Най-много съм подарявал "Елегантността на таралежа"

Сава Славчев

© Личен архив

Сава СлавчевВ поредицата "Книжен плъх" в рубриката "Книги" гостува Сава Славчев. Преди всичко той е четящ човек, както и автор, преводач, редактор италианист и китарист. Превеждал е поезия и белетристика. Носител е на специалната награда за поезия на Алберона, Италия, присъдена на петото издание на конкурса през 2010 година. Сред преводите му са "Владетелят" на Макиавели - академично двуезично издание от 2014 година, "Фрагменти" на Леонардо да Вични, на която е и съставител, "Ползата от безполезното" на Нучо Ордине,, "Стенописите на Джото в Капела дели Скровени" и др.


Защо четете?


- Защото обичам да чета, за удоволствие.
Какво четете?


- Предимно художествена литература.


Как избирате книга за себе си?


- В 90% от случаите трябва да съм чел нещо за нея; да познавам автора или да имам информация от някого, на когото имам доверие по отношение на книгите.


Какво за четене има върху нощното ви шкафче?


- Не чета нощем. Правех го до около 35-годишна възраст. Чета само денем, с молив, химикалка и листчета, на които си отбелязвам. Вечер съм много уморен и рано ми се доспива, а обичам, като чета, да съм 100% отдаден на четивото.


Коя е последната книга, която ви впечатли?


- Тия дни завърших "Тялото" на Бил Брайсън. Книгата е много приятно написана, но ме впечатли човешката крехкост, за която изобщо не подозираме. Няма как човек да е произлязъл от маймуната, да ме прощава Дарвин. Привидно това е книга с научни доказателства и медицински свидетелства от най-големите авторитети по отношение на човешкото тяло. За мен обаче това е поредното доказателство за съществуването на Бог, научно доказано и поднесено с лекота.


Какъв е вашият ритуал, свързан с четенето - кога, къде, колко?


- Нямам ритуал, чета и си водя бележки, подчертавам, изобщо книгата трябва да си е моя. Ако съм я взел назаем, после си я купувам и там си слагам бележките. Чета, докато мога, в зависимост от деня и заетостта.


Електронна книга, аудио- или на хартия?


- Хартия. Само хартия.


Какво търсите в книгите - емоция, знание, развлечение, интелектуално предизвикателство?


- Всичко това заедно. Но има различни четива, за различни случаи, дори за различни сезони.


Предпочитаният от вас жанр?


- Нямам жанр. В днешно време самият термин "жанр" и етикетирането на една творба сякаш нямат много смисъл. От литературоведска гледна точка понятието "жанр", поне в последните 30 години, е доста смътно. Предпочитам романи, класически, и особено ценя есеистиката. Но съм всичко друго, но не и всеяден, в никакъв случай. Даже обратното.


Коя е най-добрата книга, която сте получавали като подарък?


- Това не помня. Но помня коя е последната книга, която най-много съм подарявал аз - "Елегантността на таралежа" на Мюриел Барбери, подарил съм сигурно 15 бройки, считам я за "свое" откритие.


Любимият ви литературен герой?


- О, не са един и двама. Като се започне от Остап Бендер и Швейк и се стигне до Адамсберг - от романите на Фред Варгас.


Имате ли любима книга, за която никой друг не е чувал?


- Това е въпрос, на който може да отговори моята наивност. Беше преди 6-7 години. Говоря за Фред Варгас, псевдоним на Фредерик Одоан Рузо, която освен литературата очевидно обича много и киното, защото псевдонимът й е съставен от съкратената форма на Фредерик и фамилното име Варгас, на персонажа Мария Варгас от филма "Босоногата графиня" на Манкиевич с Ава Гарднър в главната роля и Хъмфри Богарт (филм от най-силните творчески години на Гарднър, вдъхновени от изпепеляващата й връзка с Франк Синатра). Мадам Фредерик Рузо има и сестра близначка, художничката Жоел Варгас.


Предполагам, че влечението към писането Фредерик е наследила от баща си, определян като писател сюрреалист, Филип Одоан, чието име не бях чувал. До момента, в който се отдава на писане, Фредерик работи като археолог, археозоолог и медиевист с доста, по мнението на специалисти, сериозни постижения в съответните области. В един от романите й се появява и темата на докторската й дисертация - "Чумата в Средновековието". За нея, Фред Варгас, именно си мислех, че си е "мое" откритие, малко познато на широката публика, когато, ровейки се във виртуалните пространства, открих (с известно разочарование), че французите, една година преди аз да хвана първата й книга в ръка, са направили телевизионен филм по книгите й. Наивен като гимназист.


На кои автори се възхищавате най-много, в това число поети, сценаристи, журналисти?


- Интересно защо, но някак глаголът "възхищавам" го свързвам само и единствено с Шон Лейн, китарист и музикант, с когото се запознах преди няколко месеца. Уникален! Наистина единствен.Той пренарежда всякакви канони за пръстовка и постановка при свирене на китара. Страхотна техника, несрещано музикално мислене, отчайваща бързина и сложност. Влудяващо добър във всички възможни музикални жанрове, неповторим. Иначе писателите, които обичам, са много.


Как съхранявате книгите си?


- В библиотеки.


Коя е последната книга, която ви разсмя?


- "Сигурно се шегувате, г-н Файнман" на Ричард Файнман, физик, носител на Нобелова награда за физика, пълен шемет, няма и следа от суховостта на архетипния физик, голям чешит, много забавен.


Коя ви разплака?


- Напоследък лесно се разчувствам, сигурно е от възрастта. Всяко попадение може да ме развълнува.


Последната книга, която ви ядоса?


- Книга не ме е ядосала. Ядосват ме издателства, много известни издателства, които публикуват лоши книги, много слаби книги. Да речем, едно "Мондадори", най-голямото издателство в Италия. Преди няколко години една българска издателска къща ми беше възложила да прочета трийсетина италиански книги, за да преценя дали стават за превод и публикуване. Общо три бяха заглавията, които с чисто сърце можах да препоръчам. Останалото беше плява, която по собствено желание никога не бих чел.


Кой бихте искали да напише историята на вашия живот?


- Историята на моя живот не си струва да бъда писана.


Как ще се казва вашата автобиография?


- Не предвиждам такава.


Една книга, която не успяхте да дочетете до края?


- Всяка книга, която не ми "тръгне", я оставям. Никога не се насилвам да чета, иначе какво удоволствие е то?


Кое класическо литературно произведение никога не сте чели (и ви е неудобно от това)?


- "Одисей" на Джойс, никога не съм го чел от кора до кора, но от това не ми е неудобно.


Коя книга няма да спрете да препрочитате?


- Препрочитам повечето книги, които обичам. То е като ваканция в Париж: на всеки 5 години човек трябва да се връща в този град.


Как се променя вкусът ви във времето?


- Не съм забелязал да ми се е променил вкусът по отношение на книги и литература. Не си падам по чисто фентъзи.


Кое е най-интересното нещо, което научихте от книга напоследък?


- Че Бог ми се открива и чрез научна литература.


Заглавията с активен линк, като читатели на "Дневник", може да купите със специална отстъпка от 10% в Ozone.bg. Използвайте код Dnevnik10. Отстъпката не се комбинира с други актуални намаления.


Книгите на Сава Славчев:


"Елегантността на таралежа", Мюриел Барбери


"Тялото" , Бил Брайсън


"Сигурно се шегувате, г-н Файнман", Ричард Файнман


Още книги от Ричард Файнман тук


"Владетелят", Макиавели


"Фрагменти", Леонардо да Вични


"Ползата от безполезното", Нучо Ордине,


"Джото. Живописецът на Евангелията в Капела дели Скровени"


Книги от Фред Варгас тук


"Носталгични пътеки", Сава Славчев


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Отдавна не бях срещал толкова приятно интервю и в същото време, получих поредното потвърждение за разликите във вкусовете. Прочел съм 2-3 книги на Варгас и не ме плениха, не казвам че въобше не стават, но не влизат в моя вътрешен кръг.
  Ще опитам с "Елегантността на таралежа", дано се получи.
  От съвременните писатели, най-много ми е допаднал Йън Маккюин (Плажа Чезъл например), както и холандеца Кох (Вила с басейн, Вечерята). Езика му е чудесен, текста е много добър (според мен де). но неговата идеология ми се струва почти фашистка/расистка или престъпно неутрална към такъв тип идеологии, затова отнощението ми към него е силно раздвоено.
  Иначе си падам по утвърдената класика, включително българска - един Захари Стоянов е ненадминат и затова просто ме вбесяват простотиите и измишльотините от Милен Русков.

 2. 2 Профил на Ριζοσπάστης
  Ριζοσπάστης
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Човекът е болезнено фиксиран на тема бог...

 3. 3 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#1] от "tsvetko_51":

  "Отдавна не бях срещал толкова приятно интервю"
  Когато го прочетох това бе първото, което си помислих!
  Понеже споменавате Захари Стоянов, ще си позволя да Ви препоръчам/ако не сте я чели, разбира се/ една книга на поп Минчо Кънчев - "Видрица".
  Дано да се лъжа, но си мисля, че коментарите тук няма да са повече от десетина.
  Успешен ден. Бъдете здрав!

 4. 4 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#1] от "tsvetko_51":

  "Отдавна не бях срещал толкова приятно интервю"
  Когато го прочетох това бе първото, което си помислих!
  Понеже споменавате Захари Стоянов, ще си позволя да Ви препоръчам/ако не сте я чели, разбира се/ една книга на поп Минчо Кънчев - "Видрица".
  Дано да се лъжа, но си мисля, че коментарите тук няма да са повече от десетина.
  Успешен ден. Бъдете здрав!

 5. 5 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#1] от "tsvetko_51":

  "Отдавна не бях срещал толкова приятно интервю"
  Когато го прочетох това бе първото, което си помислих!
  Понеже споменавате Захари Стоянов, ще си позволя да Ви препоръчам/ако не сте я чели, разбира се/ една книга на поп Минчо Кънчев - "Видрица".
  Дано да се лъжа, но си мисля, че коментарите тук няма да са повече от десетина.
  Успешен ден. Бъдете здрав!

 6. 6 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 716 Весело

  Четвъртият и петият не се броят.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK