и умъртвен по такъв начин, е жертва на ужасен геноцид. Всички онези хора да били като нас днес. Имали са мечти за бъдещето, имали са деца, имали са приятели и роднини. С какво заслужиха подобни ужаси?  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  До коментар [#16] от "vencho80":

  Я кажи как Германия е можела да изхрани милиони евреи в концлагерите,когато тя воюва с кажи-речи целият свят и когато храната е оскъдна и за самите германци,които също гладуват?!
  Хитлер разрешава на швейцарският Червен кръст да доставя храна на евреите в концлагерите,но дори и неутрална Швейцария не е можела да храни толкова много хора.
  И не забравяйте най-важното - евреите официално са се обявили за ВРАГОВЕ на немците още в началото на идването на власт на Хитлер! Още ПРЕДИ той да предприеме каквито и да е враждебни мерки срещу тях!
  Когато се изследва и анализира Холокоста основната грешка,която се допуска е забравянето,(случайно или нарочно!),че това изтребление е извършено по време на ВОЙНА. Най-страшната и кървава война в историята! Едно е да изхранвате милионен град като София например,в мирно време,а съвсем друго е - във военно време.

 19. 19 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#17] от "Lou":

  Мога само да питам като са ги тровели с цианид и горели в камери, от къде са тези

  - кадрите от лагерите с огромните купчини трупове на съсухрени скелети по земята
  - онези 7 тона човешка коса и огромен склад с дрехи
  - полуживите сенки, гледащи ни от записите от 1945 г.

  А и като си започнал защо не споменеш за АБАЖУРИТЕ от ЧОВЕШКИ КОЖИ с които бяха пълни "книгите" до 70-те години със снимки които тихомълком, изчезнаха защото се разбра, че са ЛЪЖА!

 20. 20 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#13] от "Bada Bing":

  Значението не е бройката а във ФАКТА че никакво целенасочено унищожение не е имало, в края на 1944 г. до май 1945 г. заради съюзническите бомбардировки доставките на храни и всякакви други стоки включително медикаменти в Германия буквално е било сринато и да там умират хора от глад, а още повече от КОРЕМЕН ТИФ което е документирано от доклади на Червеният кръст и за никакви ГАЗОВИ КАМЕРИ не се говори....апропо тези доклади не са влезли в документацията за Нюрнбергският "процес" за разлика от разни "спомени" на хора чиято безпристрасйност е повече от съмнителна!

 21. 21 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  До коментар [#17] от "Lou":Мога само да питам като са ги тровели с цианид и горели в камери, от къде са тези- кадрите от лагерите с огромните купчини трупове на съсухрени скелети по земята- онези 7 тона човешка коса и огромен склад с дрехи- полуживите сенки, гледащи ни от записите от 1945 г. А и като си започнал защо не споменеш за АБАЖУРИТЕ от ЧОВЕШКИ КОЖИ с които бяха пълни "книгите" до 70-те години със снимки които тихомълком, изчезнаха защото се разбра, че са ЛЪЖА!
  —цитат от коментар 19 на bobbyperu


  Ти обаче изобщо не ми отговори. Явно нямаш отговори. Не можеш да обясниш кадрите. Опитваш се да използваш номера на Мирча Кришан с краставицата.

  Купчините трупове са неизгорелите трепове на вече избити лагерници. Защо са цели купчини? Защото през 1945 немците бързаха да ги унищожат. ЧА приближаваше лагерите и никой не искаше среща с руснаците. Защо не са изгорени? Защото са твърде много за кратък период. Пещите нямат такъв обем да свършат работата. Човешката коса - пазена е като ресурс. От косата могат да се правят перуки, както и да се използва за други цели. Например - лъковете за цигулки се правят от косми на животни. Не знаеше ли? А представи си със 7 тона човешка коса какво може да се направи. Дрехите е ясно. Също ресурс - безплатен. Циганите днес горят дрехи, за да се топлят, само за пример го давам.

  Колкото до това защо има живи - няма как в един лагер с 20000+ души да избиеш всички наведнъж. Трябва технологично време. И много ресурс - патрони или газ. През 1944 и 1945 г. патроните в Германия вече са били кът и са ги пазели за фронта. Всеки метал е бил ценен за германската кауза, а газът е скъп ресурс.

  Други въпроси имаш ли?

  Хайде сега ти ми отговори.

  Можеш ли са обясниш:
  - кадрите от лагерите с огромните купчини трупове на съсухрени скелети по земята
  - онези 7 тона човешка коса и огромен склад с дрехи
  - полуживите сенки, гледащи ни от записите от 1945 г.
  - реакцията на германците от съседния град, когато Айк насила ги кара да посетят и разгледат един от лагерите и защо дори един претръпнал от ужаси генерал като Патън е повръщал при гледката...

  Чакам да видя какво ще измислиш...

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 22. 22 Профил на Bada Bing
  Bada Bing
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#15] от "deaf":

  И в двата случая има организирано унищожаване на евреи. Холокост.

 23. 23 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#21] от "Lou":

  Отговорих ама май не четеш:

  Как така от 4 милиона убитите в този лагер станаха 1,1 милиона а според статия в същият този Дневник от преди 2 месеца вече са 900 000 .........какво става официално броя на убитите падна 5 ПЪТИ!
  И второ е как така преди успяха милиони ( както се твърди) да убият, изгорят и изпарят безследно......а последните няколко хиляди не успяха!

  А и малко информация..........ако искаха да ги убият бързо както твърдиш за какво са куршуми,камери, цианиди ........3 седмици без храна и готово, а за по бързо 3 дни без вода!

 24. 24 Профил на Bada Bing
  Bada Bing
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#20] от "bobbyperu":

  А до края на 1944 г. имало ли е планирано унищажаване на евреи? Не става дума само за Аушвиц. Да края на 1941 г. са ликвидирани 1 млн. евреи от Латвия, Литва, Беларус, Русия и Украйна.
  За Треблинка би ли коментирал какво е ставало?

 25. 25 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#24] от "Bada Bing":

  Ами от къде точно имаш тази информация, нещо източници....давай кажи за Треблинка...защото аз за Аушвиц дадох как се изменят данните ОФИЦИАЛНО....а ти и другия ме засипвате с комсомолски плам и доводи от рода....Ленинското учение е истинско защото е истина...ама факти няма!

 26. 26 Профил на Bada Bing
  Bada Bing
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#25] от "bobbyperu":
  Предавам се.
  Броя на евреите по данни от преброяванията на населението в европейските страни преди и след Втората световна война не е намалял с около 6 млн.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK