Нов роман се опитва да разплете мистерията с Анастасия Романова

Романът вече се продава на български

© Издателство

Романът вече се продава на българскиНов роман се опитва да разплете мистерията с Анастасия Романова - най-малката дъщеря на Николай II (последния монарх на Руската империя). Историята е известна и експлоатирана в медиите, литературата и киното десетилетия наред.


През юли 1918 г. царското семейството е разстреляно в къща в Екатеринбург. Заповедта е дадена от вожда на болшевиките Владимир Ленин. Две години по-късно в канал в Берлин е намерена млада жена, която прилича на Анастасия Романова. По тялото й има множество рани. Когато проговаря, тя заявява, че е руската велика княгиня, четвъртата дъщеря на последния император на Русия Николай II Романов и императрица Александра Фьодоровна. Името й е Ана Андерсън. Скоро след това над 30 момичета от различни краища на Европа се обявяват за оцелялата руска принцеса.


Аз съм принцеса Анастасия
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

В романа си "Аз съм принцеса Анастасия" американката Ариел Лоуън се осмелява отново да реконструира историята на непознатата Ана и руската княгиня. Повествованието е базирано на многобройните биографии на Андерсън, ползвани са откъси от статии, цитати от писма и съдебни решения.
"Голяма част от събитията и разговорите, които Лоуън пресъздава, наистина са се случили, но все пак тя уточнява, че е работила по-свободно с документалния материал, за да напише романа си", казват от издателство "Кръг", което вече пусна книгата на пазара.
"Аз съм принцеса Анастасия" става бестселър на "Ню Йорк таймс" за миналата година. Това е и първата книга на Ариел Лоуън, която се превежда на български.
Темата за съдбата на Анастасия Романова не е чужда и за българската литература. През 2012 г. издателство "Жанет 45" публикува романа "Името" на Христо Карастоянов, в който писателят интерпретира версията за оцеляването на руската принцеса и нейната съдба в България.
Читателите на "Дневник" могат да купят книгата със специална отстъпка от поне 10% в Ozone.bg. Ако в актуалната промоция има по-висока отстъпка - тя важи и за вашата покупка. Използвайте при поръчката код Dnevnik10 и поръчайте книгата тук.


"Името" от Христо Карастоянов тук

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3021 Любопитно

  Май и Дисни имаха филмче за Анастасия Романова и лошия Распутин ....?

  [email protected]
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3021 Любопитно

  След 1920 година множество дами в Европа и САЩ претендират върху правото да се наричат Анастасия Романова. Предполагаемото бягство на Анастасия и нейното евентуално оцеляване е една от най-популярните исторически легенди на 20 век, за която са създадени много книги и филми. Най-малко десет жени твърдят, че са Анастасия, разказвайки различни истории за това как оцеляват.

  [email protected]
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3021 Любопитно

  В мазето на къщата в нощта на 16 срещу 17 юли 1918 година е разстреляно цялото царско семейство заедно с прислугата.
  ------------
  Телата им са обезобразени, за да не бъдат разпознати и след това са хвърлени в общ гроб. Останките им са открити през 1991 г., идентифицирани с ДНК анализ и погребани с държавни почести през 1998 г. Две от телата липсват, което поражда спекулации, че може би най-малката дъщеря, Анастасия, успява да се спаси. Но телата им са намерени през 2007 г. и са идентифицирани.

  [email protected]
 4. 4 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":
  Именно, мистерия няма.
  Но има нов роман.
  Значи целта е Ганка от с.Фандаковско, да се въплати в героинята и да се почуства като принцеса в изгнание.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3021 Весело

  До коментар [#4] от "СДС":

  Щом ги кефи ...:)

  [email protected]
 6. 6 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  До коментар [#4] от "СДС":

  Е кво лошо има и аз се чувствам велик като Гришо.

 7. 7 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 433 Неутрално

  "Заповедта е дадена от вожда на болшевиките Владимир Ленин."

  Всъщност изобщо не е сигурно, чия е заповедта. Скоро след разпада на СССР руснаците проведоха официално следствие и следователят каза, че разстрелът е бил самоволно решение на уралските болшевики.

  Но дори и да беше заповед от Москва не може да е била от Ленин. По това време борбата на върха е доста хаотична и Ленин няма тази еднолична власт каквато после има Сталин. При това той е само премиер, а върховният орган изпълняващ ролята и на президент, и на парламент е ВЦИК (Всеросийски централен изпълнителен комитет), който се оглавява от Свердлов и от секретаря Аванесов. Именно ВЦИК издава нарежданията за преместването на царското семейство, а не правителството. Разбира се Ленин също е имал думата, но не и сам без Свердлов.

  По-късно председателят на Уралсовет Александър Белобородов пише, че са имали нагласата да убият Романови още по време на местенето от Тоболск в Екатеринбург. Без разрешение от Москва, което за тях времена е изглеждало напълно естествено. През 1918 Москва изобщо не е имала силна власт върху регионите.

 8. 8 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Няма никаква мистерия. Преди 22 години гробът на Анастасия Романова е открит на 25 метра от останките на семейството и.
  "Мистерият" се гради около една измамница, която обикаля Европа няколко години.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 9. 9 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  До коментар [#7] от "tamada":

  Баш си е от Ленин. Лична вендета за убитият му за тероризъм брат.

 10. 10 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 872 Любопитно

  "Нов роман се опитва да разплете мистерията с Анастасия Романова"
  --------------------
  Каква мистерия!? Момичето е убито, останките са намерени!
  Просто излиза поредния бълвоч ала Д(р)исни...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 11. 11 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2221 Весело

  Сериозното в книгата , останало незабелязано е неизказаното съмнение , че е възможно все пак да има нещо като законен наследник на В.В...…..( на кирилица е...).

 12. 12 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2375 Неутрално

  Увличащо четиво за тоалетната. Не обръщайте внимание на тези, които казват, че двата липсващи скелета са намерени, описани и анализирани.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 13. 13 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  ( на кирилица е...).
  —цитат от коментар 11 на Николай Бучков

  Я пак , на какво било !

 14. 14 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3132 Неутрално

  Императорското семейство не е било убито в обикновена къща в Екатеринбург, а в дома на богатия инженер и търговец Ипатиев. Дори десетилетия по-късно, когато градът вече носи името на комуниста Яков Свердлов /Свердловск/, до къщата граждани оставят цветя през свързани с исторята на императорската фамилия дни.
  Свердловск е родният град на Борис Елцин. Като първи секретар на КПСС в града той разрушава къщата до земята, изпълнявайки решение на ЦК на КПСС, а на нейно място изгражда градски паркинг. За да се забрави историята на Русия, за да се прикрие убийството без съд и присъда на руския император и съпругата му, но и на невинните им деца, лекаря и прислугата им.
  А за "разплитането на мистерията", колегите вече са написали в коментарите си. Една безсмислено издадена книга.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 15. 15 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5755 Неутрално

  Всички членове на семейството, включително Анастасия, са избити от болшевиките през 1918 г. Телата на родителите и всичките пет деца са открити и изследвани и всеки има свой собствен ДНК профил.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 16. 16 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Кой има бол пари и кеф да чете словесна плява - да си я купи. Аз не ща.

  без подпис!
 17. 17 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 264 Весело

  Нима не знаете ?!?
  Законен наследник на Романови е Великият княз Ху*ло Евразийски Кримско- татаро- монголски, потомък и на Чингиз хан !!! (ツ)

 18. 18 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#7] от "tamada":Баш си е от Ленин. Лична вендета за убитият му за тероризъм брат.
  —цитат от коментар 9 на blondofil


  Не е толкова просто. В крайна сметка защо му е трябвало да чака цели 7 месеца и да мести царското семейство напред-назад из страната, след като лесно е можел да организира разстрела и да го припише на революционната суматоха?

  Освен това брат му е убит при Александър III, а не при Николай. Ако Ленин е имал такива желания, то мотивите биха били чисто практически, а не лични. Бил е способен да го направи – да заобиколи Свердлов. Но по темата има много спорове основателно базирани на различни свидетелства и документи, така че изобщо не е сигурно дали го е направил.

  Сред шефовете в Москва по принцип е имало спор за съдбата на царското семейство. Троцки например е настоявал, че трябва да бъде проведен показен процес, който би донесъл много голяма пропагандна полза. Ленин е възразявал, но не срещу самия процес, а за това, че не му е сега времето. И донякъде е бил прав, защото правителството изобщо не е било стабилно, а освен това са имали страшно много по-спешна работа.

  От друга страна болшевиките по това време имат нужда от външна подкрепа и изобщо нямат нужда да дразнят Германия – бившата руска императрица и дъщерите и са немски принцеси. Биха могли да бъдат изтъргувани с Вилхелм II по много начини, а в Москва хич не са били прости. Винаги е по-добре да имаш заложници, отколкото трупове.

  Теорията, че Ленин е заповядал убийствата идва от дневника на Троцки, в който казва, че един ден се върнал в Москва и Свердлов му казал, че заедно с Ленин решили за екзекуцията. Обаче това сведение не се връзва нито с протоколите от заседанията, нито даже с другите му книги, в които датите на събитията се разминават с дневника. Даже в една от книгите пък казва, че Свердлов решил за разстрела по съвет на Сталин.

  Уралският областен съвет много настоява за разстрела, защото е заплашен да бъде пометен от конкуренцията на есерите или пък царят да бъде освободен от някоя групировка. Но там пак се разминават нещата – едни свидетелства говорят, че решението е самоволно, други казват, че е съгласувано с Москва. Така или иначе седмица след разстрела е публикувано решение на уралския изпълком, а не на Москва.

  Така че изобщо не е лесно да се определи кой е издал заповедта.

 19. 19 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Да се сравни ДНК_то с това на Путя, Путя може да се окаже син на Царевич( Косигин).

 20. 20 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  До коментар [#18] от "tamada":

  Адмирал А. В. Колчак, като върховен управник на Русия, възложил на следователя по особено важни дела Н. А. Соколов да разследва това престъпление. Соколов отдал всичките си сили за установяване на истината, продължавайки своето разследване даже след гибелта на Колчак и завършването на Гражданската война. Въз основа на събраните материали той написал книгата „Убийството на царското семейство“. От книгата е видно, че бъдещата разправа с Николай и неговото семейство се подготвяла дълго преди физическото унищожение на венценосното семейство, и то съвсем не от болшевиките.

  [email protected]
 21. 21 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 433 Неутрално

  От книгата е видно, че бъдещата разправа с Николай и неговото семейство се подготвяла дълго преди физическото унищожение на венценосното семейство, и то съвсем не от болшевиките.
  —цитат от коментар 20 на karabastun


  Не говорим за това кой е подготвял унищожението, а кой е издал заповедта. Това, че разстрелът е от болшевики няма никакво съмнение. Знаят се имената им, някои са писали и спомени.

  А към изводите на Соколов трябва да се подхожда внимателно. Първо, вече знаем, че някои от заключенията му не са верни, като например това, че всички трупове са изгорени до пепел и няма никакви останали следи.
  И второ, той е работил в Екатеринбург и е нямало как да разследва отношенията между шефовете в Москва, и цялата им кореспонденция.

 22. 22 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  "Нов роман се опитва да разплете мистерията с Анастасия Романова"
  =============
  Мистериите не се разплитат с романи.

  Еретик
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK