"Кръг" отпечата две библиофилски издания на "Майстора и Маргарита"

Кориците и графичното оформление са на студентки от Художествената академия.

© Издателство

Кориците и графичното оформление са на студентки от Художествената академия.Издателство "Кръг" пуска на книжния пазар едновременно две издания с твърди корици на класиката "Майстора и Маргарита".


В България романът на Михаил А. Булгаков излиза през 1968 г. в превод на Лиляна Минкова (1932 - 2016) и е многократно издаван.


"Едва сега обаче този текст, редактиран и допълнен с обяснителни бележки, излиза в достойно за неговото литературно значение художествено оформление", споделят от издателство "Кръг" и уточняват, че книгата излиза с последните редакции на Лиляна Минкова.
Графичното оформление на библиофилските издания е дело на Весела Карапетрова и Наталия Чайкина - студентки в Националната художествена академия в катедра "Книга, илюстрация и печатна графика".


Весела Карапетрова илюстрира своята работа с експресионистични рисунки.

© Издателство

Весела Карапетрова илюстрира своята работа с експресионистични рисунки.


Чайкина прави стилно издание с твърда корица и тъмносиня обложка, а Карапетрова илюстрира своята работа с експресионистични рисунки. Нейният проект е и първото илюстровано българско издание на романа.


Наталия Чайкина прави стилно издание с твърда корица и тъмносиня обложка.

© Издателство

Наталия Чайкина прави стилно издание с твърда корица и тъмносиня обложка.


В работата на двете художнички са помагали преподавателите доц. Николай Алексиев и Бояна Павлова.


"Майстора и Маргарита" е безспорно един от най-великите романи в световната литература. Булгаков започва да работи върху текста още през 20-години на ХХ в. и го редактира до смъртта му през 1940 г.


Романът в пълния му вид излиза в самостоятелно издание на руски едва през 1973 г., след като е публикуван със съкращения като подлистник в списание "Москва" през 1966-1967 г. Властите в СССР трудно се помиряват с жестоката сатира на Булгаков, но интересът към романа е огромен.


"Майстора и Маргарита" многократно е адаптиран в киното, театъра, телевизията, операта.


Читателите на "Дневник" могат да купят книгите със специална отстъпка от поне 10% в Ozone.bg. Ако в актуалната промоция има по-висока отстъпка - тя важи и за вашата покупка. Използвайте при поръчката код Dnevnik10 и поръчайте книгите тук и тук.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK