24 май и книгите, които не бива да пропускаме

Знаем, че за вас добрите истории са важни.

© Цветелина Белутова

Знаем, че за вас добрите истории са важни.Текстът е препубликуван от Артакция


24 май винаги ще бъде един от любимите ни празници. Защото тогава пируваме с красивите истории, препрочитаме любимата си поезия, пускаме умовете си да се реят в най-скъпите ни романи и празнуваме буквите, думите, обясненията, изреченото, неизреченото. Знаем, че за вас добрите истории са важни, затова ви препоръчваме селекция с книги, които трябва да (си) подарите.


"Трите тела", Лиу Цъсин


Трите тела
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Първата книга от феноменалната поредица "Земното минало" на китайския фантаст вече е преведена на български език. Именно "Трите тела" е причината Лиу да се превърне в първия азиатски писател, носител на престижната награда "Хюго" за научнофантастична литература. "Трите тела" дава началото на една блестяща и мащабна поредица и майсторски изправя един срещу друг човешкия и изкуствения интелект. Ценителите на научната фантастика аплодират бурно романа в цял свят, защото макар и да са чели десетки книги от жанра, в Лиу Цъсин има нещо, което прави вселената, изградена в романа му, различна, мощна и почти обсебваща.


"За бавното живеене и насладата от живота", Светлозар Желев


За бавното живеене и насладата от живота
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Книгата "За бавното живеене и насладата от живота" се появи точно в момент, в който най-много имахме нужда от нея. Бихме казали, че тя не е просто четиво или сборник. Тя е начин на живот и философия. Философия, която ни учи в забързаното ежедневие да погледнем в себе си, да спрем за малко и да се насладим на това, което се случва в и около нас. Понякога забавянето на темпото е истинско предизвикателство, но веднъж научим ли се лежерно и с удоволствие да отпиваме от миговете, след това вече ще се превърне в начин на живот, от който да не можем да избягаме. Движението #ЗаБавното ни накара да разберем колко ни е важно да имаме време за забавяне. Тиражът се разпродаде още през първата седмица и обедини хора от цял свят, които гледаха онлайн премиерата и не спираха да поздравяват участниците.


Сред авторите в книгата са любимите ни Георги Господинов, Любен Дилов-син, Георги Тошев, Ирина Тенева, Иво Иванов, Гери Турийска и още.


"Времеубежище", Георги Господинов


Времеубежище
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


"Времеубежище" на Георги Господинов за поредна седмица е една от най-четените книги и със сигурност ви препоръчваме да се изгубите и намерите в нея. Много е трудно да бъде описана в няколко думи. Както ви споделихме скоро в отзив от Светлозар Желев:


Книга за загубата на памет, за бягството от собствения страх от смъртта в темпоралния стазис на епохи, различни възрасти, места и срещи, където сме се случили някога. "Времеубежище" е клиника, санаториум за времеболни и претоварени с минало и настояще. Роман със стотици романи в романа. Роман на един континент и десетки държави, на стотици градове и хиляди хора. На милионите им случили или неслучили им се истории.


Вторият пол, Симон дьо Бовоар


Вторият пол
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Има някои книги, които са настолни и към които се връщаме отново и отново в различни етапи от живота си. Такава е "Вторият пол" на Бовоар. Монументален труд, който в своите близо 1000 страници разглежда пътя на жените от най-далечни времена до модерната епоха. Френската писателка прави задълбочен анализ на фактите и митовете, биологията, психоаналитичната гледна точка, историческите аспекти. Ето как самата тя описва пътя на "Вторият пол":


Ще започнем с обсъждането на гледните точки за жената, възприети от биологията, психоанализата, историческия материализъм. След това ще се опитаме да покажем как се е конституирала "женската реалност", защо жената е била дефинирана като Другия, и какви са били последиците от това от гледна точка на мъжете. После ще опишем от гледна точка на жените света такъв, какъвто им е предложен; и ще можем да разберем с какви трудности се сблъскват те, когато се опитат да избягат от сферата, която им е отреждана досега, за да участват в човешкото mitsein.ю


"Аз обичам самата любов", Елисавета Багряна


Аз обичам самата любов
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Какво по-ценно можем да (си) подарим в деня на българската писменост и култура от българска поезия? Новото луксозно издание има за цел да събере на едно място най-отбраната лирика на поетесата и словата да бъдат поднесени на читателя така, че всеки да (пре)открие по свой начин любимата Багряна.


ЕДИНСТВЕНИЯТ


Ти ли беше в миналото?


Ти ли си сега?


Ти ли с мен ще бъдеш утре?


Този образ, който виждам


под затворените си клепачи,


този силует с различна сянка,


който неотменно с мен върви,


този глас, от който се събуждам


и запявам сутрин,


името, с което те наричам -


твои ли са? Твои ли са?


Ти ли си, или това е


образът и името


на моята любов,


незагасваща в сърцето ми,


както огъня в сърцето на земята.


Ти ли си, или това е


образът и името


на мойта жажда,


чакаща и тръпна,


както жаждата на плодната земя


за дъждоносен облак.


Ти ли си, или това е


образът и името


на мойта болка


по единствения


вечен,


неотлъчен спътник -


както месецът е към земята.


Ти ли си?


"Кръстникът", Марио Пузо


Има нови издания на книги, които са истински празник за читателите. През месец февруари на пазара се появи "Кръстникът" в ново оформление и неустоима корица, дело на Дамян Дамянов. Знаем, че историята на Вито Корлеоне е обречена на безсмъртие и в каквато и посока да отива светът, читателите ще четат и препрочитат историята, белязала началото на изцяло нова ера в популярната култура и изкуство. Пренесете се в една друга реалност, дело на Марио Пузо. Усетете удоволствието от една емблематична книга, която ще ви поведе на пътеществие от най-тъмния мрак до най-искрящата светлина в човешката душа.


"Изхвърлени в Америка", Джанин Къмин


Изхвърлени в Америка
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Много от читателите на "Изхвърлени в Америка" безспорно споделят мнението, че това е книга, която е "пътешествие из вътрешния свят на хората". Винаги ще аплодираме издаването на подобни заглавия на български език, защото смятаме, че е важно все по-често да се чува гласа на новата класика, особено когато тя се обръща към персонажи, решени да пожертват всичко заради една-единствена искрица надежда. А кое вдъхновява историята? Стотиците истински и неразказани истории на невидимите жертви на терора, упражнен от наркокартелите в Мексико и цяла Южна Америка. Болезнено, драматично и човечно четиво, което ще остане в сърцето ви много дълго време и от което със сигурност ще научите много. За себе си. За другите.


"Амок и други новели", Стефан Цвайг


Амок и други новели
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Винаги ще имаме специално отношение към Стефан Цвайг, заради езика, стила и дълбочината на психологическите новели. След като имахме щастието да прочетем "Огнената тайна" - първия том с новели, посветени на съзряването и младежките любовни трепети, сега е ред на "Амок", с подзаглавие "Новели за страстта". В изданието се съдържат 5 текста, посветени на драмата на изпепеляващите душата увлечения. Винаги е вълнуващо да влезем в ума на тъжния европеец, за когото "личната свобода е най-висшето благо на тази земя" и да опознаем душата му чрез ясния творчески глас.


"Лек за депресията", д-р Стивън С. Иларди


Лек за депресията
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Депресията е едно от човешките състояния, които невинаги забелязваме, разбираме и с които невинаги знаем как да се справим. Мнозина от нас се обръщат към лекарства, успокоителни, алкохол, опиати и затваряне в себе си. Истината е, че с няколко стъпки изключително лесно можем да се справим с проблема и да го изкореним, без да се стига до каквито и да е медикаменти. Пътят към светлината понякога е дълъг, объркващ и труден. Д-р Стивън С. Иларди разкрива тайната на това как най-лесно можем да се отървем от депресията и да започнем живота си отначало. Разбира се, преди всичко трябва самите ние да разберем и да знаем, че искаме да си помогнем. И когато околните ни подадат ръка, трябва да сме готови да се хванем за нея, за да се изправим.


"Обичай смело", Енчо КерязовЕнчо Керязов не е просто българин, преуспял на световната сцена. Разбира се, всички ние се гордеем с успехите му, с това, че е един от най-прочутите еквилибристи в цял свят и с това, че е работил с най-елитните трупи в десетки държави, но за пръв път имаме възможност да се запознаем с човека, а не с артиста. И сме възхитени. В биографичната книга "Обичай смело" чуваме гласа на Енчо по един съвсем различен начин и успяваме да надникнем в душата му.


Книгата е посветена на мечтателите, защото разказва приказката за един човешки живот, посветен на преследването на една мечта. А мечтите си гоним с вяра, любов, смелост, сила, увереност, дисциплина, труд и много търпение. Обичай смело е история, която с две ръце препоръчваме да прочетете. Особено в днешните времена. Защото Енчо Керязов действа като енергийна инжекция и винаги може да ви накара с усмивка да се отпуснете и да повярвате наистина в това, че щастието и успехите се задават.

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 580 Весело

  Няма да пропусна "Втория пол", напълно в тон с феминистката и джендър идеология която ни залива отвсякъде!!! Има къде, къде по стойностни книги на пазара, пък и наш Манолчо ще им вдигне качеството! Мое мнение, не ангажирам никого.

 2. 2 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3831 Неутрално

  Направеният подбор не е най - добрия. Колегата е прав. Има достатъчно други заглавия. Примерно "Острови по течението" на Хемингуей. "Майсторът и Маргарита" на Булгаков и много други.

 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2480 Весело

  "Кръстникът" днес звучи смешно...

 4. 4 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Кръстникът днес звучи гордо.

 5. 5 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 990 Неутрално

  “ 24 май винаги ще бъде един от любимите ни празници”
  ——
  Симпатизирам с това изречение, но останалото изглежда да е платена реклама на гърба на хубавия празник

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 6. 6 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 831 Весело

  Благодарности за китайския фантаст. Едва ли по друг начин бих му обърнал внимание.
  Прехваления, Циркаджията, Феминистката и Антидепресанта ще ги закичим с "особено мнение".

 7. 7 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1733 Любопитно

  До коментар [#3] от "deaf":

  Някак не върви да кръстят книгата "Премиерът"....
  Иначе мафията е същата...

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 8. 8 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Какво значи "не бива да пропускаме", някои хора, обичат други хора, да пикаят върху тях, аз не съм от тях, но ги разбирам. Някои харесват фентъзи, други биографии, трети друго. Стига сте карали хората, да се чувстват като идиоти, защото не са чели автор, който дори да не хареса на някого, той няма да го признае, за да не се чувства тъпо пред останалите. По-добре да бяхте подбрали по 2-3 книги от жанр.

 9. 9 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2213 Весело

  До коментар [#1] от "Калиманата":

  И аз - веднага си я поръчвам! Сигурен съм, че след като я прочета, ще се чувствам истински "озарен" и ще призная своята male privilege и вродено misogyny!

  До коментар [#8] от "chepokalipsis":

  Вижте сега - в прекрасния нов прогресивен свят, на който редакцията е виден пропонент по грантова линия, е така. Задават на масата какво трябва да чете, гледа на кино, слуша като музика и т.н. и естествено да го харесва, след което препитват. А си казал, че не си запознат с нещо от списъка, или недай Боже да си запознат, ама да не те кефи - веднага ставаш ирелевантен и мнението ти няма значение, а ако на някакви избори не се случи това, което се иска на прогресивните сили, започват оплювания как такива като тебе не трябва да гласуват, защото сте стари, грозни, "нискоинформирани" (не знаете колко 73 пола има) и искате да умират деца. Това е технологията. Тоя тип заглавия шестват по западния фейк нюз от десетилетия, да не мислите, че Дневник са ги измислили.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 10. 10 Профил на Милен Минчев
  Милен Минчев
  Рейтинг: 747 Неутрално

  офтопик: Заглавната снимка на рафтчето с книги е толкова жълтопаветна, че няма накъде - казвам го отчасти като комплимент. Вижда се както правилна литература (партийно утвърдена), така и действителни класици като Георги Марков. Чувствителната натура се показва иззад Валери Петров, има и популярна "научна" литература (да не казвам псевдо). Всичко това, разбира се, и с една от най-важните и дебели книги - посветена на ферментацията, вероятно заради хипстърските опити да си направиш собствена крафт биричка :)
  Сладко е всичко това, жалко, че човек пораства.

 11. 11 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Изглежда има някаква договорка с Колибри - издателството на дъртия комунист Анжел Вагенщайн, да му рекламират застоялата продукция. Пари е давал човека. Бизнес трябва да става.

 12. 12 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Мдам, който е подбрал тези книги доста маниерничи. Свет голЕм, шашкъни много. От изброените книги единствено Г. Господинов бих си купил, две имам и ена бих прочел с интерес.

  Явно технократи, любители на история и пътешествия не се вписват в разбиранията на умно красивите уманитари.

  Книгата, коята е обърната с лице и се набива в очи на лавицата ми, е Космос на Сейгън, винаги намирам нещо ново в нея.

 13. 13 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 580 Весело

  До коментар [#9] от "Тюфлекчия":

  Не си я поръчвай, ще ти я дам.

 14. 14 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4023 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Советский человек овладя Космоса.
  В отминал век.

  Този сега се сетил да пише фантази

  "... в Лиу Цъсин има нещо, което прави вселената, изградена в романа му,
  различна, мощна и почти обсебваща"

 15. 15 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Направеният подбор не е най - добрия.
  —цитат от коментар 2 на Vlado Nikolov

  Какво значи "не бива да пропускаме"... По-добре да бяхте подбрали по 2-3 книги от жанр.
  —цитат от коментар 8 на chepokalipsis

  в прекрасния нов прогресивен свят, на който редакцията е виден пропонент по грантова линия, е така. Задават на масата какво трябва да чете...
  —цитат от коментар 9 на Тюфлекчия

  Изглежда има някаква договорка с Колибри - издателството на дъртия комунист Анжел Вагенщайн, да му рекламират застоялата продукция.
  —цитат от коментар 11 на nhh18551388

  Мдам, който е подбрал тези книги доста маниерничи.
  —цитат от коментар 12 на olimpipanov


  Абе, изобщо ли не забелязвате, че всички статии за книги отскоро са все от един конкретен онлайн магазин? Хем всеки път ви слагат голям син бутон и код за отстъпка и пак не се усещате, че ТОВА Е ПРОСТО РЕКЛАМА.
  Големи литературни критици се извъдихте и анализатори на конспиративни теории, ама в реалния свят сте много наивни. :)

 16. 16 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 529 Неутрално

  И не, книгите не са само от Колибри.

 17. 17 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2213 Любопитно

  До коментар [#15] от "tamada":

  Ти пък защо реши, че не сме се "усетили"?!? Естествено че сме, само дето никъде не пише "рекламно съобщение", така че явно редакцията седи зад написаното - съответно ще си понася критиките (не че ще им обърне внимание). Иначе аз ползвам въпросния онлайн магазин редовно и съм много доволен - непрекъснато има промоции и понякога можеш да направиш големи "удари". Не е в това въпросът - просто подборът е безумен.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 18. 18 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 529 Весело

  Естествено че сме, само дето никъде не пише "рекламно съобщение", така че явно редакцията седи зад написаното...
  —цитат от коментар 17 на Тюфлекчия


  То си пише кой седи зад текста, ама и това не си разбрал. Не е редакцията.

 19. 19 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3831 Неутрално

  До коментар [#15] от "tamada":

  Рекламата съм я видял. Пазарувам си директно от борсите за книги. Въпросът е за подбора на заглавията.

 20. 20 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2213 Весело

  То си пише кой седи зад текста, ама и това не си разбрал. Не е редакцията.
  —цитат от коментар 18 на tamada


  В опита си да се правиш на много умен и интересен за пореден път показваш какво дребнаво същество си.

  Добре, печелиш - посипвам си главата с пепел. Дневник са най-великата медия на света, списъкът с книги сам по себе си е достоен за Нобелова награда, а ти си най-умния, красив, начетен, интелигентен, образован, милосърден, корифей на всички науки и приятел на децата сред читателите му! Надявам се си доволен и денят ти не е минал напразно!

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 21. 21 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Ще си купя "Времеубежище". На първо място защото е от български автор. Не съм сигурен, че веднага ще започна да я чета, в момента съм на вълна "Света на диска" на английски и Сю Прюдо "Аз съм динамит"

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 22. 22 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3643 Весело

  Интересно как винаги има хора които плачат сякаш някой го бие да купят предложените книги?
  Тука са се изказали видни литературни критици, но никой не препоръчва някоя хубава книга , дайте някои препоръки колеги, моля!

  klimentm
 23. 23 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#22] от "klimentm":

  :) Трудно се препоръчва на непознати. Все пак ето моите:
  "Геномът" на Мат Ридли
  и както казах
  Аз съм динамит" Сю Прюдо

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 24. 24 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3643 Весело

  До коментар [#12] от "olimpipanov":

  Изпадаш в противоречие Господинов не е ли умнокрасив?!

  klimentm
 25. 25 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Да сега погледнах "Лавицата" на картинката. Там виждам книга, за която по "Книги завинаги" - радио Алма матер ( https://knigizavinagi.com/ ) чух много добър коментар. Тази бих прочел. Направо отивам да си я взема :)

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 26. 26 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#25] от "biss Mark":

  4321

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 27. 27 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3831 Неутрално

  До коментар [#22] от "klimentm":

  Препоръчах две заглавия. Чел съм ги. Класика. Но всеки човек има собствен вкус. Ето още две :"Черният обелиск" от Ерих Мария Ремарк и поредицата "Тъмната кула" на Стивън Кинг.

 28. 28 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3643 Неутрално

  До коментар [#27] от "Vlado Nikolov":

  Благодаря!

  klimentm
 29. 29 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3643 Неутрално

  До коментар [#23] от "biss Mark":

  Благодая и на теб,действително Геномът е чудесна книга!

  klimentm
 30. 30 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3768 Любопитно

  До коментар [#29] от "klimentm":

  Съвсем по тангентата, но знаеш ли че "Гном" е бил псевдонимът на Рамон Меркадер, убиецът на Троцки в личното му делому в НКВД. А Меркадер е бил много висок за това време, 1.85 м.

 31. 31 Профил на bozkata
  bozkata
  Рейтинг: 389 Гневно

  Скъпи български народе, уважаеми учени, политици, писатели, журналисти, как никой до ден днешен не се осмели да каже свещената истина, че 24 май този уникален празник ние го дължим не на Кирил и Методий, не на Климент, Ангеларий, Сава и Горазд. Нашата писменост е поръчанa и платена от княз Борис I и утвърдена и през 913 година от сина му Симеон Велики. Наложена е с царски декрет и става задължителна за езика на българската империя, трета по територия в Европа, като замяна на гръцкия. В тази империя живеят десетки различни племена, но официалният език на българското царство може единствено да се нарича БЪЛГАРСКИ. 645 години по-късно френският крал Франсоа I с декрет постановява френския език да стане официален език на кралството, църквата и администрацията за да замени латинския. Кога най-после ще отдадем заслужената почит и признание на най-великите български царе – Борис I и Симеон Велики ?! Всъщност, на тях дължим създаването на българската нация, защото без тяхното дело днес щяхме да говорим и пишем на гръцки и щяхме да се наричаме румелийци!

 32. 32 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3263 Неутрално

  До коментар [#27] от "Vlado Nikolov":

  Години не бях чела нищо от Стивън Кинг. Наскоро прочетох "Институтът", романът ме впечатли. Смес от свръхестествени способности на подбрани деца, експлоатацията им, борбата между доброто и злото; и в същото време по никакъв начин не наподобява на "Живата факла".

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK