"Вторият пол" е изследване на участта на жената

Анализът на обстоятелствата в живота на жената – от детството, през зрелостта, до старостта – доказва същността й на социален конструкт, а не единствено на биологически обусловено същество.

© Колибри

Анализът на обстоятелствата в живота на жената – от детството, през зрелостта, до старостта – доказва същността й на социален конструкт, а не единствено на биологически обусловено същество.Текстът е препубликуван от Артакция.


Ето какво пише на корицата на българското издание на "Вторият пол" - фундаменталният философски труд на френската писателка и феминистка Симон дьо Бовоар (1908-1986, автор на шест романа, сред които "Кръвта на другите", "Мандарините", "Сломената жена", "Недоразумение в Москва", както и на есета и философски трудове):


"Жената не се ражда жена, а става такава" е прочутата формула, която поставя началото на джендър изследванията в социалните науки".
А това повдига въпроса: що е то джендър (и има ли той почва у нас).


Веднага отговарям: джендър е чисто и просто род. Но понеже на български род е или граматическа категория, или разширено семейство, ще го нарека родова идентичност. Впрочем да караме поред.


В началото бе полът. Той е вроден и бива два вида: мъжки и женски. Такъв притежават почти 100% от човешките индивиди. (Полът може да бъде хирургически променен, ако индивидът не е доволен от него - казвам го без ирония.) Съществува и пренебрежимо количество хермафродити - те притежават белезите и на двата пола и се смятат за анатомически отклонения.


Следва половата или сексуалната идентичност, също вродена. Тук също имаме два основни вида: хетеросексуални - по груби изчисления към 90%, и хомосексуални - към, да кажем, 7-8%. Останалите 2-3 са за неопределен до днес брой разнообразни идентичности: би, транс, пан, интер, цис, крос и пр., някои от които също са или хетеро, или хомо.


Сега идва ред на родовата идентичност, и тя предимно мъжка и женска, единствената, която не е вродена, а се изгражда - от семейството, училището, обществото. Спомнете си "Козият рог" (хм). Бащата възпитаваше дъщеря си като момче - учеше я да язди, да се бие, да се облича като мъж и т.н. Тоест изграждаше у нея мъжка родова идентичност. Която не попречи на девойката да се влюби в младеж, тоест с нищо не промени и не можеше да промени нито сексуалната й идентичност - хетеросексуална, нито пола й - женски.


Тоест джендърът, родовата идентичност, не е заплаха за нищо и за никого - не може да ти промени пола, не е трети пол и т. н. - и ако в училищата изобщо вилнеят зловещи джендър активисти, онези, дето пращат децата на лошите родители в Норвегия или ги карат да рисуват полови органи, то това, на което те всъщност биха учили децата, е, най-опростено казано, че няма лошо момчетата да плачат и да мият чинии, че момичетата може да карат самолети и да заседават в парламента (това се нарича разграждане на стереотипите), че половете са равни и дължат един на друг уважение. И че - моля, забележете, стигаме до Истанбулската конвенция - силата не трябва да се изражда в насилие. От какво се боят нейните противници, аз лично така и не разбрах.


Ох, разбрах, от погазването на традиционните ценности - няма първи родител и втори родител, има само "папа и мама"! От травеститите, които завземат женските тоалетни! От мъжете с променен пол, които печелят спортни състезания! И разбира се, о ужас! От признаването на еднополовите бракове!, узаконени впрочем в 18 от най-цивилизованите страни в света.


Няма да оспорвам всичко това. Няма смисъл. Поради което се връщам към Симон дьо Бовоар. И към текста на четвърта корица на книгата.


"Вторият пол" е изключително обстойно и съдържателно изследване на участта на жената от най-далечни времена до модерната епоха, казва се там. Книгата разглежда женската съдба от гледна точка на биологията, на психоанализата, на историческия материализъм и на екзистенциализма, проследява историята и митовете около "женския въпрос", преди да премине към формирането на женската родова идентичност Анализът на обстоятелствата в живота на жената - от детството, през зрелостта, до старостта - доказва същността й на социален конструкт, а не единствено на биологически обусловено същество.


Ето откъс от първа глава на частта "Формиране", в която е добре показано как се създава родовата идентичност и на момичето, и на момчето още в детска възраст.


ДЕТСТВО


Жената не се ражда жена, а става такава. Никаква биологическа, психическа, икономическа съдба не стои в основата на образа, въплътен по волята на обществото в човешката самка.


Доколкото съществува само за себе си, детето не би могло да схваща себе си като полово диференцирано. При момчетата и при момичетата тялото е най-напред излъчване на субективност, инструмент за разбирането на света - те възприемат света не посредством половите си органи, а е помощта на очите, ръцете.


Вторият пол
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Драмата на раждането, на отбиването се развива по един и същи начин при кърмачетата от двата пола; те имат едни и същи интереси и едни и същи удоволствия; сученето е първият източник на най-приятните им усещания; по-късно те преминават през анална фаза, когато извличат най-голямо удовлетворение от своите отделителни функции, които са еднакви при двата пола; гениталното им развитие е аналогично - те изследват тялото си с еднакво любопитство и с еднакво безразличие; извличат едно и също несигурно удоволствие от клитора и от пениса; когато чувствеността им започва да се обективира, тя се насочва към майката: нежната, гладка, еластична женска плът предизвиква желания и тези желания са хватателни - както момчето, така и момичето целува агресивно майка си, опипва я, гали я; те изпитват еднаква ревност, ако се роди ново дете, проявяват я чрез еднакво поведение: гняв, мръщене, смущения при уриниране; прибягват до еднакво кокетство, за да получат любовта на възрастните.


До дванайсетгодишната си възраст момиченцето е също толкова силно, колкото и нейните братя, проявява същите умствени способности; няма нито една област, в която да му е забранено да си съперничи с тях. Ако доста преди пубертета и понякога дори още през ранното си детство то ни се струва вече полово диференцирано, то не е поради това, че някакви тайнствени инстинкти го обричат на пасивността, кокетството, майчинството.То е, защото намесата на другите в живота му е почти изначална и защото още от първите години неговото призвание му е властно налагано...


Когато детето пораства, то се бори по два начина срещу изначалното изоставяне - отбиването. Опитва се да отрече разделянето: сгушва се в ръцете на майка си, търси нейната жива топлина, изисква нейните милувки. И в същото време се опитва да се утвърди чрез одобрението на другите. Възрастните му изглеждат богове: те имат властта да му даряват съществуването. То изпитва върху себе си магията на погледа, който го преобразява ту в прелестно малко ангелче, ту в чудовище. Тези два начина на самозащита не се изключват взаимно, напротив, допълват се и взаимно се проникват. Когато опитът за съблазняване е успешен, детето се самоутвърждава в получените целувки и ласки.


Детето познава една и съща щастлива пасивност в утробата на своята майка и под нейния благосклонен поглед. През първите три-четири години няма разлика между поведението на момичетата и поведението на момчетата; всички те се опитват да продължат щастливото състояние, предшествало отбиването. И при едните, и при другите срещаме поведение, което цели да очарова и да привлече вниманието: момчетата, също колкото и техните сестри, искат да се харесват, да предизвикват усмивки, да им се любуват.


Съблазняването, зрелищната проява са по-сложен, не толкова лесен стадий, колкото е отпускането в майчината прегръдка. Магията на погледа на възрастния е капризна; детето иска да бъде невидимо, родителите му влизат в играта, те го търсят опипом, смеят се, а след това внезапно заявяват: "Досаждаш ни, въобще не си невидим".


Някакво изречение на детето ги е забавлявало и то го повтаря, но този път те свиват рамене. И в този толкова несигурен свят, непредвидим като света на Кафка, човек се препъва на всяка крачка. Затова толкова много деца се страхуват да пораснат; те се отчайват, ако родителите им престанат да ги слагат на коленете си, да ги допускат в леглото си - чрез физическата фрустрация те изпитват все по-жестоко онова изоставяне, което всяко човешко същество осъзнава винаги единствено с тревожност. В това отношение малките момичета са привилегировани.


Едно второ отбиване, не толкова брутално, по-бавно от първото, отнема майчиното тяло от прегръдките на детето;но целувките и ласките са отказвани постепенно преди всичко на момчетата; момиченцето продължава да бъде милвано, разрешава му се да живее в полите на майка си, бащата го взема на коленете си и си играе с косите му; обличат го в нежни като целувка дрехи, отнасят се със снизхождение към сълзите и капризите му, решат му грижливо косите, забавляват се на физиономиите и на кокетството му; плътски контакти и съучастнически погледи го защитават от тревожността и самотата. Напротив, на малкото момче дори кокетството е забранено; неговите старания да очарова, неговите преструвки дразнят. "Мъжът не си проси целувки Мъжът не се гледа в огледалото... Мъжът не плаче" - му казват. Искат то да бъде "малък мъж"; само освобождавайки се от възрастните, то ще постигне тяхното одобрение. То ще се харесва, без да изглежда, че се старае да се харесва.


Много момчета, уплашени от тежката независимост, на която са осъдени, пожелават по-скоро да бъдат момичета; отначало са ги обличали като тях и те често със сълзи на очи са изоставили роклята заради панталона, позволявали са да режат косите им. Някои от тях упорито избират женствеността.


И все пак, ако момчето най-напред изглежда като че ли по-малко облагодетелствано от своите сестри, то е, защото за него се кроят много по-големи планове. Изпълнението на изискванията, на които е подложено то, налагат незабавна оценка. ... Момчето е убеждавано, че тъкмо поради превъзходството му над момичетата от него се изисква повече; за да го насърчават в трудния му път, му внушават гордост от неговата мъжественост;това абстрактно понятие придобива конкретен образ, като се въплъщава в пениса; момчето не изпитва спонтанна гордост от малкия си безгрижен полов орган, то я заема от отношението на околните.


Майки и кърмачки продължават традицията, отъждествяваща пениса с представата за мъж; дали от благодарност за любовта или от смирение, или защото изпитват чувство за превъзходство пред безпомощното кърмаче, те се отнасят към детския пенис с особена благосклонност.


Рабле ни разказва за игрите и за приказките на кърмачките на Гаргантюа; историята е запомнила изразите на кърмачките на Луи Тринайсети. Дори не чак толкова безсрамните жени назовават с приятелски имена половия орган на малкото момче, говорят за него като за малък човек, който е едновременно самото момче и различен от него; превръщат го, както вече споменахме, "в alter ego, което обикновено е по-хитро, по-умно и по-находчиво от индивида". От анатомична гледна точка пенисът е напълно способен да изпълнява тази роля; отделен от тялото, той се явява като малка природна играчка, нещо като кукла. Така че детето ще бъде оценявано чрез оценката на своя двойник. ..


Участта на момичето е съвсем различна. Майки и кърмачки не се отнасят към гениталиите му нито с благоговение, нито с нежност; те не привличат неговото внимание към този таен орган, от който е видна само обвивката и който не може да се улови; в известен смисъл момичето не притежава полов орган. То не чувства тази липса като недостатък; за него тялото му е очевидно цялостно; но в сравнение с момчето то се оказва различно ситуирано в света; и множество фактори могат да превърнат тази разлика в малоценност.


А ето и още един откъс, в който Симон дьо Бовоар, след като обстойно разглежда женската съдба отвсякъде и от всякаква гледна точка, след като се спира също така подробно на вековния сблъсък мъж-жена, се взира в далечното бъдеще (да не забравяме, че книгата излиза през 1946 г.) и си представя какво би било ако. Ако мъжката и женската родова идентичност не се противопоставят една на друга, ако семейството, училището, обществото създават у жените и мъжете нагласа, която им позволява да живеят в хармония.


Лесно е да си представим свят, в който мъжете и жените са равни жените, възпитани и образовани точно като мъжете, работят при едни и същи условия с тях (фактът, че някои прекалено тежки професии са забранени за жените, не противоречи на този проект. Въпросът е между жените и мъжете да няма никаква полова или кастова бариера) и получават еднакво възнаграждение; еротичната свобода е приета от нравите, но сексуалният акт вече не се разглежда като "услуга", която се заплаща; жената е длъжна да си осигури друг начин на прехрана; бракът се основава на свободното обвързване, което и двамата съпрузи могат да отхвърлят, щом пожелаят; майчинството е свободно, тоест контролът над раждаемостта, както и абортът са разрешени. За сметка на това на всички майки с деца са дадени абсолютно еднакви права, независимо дали са омъжени или не; отпуските по бременност са заплащани от общността, която поема отглеждането на децата - това не означава, че децата са отнемани от родителите им, а че не са изоставяни само на техните грижи.


Достатъчно ли е обаче да бъдат променени законите, институциите, нравите, общественото мнение и целият социален контекст, за да могат мъжете и жените действително да се превърнат в себеподобни? "Жените винаги ще си останат жени", заявяват скептиците, а ясновидците вещаят, че отхвърляйки своята женственост, жените няма да успеят да се превърнат в мъже, а ще станат чудовища. Ако се съгласим с това, значи да приемем, че съвременната жена е творение на природата; трябва още веднъж да подчертаем, че в човешката общност нищо не е естествено, и че, между другото, жената е продукт, създаден от цивилизацията; в нейната съдба са се намесили от самото начало; ако го бяха направили по друг начин, резултатът щеше да е съвсем различен. Жената не е определена нито от своите хормони, нито от някакви тайнствени инстинкти, а от начина, по който чуждите съзнания са ѝ внушили да се отнася към себе си и към света. Пропастта, която отделя девойката от юношата, е била умишлено издълбана още в ранните им детски години; впоследствие жената не би могла да бъде друга, освен такава, каквато е била направена, и тя винаги ще влачи след себе си това минало. Като се имат предвид тези факти, става пределно ясно, че съдбата на жената не е фиксирана веднъж завинаги. Разбира се, не трябва да смятаме, че е достатъчно да се промени икономическото ѝ положение, за да се промени и тя самата - този фактор е бил и продължава да бъде от първостепенно значение за нейното развитие, но докато не е довел до онези морални, социални, културни и други последици, които оповестява и изисква, новата жена няма да се появи. В настоящия момент те не са факт никъде по света. Но ако си представим общество, в което равенството на половете е действително осъществено, то това равенство ще се утвърждава отново във всеки индивид


Жената не е жертва на каквато и да било тайнствена фаталност; онези специфични особености, която я определят, извличат значението си от смисъла, който им се придава; те биха могли да бъдат преодолени, ако започнем да гледаме на тях под нов ъгъл Фактът, че си човешко същество, е безкрайно по-важен от всички индивидуални особености на човешките същества; превъзходството никога не е дадено веднъж завинаги - "добродетелта", както я наричаха Древните, се определя на равнището на "онова, което зависи от нас". И при двата пола се разиграват едни и същи драми на духа и тялото, на крайното и трансцендентното; и двата пола са зависими от времето, и над двата дебне смъртта, и двата имат еднаква нужда един от друг и могат да извлекат от своята свобода една и съща слава.


Ако можеха да вкусят от нея, нямаше да изпитват изкушението да си оспорват някакви измамни привилегии; тогава между тях би могло да се зароди братство.


Човекът трябва да направи така, че в света, който му е даден, да възтържествува царството на свободата; за да се постигне тази върховна победа, е необходимо също, издигайки се над естествените си различия, мъжете и жените да утвърдят недвусмислено своето братство.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (125)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 140 Весело

  Не е ли вече банално да говорим за "вторият пол"
  при положение, че прогресивните откриха вече цели 16
  нови пола?
  Всеки е свободен да избира и сменя своята
  ориентация, когато поиска в този объркан вече свят.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4642 Неутрално

  Моето скромно мнение на дъртак, който е видял доста е че в повечето случай няма разлика в поведението на жена на 3 годинки, на 20-30 на 50-60 и на 85-95. В момента в който го осъзнах свършиха проблемите ми с тях.
  Калъпът е един и същ.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Ако нещо може да се каже в едно есе, недей да пишеш книга; ако може да се каже на една страница, недей да пишеш студия. Така правеха Аристотел, Паскал и Витгенщайн. Авторката надълго и широко казва, че бялото е бяло и черното е черно. Още Толстой ( мисля в Ана Каренина ) казва, че мъж и жена и мъжки и женски пол не са едно и също. Виждаме го всеки ден - жени с топки и мъже -кутки. Това не променя факта, че мъжете имат с 5% по-голям мозък и до седем пъти повече сиво вещество. Жените имат повече бяла материя и повече неврони като цяло. Ето защо жените могат да вършат много неща едновременно, но мъжете са в състояние да издържат по дълго, концентрирани върху един обект. И нищо не може да обясни наличието на 16 джендъра (за сега), нито пък е нужна някаква конвенция за да се спре насилието. Добрите, строги и справедливи закони са напълно достатъчни. Здрав разум преди всичко.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4642 Весело

  До коментар [#1] от "Александър":

  И колкото пъти си пожелае.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4642 Весело

  Не знам по каква причина жените са дискриминирани като "втори" пол.
  Мъгът и жената са страните на една и съща монета.
  Останалите варианти на сексуалнно поведение само потвърждават това стародавно биологично-социално правило.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 8. 8 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 524 Весело

  Наистина, оставете ги сега първия и втория пол. Тях ги знаем.
  По-добре върнете старата редовна рубрика за другите 38 пола! Те са важни, особено след като отмениха тази годишния юбилеен София Прайд.

  Знаете ли, специално обръщение към редакцията. Имам едно конструктивно предложение, което ще е интересно за читателите ви.
  Разкажете в няколко статии историята на Преподобния Рей и "Лавандуловите Пантери".
  Така и не разбрах защо този така интересен проповедник и ЛГБТ+++ активист не е бил обичан от ЛГБТ+++ гражданското общество? Та той и неговите пантери са пердашели здраво скинарите в Сан Франциско :) Пък и нали е бил първият организатор на прайд в този град :)
  Историята му е идеална за холивудски филм!!!

  Бог да благослови Америка за България!
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Ако нещо може да се каже в едно есе, недей да пишеш книга; ако може да се каже на една страница, недей да пишеш студия. Така правеха Аристотел, Паскал и Витгенщайн. Авторката надълго и широко казва, че бялото е бяло и черното е черно. Още Толстой ( мисля в Ана Каренина ) казва, че мъж и жена и мъжки и женски пол не са едно и също. Виждаме го всеки ден - жени с топки и мъже -кутки. Това не променя факта, че мъжете имат с 5% по-голям мозък и до седем пъти повече сиво вещество. Жените имат повече бяла материя и повече неврони като цяло. Ето защо жените могат да вършат много неща едновременно, но мъжете са в състояние да издържат по дълго, концентрирани върху един обект. И нищо не може да обясни наличието на 16 джендъра (за сега), нито пък е нужна някаква конвенция за да се спре насилието. Добрите, строги и справедливи закони са напълно достатъчни. Здрав разум преди всичко.
  —цитат от коментар 3 на Nedyalko Lazarov


  Конвенцията не е нужна да спира нищо! Не и е това работата. Тя е нужна за да се превзема властта от разни самозванци под формата на НПО и за нищо друго! Де с истамбулската, де със социалните услуги, де с разни Грети и Ал-ове, целта е една и съща-да управляват от никого неизбрани и неконтролирани малцинства!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 16. 16 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2983 Неутрално

  Мрънкане му е майката.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3510 Весело

  Човекът трябва да направи така, че в света, който му е даден, да възтържествува царството на свободата;
  =======
  Това последното е истински среднощен майтап.....
  През целия си живот,за човека, свободата е само една илюзия и нищо повече......
  От плацентата до гробището, той я търси....

  Bukalemun
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 1853 Весело

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Моето скромно мнение на дъртак....
  ▪️▪️▪️▪️
  🤔
  Мъдростта не винаги идва с възрастта. Случва се, че възрастт идва сам.....

  "Чуждестранен агент"
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  //повечето случай няма разлика в поведението на жена на 3 годинки, на 20-30 на 50-60 и на 85-95//
  =================
  Има, има разлика.....от 20 до 30 чакат принца на бял кон, от 30 до 40, поне и коня да не е пиян, а след 40, коня да не е умрял!!!

 25. 25 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Оригинално... не се бях сетила, че “Козият рог” е филм за хомосексуална любов ... от гледна точка на тая там ...ква беши ...“родова идентичност”...

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 26. 26 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 448 Весело

  "Анализът на обстоятелствата в живота на жената - от детството, през зрелостта, до старостта - доказва същността й на социален конструкт, а не единствено на биологически обусловено същество."

  Ако в изречението заменим "жената" с "мъжа" няма ли да е вярно?

  Или мъжете не са "социален конструкт" ... каквото и да значи това.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  Подобни идиотщини са най-бързият начин за разрушаване на обществото.Водят единствено до създаване на самотници,чийто смисъл в живота става някаква безумна идеология.

 29. 29 Профил на Wornoxmaniak vs Фейсбук учиндолски гуру
  Wornoxmaniak vs Фейсбук учиндолски гуру
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  Хубаво е написано, но като опре работата до война кой ще ходи да се бие?

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  Оригинално... не се бях сетила, че “Козият рог” е филм за хомосексуална любов ... от гледна точка на тая там ...ква беши ...“родова идентичност”...
  —цитат от коментар 25 на Gretel


  Милата умница.Винаги съм харесвал интелигентни жени.По повод твоите разсъждения ще ти разкажа една случка.Преди време в един нощен клуб в една централноевропейска държава забелязох две жени.И с присъщата си скромност реших да се запозная с тях.Завързахме разговор,но когато им предложих да продължим купона в хотелската ми стая/представям си колко ще са възмутени приятелките ти от подобно поведение/,те ми отговориха,че били лесбийки.На което аз им казах,че няма проблем,защото аз също съм лесбийка.Смяха се много,но не ми уважиха поканата,та трябваше да поканя една жена от нашата група.Беше грозничка,ама и тя душа носи.

 32. 32 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3055 Весело

  Ето го и първия възстановил се от кризата сектор

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 33. 33 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4045 Неутрално

  До коментар [#29] от "Wornoxmaniak":

  Пак първият пол. Останалите тридесет и кусур, ще се крият в тоалетните.

 34. 34 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4045 Неутрално

  Авторката използва "Козият рог" за сравнение. Но неуспешно. Тук става въпрос за оцеляване на индивида, за нагаждане към околните условия. Или можеш да се защитаваш и оцеляваш, или загиваш. Колкото по - добре си подготвен, толкова по-големи шансове имаш да оцелееш. И пак се опира до ИК и възпитанието на децата в подходящото според авторката направление. Използвайки Симон дьо Бовоар, като щит.

 35. 35 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  ......................хомосексуални - към, да кажем, 7-8%. ....................

  А бе да кажем цялото, а?
  0,5% са, а не мечтаните седем или осем процента.
  Да видим аритметиката какво ще каже, а тя е точна наука (не математиката дори).
  Ако приемем, че България сега има седем милиона жители то това значи, че хомо са...колко? 550 000 броя.
  Айде бе. На хиляда души един рядко може да се намери, а желанието е да са половин милион.
  Значи първата измама вече е факт и то безспорен.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 36. 36 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  ..................А това повдига въпроса: що е то джендър (и има ли той почва у нас).............

  Лесно е. Няма почва у нас.
  И спря да го повдига....въпроса става въпрос.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 37. 37 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  "Анализът на обстоятелствата в живота на жената - от детството, през зрелостта, до старостта - доказва същността й на социален конструкт, а не единствено на биологически обусловено същество."Ако в изречението заменим "жената" с "мъжа" няма ли да е вярно? Или мъжете не са "социален конструкт" ... каквото и да значи това.
  —цитат от коментар 26 на dpnps


  Вярно ще бъде.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 38. 38 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  [quote#31:"Мусаши"][/quote]

  Мусаши, отхвърлили са те не заради сексуалната ти ориентация ("лесбийка)," а заради джендъра ти (половата роля демек).

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 39. 39 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  ...................зловещи джендър активисти, онези, дето пращат децата на лошите родители в Норвегия или ги карат да рисуват полови органи, то това, на което те всъщност биха учили децата, е, най-опростено казано, че няма лошо момчетата да плачат и да мият чинии, че момичетата може да карат самолети и да заседават в парламента..................

  Такаааа,
  навлязохме в ИК, Стратегията срещу детето и ЗСУ.
  Измама отново.
  И преди 40 години момичета караха самолети, а момчетата миехме чинии в казармата най-вече. Аз мия чинии и ден днешен....не всичко е за съдомиялната.

  Норвегия? Щели да карат БГ деца на злите норвежки педофили.
  Измама. Този път лансирана директно от Богданов....тоя човек ще трябва да си търси спокойно място някъде в Южна Америка след като приключим с него.
  Рисуването на полови органи от МАЛКИ деца е факт в България.
  В Перник опитаха, но бързо бяха насметени. "Странно", но партийната принадлежност изчезва при нас, когато мръсници посегнат на децата ни. Дори не на нашите деца, а тези на някой комунист примерно.

  НПОджийницата сега точно е в бой последен.
  Не успее ли да прокара ЗСУ от първи юли са свършени. Парите отвън ще секнат, а те ще трябва да си търсят почтена работа за да живеят.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 40. 40 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  Коментарите под статията са обичайните по темата. А за хората, които обичат да четат и четат на английски, Сара Бейкуел има хубава книга за екзистенциализма (философското течение, към което принадлежи "Вторият пол,"), където разказва за връзките му с феноменологията в контекста на първата половина на 20 век (световни войни и т.н.). Книгата е написана за. неспециалисти. Мъжът ми, който е дизайнер, я харесва. Заглавието е "At the Existentialist Cafe."

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 41. 41 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  ..................Много момчета, уплашени от тежката независимост, на която са осъдени, пожелават по-скоро да бъдат момичета; отначало са ги обличали като тях и те често със сълзи на очи са изоставили роклята заради панталона, позволявали са да режат косите им. Някои от тях упорито избират женствеността.................

  Мръсна НПОджийска измама. Долна измама.
  Лъжци.
  Тези радетели за хомо обучение на децата ни скоро ще се чувстват още по-некомфортно в България. Ама много ще им бъде некомфортно.

  Идея си нямат, че ще бъде нещо като избори, но този път партията е една единствена и не по член Първи, а по родителско ЗАДЪЛЖЕНИЕ.
  30% като излязат прави доста народ. При това с една единствена цел.
  Забрана на НПО-тата като начало, сваляне на всички закони срещу децата, промяна или по-скоро връщане към образователната система от соца. Математика, Литература, ИСТОРИЯ.
  Лоши неща ги чакат НПОджиите.

  Правителствата. Всяко правителство ще бъде сваляно ПРЕДИ стотният ден, ако веднага не започне промяна на законите и успоредно с това забрана на НПО-тата.
  Началото е забрана на "Отворено общество", "Америка за България", БХК, ПУЛС, ГЛАС и още няколко НПО-та , които си смениха вече имената и трудно се помнят, но в интернет ги има. Знаем кои са.
  Няма да е лесно да си политик в България през следващите 24 месеца.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  До коментар [#40] от "7777":
  Сега видях, че една друга книга на Бейкуел, за есеиста Монтен, също много хубава, вече е преведена на български: https://www.dnevnik.bg/knigi/2020/05/27/4071518_neortodoksalnata_biografiia_na_monten_izleze_na/

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 45. 45 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  [quote#31:"Мусаши"]
  —цитат от коментар 38 на 7777
  Мусаши, отхвърлили са те не заради сексуалната ти ориентация ("лесбийка)," а заради джендъра ти (половата роля демек).[/quote]
  По тая логика нормална жена не би трябвало да отхвърли подобно предложение.Само дето няма мъж,на който да му не е отказвала жена.Освен на тези мъже,които не са отправяли предложения от жени.Жена трудно ще ме разбере,защото една красива жена само да даде сигнал и ще се наредят десетки мъже.Докато при мъжете е много трудно да се свали жена.Затова и Казанова и Дон Жуан са на такава почит.А Месалина е символ на развратна жена.

 46. 46 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  Коментарите под статията са обичайните по темата. А за хората, които обичат да четат и четат на английски, Сара Бейкуел има хубава книга за екзистенциализма (философското течение, към което принадлежи "Вторият пол,"), където разказва за връзките му с феноменологията в контекста на първата половина на 20 век (световни войни и т.н.). Книгата е написана за. неспециалисти. Мъжът ми, който е дизайнер, я харесва. Заглавието е "At the Existentialist Cafe."
  —цитат от коментар 40 на 7777


  Всеки може да си пише,каквото поиска.Реалността е различна.Жените харесват„лошите момчета„.Които често ги тормозят,дори пребиват.За сметка на това нерешителните мъже си остават самотни.Това женско поведение със сигурност не е определено от възпитание,щото надали родители и учители учат жените да харесват такива мъже.А си е природно заложено в жените.

 47. 47 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1899 Любопитно

  До коментар [#46] от "Мусаши":

  Извинявай, че не е съвсем по темата, макар да не е и извън темата, ама понеже ти започна да споделяш личен опит - ти като "лошо момче" ли се самоопределяш?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 48. 48 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  До коментар [#46] от "Мусаши":Извинявай, че не е съвсем по темата, макар да не е и извън темата, ама понеже ти започна да споделяш личен опит - ти като "лошо момче" ли се самоопределяш?
  —цитат от коментар 47 на 7777


  Не съм. Ама го играя такъв пред жените. В началото на връзката ни жена ми ме гледаше в очите.Като ме усети, че съм добряк и взе да си придава важност.

 49. 49 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  До коментар [#48] от "Мусаши":

  Благодаря

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 50. 50 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  До коментар [#48] от "Мусаши":Благодаря
  —цитат от коментар 49 на 7777


  Жените все разправят мъжете да бъдели естествени.Ама ако не играеш роля на "лошо момче"ще видиш секс през крив макарон.

 51. 51 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  До коментар [#35] от "Росен съм аз а Путлер да спасява Русия":

  ти май много си ги търсил нещо, чак статистика си заформил :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 52. 52 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 630 Неутрално

  > "Вторият пол“ – феминистки и хуманистичен манифест, който дължим на визионерското перо на Симон дьо Бовоар"


  Лека корекция - крайно левия, социалистически прогресистки (комунистически) манифест, който......

  Колкото до фреснакта авторка - защо толкова често феминистките се оказват най-големите сексуални насилници на света не ми е ясно. Но определено тя използва позицията върху други жени:
  Former student Bianca Lamblin (originally Bianca Bienenfeld) wrote in her book Mémoires d'une jeune fille dérangée (English: Memoirs of a Disturbed Young Lady), that, while she was a student at Lycée Molière, she had been sexually exploited by her teacher de Beauvoir, who was in her 30s at the time.[29] In 1943, de Beauvoir was suspended from her teaching job, due to an accusation that she had seduced her 17-year-old lycée pupil Natalie Sorokine in 1939.[30] Sorokine's parents laid formal charges against de Beauvoir for debauching a minor and as a result she had her license to teach in France revoked

  Както и обвинена в педофилия (и с право) след това

  'progressives' is the politically correct word for communists
 53. 53 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2457 Неутрално

  Така потайно и коварно подмениха израза "нежният пол" с "вторият пол",че не се усетихме кога го направиха...!

 54. 54 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това е. За съжаление напълниха главите на хората с глупости и им изкривиха мисленето.

  niki
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Затова хората не искат ни ЕС, ни Либерализъм.

  niki
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на Боби работи overtime заради мен хо хо
  Боби работи overtime заради мен хо хо
  Рейтинг: 0 Неутрално


  Жените все разправят мъжете да бъдели естествени.Ама ако не играеш роля на "лошо момче"ще видиш секс през крив макарон.
  —цитат от коментар 50 на Мусаши


  Оф, мушката пак се е развилнял с елементарните си стереотипи и генерализации, опровергавани на всяка крачка в реалния живот, стига човек да има желанието и способностите да вижда реалността. Жените обичали лоши момчета, бла бла бла. Разбира се, тези стереотипи не са случайност. Те са плод на определена народо-психология, базирана на див сексизъм и личностни комплекси. Та нали ако "жените обичат лоши момчета", можеш да ги изкараш неразумни, глупави, слаби и какво ли не. И цялата работа, щото жената пуснала на някой друг, не на тебе.

 59. 59 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1472 Любопитно

  Първо, мъжки и женски деца изобщо не се държат еднакво, разликите са още в първите години. Момчетата имат повече моторни неврони, съответно искат повече груба моторика, движение, дори агресия.

  Второ, в романа 1984 Джулия беше идеал за "равната жена" - навън в социума, в униформа. Нейният бунт беше да хвърли униформата и да се гримира.

  Трето, има всякакви социални моди и конструкции. Някои са по-приятни от други. Каквото и да си говорим, ако изкараме всички навън, се губят доста неща. Да, жена у дома може да изглежда непрестижно (абе друго си е да шумолиш навън и да плашиш гаргите), ама все пак трябва да се яде, да има някакъв приятен ритъм. Човекът е политическо животно, ама и биологично, само с политика и веганско лате не се живее. Та наличието на майки у дома е голям актив за всяко общество.

  Впрочем поантата в книгата май беше, че жената НЕ трябва да има избор дали да остане у дома, трябва да бъде изтикана в публичната сфера. Познавам доста жени, които след падането на комунизма си отдъхнаха, че вече няма да има нужда от задължително работете навън.

  И изобщо, книгата е за индустриално, не постиндустриално общество. Остаряла е, няма тепърва да изкарваме маршируващи труженички, жените пробваха и някои пак си търсят начин да не работят като изоглавени, щото резултатите са посредствени и идеологията не топли толкова, колкото обещава авторката. Да, пиперливо е между 20 и 30, като имаш сили, ама после...абе друго си е да си защитен вид.

 60. 60 Профил на Боби работи overtime заради мен хо хо
  Боби работи overtime заради мен хо хо
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ама го играя такъв пред жените. В началото на връзката ни жена ми ме гледаше в очите.Като ме усети, че съм добряк и взе да си придава важност.
  —цитат от коментар 48 на Мусаши


  Разбирате ли сега къде е драмата. Жената трябва да те гледа в очите, а не да "си придава важности". Ето това е в основата на съпротивата срещу феминизма. Страхът, че мъжете ще изпуснат така сладкия кокал. Нормално. По-хубаво е да те гледат в очите, отколкото да ти придават важности.

 61. 61 Профил на Боби работи overtime заради мен хо хо
  Боби работи overtime заради мен хо хо
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Не съм. Ама го играя такъв пред жените.
  —цитат от коментар 48 на Мусаши


  Мушка, я ни светни как точно се играе лошо момче. Какво точно си правил... Забавно ще е.

 62. 62 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  До коментар [#59] от "lil_alex":

  Поантата в книгата е, че жената трябва да има избор, защото и тя както и мьжьт, може да живее автентично само чрез свободния си изборник

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 63. 63 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 422 Неутрално

  "Драмата на раждането, на отбиването се развива по един и същи начин при кърмачетата от двата пола; те имат едни и същи интереси и едни и същи удоволствия"

  Айде и аз да опровергая една лъжа от горния пасквил -

  Доказано е, че децата много, много рано сами показват полово диференциране. От малки момченцата налитат на колички, автомобилчета и прочее момчешки играчки, докато момиченцата - на момичешки.

  Ето абстракта на един МЕТА-анализ (анализ на множество анализи), който потвърждава тезата ми:

  "From an early age, most children choose to play with toys typed to their own gender. In order to identify variables that predict toy preference, we conducted a meta‐analysis of observational studies of the free selection of toys by boys and girls aged between 1 and 8 years. From an initial pool of 1788 papers, 16 studies (787 boys and 813 girls) met our inclusion criteria. We found that boys played with male‐typed toys more than girls did (Cohen's d = 1.03, p < .0001) and girls played with female‐typed toys more than boys did (Cohen's d = −0.91, p < .0001). Meta‐regression showed no significant effect of presence of an adult, study context, geographical location of the study, publication date, child's age, or the inclusion of gender‐neutral toys. However, further analysis of data for boys and girls separately revealed that older boys played more with male‐typed toys relative to female‐typed toys than did younger boys (β = .68, p < .0001). Additionally, an effect of the length of time since study publication was found: girls played more with female‐typed toys in earlier studies than in later studies (β = .70, p < .0001), whereas boys played more with male‐typed toys (β = .46, p < .05) in earlier studies than in more recent studies. Boys also played with male‐typed toys less when observed in the home than in a laboratory (β = −.46, p < .05). Findings are discussed in terms of possible contributions of environmental influences and age‐related changes in boys' and girls' toy preferences.
  Highlights

  Gender differences in toy choice exist and appear to be the product of both innate and social forces.
  Despite methodological variation in the choice and number of toys offered, context of testing, and age of child, the consistency in finding sex differences in children's preferences for toys typed to their own gender indicates the strength of this phenomenon and the likelihood that has a biological origin.
  The time playing with male‐typed toys increased as boys got older, but the same pattern was not found in girls; this indicates that stereotypical social effects may persist longer for boys or that there is a stronger biological predisposition for certain play styles in boys."


  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/icd.2064

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 64. 64 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 630 Неутрално

  ..... Ето това е в основата на съпротивата срещу феминизма. Страхът, че мъжете ще изпуснат така сладкия кокал. Нормално
  —цитат от коментар 60 на Боби работи overtime заради мен хо хо
  Феминизма не е борба за да вземат жените кокала. Жените се борят кокала да е при мъжете, но благата от същият да са 50% при жената дори когато тя няма мъж.

  'progressives' is the politically correct word for communists
 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на Боби работи overtime заради мен хо хо
  Боби работи overtime заради мен хо хо
  Рейтинг: 0 Неутрално

  нито пък е нужна някаква конвенция за да се спре насилието. Добрите, строги и справедливи закони са напълно достатъчни. Здрав разум преди всичко.
  —цитат от коментар 3 на Nedyalko Lazarov


  Ами тя конвенцията е катализатор на "добрите и строги" закони в областта на насилието над жените, ако това е големия дерт. Но не само - за мен едно от основните неща в нея е превенцията и обучението в училище. Защото е вярно, че при голяма част от убийците на жените си, страхът от наказанието няма да ги спре. Най-вероятно мотивацията са натрупвани с вековете стеротипи, че жената не може да те напуска, не може да ти изневерява, не може да има собствен живот и т.н. Именно тези неща трябва да се адресират в училище, особено в страна, известна с див мачизъм и мъжка комплексарщина, като нашата. На малкото барбаганьосче трябва да се внушава от малко, че и жената е човек. Нещо, което ИК застъпва. Така че, ето ти "здрав разум". Да отхвърлиш ИК беше проява на изключително слаб разум, на няколко нива, така че, не виждам никакви основания да се намесва "здравия разум" в аргументация за потъпкването й.

 67. 67 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  До коментар [#56] от "niki":

  Можем да оттървем ЕС от либерастията.
  Бившите соц държави сме имунизирани срещу лъжите.
  Като тази статия примерно.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 68. 68 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#59] от "lil_alex":

  +++

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на Боби работи overtime заради мен хо хо
  Боби работи overtime заради мен хо хо
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Феминизма не е борба за да вземат жените кокала.
  —цитат от коментар 64 на vik


  Ей, големи специалисти по феминизЪма са се нароили тука ве, ми е направило впечатление. И детски психолози, и джендър психолози... Изобщо, все светила пишат тука, а пък разбира се, нещата казани от статията са продукт на аматьори, феминацита и т.н. Изобщо, на кой би му хрумнало, че авторката от статията е правила задълбочен рисърч, а пък форумния специалист е прочел отгоре-отгоре нещо някъде и сега "опровергава", понеже "е доказано"...

 72. 72 Профил на Боби работи overtime заради мен хо хо
  Боби работи overtime заради мен хо хо
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#61:"Боби работи overtime заради мен хо хо"]
  —цитат от коментар 69 на Мусаши
  Точно ти няма как да разбереш.Това са отношения между мъже и жени,които на теб са ти непонятни.[/quote]

  Е кажи деее, как си се представял за "лошо момче"... Шамарчета, нещо...?

 73. 73 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  До коментар [#66] от "Боби работи overtime заради мен хо хо":

  Нищо вярно. Просто си мечтаеш да я има ИК, но НЯМА да я има никога.

  Ето ти признанието на "Капитал", че ИК е само за правата на ЛГБТейците, а не за насилието над жени.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на Боби работи overtime заради мен хо хо
  Боби работи overtime заради мен хо хо
  Рейтинг: 0 Неутрално

  .Бившите соц държави сме имунизирани срещу лъжите.
  —цитат от коментар 67 на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия


  Затва рамо до рамо с тебе в "анти-джендърския" ти поход, се развяват руски знамена. Умилително е как си затваряш очите, че "твоята борба" е продукт и предмет на кому-носталгици и логиката ти за "имунизация срещу лъжите" е за канавката.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  До коментар [#76] от "Боби работи overtime заради мен хо хо":

  Въобще не ми дреме кой за какво ме подкрепя на протестите.
  Ако ще и Син Дзи Пин да изпрати хора със знамената на Китай няма да ги върна.

  Това е ЗЛО. Огромно зло, което, обаче няма да допуснем не само в България, ами и в Европа.
  ЛГБТейските ти номера с Путаран до мен не минават, защото аз съм истински мъж, а ти никога не си бил.
  Права искаш? Имаш ги бе. Праскай се с когото искаш, но не го демонстрирай, че по нашите ширини не е здравословно.

  А и за да те подразня отново, заради забраната на ИК в България еврозелките не могат да я направят задължителна за целият ЕС. Край.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на Боби работи overtime заради мен хо хо
  Боби работи overtime заради мен хо хо
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#66] от "Боби работи overtime заради мен хо хо":Слаб разум има при теб, но е обясним.К. Съд на РБ смята, че ИК противоречи на конституцията ни.Аз доволен.Чети и плачи.https://www.vesti.bg/bulgaria/sad/ks-dzhendyr-protivorechi-na-konstituciiata-6084915
  —цитат от коментар 75 на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия


  Роска, мислиш ли, че кретенската ви аргументация относно темата ИК не ми е до болка позната и ще ме изненадаш с нещо ново? Не ме замеряй с линкове, а кажи като толкова ви беше страх от ИК, къде тя донесе нещо от нещата, с които ви плашеха кукловодите, дето ви изкараха по площадите щото ви е толкоз акъла.

  1. В коя страна?
  2. Какво е станало?
  3. Как ИК е допринесла?

  Ето това отгоре са едни прости въпросчета, на които такива като теб НИКОГА нямат отговор. Не ме замеряй с папагалските си линкове, а отговори на въпросите. Ма не можеш.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на Боби работи overtime заради мен хо хо
  Боби работи overtime заради мен хо хо
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Шамарчета си раздавате педерастчетата един на друг.Един истински мъж никога не би посегнал на жена.Мъжествеността се доказва по друг начин.
  —цитат от коментар 78 на Мусаши


  Ся, последно, мъжественост ли стана? Не лошотия.... Щото доколкото си спомням, каза че си се правил на "лошо момче", не на "мъжко момче"... Интересно що толкова ревностно пазиш в тайна каква методика си прилагал за да се преструваш на лошо момче...

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4599 Любопитно

  "Че половете са равни и дължат един на друг уважение."

  Да, съгласен съм с авторката, че е хубаво децата в училищата да бъдат учени още от ранна възраст, че половете са равни и дължат един на друг уважение. Равни смисъл, че имаме равни права и свободи. Равни в интелектуално и умствено равнище. Само физически не сме равни. Но това децата го разбират сами още по време на игрите заедно.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 88. 88 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  [quote#82:"Боби работи overtime заради мен хо хо"][/quote]

  Още в древен Рим римските матрони често са имали сексуални връзки скъм гладиаторите.Даже при разкопките на Помпей са намерили скелети на жени от благородно потекло в помещенията,където са живеели гладиаторите.
  Това е факт,който не се влияе от образование и социално положение.

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2586 Весело

  "Жената не се ражда жена, а става такава" е прочутата формула, която поставя началото на джендър изследванията в социалните науки".
  *
  Доколкото разбрах, Симон дьо Бовоар се е занимавала предимно с изучаване на ролята на възпитанието и на обществото във формирането на половите роли на мъжа и жената. Не виждам какво общо имат транс джендърите с проблемите на жените.
  Самата авторка е така да се каже жертва на женската си същност въпреки напредничавите си възгледи и проповядван феминизъм (в добрия смисъл на думата). Едва ли връзката й с Жан Пол Сартър може да се нарече равнопоставена: тя е давала, той е получавал.
  Цитат:
  "От травеститите, които завземат женските тоалетни! От мъжете с променен пол, които печелят спортни състезания! И разбира се, о ужас! От признаването на еднополовите бракове!, узаконени впрочем в 18 от най-цивилизованите страни в света."
  *
  За съжаление тези неща са вече реалност и мъжете с променен пол наистина печелят състезания за жени в САЩ. И да, жените трабва да се чувстват комфортно и сигурно когато посещават тоалетните, а не да намерят там мъж, изживяващ се като жена. Проблемът е не в смяната на пола, всеки е в правото си да се самоинентифицира с определен пол, а в желанието останалите да възприемат нечия полова индентичност дори и без хирургическа смяна на пола, а това поражда конфликти с правата на околните.
  Това, че някои си сменят пола по хирургически път никога няма да ги направи истински и пълноценни представители на другия пол, особено когат си търсят партньор. Примерно, мъж се влюбва в трансджендър като не знае, че е такъв. Как би го приел, когато научи? Вероятно измамен и предаден.
  Иначе браковете на хомосексуални не пречат на никого, но начините на налагане напълна "равнопоставеност" дори и в официалните документи са дразнещи, след като става въпрос за малка група хора. Защо трябва в актовете за раждане да пише "родител едно и родител 2", след като биологически не е възможно едно дете да има двама бащи или две майки? Единият или двамата партньори са осиновители, а вписването им като родители е абсурдно от биологична гледна точка за разлика от хетеросексуалните бракове, където признаването на осиновителите за родители е съвсем приемливо.

 91. 91 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 241 Неутрално

  "Анализът на обстоятелствата в живота на жената - от детството, през зрелостта, до старостта - доказва същността й на социален конструкт, а не единствено на биологически обусловено същество."Ако в изречението заменим "жената" с "мъжа" няма ли да е вярно? Или мъжете не са "социален конструкт" ... каквото и да значи това.
  —цитат от коментар 26 на dpnps

  Така е. И те са социален конструкт. Но според бовоарките , същността на конструкта им, подсилен и от физическите различия, е да подчиняват, побийват и по...бават жените. И пак според тях , този мъжки конструкт трябва да се промени. Никкаво подчинение, никакв бой /еле пък със сръбска музика/ и по,,,баване помежду си.

 92. 92 Профил на Боби работи overtime заради мен хо хо
  Боби работи overtime заради мен хо хо
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Това, че някои си сменят пола по хирургически път никога няма да ги направи истински и пълноценни представители на другия пол, особено когат си търсят партньор.
  —цитат от коментар 90 на pamela


  Що не ги оставиш те да преценят дали са истински и пълноценни? А, да, щото сме много "десни", ама иначе горим от желание да съдим хората и да преценяме вместо тях.

 93. 93 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2586 Весело

  В един момент позитивният феминизъм се изроди във войнстващ феминизъм, а от известно време се появи и войнстващ джендъризъм.

 94. 94 Профил на Боби работи overtime заради мен хо хо
  Боби работи overtime заради мен хо хо
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#86:"Боби работи overtime заради мен хо хо"]
  —цитат от коментар 89 на Мусаши
  Лъжецо-обиждаше ги с най-грозните обиди.Нямаш и доблестта да си признаеш.[/quote]

  Мушка, не е въпрос на доблест от моя страна. Въпрос е на това да дадеш линкове към тези "обиди", за да докажеш, че ти не си лъжец. Но ми се струва, че няма да можеш.

 95. 95 Профил на Боби работи overtime заради мен хо хо
  Боби работи overtime заради мен хо хо
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Защо трябва в актовете за раждане да пише "родител едно и родител 2", след като биологически не е възможно едно дете да има двама бащи или две майки?
  —цитат от коментар 90 на pamela


  Аз не знам такова предложение да е внасяно, но е логично, примерно, в ситуация в която и двамата родители са от един и същи пол, и трябва да се попълни някакъв формуляр, да се актуализират възможните отговори така, че да пасват за всеки. В крайна сметка, ако двама гея попълват формуляра, какво да пишат? Единият зорлен да се пише майка?

 96. 96 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#1] от "Александър":

  "Не е ли вече банално да говорим за "вторият пол"
  при положение, че прогресивните откриха вече цели 16 нови пола?"

  Как само 16 бе?!? Поне 31 са новите полове, засега!!!

  Пълен списък:

  Bi-Gendered – в различно време ту мъж, ту жена
  Cross-Dresser – човек, който се облича в дрехи, типични за противоположния пол. Травестит.
  Drag-King – жена, която се облича в мъжки дрехи, обикновено за целите на шоу-бизнеса
  Drag-Queen – мъж, който се облича в женски дрехи, обикновено за целите на шоу-бизнеса
  Femme Queen – мъж, който с всевъзможни средства (хормони, облекло и дори хирургия) засилва женствените си черти
  Female-to-Male – жена, добила мъжки облик след хирургическа намеса
  FTM – жена, добила мъжки облик след хирургическа намеса
  Gender Bender – лице което експериментира с половите стереотипи или направо отрича съществуването им
  Genderqueer – лице, което не пасва към никой от половите стереотипи
  Male-To-Female мъж, добил женски облик след хирургическа намеса
  MTF – мъж, добил женски облик след хирургическа намеса
  Non-Op – лица, които не искат да се подлагат на хирургична намеса, но все пак считат себе си транссексуални
  Hijra – южноазиатското название на транссексуалните
  Pangender – всеполов
  Transexual/Transsexual – транссексуален
  Trans Person – трансджендър личност, непринадлежаща нито към мъжкия, нито към женския пол
  Woman – жена
  Man – мъж
  Butch – лице от женски пол с подчертано мъжко поведение и стил
  Two-Spirit – двудушевен, с две души
  Trans – транссексуален, трансджендър
  Agender – безполов
  Third Sex – Трети пол
  Gender Fluid – човек който според условията може да се чувства повече мъж или повече жена
  Non-Binary Transgender – транджендър лице без принадлежност към никой от половете
  Androgyne – андрогин, хермафродит
  Gender-Gifted – трансджендър лице, наслаждаващо се на свободата извън нормата на половете
  Gender Bender . лице което експериментира с половите стереотипи или направо отрича съществуването им
  Femme – лице от женски пол с хомосексуална ориентация, следващо стереотипите на женското поведение и стил
  Person of Transgender Experience – лице с трансджендър опит
  Androgynous – андрогинен

 97. 97 Профил на Боби работи overtime заради мен хо хо
  Боби работи overtime заради мен хо хо
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#82:"Боби работи overtime заради мен хо хо"]
  —цитат от коментар 88 на Мусаши
  Още в древен Рим римските матрони често са имали сексуални връзки скъм гладиаторите.Даже при разкопките на Помпей са намерили скелети на жени от благородно потекло в помещенията,където са живеели гладиаторите.Това е факт,който не се влияе от образование и социално положение.[/quote]

  Ма ... гладиаторите лоши момчета ли са? Аз пък мислех, че са роби. Може би това доказва, че женит харесват силни и мускулести мъже, Муши.

  Това всичкото е кръга на шегата, разбира се... Ти продължаваш да си мислиш, че тези лакардии са "аргумент", нали така? Говориш ми за някакви си времена, където нравите са били съвсем различни от днешните. Въпросът е, имаш ли някакво сериозно психологическо проучване, което да защити тезата, или просто, както обикновено, на око и банални стереотипи го караме? Не ми отговаряй - отговорът е пределно ясен.

 98. 98 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 177 Неутрално

  До коментар [#36] от "Росен съм аз а Путлер да спасява Русия":

  Джендър означава "род". Среден, мъжки, женски...просто род и нищо повече от това. Но у нас думата се превърна в обобщено нарицателно за цялата тази политкоректна гадост...знаеш коя :)

 99. 99 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  "същността й на социален конструкт", ахахахаха. Направо кърти и извозва. :-)

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK