Манол Пейков: По-нисък ДДС за книгите означава повече качество на същата цена

Манол Пейков

© "Фейсбук"/Манол Пейков

Манол ПейковРешението на правителството във вторник да намали ДДС за ресторантьорите от 20 на 9 процента предизвика ироничен коментар във "Фейсбук" от издателя Манол Пейков. Скоро след като той беше публикуван, премиерът Бойко Борисов обяви, че ще бъде намален и ДДС за книгите. По този повод "Дневник" разговаря с Пейков. Той е издател - "Жанет 45", преводач от английски и съсобственик на звукозаписното студио "Пекарната" в София. Живее в Пловдив. Член е на Националния съвет на "Да, България" и беше кандидат за общински съветник в Пловдив от "Демократична България".


Вярвате ли че Бойко Борисов ще удържи на думата си да намали ДДС върху книгите? Все пак законът за ДДС трябва да се гласува от парламента, а в прессъобщението пише, че ще влезе чак от януари догодина.


- Откровено казано, не разбирам защо, ако наистина има държавническа воля това да се случи, ДДС върху книгата да не може да бъде намален веднага. Аргументът, че данъци за настоящата година не се "пипат", ми се вижда несъстоятелен, защото това важи единствено за преките данъци. За косвените, какъвто е ДДС, подобна практика няма.
И все пак: истината е, че след толкова години говорене, разясняване, излагане на аргументи в медиите, около всевъзможни кръгли и квадратни маси, както и из антретата и коридорите на най-различни институции, за първи път чувам официално изявление на български държавник, което да заявява проблема "намаляване на ДДС върху книгата" като важен за България и българите.


Именно затова ми се иска да вярвам, че премиерът ще удържи на думата си.


Как си обяснявате мълниеносната му реакция - вие иронизирахте във "Фейсбук" намаляването на ДДС на кръчмите и веднага Борисов обяви, че се отнася и за книгите?


- Мислите, че има връзка? Много е изкусително да привидя подобна значимост на социалното си "влияние", но не смятам, че именно моето изказване е оказало някакво директно влияние. Думите ми, макар и по-саркастични и "илюстративни" от повечето, съвпаднаха по тон и съдържание с хиляди други изказвания по темата, които заляха социалните мрежи веднага щом се разбра за "обещанието", дадено от премиера на ресторантьорите за намаляване на "техния" ДДС.


През годините съм говорил много по темата - и по-остро, и по-задълбочено, и по-изчерпателно от сега. Говорили са и повечето от колегите ми. През 2018 г. създадохме Национална подписка в подкрепа на българската книга, съпроводена с видео, което имаше стотици хиляди гледания. Уви, държавните ни мъже останаха глухи и неми за аргументите ни. Реакцията беше нулева - сякаш нищо не е било.


Но времената се променят, променя се и ситуацията. Наложилата се през последните два месеца всеобща карантина, в едно с всичките си последствия върху икономиката на страната, рязко оголи и обществения нерв, защото извади на показ тежките липси, трупани като резултат от минали и настоящи управленски провали. Вследствие на това на хората зад държавното кормило им се наложи да упражняват повсеместен кризисен пиар.


Натрупванията през годините имат, разбира се, своето важно значение, но все пак ми се струва, че трябва да търсим обяснението за вчерашното обещание на премиера по-скоро в уникалността на настоящия момент. В което няма нищо лошо - стига резултатът да е правилният.


Ако наистина ДДС бъде намален, ще поевтинеят ли книгите и как би се случило това? Какво ще стане с цените на вече издадените книги?


- Не мисля, че ще има директен ефект върху цените. Цената ще бъде повлияна по-скоро индиректно: на (приблизително) същата цена хората ще получават (далеч) по-качествен продукт. Защото промяната ще повлияе всички хора, които са част от ценностната верига от създаването на една книга: автор, издател, редактор, коректор, преводач, оформител, читател.


От появяването на първите частни издателства в България след края на комунизма измина половин човешки живот, а повечето книги в България продължават да се издават без редактор - издателите просто не могат да си позволят да платят за това. Ако изобщо плащат - тарифите са отчайващи и напълно неподобаващи на компетентността и опита, които се изискват за подобна работа. Това сваля драстично нивото както на преводната, така и на българската литература.


Португалският нобелист Жозе Сарамаго казва, че "националната литература се прави от авторите, а световната - от преводачите". Като издател работя с десетки преводачи от над 30 езика - и мога без колебание да заявя, че те са сред най-умните, високообразованите, прозорливите, дисциплинираните и скромните хора, които познавам. Въпреки това пазарната конюнктура в българското книгоиздаване е такава, че тарифите за превод на художествена литература (най-сложният, бавен и взискателен превод от всички възможни) не могат да подсигурят комфортно съществуване. И тук изобщо не говорим за лукс, а за покриване на елементарни базови нужди. (За сравнение: ако стандартът в развитите страни в Западна Европа е двойно или тройно по-висок от нашия, заплащането на преводачите там е приблизително седморно на нашето.)


По тази причина българската литература изгуби цяло поколение талантливи преводачи (тези на възраст между 40 и 60 години), което на практика се отказа от художествения превод, за сметка на превод на документи (по-лесен и два пъти по-добре платен) или работа на кабина (поне пет пъти по-добре платена от превода на литература в България, а из различните Европейски институции - и още по-високо).


Казано с едно изречение, литературният превод в България в момента е по-скоро хоби, отколкото професия. Движат го не пазарните процеси, а безграничната любов на шепа възрожденци. Немалко от тях живеят в истински лишения, само и само да могат да си позволят да упражняват това свое "хоби".


По мои изчисления относително дребното на пръв поглед намаляване на процента ДДС върху книгите (от 20 на 9 процента) ще увеличи ставките на преводачи, редактори, коректори и оформители между 25 и 35% (а може би дори и повече). Това е възможно, защото техният приход, разглеждан като процент от коричната цена на книгата, е толкова малък, че увеличението на ставките им с 1/3 се вмества съвсем спокойно в онези 11%, които държавата ще отстъпи на книгоиздателите.


В заключение: мнението ми е, че намаляването на ДДС върху книгата сериозно ще промени пейзажа на българското книгоиздаване. Издателите ще се чувстват по-сигурни, преводачите ще са по-добре платени, ще се появят (истински) редактори. Ще има и повече автори, които могат да живеят от книгите си. Това би бил един своеобразен квантов скок за българската книга, както и за българската култура изобщо. И то срещу много малка, почти символична инвестиция от страна на държавата.


Как процедират другите държави в ЕС по отношение на ДДС?


- Тази информация е само на клик разстояние. Към момента България (най-бедната страна в ЕС) и Дания (една от най-богатите) са единствените страни в Европейския съюз, които не са приели намалена ставка на ДДС върху книгата. В Норвегия, Великобритания, Ирландия, Украйна, Албания процентът е 0%, в Швейцария е 2.5%, Люксембург е 3%, в Италия и Испания е 4%, в Полша, Малта, Унгария, Хърватия и Кипър е 5%, във Франция е 5.5%, в Белгия., Нидерландия, Португалия и Швеция е 6%, в Гърция - 6.5%, в Германия е 7%, в Турция - 8%, в Румъния, Литва и Естония - 9%, в Словения - 9.5%, в Чехия, Австрия, Финландия, Словакия и Сърбия - 10%. В Исландия е 11%.


(Апропо, около 1/3 от държавите в света имат нулева ДДС ставка за книги. Нулева е ставката в почти цяла Южна Америка, както и в Хонконг, Южна Корея, Индия, Малайзия, Филипините, Тайланд, Египет, Катар, Канада, Ангола, Замбия, Мадагаскар, Нигерия, Йордания, Ливан.)


Защо толкова години издателите в България не можаха да се обединят и да убедят управляващите в необходимостта от по-нисък данък?


- Издателите в България отдавна са обединени около тази идея. Може би относителната значимост, която имат те пред българската държава, не е била достатъчна, за да бъдат чути. Поне досега.


Читателите на "Дневник" могат да купят книгите на Жозе Сарамаго със специална отстъпка от поне 10% в Ozone.bg. Ако в актуалната промоция има по-висока отстъпка - тя важи и за вашата покупка. Използвайте при поръчката код Dnevnik10 и поръчайте тук.


Книгите на "Жанет 45" тук

Ключови думи към статията:

Коментари (103)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4528 Неутрално

  Не вярвам властта да пипне ДДС за книгите.
  Грамотната рая е опасна и НЕуправляема !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1187 Неутрално
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1187 Неутрално
 4. 4 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2746 Любопитно

  Дано Борисов не се отметне от идеята, щото за ресторантите може и да се отметне.
  А учебниците и вестниците дали ще влезат в намалената ставка?

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4528 Разстроено

  До коментар [#4] от "boevbisser":

  Ще се отметне.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":

  идват избори, не се знае, във всеки случай четящите не са по-малко от ходещите по заведения, макар сравнението да изглежда неуместно.

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4528 Неутрално

  До коментар [#6] от "boevbisser":

  Неговият електорат НЕ е от четящите и ученолюбивите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1974 Весело

  1. Какво стана със забраната за хазарта? Не говоря за прехвърлянето на билетчетата.
  2. Защо никой не говори за ДДС на храните и лекарствата, които са най-високи в сравнение със съседите ни?

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 9. 9 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  “ Не мисля, че ще има директен ефект върху цените. Цената ще бъде повлияна по-скоро индиректно: на (приблизително) същата цена хората ще получават (далеч) по-качествен продукт.”
  ——
  Не можах да му проследя твърде логиката на издателя. Цените щели да останат същите, т.е. печалбата ще нарастне с, грубо, опростените проценти. И издателите се заклеват в майка си, че нямало да почнат да колекционират Майбаси, а ще ги дадат на изпосталелите си преводачи, дето превеждали сега за кеф и това щяло да повиши качеството на превода?!

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4528 Весело

  До коментар [#8] от "mitko11":

  "Умуват" !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2746 Весело

  До коментар [#8] от "mitko11":

  е а де. точно затова сваляне на ддс в заведенията е толкова безумно и ще доведе до точене на ддс, никъде го няма това по света - продуктите за услугата вкл. алкохол ги купуваш с 20 % ДДС и ги продаваш с 9 %.
  да видим какво ще стане в пленарна зала.

 13. 13 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2746 Весело

  До коментар [#9] от "Gretel":

  всъщност казал е голата истина - цените ще останат същите, ще им се увеличи печалбата. точно същото ще стане и при заведенията.

 14. 14 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Аз пък съм в ресторантьорския бизнес, няма да получите по ефтина храна, а по качествен продукт!?! Он директно ви го каза, гледайте си работата! Иначе нямаше да е зле да паднат малко цените, най- много 2,00-2,50лв. Хубавата книга струва пари, но казано по този начин е малко дразнещо!!!

 15. 15 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2695 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Който иска да чете - намира начин, който не - оправдание.
  Цените на новите книги са скъпи - ако ще е една две на година, ядват се, но иначе за средния потребител са скъпи.
  Но затова съществува обменът - един купува, всички четат; затова съществуват книгите на старо - средно десет пъти по-евтино, а написаното вътре си стои същото.
  А като добавим и няколко интернет източника за книги (знам хартията е друго, но и на уорд-а може му сложиш цвят на листа хартиен), вече опции има предостатъчно.

 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4528 Весело

  До коментар [#12] от "boevbisser":

  Ще работят на "загуба" и ще перат още по-добре !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2746 Весело

  До коментар [#15] от "Deaddark":

  така е, има варианти при книгите.
  за съжаление за храната и лекарствата такива не са измислени.

 18. 18 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2695 Весело

  До коментар [#9] от "Gretel":

  Като му следиш логиката разбирай че под по-качествен продукт има в предвид по-хубава хартия, гланцирани корици и повечко страници, 'щото шрифта че е по-едър. А и цветна реклама на издателя на задната корица.

 19. 19 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  До коментар [#16] от "КМЕТ В СЯНКА":

  точно така ще стане и според мен, имаше много по-интелигентни начини да им се помогне, а те имат нужда от помощ.

 20. 20 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 326 Весело

  https:knizhen-pazar.net
  За четящите, ето ви книги втора употреба! От години си купувам от тук и съм ок. Бойкот на Манолчовото!

 21. 21 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2695 Неутрално

  До коментар [#17] от "boevbisser":

  Стоките, които са жизненонеобходими, би трябвало да са дори без ДДС - като лекарствата и храната - слагат си достатъчно печалба и държавата да стегне вземането на КД, вместо само да пише колко милиона има несъбрани всяка година.

 22. 22 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 326 Весело

  До коментар [#18] от "Deaddark":

  Надявам се да е ирония, изброеното от теб не прави книгата хубава!

 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4528 Неутрално

  До коментар [#14] от "Калиманата":

  И в какво ще се изрази това по-добро качество - повече празни приказки или по-малко алкохол менте ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4528 Неутрално

  До коментар [#15] от "Deaddark":

  Има и библиотеки. Което няма НИЩО ОБЩО с ДДС.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1974 Любопитно

  До коментар [#15] от "Deaddark":

  Забравяте библиотеките.

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 26. 26 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Много по-смислена идея е 18% ДДС за всички. Ама от тъпа и страхлива мутра и бегласен бездомник толкова...

 27. 27 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2746 Любопитно

  До коментар [#21] от "Deaddark":

  абе без ддс не бива и не е правилно, но е редно да са с по-ниска ставка - като навсякъде, примерно 10 %. така и ще изсветлее бизнесът с храните, там в момента има огромна сива част. да се разчита само на данък печалба да пълни бюджета е глупаво.
  по принцип най-добрият вариант е единна по-ниска ставка за всичко - примерно 18 %, но реалностите са други.

 28. 28 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 326 Весело

  До коментар [#23] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Виж сега, има едно нещо наречено ирония! И вземи прочети някоя книга а не да ми висиш тука като компаньонка на Лъвов мост! Ай със здраве, ако търсиш конфликт, тук няма да го намериш!

 29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4528 Неутрално

  До коментар [#28] от "Калиманата":

  Търся истината.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 30. 30 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2695 Весело

  До коментар [#22] от "Калиманата":

  Ирония е. А сега още малко ирония - у нас бизнесмен намира начин как да свали себестойността на продукта си и поради това да си увеличи печалбата с определен процент - от увеличението половината прибира за себе си, а с другата половина намаля крайната цена.

 31. 31 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  До коментар [#13] от "boevbisser":

  “ всъщност казал е голата истина ”
  ——
  Не, казал е очевидното. А голата истина е че ще направят малко повече за публикуването на, да речем, порнографски романчета и черна магия.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 32. 32 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Отдавна четат само безделниците.

 33. 33 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  По нисък ДДС не означава непременно по ниски цени нито повече качество нито повече приходи в хазната.Единственото което е сигурно,че за периода в който има по ниско ДДС ще печелят повече търговците на услугите за които това важи без влагат повече качество в услугата.В случая с кръчмарите - Лесна и бърза печалба на кебапчиите със същото качество на услугата.

 34. 34 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  "По-нисък ДДС за книгите означава повече качество на същата цена"
  Ще се повиши качеството на сметките на издателя, т.е, ще се увеличи количеството пари в тях. Повишаването на цената, която ще трябва да заплати читателят може и да не е много голямо.
  На когото не му изнася - има и е-книги. На различни езици. Много по-евтини. Някои и безплатни.
  Мишките не ядат книжките. Мишките доставят книжките.

 35. 35 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 326 Весело

  До коментар [#29] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Нещо не те разбирам, както винаги!!! А иначе от отговора ти прозира колко не си наясно с материята! Само една вметка, в много от завведенията не се продава алкохол(не броим бирата) не всички са квартални кръчми ухаещи на мастика! Много се отпуснах да ти обяснявам, а смисъл няма.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Някой изчислил ли е колко се очаква да се покачи четенето в България? Не. Защото решенията не се вземат от специалистите, а от шестото чувство на Борисов.

  Ако аз прекарам две седмици в четенето на една книга, дали разлика от 80 ст в цената ще ме спре? Намаляването на ДДС на книгите е абсолютно несериозно и единствено създава условия за злоупотреби и лавинообразни искания.

 38. 38 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3250 Неутрално

  Вече на всички стана ясно, че номерът с ДДС и безполезно решение.
  Особено пък при книгите.
  Научете се да решавате проблемите, като работите с причината господа, а не да се хващате за първото което ви идва на ум.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 39. 39 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  До коментар [#37] от "Whoops":

  Всъщност всяко изключение създава възможност за злоупотреби. Сега изключенията почнаха с 9 % ДДС за заведенията, там оборотите са много по-високи и злоупотребите респективно ще бъдат такива. Книгите бяха само за компенсация на общественото недоволство.
  Но по принцип си прав - когато има напълно необосновано изключение от правилото идват и другите претенции - а за детски стоки, а за храни, а за лекарства....
  Голяма каша забърка Боко този път, не знам с каква цел - да се хареса на т.нар. патриоти, да принуди Горанов да напусне или нещо друго.
  Ще видим. Успешен ден на всички, да работим.

 40. 40 Профил на malevv
  malevv
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Трябва да махнат и ДДС на бензина за да му се увеличи качеството.

 41. 41 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2900 Неутрално

  Аргументът, че данъци за настоящата година не се "пипат", ми се вижда несъстоятелен, защото това важи единствено за преките данъци. За косвените, какъвто е ДДС, подобна практика няма."

  Разбира се, ДДС няма общо с формиране/изпълнение на бюджета.... ДДС е коефициент на поръчани дробчета спрямо брой отпечатани етикети. А без ДДС на звукозаписната техника, представяте ли си какво качество от музика биха записвали

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 42. 42 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 516 Неутрално
 43. 43 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  Голямо превъзнасяне на четенето —> четящите това, четящите онова ... Много е важно има ли полза от четенето и в какво се изразява.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 44. 44 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3250 Неутрално

  Борисов ще награди с 9% ДДС един от най-сивите сектори в държавата!

  https://www.mediapool.bg/borisov-shte-nagradi-s-9-dds-edin-ot-nai-sivite-sektori-v-darzhavata-news307351.html

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 45. 45 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  До коментар [#12] от "boevbisser":

  Има такава дивотия. Ето примера —> не знам дали влезе в сила, но чехите се готвят да има разлика в ДДС то в зависимост от това, дали бирата ще я пиеш вътре в заведението на маса или ще ти я сипат в пластмасова чашка и ще я пиеш на пейката срещу заведението.
  Ето инфо от мин на финансите
  https://1url.cz/7zBTm

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 46. 46 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Хаха, някой да не е очаквал че ще паднат цените? Сакън!

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 47. 47 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Поредния който много квича, а като му казаха че ще му падне ДДС-то потрива ръце как щял да продава на същите цени ама да внася по-малко ДДС.

  После ми нразправяйте, че квичите и плюете на ползу роду, а не на ползу собствения си джоб.

 48. 48 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  Някой изчислил ли е колко се очаква да се покачи четенето в България? Не. Защото решенията не се вземат от специалистите, а от шестото чувство на Борисов. Ако аз прекарам две седмици в четенето на една книга, дали разлика от 80 ст в цената ще ме спре? Намаляването на ДДС на книгите е абсолютно несериозно и единствено създава условия за злоупотреби и лавинообразни искания.
  —цитат от коментар 37 на Whoops


  Абсолютно.
  Борисов пакетира книгите и кръчмите, за да тушира възмущението от отстъпките за кръчмарите.

 49. 49 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  Идеята за намаляване ДДС на книгите е много добра. Но лицето от снимката просто се е изсрал върху нея.

 50. 50 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Когато всеки започне да дърпа към себе си и да се спасява по единично, значи сме се провалили като хора и общество.

 51. 51 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Аз пък го намирам за ...излишно? Колко от българите четат, но не в електронен вариант? Аз за тази година съм си купил книги за 150лв (средно по 12лв всяка, обикновено чакам промоции) със и без ддс, аз щях да си ги купя, защото съм искал да ги прочета. Това е някакъв евтин ПР, сега очаквам изведнъж всеки да излезе и да каже, как това е едва ли не мана небесна, а вероятно четат по книга на година (някои и по-малко).

 52. 52 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Явно въпросният Пейков си няма никаква представа какво е ДДС и кой го плаща. Както и публикуващите го, които са ужким икономическо издание.
  ДДС е ДАНЪК ВЪРХУ ПОТРЕБЛЕНИЕТО, който се плаща не от търговеца, а от клиента.
  Пак един пример за неразбралите - ако купиш една книга за 24 лв, 20 лв отиват за продавача, а 20% (4 лв) за фиска. Ако ДДС стане 10% - пак 20 лв отиват за продавача,а 10% (2 лв) за фиска. Демек продавачът нищо не печели от намаленото ДДС, купувачът е облагодетелстван.
  А сега бай Манол Пейков най-нахално ни заявява, че той ще си запази цената 24 лв, на фиска ще даде 1.80 лв, а разликата от 2.20 ще запази за джоба си. И щял да "повиши качеството на книгите", каквото и да значи това.
  Много ме трогнаха думите му за бедните, слабо платени преводачи. А не казва, че на преводачите плащат издателят, тоест той самия. Ами да им плаща повече, или сигурно иска правителството да му поеме и разходите за превод?

 53. 53 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Мисля, че всички тук "лаят на грешното дърво". ДДС трябва да остане еднакъв за всичко, в противен случай ще има мащабни измами. Далеч по добре е да се реформира подоходното облагане. Например с 1000лв необлагаем минимум и 15% за всичко отгоре. Така до 3000лв на месец данъкът ще е реално по-нисък, при това най-вече за хората с ниски доходи. А тези с над 3000лв (като мен) не плащат социални осугировки върху горницата над 3000, така че дори може да се каже, че ще се въдвори някаква справедливост. Не може процентния данък да е по-нисък за човек с 10хил лв заплата, отколкото за човек с 1000лв заплата.

  Предварително искам да кажа, че аз взимам доста над тавана, така че това мен ще ме "удари". Само че не по начин, който да ми попречи да купувам книги или да ходя на ресторант. Тази идея с намаления ДДС (и защо точно на 9% - какво показват разчетите, които разбира се не съществуват) е пореден пример за управленската импотентност на хунтата, която ни управлява.

 54. 54 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 613 Весело

  До коментар [#52] от "aralambi":

  Май само на теб и на Борисов не ви е било ясно, че намаляването на ДДС не води до намаляване на цените. Цените се определят от пазара (с всички условности).

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 55. 55 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  До коментар [#15] от "Deaddark":

  друго си е книгата. а и на децата им трябват книги вкъщи, много, за да свикнат с концепцията.

 56. 56 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  До коментар [#12] от "boevbisser":

  И на мен ми се струва безумие.
  Ако ще намаляват ДДС-то то поне да е на храните у лекарствата.
  А така кръчмарите ще покарат едни ДДС схеми, ум да ти зайде.
  Не че сега плащат действителното ДДС.

  Panta rhei....
 57. 57 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  А за ДДС-то на книгите - ако не доведе до ефективно поевтиняване на крайната цена, то в такъв случай няма никакъв смисъл да се прави.

  Panta rhei....
 58. 58 Профил на TheRedOne
  TheRedOne
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Намаляването на ДДС, независимо в кой сектор няма да намали никакви цени, нито ще подобри качеството на стоката/услугата. Единствено ще увеличи печалбата на някого по веригата. А на бас!

 59. 59 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Намаляването на ДДС-то щяло да увеличи качеството на книгите ?! А защо само на книгите ? Би трябвало намалението на данъка да увеличи качеството на всяка стока или услуга.
  Това може да го каже само интелектуалец, дълбоко вглъбен в себе си и напълно функционално неграмотен. Или бизнесмен, който не вижда нормален начин да увеличи печалбата си при достигнатата на пазара равновесна цена.

 60. 60 Профил на mrslv
  mrslv
  Рейтинг: 235 Неутрално

  В свялането на ДДС на книгите би имало символика, пополизъм и ПР. Нищо няма да се промени. Разбирам логиката на издателя но тя е много едностранчива. Всеки приход в бюджета трбява да бъде компенсиран. Ако се свали ДДС на книгите, ресторантите и не знам какво още... ще трябва да се качи данъка на други работи. Ако търсим символиката в това ДДС на книгите да се понижи а ДДС на алкохола да се повиши... ОК но да бъде казвано така а не в някакъв друг смисъл.

 61. 61 Профил на mrslv
  mrslv
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Въобще пък не искам да коментирам как всичо, което се продава на пазара ще бъде регистрирано като книги (в случая). Няма да се учудя ако и върху опаковките започнат да слагат някой и друг написан ред и да се води книга :) Злоупотребите и борбата с тях далеч ще надхвърлят каквато и да било друга полза.

 62. 62 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Мене ми е все тая щото чета само безплатни книги

  https://bit.ly/2LqQPGX

 63. 63 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#53] от "Калник":

  Смесваш ги доста данъците и осигуровките. Ако се приеме твоето предложение всичко живо в държавата ще се осигурява на 1000лв. А всички в администрацията с до 1000лв ще вземат чисто 100% от дохода си. Никъде го няма това! Все някой някога ще плати тази крива сметка и както винаги това ще са работниците.

 64. 64 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  До коментар [#61] от "mrslv":

  Общо взето си е така + това, че цената ще е същата, тук таме, ще ги пуснат по-евтино, УЖ на промоция. Щото ти като си купуваш "Еротика за подрастващи", не смяташ колко е цената без ДДС и докато за съществуващи книги, може да сметнеш, наистина ли има промяна, то за нови няма как да знаеш. Едни хора, ще продължават да си прибират разликата, а раята ще се радва, че му свалили цената на нещо, което половината още мислят, че е само алтернатива на тоалетната хартия.

 65. 65 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Моите уважения към пишештите книги, но и този господин си го каза без да крие, НЕ очаквайте по-ниски цени, разликата от 11% ще бъде прибрана.

 66. 66 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Явно въпросният Пейков си няма никаква представа какво е ДДС и кой го плаща. Както и публикуващите го, които са ужким икономическо издание.ДДС е ДАНЪК ВЪРХУ ПОТРЕБЛЕНИЕТО, който се плаща не от търговеца, а от клиента.Пак един пример за неразбралите - ако купиш една книга за 24 лв, 20 лв отиват за продавача, а 20% (4 лв) за фиска. Ако ДДС стане 10% - пак 20 лв отиват за продавача,а 10% (2 лв) за фиска. Демек продавачът нищо не печели от намаленото ДДС, купувачът е облагодетелстван. А сега бай Манол Пейков най-нахално ни заявява, че той ще си запази цената 24 лв, на фиска ще даде 1.80 лв, а разликата от 2.20 ще запази за джоба си. И щял да "повиши качеството на книгите", каквото и да значи това. Много ме трогнаха думите му за бедните, слабо платени преводачи. А не казва, че на преводачите плащат издателят, тоест той самия. Ами да им плаща повече, или сигурно иска правителството да му поеме и разходите за превод?
  —цитат от коментар 52 на aralambi


  +++
  Всъщност голямата част от пазарната цена на книгите е търговска отстъпка за книжарниците, която е фрапантните 40-50%. В допълнение, постоянните разходи (вкл хонорарите за преводач и редактор) по издаването на една книга се разпределят върху много малък тираж, което допълнително обуславя високата им цена. През последните десетина години музикалната индустрия се събуди и живее нов живот, докато издателите, (чиито бизнес модел е доста сходен) си останха в прашните времена на Гутенберговото печатарство.

  Умен и красив жълтопаветник.
 67. 67 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 670 Неутрално

  До коментар [#63] от "acarid":

  Ще го пкатят хорста с високи доходи като мен. И какво като някой взима 1000лв чисто? Това си е почти екзистенц минимум в София.

 68. 68 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Утре може да поискат сваляне на ДДС и в стрийптиз баровете. Там поне стока е истинска. Без преводачи и редактори.
  Отдавана това, което се издава на хартия е порно боза, от супермаркет.
  Щял да даде повече на редактори и преводачи?!
  Все едно ресторантьорите да обещаят да купуват свестни продукти, и да плащат по-добре на персонала.
  Манол Пейков, на мама детето, то. Мама му ни го пробута преди години, като много „талантливо“, но пък го е хранила видимо добре.
  От къде ги намирате такива, ДБ? Или други не се съгласяват?

 69. 69 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#67] от "Калник":

  Още един за който само София е в България. Ако си такъв ентусиаст не ти пречи да даряваш 5% горница на бюджета и сега. 95% от получаващите заплата са с деклариран доход до 2000лв. Ти и останалите няколко до 1% в частния сектор ще покриете ли разликата, щото останалите 4% са в държавния сектор, те не произвеждат БВП.

 70. 70 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":Който иска да чете - намира начин, който не - оправдание.Цените на новите книги са скъпи - ако ще е една две на година, ядват се, но иначе за средния потребител са скъпи.Но затова съществува обменът - един купува, всички четат; затова съществуват книгите на старо - средно десет пъти по-евтино, а написаното вътре си стои същото.А като добавим и няколко интернет източника за книги (знам хартията е друго, но и на уорд-а може му сложиш цвят на листа хартиен), вече опции има предостатъчно.
  —цитат от коментар 15 на Deaddark


  Има си и библиотеки. Който иска да чете ще намери начин.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 71. 71 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#15] от "Deaddark":така е, има варианти при книгите.за съжаление за храната и лекарствата такива не са измислени.
  —цитат от коментар 17 на boevbisser

  Стига с тези храни и лекарства!
  Веригата отдавна е затворена. 90% от храните на пазара, водят до лекарства.
  Ще намалим ли затлъстяването, ще станем ли по-здрави? Напротив, ярък пример, САЩ!

 72. 72 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Принципа на ДДС е много прост, но виждам, че масово не се разбира. Затова обяснявам накратко като за автентично десни демократи, либертарианци и т.н., защо се намалява ДДС-то на кръчмите и евентуално за книгите, а за храните и лекарствата не, както биха обяснили Менда Стоянова и Бате, ако посмеят:

  "Защо да намаляваме ДДС-то на Билла, Кауфланд, Лидъл и аптеките? Те, сега при карантината, не са пострадали! Дори напротив! Скъсаха се от продажби! Докато кръчмите 1 лев оборот не направиха заради извънредното положение!"

  Логично е!

  Бог да благослови Америка за България!
 73. 73 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  Аз пък съм в ресторантьорския бизнес, няма да получите по ефтина храна, а по качествен продукт!?! Он директно ви го каза, гледайте си работата! Иначе нямаше да е зле да паднат малко цените, най- много 2,00-2,50лв. Хубавата книга струва пари, но казано по този начин е малко дразнещо!!!
  —цитат от коментар 14 на Калиманата


  То и хубавата ракия и мезе струват пари:), поне повече от обичайното.
  Тази работа с ДДС няма да излезе на добър край - или за всичко да се свали, с колкото е възможно или никак, а така, ще се окаже, че цялата продукция ще мине през кръчмите и издателствата, та накрая ще удари и БВП.
  За мен работещ вариант за падане на ДДС е, смело, да не кажа драстично намаляване броя на разните агенции, комисии и прочее чиновнически образувания, МВР, ДАНС направо да ги закрият, те проспаха всичко - КТБ, хазарта ( ако обвиненията за Божков са истина), всякакви далавери по митници, тайнственно и високоскоростно натрупване на доходи от няКОИ по-пълнички хора, а на всичко отре ние ги издъжаме.
  Та тези синекури ако ги поостържем, може да се намалява ДДС за всичко и по равно.

 74. 74 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1496 Весело

  До коментар [#9] от "Gretel":

  Мдаааа. Същото си помислих и аз. Ама не смея да го пиша, че г-н Пейков е със статутът на Ивайло Дичев в Дневник - всеки опит за директна критика води до триене на мнения. Оня ден го ядох...
  Иначе явно според редакцията само той разбира от книгоиздаване...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 75. 75 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  "По-нисък ДДС за книгите означава повече качество на същата цена"
  Вервай...

 76. 76 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Книжен пазар е дървен сайт. Надули цените и много са си повярвали.
  В другите сайтове за обяви може поне да се опиташ да се пазариш.
  Не се знае и в какво състояние ще е книгата.
  Истинската книга не може да се сравнява с електронната.
  Голямо издателство, като Изток-Запад издават много некачествена продукция. Те със сигурност спестяват от коректори и редактори. И цените им са солени. Но пък издават много интересни и ценни заглавия в хуманитарната литература.
  Средно на месец отделям около 100 лв. за книги.
  Надявах се, че издателствата ще направят големи отстъпки по време на кризата, но не.


 77. 77 Профил на Gogo Zmeq
  Gogo Zmeq
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Не само че се издават без редактор, а и дела на издадените електронни книги е нищожен, въпреки в пъти по-ниската себестойност... Господин Пейков да повлече крак и да влезе в новия век...

 78. 78 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Хахахаха. Още една умнокрасива глупост, а именно, че книгата е спасение за хората и най- важно нещо , се оказа балон. Книгата е стока, другари, често стока на лукс. Книгата е средство един издател да изкара пари от вас и да ги вземе. Затова две трети от книгите са за врачки, за лайфстайл, романи за мафия, лесни романи, разни "медицински" антиваксърски книги и такива за системата Монтесори, за хороскопи и т.н. Затова по панаирите за книги, издателите избират за продавачи жените с най- големи гърди и най- отворени деколтета и най- красивите лица, с които разполагат. Понеже искат да ви продадат стоката си.Книгата не е нещо от първа необходимост. Книгата не е важен учебник. И Пейков ви го пише. Ще вземе тия проценти за себе си. Как млъкват веднага като "мафията" ги нахрани. Книгата е средство за развлечение, каквото е бирата да речем. Защо бирата да не е с нисък ддс също.

 79. 79 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7624 Неутрално

  Този издател няма намерение да сваля цената, а да увеличи качеството.?????

 80. 80 Профил на Получател на грандове
  Получател на грандове
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ама не смея да го пиша, че г-н Пейков е със статутът на Ивайло Дичев в Дневник - всеки опит за директна критика води до триене на мнения. Оня ден го ядох....
  —цитат от коментар 74 на Тюфлекчия


  Сигурен съм, че е било случайно. Няма нищо общо с агресивния ти стил на говорене на абослютни измислици, премислици и безсмислици.

 81. 81 Профил на perro
  perro
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Иначе казано: "От намалянето на ДДС за книгите, те няма да поевтинеят". А аз, на това се надявах...

  perro -si yankees - no
 82. 82 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3520 Неутрално

  Съгласявам се пост 66 на WALL-E.
  Търговската отстъпка на издателите към търговците на дребно е в диапазона 25 - 40 % от цената на книгата. Ако М. Пейков и други издатели биха искали да дават на читателите/клиентите си повече качество на същата цена, биха могли да започнат с редуциране на търг. отстъпка.
  Освен това, да престанат със съзнателното излишно увеличаване обема на хартиената книга чрез по-едър шрифт и големи разстояния межде редовете - така хем книгата ще е по-удобна и приятна за четене /като действие/, хем ще се намали себестойността на полиграфическото ѝ изпълнение.
  Според мене е-книгите у нас са със завишени цени спрямо цените на хартиените им аналози.
  На някого направило ли му е впечатление как се попълват от години т. нар. издателски карета, в които би следвало да се обявяват редица параметри на изданието, вкл. неговия тираж? За разликата мижду фактурирания и фактическия тираж можем само да се досещаме.
  Само от няколко предложения се появиха възможности за заделяне на средства за по-доброто заплащане на преводачите. Нека ние, читателите, се възползваме от намалението на ДДС върху книгите!

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 83. 83 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3541 Весело

  Разбира се че цените на книгите няма да паднат, обратното би било чудо!
  Цените на книгите в България са много високи а качеството с малки изключения ниско, интересно защо не намалят цените за да увеличат малко продажбите, толкова години реваха за този ДДС а сега крайният потребител получава усмивка?!

  klimentm
 84. 84 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#83] от "klimentm":

  Така е. Явно едни са били надеждите на читателите, а други реалните намерения на издателите по отношение на по-ниското ДДС. Сиреч промяна в потреблението на книги няма да настъпи. И публиката като цяло няма да стане по-грамотна във всяко отношение.

  До коментар [#82] от "Bramasole":

  И на мен ми прави впечатление колко оскъдни са издателските карета от началото на прехода до момента в сравнение с изданията от годините на соца, където имаше технически редактор, редактор и коректор на всяка книга, плюс данни за тиража. Явно или книгоиздаването у нас в условия на демокрация и пазарна икономика е един гол ентусиазъм за малко пари, или ни спестяват част от общата картина.

 85. 85 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1496 Весело

  Сигурен съм, че е било случайно. Няма нищо общо с агресивния ти стил на говорене на абослютни измислици, премислици и безсмислици.
  —цитат от коментар 80 на Получател на грандове


  Ами на тебе бая повече мнения ти изтриха под същата статия, та не знам какво се обаждаш. :D

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 86. 86 Профил на Получател на грандове
  Получател на грандове
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#85:"Тюфлекчия"][/quote]

  Те биват трити от един и същи малоумник, който ми има зъб и е далеч от интелекта, ерудицията и общественото положение на Дичев или Пейков. Във ФБ никой не ме е блокирал, но честно казано и много отдавна съм се отказал да споря с когото и да било, понеже е адски глупаво.

 87. 87 Профил на Получател на грандове
  Получател на грандове
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#85] от "Тюфлекчия":

  Между другото, направих си труда наистина оняден да видя кои "мнения" са ти оставили. Ако мислиш, че има нещо нормало в такива мнения, много се лъжеш. Нормално е ако постваш абсолютно същите измислици, спекулации, злобни подмятания и генерализации и със собственото си име, да те изритват откъдето и да било.

  За анонимен форум ... може да са ОК. Е понижават нивото на всеки един форум, но то вече след около 15-тина годинни съществуване на анонимни форуми, на всеки трябва да е ясно, че нивото няма как да е много високо. Все пак, аз се опитвам с моите апели да накарам Дневник да се замислят и да се опитат малко да вдигнат нивото, елиминирайки подобни клевети и откровени тъпотии, каквито излизат от твоята клавиатура.

 88. 88 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1496 Весело

  До коментар [#87] от "Получател на грандове":

  И ако те послушат знаеш ли какво ще стане (освен че ще те отбележат на някое събрание на ДайБългария като велик борец срещу "мафията")? Айде помисли малко.

  А иначе са ми изтрили мнения, които не обиждат абсолютно никого на никаква основа. Да, за теб може да не са верни, може да ги смяташ за "клевета", ама в тоя форум е пълно с много по-крайни мнения за други публични фигури (от България и света), които НЕ СЕ трият. Та затова коментирам двойния стандарт. Аз ясните стандарти да не обиждам форумците на расова, полова, религиозна и т.н. основа ги спазвам, ама не знам как да спазя стандарт, който позволява да наричаш Борисов, Каракачанов, Марешки, Доган, Костов и т.н. както си искаш и да пишеш всякакви неща по техен адрес, но ако напишеш, че Дичев е син на придворен писател от Татово време, или че няма как да купиш печатница 1990 г. ей така, освен ако не си комунист - веднага те трият. Схващаш ли? Съмнявам се. Иначе не съм изненадан, че смяташ, че теб те трият несправедливо, но тези дето не те кефят - правилно. То умнокрасивитета е така.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 89. 89 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 679 Неутрално

  До коментар [#9] от "Gretel":

  ами защото вероятно сте спрели да четете до там и не сте прочели по-надолу даденото обяснение

  "...а повечето книги в България продължават да се издават без редактор - издателите просто не могат да си позволят да платят за това. Ако изобщо плащат - тарифите са отчайващи и напълно неподобаващи на компетентността и опита, които се изискват за подобна работа. Това сваля драстично нивото както на преводната, така и на българската литература."

  т.е. за много от участниците в "производството" на една книга възнаграждението, за труда им е доста мизерно, и точно там може да се направи корекцията с намаленото плащане към фиска.

 90. 90 Профил на Получател на грандове
  Получател на грандове
  Рейтинг: 8 Неутрално

  , ама не знам как да спазя стандарт, който позволява да наричаш Борисов, Каракачанов, Марешки, Доган, Костов и т.н. както си искаш и да пишеш всякакви неща по техен адрес, но ако напишеш, че Дичев е син на придворен писател от Татово време, или че няма как да купиш печатница 1990 г. ей така, освен ако не си комунист - веднага те трият.
  —цитат от коментар 88 на Тюфлекчия


  Аз нямам проблеми да почнат да трият за обиди над Борисов и т.н. Лесно мога да съблюдавам тия правила. Между другото, на мен ми ги трие модератора подобни менния, то вярно щото при мен гледа за какво да се хване. Примерно оняден имах един пост, където бях нарекъл Борисов "главния тулуп". Тва, според мен дори не е обида, а много злободневно подмятане, ама ... бе изтрит целия пост.

  Проблемът за мен е със злобарските постове като твоите. Ако ви премахнат вас, хората ще се успокоят и ще тръгне цивилизован разговор. Но инфантилно-злобните подмятания от сорта на "баща му е такъв", макар и без открити псувни, са още по-зле. Те просто профанизират самото интелектуално ниво на дискусията. Псувните профанизират вербалното ниво, а ей тия твоите неща - интелектуалното. Ся, на мен ми е ясно, че в България такива дискусии са под път и над път, и ТАКА се води "спор" между хората - с ей такива долни подмятания, които нямат връзка с темата, каквито правиш ти. Но ... защо Дневник да не е островчето на нещо по-различно? Също както са островче по отношение на редакционната си политика и култура.

 91. 91 Профил на me13
  me13
  Рейтинг: 214 Разстроено

  До коментар [#14] от "Калиманата":

  Добре, че си в ресторантьорския, а не в издателския бизнес, щото "ефтин" се пише с "В"

 92. 92 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  До коментар [#89] от "Yomega":

  “за много от участниците в "производството" на една книга възнаграждението, за труда им е доста мизерно, и точно там може да се направи корекцията с намаленото плащане към фиска.”
  ——
  Прочела го бях “обяснението” дето не обяснява нищо. Вашата и на автора логика се базира на вярата в “доброто сърце на чорбаджията” — на това, че ако той има някой и друг милион в повече, то някой лев от тия пари ще прокапе надолу. Допускане,което лежи нейде между “бошлаф работа” и “мижи да та лажем”. Гугълвайте “trickle down effect “ и белки си преразгледате мнението

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 93. 93 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  До коментар [#74] от "Тюфлекчия":


  “ всеки опит за директна критика води до триене на мнения”
  ——
  И кво Ви пука? Едва ли смятате, че нашите мнения тука са “ памятник нерукотворный” и что к ним не зарастет форУмная тропа

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 94. 94 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1496 Любопитно

  До коментар [#89] от "Yomega":

  И защо тогава дори издания на книги с отдавна изтекли авторски права (понякога и на преводача дори) тук за по скъпи отколкото същите книги, с редактори, на по-хубава хартия и т.н. от Амазон? Скоро си купих "Капиталът.ХХI век" на Томас Пикети от Амазон.ук, защото оригиналното издание излиза по-евтино от преводното тук, а според байното горе, хонорарът на преводача е пренебрежим. Да не говорим за вече споменатите книги без авторски права. Там си купуваш Адам Смит или Дейвид Хюм (събрани съчинения) за по 4 паунда. Тук ако издадат нещо такова го пускат на 50 лв. плюс, пак без редактор - за последното не лъже, в събота прочетох една такава книга, където си личеше, че не редактор, ами на MS Word коректора не е играл. Тка че тая как сега нямало пари ама ако намалят ДДС ще има за качество я завийте да спи. Качество няма не защото цените са ниски или ДДС-то е високо (както знаете Амазон.ук ти набива българското ДДС като ти праща насам, така че сравнявам идентични ставки).

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 95. 95 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1496 Весело

  До коментар [#93] от "Gretel":

  А хич не ми пука - бъзикам се просто. Естествено че мненията ни тук са за забавление и разтуха, не за да решат проблемите на света. ;)

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 96. 96 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1496 Весело

  До коментар [#90] от "Получател на грандове":

  Да бе Стюпид, знаем, че искаш да се въведе цензура според твоите виждания кое е "правилно" и кое е "престъпмисъл". Айде измисли друг аргумент, щото тоя е много прозрачен - "Искам форум, в който всички ще говорят като мен!". Ами направи си.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 97. 97 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  До коментар [#18] от "Deaddark":

  “ под по-качествен продукт има в предвид по-хубава хартия, гланцирани корици ...”
  ——
  ... и цветен портрет на ДДС благодетеля ББ на челна страница!

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 98. 98 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2695 Весело

  До коментар [#97] от "Gretel":

  М'чи кък!

 99. 99 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 734 Неутрално

  а бе не знаиме... учевидно в тоя бранш са некви мизерни мангизи... и е смешно че при тува пуложение е неква строго пазена тайно колко всъшност вземат приводачите, ридакторите и другите по веригата и колко пичелят издателите...би требвало да е ясно и лесно да можи да се сметни... щоте секи знаи напримерно заплатата на един футболист или друг спортист...а там мангизите са много по голями и игрите и кункуренцията е по голема... начи требе порсорачност и тогаз нема да има спикулации.

 100. 100 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Не разбирам как може да си водещ член на партия с основен фокус опонент срещу срастването на бизнес и политика и активно да се застъпваш за регулации от които имаш пряка финансова изгода. С кво това е по-различно от омразния Пеевски например.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK