Нов роман се опитва да разплете мистерията с Анастасия Романова

Романът вече се продава на български

© Издателство

Романът вече се продава на българскиНов роман се опитва да разплете мистерията с Анастасия Романова - най-малката дъщеря на Николай II (последния монарх на Руската империя). Историята е известна и експлоатирана в медиите, литературата и киното десетилетия наред.


През юли 1918 г. царското семейството е разстреляно в къща в Екатеринбург. Заповедта е дадена от вожда на болшевиките Владимир Ленин. Две години по-късно в канал в Берлин е намерена млада жена, която прилича на Анастасия Романова. По тялото й има множество рани. Когато проговаря, тя заявява, че е руската велика княгиня, четвъртата дъщеря на последния император на Русия Николай II Романов и императрица Александра Фьодоровна. Името й е Ана Андерсън. Скоро след това над 30 момичета от различни краища на Европа се обявяват за оцелялата руска принцеса.


Аз съм принцеса Анастасия
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

В романа си "Аз съм принцеса Анастасия" американката Ариел Лоуън се осмелява отново да реконструира историята на непознатата Ана и руската княгиня. Повествованието е базирано на многобройните биографии на Андерсън, ползвани са откъси от статии, цитати от писма и съдебни решения.
"Голяма част от събитията и разговорите, които Лоуън пресъздава, наистина са се случили, но все пак тя уточнява, че е работила по-свободно с документалния материал, за да напише романа си", казват от издателство "Кръг", което вече пусна книгата на пазара.
"Аз съм принцеса Анастасия" става бестселър на "Ню Йорк таймс" за миналата година. Това е и първата книга на Ариел Лоуън, която се превежда на български.
Темата за съдбата на Анастасия Романова не е чужда и за българската литература. През 2012 г. издателство "Жанет 45" публикува романа "Името" на Христо Карастоянов, в който писателят интерпретира версията за оцеляването на руската принцеса и нейната съдба в България.
Читателите на "Дневник" могат да купят книгата със специална отстъпка от поне 10% в Ozone.bg. Ако в актуалната промоция има по-висока отстъпка - тя важи и за вашата покупка. Използвайте при поръчката код Dnevnik10 и поръчайте книгата тук.


"Името" от Христо Карастоянов тук

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK