Неортодоксалната биография на Монтен излезе на български

"Как да живеем. Животът на Монтен" разказва за живота на философа под формата на поредица от въпроси, които сам си е задавал, и отговорите, до които е достигал.

© Изток - Запад

"Как да живеем. Животът на Монтен" разказва за живота на философа под формата на поредица от въпроси, които сам си е задавал, и отговорите, до които е достигал.Втора книга на британката Сара Бейкуел (58) отпечата издателство "Изток - Запад". "Как да живеем" с подзаглавие "Животът на Монтен" е публикувана на английски през 2010 г. и печели престижната National Book Critics Circle Award в категорията "Биография".


Българските читатели познават Сара Бейкуел от изследването й "В кафенето на екзистенциалистите", издадена през 2017 г.


"Как да живеем" е наречена от критиката на Острова неортодоксалната биография на великия френски философ и писател от епохата на Ренесанса Мишел дьо Монтен (1553 - 1592). Книгата разказва за живота му под формата на поредица от въпроси, които сам си е задавал, и отговорите, до които е достигал. Тя е и пълна биография на Монтен на английски език за последните почти петдесет години.


Как да живеем
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

"Как да живеем? Този въпрос буквално обсебил ума на ренесансовия благородник, чието разностранно изследване на собственото му съзнание и жизнен опит прераснало в произведение, каквото светът не познавал до този момент. В своите есета той дал израз на всичко, което минавало през ума му: вкусовете му по отношение на виното и храната, спомените от детството му, удоволствието да наблюдава как спящото куче потръпва с уши, докато сънува, събитията от чудовищната гражданска война, която опустошавала Франция. Неговите "Опити" грабнали аудиторията на мига, превръщайки се в абсолютен бестселър. Днес, повече от четиристотин години по-късно, читателите продължават да посягат към него в търсене на приятелство, мъдрост и забавление, а не на последно място - и на самите себе си.
Великолепно замислена и изящно написана... Книгата най-вероятно ще накара още едно поколение да попадне в плена на Монтен",
се казва в анотацията на "Как да живеем" .
В кафенето на екзистенциалистите
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Сара Бейкуел е роденa в Борнмът, Англия, където родителите й са имали малък хотел. Когато е на пет години, семейството започва да пътува през Индия с каравана в продължени на две години, преди да се засели в Сидни, Австралия. Там баща й работи като книжар, а майка й - като библиотекар. Тя учи в университета Есекс в Англия и прекарва част от младежките си години, работейки в книжарници.


Докато работи в библиотека в Лондон като куратор на ранно отпечатани книги, започва да пише. "Умният", първата й книга, е свързана с история на съдебно дело от ХVl век, което е намерила, четейки една от колекциите на библиотеката. През 2002 г. напуска, за да има повече време на писане. През 2005 г. публикува "Английският датчанин" - биография на датския революционер и изследовател Йорген Джорджънсън.

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  https://www.mediapool.bg/bankata-za-razvitie-s-40-mln-lv-pechalba-za-2019-g-news307820.html

  Дневник, а и Капитал............... добре е да публикувате и подобни новини. Реално , като не го правите, излиза , че сте политизирали напълно. Аз също съм бил за махането на Мавродиев, но се получава така, че може би, той не е бил лош ръководител на банката. Добре е, подобно на Медиапул, да има обективност.

 2. 2 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4502 Весело

  До коментар [#1] от "grayeagle":

  Ама чакай малк, Монтен и Мавродиев вярно започват ц една и съща буква и с това се изчерпва май приликата?!

  klimentm
 3. 3 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4635 Неутрално

  До коментар [#1] от "grayeagle":

  Колеха, все пак Монтен има доста малко общо с българската банка по ред причини...:-)
  ПП
  Темата е добра, но неразвита и заглавието е заблуждаващо. Какво научихме за Монтен от текста, това че е бил четен преди четиристотин години, но защо? Виж, за Сара Бейкуел повече, но малко текст за примамка от книгата не би навредил...

 4. 4 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  До коментар [#1] от "grayeagle":

  “ но се получава така, че може би, той не е бил лош ръководител на банката.”
  ——
  А бе, чичо ..ни тъ знам къф тий проблема с тая банкъ и банкера й... бях тръгнала да прочета нещо за Монтен, ма кът си казал банката — хубу: начи направила била $40 млн печалба, хубу... имала активи $3,200млна ... т.е RoA~=1.5%. За същия период една развита икономика, на САЩ се беше надула с 30%(!) ... та ко са пенявиш? Я кажи по-добре нещо за Мунтен

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 5. 5 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  До коментар [#3] от "daskal1":
  До коментар [#2] от "klimentm":
  ——
  Без да съм ва тражила, зех че Ва намерих. Дръжте фронта за следващите 5часа, докато аз са занимавам с едни други такива банкери. Дано има нещо за Монтен за разтуха

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 6. 6 Профил на ecb21545211
  ecb21545211
  Рейтинг: 136 Неутрално

  Монтен и всички мислители, анализатори, творци и откриватели са имали някакви сигурни базови доходи.
  БД за всички! - моя версия.
  Всички получават на 18-тия си рожден ден карта за пазаруване на нелуксозни храни около 5лв. дневно точната стойност варира но е твърд процент от данъците в държавата. Няма причина да се рови в кофите, ако искаш благините на цивилизацията - бачкай! Тази мярка БД е чист комунизъм, но е ефтина и великолепно се съчетава с чистия капитализъм. Огромната държавна система за перазпределение на доходите става излишна. От държавата и бизнеса отпадат сложните и затрудняващи социални функции. Без данъци и осигуровки тип: безработица, болнични, дотации ... Бизнеса ще е способен на гъвкавост, която днешните социални трудови договори не допускат.

 7. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3966 Неутрално

  До коментар [#6] от "ecb21545211":

  Няма причина да се рови в кофите, ако искаш благините на цивилизацията - бачкай! Тази мярка БД е чист комунизъм, но е ефтина и великолепно се съчетава с чистия капитализъм. Огромната държавна система за перазпределение на доходите става излишна.
  ========
  Ровещи в кофите ще има винаги.....по това дискусия няма.
  В случая световния елит се е примирил с тоя картел, но само иска да го приватизира.....
  Тая схема си съществува и е доста ефективна, но на принципа на уличната мафия.....
  Интересното е че особено след появата на интернета, тя стана симпатична и на глобалистите....
  Няма да им се получи обаче.....
  Те искат да се бърка само в една кофа.....и то контролирана от тях..... :).....

  Bukalemun
 8. 8 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  "Когато е на пет години, семейството започва да пътува през Индия с каравана в продължени на две години, преди да се засели в Сидни, Австралия."
  Ей такива, промъкнали се в предговорите, деморализиращи фрази катурнаха светлия строй. Обаче не става ясно как са довлекли караваната до Индия.
  Не е ясно и какви са били тиражите на "абсолютния бестселър "Опити" на Монтен. Това ни е твърде важно, особено предвид маркетинговия провал на Гутенберговата Библия няколко десетилетия по-рано, излязла едва в стотина бройки.
  Или то ние нали си кълвем на зарибявки от вида "абсолютен бестселър" и да бехте написале, че е "според класацията на Ню Йорк таймс и Бук ревю", още проценти щеше да донесе...

 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3966 Неутрално

  До коментар [#6] от "ecb21545211":

  Огромната държавна система за перазпределение на доходите става излишна
  ========
  Това е следствие....
  В случая интереса не е отправен към държавата, а най вече към нейния отделен индивид.
  Да бъде той примамен към един друг вид идентификация.....
  Когато бъдат питани данните му за самоличност....да не казва от коя държава е, а да спомене, че е член на еди коя си корпорация....и т.н....
  Не е нещо ново. Имало го е и преди.......съществува дори и днес,...макар и не в толкова официална форма.

  Bukalemun
 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3966 Весело

  До коментар [#8] от "Араламбене му е майката":

  Обаче не става ясно как са довлекли караваната до Индия
  =======
  Ех и вие.....с тия сутрешни претенции..... :)

  Кое е по важно сега.....че Джордж (W) Буш е бил президент......или че някоя потърпевша го е обвинила с 10 годишно закъснение за някой по интимен 'инцидент'.....?

  Bukalemun
 11. 11 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  Нещо не разбирам, ако има хора които са чели "Опитите", да споделят и допълнят информацията от текста под който пишем, ако знаят и са чели нещо от автора на биографията - също.
  Но да си говорим за БД, все едно от каква позиция, под материал за Монтен...е меко казано идиотско, без извинение.
  Монтен е едно истинско чудо, предвид времето в което пише своите "Опити" и при липсата на система за образование в това време, поне в смисъла който влагаме днес. Къде е учил, какво е чел, семейство и т.н. са наистина интересно теми, защото резултата от цялата тази социална и обществена среда е произвела автор, който се чете маса години след като е живял и писал.
  Но БД си е важна тема:)

 12. 12 Профил на Sneji Jivkova
  Sneji Jivkova
  Рейтинг: 5 Неутрално

  "Опити" на Монтен е преведена на български много по -рано...това беше първата философска книга която прочетох на 10 години в далечната 1964 г...книгата беше на баща ми и буквата "ъ " беше изписана с кръстче в горната си част...На времето ме впечатли невероятно...защото звучеше като ерес...да опознаем първо себе си...трудността на това опознаване...Монтен достига до изводи в целокупния си живот,до които днес достигаме само с един клик...но определено за онова време е магичен...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK