"Кулата на шутовете" на Анджей Сапковски предизвиква читателите

Това е първата част от поредицата за героя Рейнмар

© Сиела

Това е първата част от поредицата за героя РейнмарКулата на шутовете" - първата книга от сагата за Рейнмар от Белава на Анджей Сапковски, е на книжния пазар, съобщи издателство "Сиела". Полският автор на фентъзи литература е световноизвестен най-вече с поредицата си "Вещерът", издавана в България от "Инфодар" и "Сиела" повече от десетилетие.


"Кулата на шутовете", публикувана за първи път на полски през 2002 г., по думите на Сапковски е най-добрата му книга.


Тя съчетава най-добрите традиции на историческия роман с умело втъкани фентъзи елементи. Авторът не отрича, че е използвал заемки и пародийни моменти от класическата полска литература и митология, като по този начин предизвиква интелектуалните си читатели.
Действието в романа се развива в Долна Силезия - историческа област в Югозападна Полша и Североизточна Чехия, през първата половина на ХV век. Това е мястото и времето на сериозни размирици в Централна Европа. През 1415 г. на кладата е изгорен реформаторът проповедник Ян Хус, а пет години по-късно започва кръстоносен поход срещу неговите последователи.


"Кулата на шутовете" е историческо фентъзи, в което реални събития от европейската история се преплитат с магични елементи и в което Средновековието оживява по един реалистичен, но и брутален начин.


А знаете ли как може да се разбере дали едно време е историческо? По това, че се случват много неща, и то бързо. А в тази история наистина се случват много неща! При това светкавично.


Запознайте се с Рейнмар от Белава. За него хората говорят, че е лекар, благородник, недоучил магьосник или просто вятърничев (незадължително в тази последователност). Животът тече относително спокойно, докато през един много злополучен ден Рейнмар не е обвинен в прелюбодейство и в убийство. И макар да знае, че ръцете му не са изцапани с кръв, той е принуден да бяга", пише в анотацията на книгата.


Анджей Сапковски (71) e икономист по образование. Книгите му са преведени дори на китайски. Според издателите си той е в петицата на най-издаваните полски автори. През 2016 г. е удостоен с World Fantasy Award. Наградата се дава за най-значимите произведения от жанра фентъзи.


Читателите на "Дневник" могат да купят книгата със специална отстъпка от поне 10% в Ozone.bg. Ако в актуалната промоция има по-висока отстъпка - тя важи и за вашата покупка. Използвайте при поръчката код Dnevnik10 и поръчайте книгата тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK