"Сивият лебед" - откъс от "Утре ли е вече?" на Иван Кръстев

COVID-19 причинява не само безсмислена смърт, а и лишава смъртта от достойнство, пише в книгата си политологът Иван Кръстев.

© Обсидиан

COVID-19 причинява не само безсмислена смърт, а и лишава смъртта от достойнство, пише в книгата си политологът Иван Кръстев.Новата книга на политолога Иван Кръстев "Утре ли е вече? Как пандемията променя Европа" ще излезе седмица по-рано от първоначално обявената дата, съобщи издателство "Обсидиан". Тя ще бъде в книжарниците от 28 май, четвъртък.


Кръстев е завършил книгата в началото на този месец и тя вече се превежда на 19 езика. Предлагаме ви откъс от нея, предоставен на "Дневник" от издателство "Обсидиан".


УВОД
Сивият лебед


Навярно познавате това усещане. Ужаса, че живееш в някакъв фантастичен роман и нищо не е това, за което се представя. Изпълнен си с подозрение, че те наблюдава някакъв Голям брат или че си обхванат от Матрицата. Постепенно започваш да изпитваш парализиращ страх и единствената ти надежда е, че всичко е лош сън и всеки момент ще се събудиш.


През март 2020 година, през втората седмица на карантината заради COVID-19, един приятел ми изпрати забавна диаграма със застъпващи се кръгове, които представяха популярни антиутопии. Всички известни бяха там: "1984", "Прекрасният нов свят", "Разказът на прислужницата", "Портокал с часовников механизъм", "Повелителят на мухите"... В малката зона, където кръговете се пресичаха, пишеше "Ти си тук". Ние наистина сме там - живеем едновременно във всички тези кошмари. "На попрището жизнено в средата/ сред мрачни дебри сам се озовах,/ че пътя прав загубих в тъмнината", пише Данте в "Божествена комедия".


"И тъй, първото зло, което чумата стори на съгражданите, бе изгнаничеството", отбелязва разказвачът в романа "Чумата" на Камю, но едва сега осъзнахме ясно какво иска да каже. Обществото под карантина буквално е "затворено общество". Хората спират да работят, престават да се срещат с приятели и роднини, не карат колите си и временно прекъсват живота си.


Единственото, което не успяваме да спрем, е да говорим за вируса, който заплашва да промени света завинаги. Ние сме затворени в домовете си, измъчвани от страх, отегчение и параноя. Решени да ни предпазят от собственото ни безразсъдство и от безразсъдството на нашите съграждани, добронамерените (и не толкова добронамерените) правителства строго следят къде ходим и с кого се срещаме. Непозволените разходки в парка може да ни навлекат глоби и дори арест, а контактът с други хора се е превърнал в заплаха за собственото ни съществуване. Непозволеното докосване на другите е равносилно на предателство. Както отбелязва Камю, чумата заличава "различните поприща" и обостря съзнанието на всеки човек за неговата уязвимост и безсилие да планира бъдещето. След епидемия всички, които са още живи, мислят за себе си като за оцелели.


Но колко дълго ще се запази споменът за този безпрецедентен социален опит? Възможно ли е само след няколко години да го помним като някаква колективна халюцинация, предизвикана от "недостиг на пространство, компенсиран с излишък от време", както описва живота на затворника поетът Йосиф Бродски?


Утре ли е вече?
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Пандемията от COVID-19 като че ли е класическо събитие от типа "сив лебед" - ние знаем, че може да се случи и че е с потенциал да преобърне наопаки целия свят, но въпреки това, когато се случи, сме тотално шокирани. През 2004 година Националният съвет по разузнаване на САЩ прогнозира, че "е само въпрос на време да се появи нова пандемия, подобна на грипния вирус през 1918 - 1919 година, за който се смята, че е причинил смъртта на 20 милиона души по цял свят" и че такова събитие би могло "да сложи край на пътуванията и търговията в световен мащаб за продължителен период, принуждавайки правителствата да изразходват огромни ресурси за претоварените здравни системи". В своя TED лекция през 2015 година Бил Гейтс предсказва не просто глобална епидемия от силно заразен вирус, но и предупреждава, че сме неподготвени за нея. Холивуд също отправя своите предупреждения във вид на блокбъстъри. Неслучайно обаче в "Лебедово езеро" няма сиви лебеди - "сивите лебеди" са пример за нещо предсказуемо и все пак немислимо.


Макар че големите епидемии всъщност не са толкова редки събития, по някаква причина винаги ни изненадват. Те преподреждат света ни, също като войните и революциите, но някак си не се запечатват в колективната ни памет. В прекрасната си книга "Бледият ездач" британската авторка на научнопопулярни изследвания Лора Спини показва, че испанският грип е бил най-трагичното събитие през двайсети век, но вече е почти забравен. Преди един век пандемията заразява една трета от населението на света, потресаващите 500 милиона души. Между първия регистриран случай на 4 март 1918 година и последния - през март 1920 година - пандемията убива между 50 и 100 милиона души. По брой на човешките жертви от едно-единствено събитие тя надхвърля и Първата световна война (17 милиона загинали), и Втората световна война (60 милиона загинали) и може би е отнела живота на толкова хора, колкото двете войни заедно. Но както отбелязва Спини: "На въпроса кое е най-тежкото бедствие през двайсети век, почти никой не отговаря: испанският грип". По-озадачаващото е, че дори историците сякаш са забравили за епидемията. През 2017 година WorldCat, най-големият библиотечен каталог в света, съдържа приблизително 80 000 книги за Първата световна война (на повече от 40 езика), но едва 400 за испанския грип (на 5 езика). Как е възможно да са написани двеста пъти по-малко книги за тази епидемия, погубила поне пет пъти повече хора от загиналите през Първата световна война? Защо помним войните и революциите, а забравяме пандемиите, въпреки че те също променят радикално нашите икономики, политики, общества и дори градски пространства?


Според Спини една от причините е, че по-лесно се броят убитите от куршуми, отколкото починалите от вирус, а сегашната полемика около смъртността от COVID-19, изглежда, доказва правотата ѝ. Другата причина, много по-съществена, е, че една пандемия трудно се превръща в хубава история. През 2015 година психолозите Хенри Рьодигер и Магдалена Ейбъл от Вашингтонския университет в Сейнт Луис показват, че хората имат склонност да помнят "малък брой характерни събития" от всяка ситуация, по-точно, онези, които са "свързани с началната, повратната и крайната точка". Много е трудно да се разкаже историята на испанския грип (или на която и да е друга голяма епидемия) в рамките на такава наративна структура. Епидемиите приличат на сираци - никога не сме напълно сигурни за произхода им, или на сериал на "Нетфликс", където краят на един сезон е само пауза преди началото на следващия. Епидемията се отличава от войната както модернисткият роман от класическия: липсва ясен сюжет.


Неспособността ни, или може би нежеланието ни, да помним епидемиите вероятно се дължи и на това, че отказваме да приемем неоправданата смърт и страдание. Безсмислието на произволната болка се понася трудно. Жертвите на сегашната епидемия умират трагично не само поради невъзможността да дишат, но и защото никой не е в състояние да придаде смисъл на тяхната смърт. Войната крие обещание за героична победа. Историята на войните е история на обикновени хора, които проявяват необикновена смелост - според патриотичния наратив те не просто загиват, а жертват живота си в името на другите. Уилям Джеймс описва войната като "окървавената медицинска сестра, научила обществата на сплотеност". В чумата обаче няма нищо героично. И затова единственият начин да помним епидемиите е да ги увековечаваме като войните. Има скулптурни паметници, наречени "чумни колони", като онази на улица "Грабен" във Виена; показателно е, че те често се представят като "паметници, ознаменуващи победата над чумата". Но чумата не е война.


Световната война срещу COVID-19 не е борба на живот и смърт, защото няма как да победим. По думите на италианския учен Карло Ровели: "Смъртта накрая винаги побеждава, всички сме смъртни. Всъщност всички ние полагаме огромно усилие, за да си дадем взаимно още време - защото този кратък живот въпреки страданията и трудностите ни се струва по-красив от всякога".


COVID-19 причинява не само безсмислена смърт, а и лишава смъртта от достойнство. Във всички разкази за чумните години фактът, че мъртвите не са били погребвани подобаващо, задълбочава трагедията в очите на съвременните им летописци. И този път не е по-различно. Репортажите от Италия и Испания разказват за стотици умрели, които никой не изпраща в последния им път поради страх от зараза.


Днес ние можем само да гадаем кога ще приключи пандемията от COVID-19; не знаем и как ще приключи. Ако съдим по испанския грип, пандемията дори не е настъпила; все още е началото на лятото на 1918 година, а грипът е в леката си фаза. Може би големият брой жертви и общественият шок тепърва предстоят.


В момента е трудно да си представим какви ще бъдат дългосрочните политически и икономически последици.


Историците ясно заявяват, че "истинската епидемия е събитие, а не тенденция". Или както казва историкът на медицината Чарлс Розенбърг: "Епидемията започва в даден момент, продължава за определен период от време, следва линия на все по-нарастващо напрежение, превръща се в криза от индивидуален и колективен характер, после се ориентира към приключване". Въпреки това в тази кратка книга поемам риска да твърдя, че COVID-19 драматично ще промени света ни, независимо дали ще запомним дните на епидемията или не. Светът ще се преобрази не защото обществата ни искат промяна, нито защото сме постигнали консенсус за посоката на промяната, а защото няма връщане назад.


Преди век испанският грип се появява в свят, разкъсан, изтощен и обезсърчен от Първата световна война. А грипът убива като войната: умират най-вече здрави хора на възраст между двайсет и четиресет години. Епидемията е световно събитие, но хората не я помнят така, защото идеята за един общ свят е рухнала през дългите военни години. Очертава се пандемията от COVID-19 да сложи край на глобализацията такава, каквато я познаваме. Можем само да гадаем дали коронавирусът ще предизвика това, което обикновено правят войните, но каквото и да се случи, няма съмнение, че щом вирусът бъде победен, "пандемия от носталгия" ще обхване света.


През седемнайсети век смятали носталгията за лечимо, но заразно заболяване. Главният ѝ симптом бил меланхолията, предизвикана от копнеж по завръщане в родината или от копнеж по друго време. Страдащите от носталгия често се оплаквали, че чуват гласове и виждат призраци. Болните имали "безжизнени и изпити лица", проявявали "безразличие към всичко", бъркали минало и настояще, реални и въображаеми събития...


След края на тази пандемия хората ще изпитват носталгия по отминалата епоха, когато беше лесно да летим почти навсякъде по света, когато ресторантите бяха пълни, а смъртта беше толкова неестествена, че щом издъхнеше възрастен човек, се питахме дали кончината му не е предизвикана от лекарска грешка. Въпреки че хората ще са нетърпеливи да се върнат към нормалността, те ще открият, че това не е възможно. Ще се окаже, че в света от вчера има нещо притеснително. Разликата между минало и настояще е, че не е възможно да знаем какво е бъдещето на настоящето, но вече живеем в бъдещето на миналото. И знаем, че бъдещето на вчерашния ден е пандемията от COVID-19, която преживяваме днес. И затова вчерашната нормалност ще ни се струва едновременно желана и плашеща.


Отново déjà vu


През последните десетилетия многократно сме чували, че светът ще се промени безвъзвратно - не само след 11 септември, но и след Голямата рецесия от 2008 - 2009 година, а също и след бежанската криза в Европа през 2015 година. Твърдението, че светът "никога няма да бъде същият", е нещо като предсказание, че предстои да се променят много неща, но, както знаем, светът се променя непрекъснато. Днес това твърдение означава нещо далеч по-конкретно: то вещае края на либералния свят, който се роди след падането на Берлинската стена, свят, отличаващ се с глобално разпространение на демокрацията и на капитализма, формиран от мощта и волята на Америка и нейните европейски съюзници. По време на всички предишни кризи разни пророци са обявявали либералния ред за мъртъв. В определени моменти той сякаш беше в реанимация, но неизменно запазваше способността си да се възстановява. Защо този път да е различно?


След Европа
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


В средата на март 2020 година, дълбоко обезпокоен от разпространението на пандемията и приютен на сигурно място в къщата на мой приятел в село Капатово, недалече от Мелник, започнах да размишлявам над въпроса как COVID-19 ще промени света. В света след коронавируса виждах засилването на определени тенденции и конфликти, съществували и преди появата на вируса; той като че ли по-скоро ускори процесите, отколкото да ги промени. Това, което очаквах, е, че COVID-19 ще сложи край на едно разрушително десетилетие, белязано от криза на глобализацията, че ще причини дълбоки промени в политиката, икономиката и начина ни на живот. Предвиждах завръщането на националната държава заедно с възстановяването на доверието в експертното и научното знание. Долавях също възход на национализма и размиване на границите между демократичните и авторитарните режими, предизвикани от новите форми на социален контрол, които са възможни в епохата на големите данни. Като мнозина други и аз очаквах отслабване на световното надмощие на Америка (но не предричах непременно съпътстващ го възход на влиянието на Китай в световен мащаб). Мислех, че коронавирусът ще застраши някои от най-важните постулати, залегнали в основата на Европейския съюз, и че ще бъде прелюдия към радикална промяна на европейския проект. Ако нещата се объркаха, COVID-19 можеше да предизвика и разпадането на Европейския съюз.Дали тези мои първоначални предположения бяха точни?


Великият руски мислител от деветнайсети век Александър Херцен казва, че "историята няма либрето"; това винаги е било и моето усещане. Размишлявайки над евентуалните промени, които COVID-19 може да породи, си спомних едно изречение от "Абсурдни романи" на Стивън Лийкок: "Лорд Роналд не каза нищо, изхвърча от стаята, метна се на коня си и запрепуска като обезумял във всички посоки". Убеден бях, че светът ще се промени, но не мислех, че посоката на промяната е предопределена, и усещах, че прогнозите ни са по-ненадеждни дори от тестовете за коронавирус в началото на пандемията.


Докато се опитвах да отгатна посоката на промените, и аз като много други коментатори се отдадох на размисъл дали демокрациите или авторитарните режими се справят по-добре с пандемията, макар да е ясно, че видът на политическото управление не е главното обяснение за успеха или провала в овладяването на вируса. Както пише американската изследователка Рейчъл Клайнфелд: "Въпреки опитите на политиците да използват кризата за налагане на предпочитания от тях политически модел данните досега не разкриват силна взаимовръзка между ефективността и вида на управлението". Някои авторитарни режими като този в Сингапур отначало се справяха добре, но други - като този в Иран - се представиха много зле. По сходен начин някои демокрации като Италия и Съединените щати се препънаха, а други като Южна Корея, Германия и Тайван се представиха превъзходно.


Имитация и демокрация
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Според анализа на Клайнфелд главните фактори за успеха на една държава в овладяването на пандемията от COVID-19 са предходният опит на правителствата в управлението на подобни кризи, нивото на социално доверие в обществото и капацитетът на държавата. Според Клайнфелд Тайван, Южна Корея, Хонконг и Сингапур, макар и различни в политическо отношение, са си взели поука от епидемията от SARS през 2002 - 2003 година и са разработили бързи тестове скоро след разпространението на коронавируса в опит да го изпреварят. И трите държави са наложили извънредно положение, което им е осигурило и извънредно право да проследяват движението на заразените хора; облекчили са ограниченията по отношение на личните данни, за да могат да огласяват информацията широко и да предупреждават хората, че са били контактни с вируса и трябва да се изследват. И накрая, разчитали са на строга карантина, за да ограничат разпространението на пандемията.
Във всички държави, съумели да овладеят COVID-19, има високо ниво на доверие в институциите, а успехът на наложения от правителството обществен контрол зависи повече от доброволното съдействие, отколкото от принудата. Макар Китай, Сингапур и Южна Корея да са страни с различно политическо управление, и трите са сред първите десет в света по нива на обществено доверие към правителството. А само правителства, които се ползват с такова доверие, могат ефективно да наложат строга карантина.


И обратното, в авторитарен Иран и демократична Италия ниското доверие на обществото в институциите затруднява въвеждането на социална дистанция. Според Клайнфелд политическата поляризация и ниското доверие в институциите поне отчасти обясняват трудностите при справянето с кризата в Съединените щати.
Капацитетът на правителството - способността му да се намесва успешно в широк спектър от отношения - от комуникация до осигуряване на здравни грижи, налагане на карантина и производство на защитно оборудване - е третият главен фактор, който според Клайнфелд определя успеха в отговора на кризата. Този капацитет не е тясно свързан с БВП на дадена държава или с характера на политическия режим. Решаващо е по-скоро качеството на бюрокрацията, отколкото размерът на бюджета или дори разходите за здравеопазване.


Проучването на Клайнфелд показва, че макар пандемията да засили конкурентната пропаганда между демократичните и авторитарните системи на управление, световната реакция на коронавируса разми границите между различните типове режими. Демократичните правителства са също толкова склонни да ограничават личните права на гражданите си, колкото и авторитарните. Същевременно стана ясно, че в ситуация на криза авторитарните лидери са точно толкова чувствителни към реакцията на обществото, колкото и демократичните политици, уплашени за следващите избори. По думите на британския политически философ Дейвид Рънсиман: "Под карантина демокрациите разкриват общите си черти с другите видове политическо управление: и тук политиката е насочена преди всичко към установяване на власт и ред". Иначе казано, промяната, предизвикана от COVID-19, не е нова версия - авторитарна или демократична - на "края на историята"; тя най-вероятно ще ни донесе един по-слабо идеологизиран, но по-нестабилен свят.

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3858 Весело

  Не, не е утре а е само днес!

  klimentm
 2. 2 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 476 Неутрално

  кой храни Иван Кръстев?

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9121 Любопитно

  '' И затова единственият начин да помним епидемиите е да ги увековечаваме като войните. ''
  Има и ''Пир по време на чума'',
  и ''Любов по време на холера''
  - и разбира се '' Декамерон '' !!!

  [email protected]
 4. 4 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 36 Неутрално

  Тоя сив лебед да не намеква за оня черния?
  Дето си почива в евтината вила и е известен с "Ние сме закона, Лозане"

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  Иван , както винаги е в десетката!!!

 6. 6 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  "Възможно ли е само след няколко години да го помним като някаква колективна халюцинация..."

  Не само е възможно, ами и така ще стане. Справка – финансовата криза. А преди нея "Проблем 2000" (Y2K). Всички вкупом заявиха, че проблемът се оказал измислен, защото не се случил катаклизъм. А пропуснаха да забележат, че се изляха 450 млрд долара за предотвратяване на кризата.

  В началото на 90-те всички ахнаха, че в Югославия започнала война след рекордните 45 години мир в Европа. Не стана ясно как ги сметнаха 45, след като гръцката гражданска война завършва 1949, в унгарското въстание през 1956 беше потушено с армия и загинаха няколко хиляди, а през 1968 година в Чехословакия нахлуха чужди войски и също имаше загинали чехи и словаци. И то без да броим по-малките въоръжени европейски сблъсъци.

  Диктатурите в Източна Европа се оказаха с дългосрочни политически и икономически последици, но ето че днес носталгията започва да ги оневинява, въпреки че виждаме надигане на втора тяхна вълна.

  Хората предпочитат да не помнят. Както казва американският романист Бари Айслър: "В безкрайната битка между удобството и сигурността винаги печели удобството."

 7. 7 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#2] от "WWW":

  А тебе кой те храни?

 8. 8 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  Единственият въпрос, който трябва да се зададе по темата е, как е възможно някой да пише книга с презумпция за пандемия през 2020 г, след като абсолютни данни като тези

  https://tinyurl.com/y9wcnqxq

  https://tinyurl.com/yakoscjf

  научно доказват, че пандемия няма?

 9. 9 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  Единственият въпрос, който трябва да се зададе по темата е, как е възможно някой да пише книга с презумпция за пандемия през 2020 г, след като абсолютни данни като тези
  https://tinyurl.com/y9wcnqxq
  https://tinyurl.com/yakoscjf
  научно доказват, че пандемия няма?
  —цитат от коментар 8 на bryghtlyght


  Не показваш дали има пандемия, а дали е имало епидемия в дадена страна. Какви са тия шведски данни за януари-март, след като случаите в Швеция започнаха да растат от края на март, та досега?
  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/sweden/

  Пандемия означава световна епидемия и такава има. Определя се дали има по това, колко хора се разболяват, а не колко умират.

 10. 10 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Единственият въпрос, който трябва да се зададе по темата е, как е възможно някой да пише книга с презумпция за пандемия през 2020 г, след като абсолютни данни като тези...
  —цитат от коментар 8 на bryghtlyght

  ====
  Нарича се опортюнизъм. Автора, нито се е интересувал от пандемии, нито се интересува от пандемии (Ако се интересуваше, щеше да чете какво пишат специалистите по този въпрос, а не да пише книги. Поне като за начало). Нооо, темата за нула време стана модерна и автора реши на грабне появилата се възможност, да блесне с философски съждения и да спечели някой друг лев. Лошо няма, но тези, които ще си купят книгата, хвърлят пари на вятъра.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 11. 11 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  До коментар [#9] от "tamada":

  Щом толкова се опитваш да хитрееш, признай ясно тук във форума, че, ако не другаде, поне в Бъгария не е имало нито пандемия, нито даже епидемия, защото това научно се доказва от абсолютните факти (а не от теории на конспирации и плоска Земя), дадени от най-авторитетната българска институция, която може да даде подобни данни за България:

  https://tinyurl.com/y9wcnqxq

  Горните данни не са само до Март, а са от началото на годината до сега и общо за всички седмици, за този период, броят на починалите е по-малък от броя на починалите през 2019 г. за същия период.

  За Швеция е валиден същият факт до днес (а не само до Март), както се видя от данните в twitter представени от човек с хендъл @notgoodinternet. За съжаление Statistiska centralbyrån (SCB) след този tweet спешно скри данните за 2020 в основния си сайт, та човек трябваше да се рови из други документи на тази слуцба, за да представи графично въпросната абсолютна истина, поне до Март. Аз исках лично да видя данните (а не да давам линк в този форум към данните на @notgoodinternet, които не е напълно ясно как са генерирани) и успях да ги изровя само до Март:

  https://tinyurl.com/yakoscjf

  Да се добереш до такива данни е като да вадиш зъб. В САЩ има 13 агенции, които се занимават със статистика, които почти изцяло са заразени от демократска пасмина и затова ревниво крият тези изобличаващи ги данни. Но, демократската пасмина се опитва да се крие както щрауса, заривайки главата си в пясъка. Тези данни са неизличими и процесът на разобличаването на демократската измама едва сега започва. Българският НСИ демонстрира уникална отговорност пред държавата, както и несравним интелект. Даже само Българските данни да се вземат, това е началото на конеца, който ще разбрида целия чорап на голямата лъжа, наречена пандемия на 2020 г.

  Световна пандемия няма. Това е нагла лъжа, която науката категорично доказва, защото единственият критерий, по който може да се съди дали има пандемия е абсолютният брой на починалите, с който не могат да се правят шашми, както се изопачават числата дошли от статистика и разни нахални маниулации (каквито нахално изопачени са числата и в сайта, който цитираш), с които ни заливат ежедневно нечестните, много лъжливи, опортюнистични медии и разни платени клакьори като обсъжданият автор. Абсолютните данни за общия брой починали, които през 2020 г. са даже по-малко от тези през 2019 г., доказват по категоричен научен, единствено приемлив начин, че наличието на пандемия през 2020 г., е абсолютно изключена. Няма нужда даже да добавяме, че, даже и само една да е страната, която не участва в хора на предполагаемата пандемият, това доказва, че изобщо не може и дума да става за пандемия.

 12. 12 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  До коментар [#10] от "clarkv622":

  Много добре казано.

 13. 13 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 5563 Неутрално
 14. 14 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 653 Неутрално

  "Утре никога не е сега. Нима можеш да се събудиш сутрин и да кажеш: „Е, най-после е утре“?!" казва Алиса през 1865 г.
  Иван Кръстев е доказал себе си, като ерудиран и начетен автор. Безкрайните му цитати (малко в повече) подкрепят факта.

  Проблемът на марксическия анализ и представа (съвременник на Алиса) е, че преднамерено подбира логични доводи за убедителен образ на действителността, които водят до погрешни изводи на пристрастените му последователи. Слава богу Кръстев не е стигнал чак до "Манифест", но е на крачка от "просветлението".

  Свободните хора, независимо от жертвите, имат безпогрешен инстинкт как да вървят напред и облагородяват живота си. Защото освен знанията, ги ръководят сърцето и морала. За анализаторите остава да са добросъвестни и не се паникьосват.

  ...

  Navigare Necesse Est
 15. 15 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 833 Любопитно

  Сивият лебед на Кръстев различен ли е от черния на Талеб?

 16. 16 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  Основният, стартираш, проблем на човечеството не е преодоляването на икономическото и политическото разделение, а е преодоляване на платените глашатаи на неистината, които разделят ума на народите от разума му. Само, когато на обществото се позволи да чуе истината, поне в обема с който върху него се стоварва неистината, има някакъв шанс за прогрес и преодоляване на всички други разделения.

  В тази борба за обществена чуваемост на истината, голямо значение има правилното разбиране за това какво точно е наука. Чета, че евродепутати искали да се изучело научно влиянитето на 5G мрежите. Това не е възможно, преди да се установи като политическа практика отказът да се финансират псевдонаучни проекти, основани на пряко доказуеми абсурди. Продължаването на пагубната практика да се финансират подобни проекти подрива основни понятия, такива като време, пространство и движение, върху които се гради качественото мислене. Без да се осигури качествено мислене като обществена практика, не е възможно да се фантазира, че може да се намери някаква друга панацея, която да установи научно реалността на много комплексни и, практически неподлежащи на рационален анализ, предполагаеми ефекти върху човешкото тяло на различни неявни фактори. Груби ефекти на агенти като, да речем, минимални дози на цианкалия, могат предварително безусловно да се обявят за смъртоносни. Когато обаче стане дума за влияние на скрити влияния на фактори като 5G върху толкова комплексна система като човешкият организъм,
  нещата стават много сложни, а даже невъзможни да се установят, при настоящия погром върху основите на науката и мисленето.

  Те, самите основи на науката са разстроени, основни научни понятия като време, пространство и движение са извратени в съзнанието на народите, основата на мисленето е в криза, евродепутатът тръгнал да заблуждава, че могло сложни, комплексни проблеми като влиянието на 5G върху човека, да бъдело изучавано научно.

  Затова, Европейският парламент да бъде любезен първо да спре финансирането на патологичната наука, унищожаваща мисленето, а не вместо това да кани, с парите на европейския данъкоплатец, манипулатори и кариеристи, които веднага са се залепили за благодатната, обществено пропагандирана тема за предполагаемата вреда от 5G. Даже и категорично установеният факт, че и дума не може да става за пандемия през 2020 г., трябва да отстъпи на второ място, след решителното прекъсване на потоци от данъкоплатски пари за финансиране на фалшива, патологична фундаментална наука.

 17. 17 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  До коментар [#11] от "bryghtlyght":

  То се вижда кой хитрее.
  Какви неопровержими данни, след като тепърва в много страни се разкрива, че има укрита и/или неизяснена информация за починали в старчески и социални домове, за починали болни преди март, които естествено не са тествани за корона вирус и т.н.
  Къде са ти научните доказателства?

  Да, данните в Worldometers.info не са много точни. Те са силно занижени, защото се разчита на данни от правителствата. В руския Далечен изток – в Приморския край, който граничи с Китай още през януари-февруари имаше епидемия и починали от този вирус, само дето го наричаха атипична пневмония и умрелите там въобще не влязоха в статистиката.

  В САЩ има 13 агенции, които се занимават със статистика, които почти изцяло са заразени от демократска пасмина...
  —цитат от коментар 11 на bryghtlyght


  Абе, ти нормален ли си, бе? Какви САЩ? Погледни колко държави по света пострадаха и панически започнаха да вземат мерки! Във всички тях ли има американски демократи? Дори в Иран? Дори и в Кремъл?
  http://kremlin.ru/events/president/news/63288
  https://iz.ru/1014544/elnar-bainazarov/virus-s-vozvratom-putin-prizval-byt-gotovymi-ko-vtoroi-volne-epidemii

  На всички тях каква им е ползата да лъжат, че има епидемия? Кое е това правителство, което ще иска нестабилност, ще провокира по-малко данъчни постъпления и ще се съгласи да изглежда некомпетентно за реакция при кризи?
  Кой политик ще иска рецесия точно в своя мандат?

 18. 18 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  За Швеция е валиден същият факт до днес (а не само до Март), както се видя от данните в twitter представени от човек с хендъл @notgoodinternet. За съжаление Statistiska centralbyrån (SCB) след този tweet спешно скри данните за 2020 в основния си сайт, та човек трябваше да се рови из други документи на тази слуцба, за да представи графично въпросната абсолютна истина, поне до Март.
  —цитат от коментар 11 на bryghtlyght


  Глупости. Нищо не е скрила. Ето ги данните за предишни години точно от техния сайт, сравнено с 2020.
  https://www.scb.se/en/finding-statistics/statistics-by-subject-area/population/population-composition/population-statistics/pong/tables-and-graphs/preliminary-statistics-on-deaths/

  А ето ти мнението на шведите от края на април – пак от сайта на тяхната статистика. Най-висока смъртност от началото на века. За първите седмици на април смъртността в Стокхолм е двойно по-голяма от същите седмици на последните 4 години. И това са само предварителни данни.
  https://www.scb.se/om-scb/nyheter-och-pressmeddelanden/artusendets-hogsta-dodstal-uppmatt-i-sverige/

  Да се добереш до такива данни е като да вадиш зъб.
  —цитат от коментар 11 на bryghtlyght


  Глупости. Отне ми 15 минути да ги намеря, прочета и да ги сравня с критиките на лъжци като теб. Оказа се, че твоите "научни" данни, въобще не са научни.

 19. 19 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  До коментар [#18] от "tamada":

  До коментар [#18] от "tamada":

  Глупости говориш ти. Линковете, които си дал са ми добре известни, но те скриват абсолютните данни за броя на всички смъртни случаи от Януари до Април 2020. От подобен spreadsheet, като този, който си дал, както казах, успях да изкопая единствено данните за всички смъртни случай от Януари до Март и това е числото, което е отразено в графиката:

  https://tinyurl.com/yakoscjf

  Затова, отново питам, колко е абсолютният брой на починалите в Швеция от Януари до Април 2020 г.? Напиши числото тук без да увърташ.

  Покажи къде в официалния сайт на Statistiska centralbyrån (SCB) на адрес http://www.statistikdatabasen.scb.se/pxweb/en/ssd/START_BE_BE0101_BE0101G/ManadFoddDod/ има данни за 2020 г.?

  Генерирай от сайта графика за общия брой починали за месеците Януари-Април за годините от 2010 до 2020 г., за да видим за какво иде реч. Ако не успееш, тогава, признай тук пред всички, че не си успял и не се измъквай по терлици.

  До днес, честно представени абсолютни данни, доказващи категорично, че няма пандемия, са дадени единствено от българския Национален статистически институт:

  https://tinyurl.com/y9wcnqxq

  Това е изключително световно постижение, което документира национално престъпление на някакви хора, случили се в този момент да са отговорници за България. Въз основа на данните от НСИ въпросните отговорници спешно трябва да се изправят пред съда на държавата за всяване на напълно необоснована паника и истерия, навредила на милиони хора и съборила националната икономика.

 20. 20 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  До коментар [#17] от "tamada":

  Цитирал си само нагли лъжи. Единствените достоверни данни, а това са данни, които водят до категорично заключение, че е изключено да се говори за епидемия, да не говорим за пандемия, са дадени от НСИ:

  https://tinyurl.com/y9wcnqxq

  От тези данни се вижда, че отговорните за фалшивата паника трябва да се изправят пред закона.

  Колкото до Швеция, чакам да ми дадеш източника, от който се вижда абсолютният брой на всички починали в Швеция за периода от Януари до Април 2020 г. Искам да видя абсолютния брой, в официален държавен източник, така, както са дадени данните от НСИ за България.

 21. 21 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  Ето абсолютният общ брой на починалите в Швеция от 2010 до 2020 в периода от Януари до Април:

  https://tinyurl.com/y7z9btd9

  Както се вижда, строго научният факт е, че и в Швеция, както и в България, и дума не може става за нещо извънредно през 2020 г. (общият брой починали за периода през 2020 г., е даже по-малък от този през 2018 г.) Следователно, не може и дума да става за епидемия, да не говорим за пандемия, което да налага въвеждане на извънредно положение. Швеция беше разумна и не го наложи. А, тези, които наложиха с нищо необоснованото извънредно положение в България, трябва да се изправят пред закона.

 22. 22 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  За тези, които се интересуват, ето всички данни, които могат да от се извлекат от Statistiska centralbyrån (SCB) за абсолютния общ брой починали в периода от Януари-Април за всяка година от 1851 до 2020 г.:

  tinyurl.com/y7btrvbc

  Както вече се видя от графиката, представена тук: tinyurl.com/y7z9btd9 , общият брой починали през 2020 г. в Швеция за периода Януари-Април, е даже по-малък от този брой през 2018 г., когато за извънредно положение по повод пандемия българите, а и шведите, не бяха и чували. Следователно, няма нищо извън очакваното, което да доведе до извънредно положение нито в Швеция, нито в България. Шведските власти, за разлика от българските, проявиха разум и не си причиниха вреда. Всякакви други причини може да има, които вляят на Швеция негативно, но поне затваряне на страната поради фалшива пандемия не бе една от тях. Българските власти трябва да отговарят пред закона за вредите, които нанесоха на страната и на милионите ѝ жители, за обявяването на несъществуваща, извън ежегодно наблюдаваното, епидемия, нежели пандемия.

  Разбира се, от показаната графика може да се направят и други любопитни изводи, а и да се види какво е било положението, когато наистина е имало епидемии и пандемии.

 23. 23 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  Ето го линкът отново, за да можете да си го отворите по-удобно: https://tinyurl.com/y7btrvbc

 24. 24 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  До коментар [#22] от "bryghtlyght":


  Statistiska centralbyrån (SCB)... общият брой починали през 2020 г. в Швеция за периода Януари-Април, е даже по-малък от този брой през 2018 г., когато за извънредно положение по повод пандемия българите, а и шведите, не бяха и чували.
  —цитат от коментар 22 на bryghtlyght


  Глупости.
  През 2018 в Швеция имаше епидемия от грип с неочаквано голям брой засегнати бе, тъпан! Епидемия, която започна преди Нова година и затова починалите от януари-април са много. А сегашната епидемия започна да се усилва в края на март.
  https://www.scb.se/en/About-us/news-and-press-releases/statistics-sweden-to-publish-preliminary-statistics-on-deaths-in-sweden/

  Шведските власти, за разлика от българските, проявиха разум и не си причиниха вреда.
  —цитат от коментар 22 на bryghtlyght


  Точно обратното. Починалите в Швеция от вируса са в пъти повече, отколкото в съседните Норвегия и Финландия. И това го пишат в самата Швеция.
  https://www.thelocal.se/20200525/swedish-death-toll-passes-4000-as-coronavirus-cases-in-care-homes-start-to-fall

  Швеция просто се провали с мерките срещу вируса.
  https://dariknews.bg/novini/sviat/provalyt-na-shveciia-s-koronavirusa-2225646

  Много нагло лъжеш бе, хлапе! И то за неща, които лесно могат да се проверят.
  Хич не си "bright". :)

 25. 25 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  До коментар [#24] от "tamada":

  Я, да видим ся кой е тъпанът.

  Ти, сам признаваш, че "През 2018 в Швеция имаше епидемия от грип с неочаквано голям брой засегнати бе, тъпан!". Но аз твърдя точно това. В Швеция за изучавания период са починали тривиално повече през 2018 г. отколкото през 2020 г., когато имало било някаква си "яко измрат" пандемия. Тъй че, по тази точка, ти си хлапакът, който не знае какво говори.

  "Починалите в Швеция от вируса са в пъти повече, отколкото в съседните Норвегия и Финландия."

  Не лъжи. Къде са данните за абсолютния брой починали през 2020 г. в сравнение с предните години за Норвегия и Финландия? Това, което го било пишело и в самата Швеция е очевидна манипулация, защото се основава на очевидни лъжи, основани на данни от някакъв си неустановим брой на заразени и на още по-неустановим брой на починали от коронавирус.

  Дай да видим абсолютните данни за починалите в Норвегия и Финландия за 2020 г. и за предните години, и тогава да говорим. Швеция и България представят тези строго научни данни, от които категорично доказват, че нито има епидемия, нито пък тези страни са част от пандемия. Не може да се говори за пандемия изобщо по света, но за да се види това трябва да се изнесе честно и почтено абсолютният брой на починалите в тези страни, както е показано в златния стандарт за такова честно и безстрастно докладване, а именно, данните от българския НСИ (https://tinyurl.com/y9wcnqxq ), а даже и в шведския, където с ченгели трябва да им измъкваш данните, за да ги представиш графично (https://tinyurl.com/y7z9btd9 ), защото в основния сайт са скрили данните за 2020 г. Все пак, с малко дълбаене и данните за 2020 г. за Швеция също могат да се намерят.

  Дай, сега, да те видим, ще намериш ли данни със същото качество и степен на достоверност и за други страни.

 26. 26 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1794 Весело

  До коментар [#25] от "bryghtlyght":

  До коментар [#24] от "tamada": Я, да видим ся кой е тъпанът. Ти, сам признаваш, че "През 2018 в Швеция имаше епидемия от грип с неочаквано голям брой засегнати бе, тъпан!". Но аз твърдя точно това. В Швеция за изучавания период са починали тривиално повече през 2018 г. отколкото през 2020 г., когато имало било някаква си "яко измрат" пандемия.
  —цитат от коментар 25 на bryghtlyght


  Ами никой освен теб не твърди, че през януари и февруари 2020 в Швеция е имало "яко измрат" епидемия. През февруари единствено Италия беше силно засегната. Всички останали страни се ослушваха. Когато Швеция на 13 март обяви първия умрял, Италия вече беше обявила 1200-1300. Е, как очакваш да има разлика в общия брой починали шведи за първите 3 месеца?

  Швеция и България представят тези строго научни данни...
  —цитат от коментар 25 на bryghtlyght


  Къде ги представят бе, лъжец? Нали ти соча информация точно от шведската статистика SCB, за която уж говориш и ти. Само че тя твърди точно обратното на теб.
  Е, не може хем да представя строги научни данни, хем да лъже. Айде избери си едно от двете!

  Никъде не съм казвал нещата, които питаш. Сам си фантазираш някакви глупости, а после сам си ги оборваш. :)

 27. 27 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  До коментар [#26] от "tamada":

  Ти си лъжецът, защото ми показваш шведска лъжлива, манипулирана статистика за някакъв си напълно неопределим брой заразени, да не говорим за абсолютно неопределимия брой починали от коронавирус. Това са нагли лъжи и ти им прилгасяш. Ако имаш поне малко достойнство, спри с лъжите.

  Единствените достоверни, строго научни данни, са представени тук:

  https://tinyurl.com/y9wcnqxq България
  https://tinyurl.com/y7z9btd9 Швеция 2010-2020
  https://tinyurl.com/y7btrvbc Швеция 1851-2020

  но тези абсолютни, строго научни данни, отнасящи се до месеците Януари-Април (Април, когато лъжливо се твърдеше, че имало "яко измрат" епидемия), а не само до Януари и Февруари, както ти лъжеш, ти ги пренебрегваш, за да лъжеш нагло във форума. Засрами се.

 28. 28 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  Кое им е строго достоверното на тези данни? Показваш някакви картинки без автор, дошли незнайно откъде. А аз ти дадох линк за екселски файл от сайта на SCB, в който има данни по години, по дати, разбито по пол и възраст, с точни числа и за капак графики.

  В един момент казваш, че шведските данни сочели липса на епидемия, а веднага след това твърдиш, че били манипулирани?!

  В един момент казваш, че Швеция била проявила разум и не взела мерки, а в същото време шведското правителство твърди точно обратното – че епидемия има, че са взели мерки, даже преди 2 седмици въведоха и още нови.
  https://www.government.se/government-policy/the-governments-work-in-response-to-the-virus-responsible-for-covid-19/

  Не може да даваш две взаимноотричащи се твърдения, и да твърдиш, че и двете са верни. Няма смисъл по 5-6 пъти на ден да показваш, че си толкова тъп. То стана ясно още в началото.

 29. 29 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  Пък и вземи да прочетеш какво пише в справката на НСИ, към който си дал линк.
  "Данните за 2020 г. са предварителни. При ползването им моля да имате предвид, че има закъснение в регистрирането/обработването на някои съобщения за смърт или броят на смъртните случаи през седмиците на 2020 г. ще се увеличава при всяко следващо генериране на тази справка."

  Това ли ти са строго научните данни бе, тъпан? Бройки, които ще се увеличават при всяко следващо обновяване на справката?

 30. 30 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  До коментар [#28] от "tamada":

  Не лъжи и не фантазирай. Твърденията ми са напълно консистентни с единствените строго научни данни, които могат да се посочат.Данните, които за Швеция са представени тук:

  https://tinyurl.com/y7z9btd9 Швеция 2010-2020
  https://tinyurl.com/y7btrvbc Швеция 1851-2020

  са от Statistiska centralbyrån (SCB), както е написано на фигурата. Не лъжи, че представените данни нямали автор и източник.

  Представените на данни на горните фигури, са единствените строго научно обосновани данни за Швеция, които по категоричен начин доказват, че в Швеция е изключено да се говори за епидемия, да не говорим за пандемия.

  Напротив, данните с които ти нахалстваш, са шведска лъжлива, манипулирана статистика за някакъв си напълно неопределим брой заразени, да не говорим за абсолютно неопределимия брой починали от коронавирус. Това са нагли лъжи и ти им прилгасяш. Ако имаш поне малко достойнство, спри с лъжите.

 31. 31 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  До коментар [#29] от "tamada":

  Данните на НСИ са строго научни (такива са и данните от Statistiska centralbyrån (SCB)), защото са абсолютен резултат от броене, а не от лъжлива, очевидно манипулирана статистика, за някакъв си напълно неопределим брой заразени, да не говорим за абсолютно неопределимия брой починали от коронавирус. Това са нагли лъжи и ти им прилгасяш. Ако имаш поне малко достойнство, спри с лъжите.

  Относно дисклеймъра на НСИ за корекции, даже нямаше нужда от него. Очевидно е, че има лаг в подаването на данните. Лагът обикновено е от две до три седмици. Тези данни, и да има някой съмнения, че днес подценяват истинския брой, ного скоро ще станат непреодолимо точни, каквито статистическите лъжи зза изначално неопределимия брой заразени, да не говорим за абсолютно невъзможния да бъде определен брой на починалите от коронавиеуруса, няма да могат абсолютно никога да се измъкнат от статуса си на абсолютни лъжи.

  Следователно, даже и днес показаните данни от НСИ за Януари до Април са с изключително висока висока степен на достоверност. Разбира се, ако се променят видимо (което няма как да стане), тогава ще си приказваме пак. Да не говорим, че тези данни няма да изчезнат и, ако не днес, то след година няма как да не се търси отговорност от причинилите националната трагедия заради едното нищо. Най-малкото аз няма да забравя да ги припомня.

  Да не говорим, че и днес данните от НСИ (както и данните на Statistiska centralbyrån (SCB) за Швеция) категорично опровергават всяка наченка на спекулация, че в България имало някаква си епидемия извън тривиално очакваното, даже по-ниско от него, камо ли пандемия.

  Колкото до данните, които ти предлагаш като контрапункт, това са данни, за които веднага можем да кажем, че представляват възможно най-нагли лъжи, защото броят на заразените е абсолютно неизмерим и числото, което се хвърля в публичното пространство е най-откровена лъжа. Още по-откровена безсрамна лъжа е броят на починалите от коронавируса. Този брой никога не може да бъде установен тично и достоверността му не може да бъде защитен с никакви научни аргументи, колкото и да го усукват нелепите официално наети лъжци.

  Тъй че, избирай, или вярваш на науката или като наглец ще продължаваш с лъжите в нашия форум, който, знайно е, търпи всичко. 32. 32 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  До коментар [#31] от "bryghtlyght":

  Данните на НСИ са строго научни (такива са и данните от Statistiska centralbyrån (SCB)...
  Колкото до данните, които ти предлагаш като контрапункт, това са данни, за които веднага можем да кажем, че представляват възможно най-нагли лъжи
  —цитат от коментар 31 на bryghtlyght


  Ти си един от най-тъпите пропагандисти, които съм срещал. Давам данни на SCB с линк към сайта на SCB. Как така хем са научни, хем са лъжи? :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK