Тръмп: Истинската власт е страх (откъс)

"Истината беше, че през 2017 г. САЩ се оказаха вързани за синджира на думите и действията на един емоционално пренавит, избухлив и непредвидим лидер", пише в книгата си Боб Удуърд.

© Сиела

"Истината беше, че през 2017 г. САЩ се оказаха вързани за синджира на думите и действията на един емоционално пренавит, избухлив и непредвидим лидер", пише в книгата си Боб Удуърд.В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от книгата на Боб Удуърд "Страх - Доналд Тръмп в Белия дом", предоставен от издателство "Сиела". В нея един от най-авторитетните американски журналисти, отразявал управленията на деветима президенти и двукратен носител на "Пулицър", разкрива в неподозирани детайли не само хаоса и противоборствата в Белия дом през последните години, но и как се вземат най-важните решения за външната и вътрешната американска политика.


Това не е книга "за" или "против" Тръмп. Удуърд проследява с безкомпромисна прецизност не само действията му, но и на хората, с чиято помощ той успя да съкруши кандидата на демократите Хилари Клинтън - и най-вече кой е Стив Банън.


Позовавайки се на разговори с хора от най-близкия кръг на Тръмп и изграждайки книгата си на база събраната информация от срещи, лични дневници, протоколи и правителствени документи, той описва как са вземани ключови решения в сферата на външната политика, а също и за вътрешни въпроси като търговията, митата, имиграцията, данъците и други яростно оспорвани теми от американската вътрешна политика. Не са пропуснати войните, разтърсили социалния и политически живот на САЩ - изострените отношения с ФБР и медиите, скандалите около личния живот на милионера и др.
"Страх" навлиза в кухнята на Белия дом, без да спекулира и да създава fake news. Това е практически учебник по журналистика и по демократичен популизъм, в който ще откриете една звучаща почти невероятно, но съвсем истинска и смущаваща история - документ на времето, в която изпълнителната власт на най-могъщата държава в света в продължение на години е пред нервен срив и окована в най-безмилостния страх - страха от властта.


Из "Страх" от Боб Удуърд


ПРОЛОГ


В началото на септември 2017 г., осмия месец от президентския мандат на Тръмп, Гари Коун, бивш директор на "Голдман Сакс" и понастоящем икономически съветник в Белия дом, се придвижваше предпазливо към Бюрото на Решителния в Овалния кабинет.


Страх
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

За 27 години в "Голдман Сакс" Коун - метър и деветдесет, плешив, безцеремонен и самонадеян - беше изкарал милиарди за клиентите си и стотици милиони за самия себе си. Ползваше се със свободен достъп до Овалния кабинет на Тръмп и президентът беше приел тази уговорка.


На бюрото имаше лист с писмо до президента на Южна Корея за прекратяване на Споразумението за свободна търговия между САЩ и Корея, познато като KORUS.
Коун беше ужасен. От месеци Тръмп заплашваше да се оттегли от споразумението, една от основите за икономическо сътрудничество, военен съюз и най-важното - строго секретна разузнавателна и отбранителна операция в Корея.


По договор още от 50-те години на миналия век САЩ бяха позиционирали 28 500 военни в Южна Корея и осъществяваха Програми за специален достъп (SAP), възможно най-секретните и тайни операции, които им предоставяха възможност за изключително сложни и важни разузнавателни и военни действия. Северна Корея вече разполагаше с междуконтинентални балистични ракети (ICBM), които можеха да носят ядрено оръжие, вероятно до територията на САЩ. На ракета, изстреляна от Северна Корея, щеше да є отнеме 38 минути да достигне Лос Анджелис.


Тези програми позволяваха на Щатите да засекат изстрелване на междуконтинентална ракета от Северна Корея в рамките на 7 секунди. На еквивалентните системи в Аляска би им отнело 15 минути - съществена разлика.
Възможността да засекат изстрелването в рамките на 7 секунди би дала достатъчно време на американските военни да свалят севернокорейската ракета. Това беше може би най-важната и най-секретната операция на правителство на САЩ. Американското присъствие в Южна Корея беше в основата на националната сигурност.


Оттеглянето от търговското споразумение KORUS, което Южна Корея определяше като жизненоважно за нейната икономика, можеше да развали изцяло изградените отношения. Коун не можеше да повярва, че президентът Тръмп е готов да рискува загубата на ключови разузнавателни активи от първостепенна важност за сигурността на Щатите.


Всичко произтичаше от факта, че Тръмп беше бесен за това, че САЩ имат 18 милиарда долара дефицит в търговията с Южна Корея и че харчат 3,5 милиарда долара за издръжката на американските военни там.


Въпреки почти ежедневните репортажи за хаоса и дезорганизацията в Белия дом обществото не беше наясно колко зле всъщност беше ситуацията вътре. Тръмп постоянно сменяше мнението си, рядко задържаше вниманието си върху нещо, беше нестабилен. Често изпадаше в лоши настроения, вбесяваше се от нещо, дребно или важно, и казваше за споразумението KORUS: "Оттегляме се днес".


Но сега го имаше черно на бяло - писмото с дата 5 септември 2017 г. можеше да доведе до катастрофа за националната сигурност. Коун се страхуваше, че Тръмп ще подпише писмото, ако го види.


Коун взе писмото от бюрото на президента. Постави го в синя папка, означена "KEEP" .


- Откраднах го от бюрото му - каза по-късно той на свой колега. - Не можех да го оставя да го види. Никога не трябва да вижда този документ. Трябва да си пазим държавата.


Сред анархията и безредието в Белия дом - и в съзнанието на Тръмп - президентът така и не забеляза липсата на писмото.


По принцип Роб Портър, секретар на кабинета и организатор на президентската документация, отговаряше за разписването на писма като това до президента на Южна Корея. Но този път писмото се беше появило по неясен път - доста притеснителен факт. Секретар на кабинета е длъжност с малко власт, но от критично значение за всеки президент. Месеци наред Портър брифираше Тръмп относно меморандуми и други президентски документи, включително най-строго секретните оторизации за военни дейности и тайни операции на ЦРУ.


Портър, висок метър и деветдесет и три, тънък като релса, четиридесетгодишен и възпитан като мормон, беше един от сивите хора: човек на организацията, тих и равнодушен, завършил право в Харвард и носител на стипендията "Роудс" за Оксфорд.


Впоследствие Портър установи, че има множество копия на писмото, които или той, или Коун са спрели по пътя им до бюрото на президента.


Коун и Портър работеха заедно, за да блокират това, което смятаха за най-импулсивните и опасни нареждания на Тръмп. Този документ и други като него просто изчезваха. Когато Тръмп имаше на бюрото си някакъв документ, който да одобри, понякога Коун просто издърпваше листа от ръцете му и президентът забравяше за него. Но ако документът е на бюрото му, той го подписваше.


- Не е въпросът в това какво сме направили за страната си - сподели Коун в личен разговор. - А какво успяхме да го спрем да направи.


Това беше своеобразен административен преврат, подкопаване на волята на президента на САЩ и неговата институционална власт.


Ето какво отбеляза Портър пред свой колега като допълнение към задълженията си освен координацията на политически решения, графици и документация за президента:
- Една трета от работата ми се състоеше в това да се опитвам да реагирам на някои истински опасни идеи, които му хрумваха, и да се опитам да му дам аргументи защо това може да не са чак толкова добри идеи.


Друга стратегия беше да се забавя, да се отлага, да се цитират законови пречки. Като юрист Портър каза:
- Но протакането, престорената мудност, това, да гледаме много неща да не достигат до вниманието му или да му кажем, и то с право, а не просто като оправдание, че нещата трябва да се проверят, че има нужда от още работа по нещо или че още нямаме юридическо становище, това се случваше 10 пъти по-често, отколкото да взема документи от бюрото му. Чувството беше сякаш постоянно ходим по ръба на пропастта.


Имало е дни и седмици, в които всичко изглежда под контрол и ръбът е на няколко стъпки разстояние.
- Друг път падахме от скалата и стореното беше сторено. Но постоянно ходехме по ръба.
Въпреки че Тръмп никога не споменава липсващото писмо от 5 септември, той не забравя, че иска да прекрати търговското споразумение.
- Имаше няколко версии на това писмо - каза Портър на свой колега.


По-късно, по време на среща в Овалния кабинет, споразумението с Южна Корея стана предмет на разгорещено обсъждане.
- Не ме интересува - каза Тръмп. - Писна ми от тези аргументи! Не искам да слушам повече. Излизаме от KORUS.


Той започна да диктува ново писмо, което искаше да изпрати. Джаред Къшнър, зет на президента, прие думите му сериозно. Джаред, на 36, беше старши съветник в Белия дом и имаше хладнокръвно, почти аристократично поведение. Беше женен за дъщерята на Тръмп, Иванка, от 2009 г.


Понеже той седеше най-близо до президента, Джаред започна да записва думите му.
- Допиши го и ми го прати да го подпиша - нареди му Тръмп.


Джаред работеше по оформянето на продиктуваното от президента в ново официално писмо, когато Портър разбра за това.
- Прати ми текста - каза му той. - Ако ще правим нещо такова, не може да го напишем на гърба на салфетка. Трябва да го оформим по начин, който няма да ни злепостави.


Къшнър му изпрати принтирано копие от писмото. Нямаше кой знае каква полза от него. Портър и Коун вече подготвяха текст, с който да демонстрират, че работят по заданието от президента. Тръмп очакваше незабавни действия. Нямаше как да отидат при него с празни ръце. Тяхната версия имаше за цел да го забаламоса.


По време на официалната среща опонентите на излизането от KORUS повдигнаха всякакви възражения - САЩ никога не бяха се оттегляли от търговско споразумение до този момент; имаше правни въпроси, геополитически въпроси, въпроси от ключова важност за националната сигурност и разузнаването; писмото не беше готово. Обсипаха президента с факти и логика.
- Ами тогава нека продължим да работим по писмото - каза Тръмп. - Искам да видя редакция.
Коун и Портър не изготвиха редакция на писмото. Нямаше какво да му покажат. Въпросът, за момента, се загуби в хаоса на президентското управление. Тръмп се захвана с други неща.
Но проблемът с KORUS не изчезна напълно. Коун потърси министъра на отбраната Джеймс Матис, пенсиониран военноморски генерал, който беше може би най-влиятелният глас в кабинета на Тръмп. Генерал Матис, ветеран от бойното поле, беше служил 40 години в армията. Метър и седемдесет и пет, изпънат като шомпол, той имаше изражението на човек, виждал всичко.
- На ръба сме и се клатим - каза Коун на министъра. - Този път може да ни потрябва подкрепление.


Матис се опитваше да ограничи до минимум посещенията си в Белия дом и да си гледа военната работа, но осъзнавайки неотложността на въпроса, отиде в Овалния кабинет.


- Г-н Президент - каза той. - Ким Чен Ун представлява най-реалната заплаха за националната ни сигурност.
Имаме нужда от Южна Корея като съюзник. Може и да не изглежда сякаш търговията има връзка с това, но връзката е ключова. Американските военни и разузнавателни активи в Южна Корея са гръбнакът на нашата защита от Северна Корея. Моля Ви, не излизайте от сделката.
- А защо САЩ да плащат 1 милиард долара на година за антибалистична система в Южна Корея? - Тръмп беше бесен за системата за противоракетна отбрана (THAAD) и беше заплашил, че ще я изтегли от Южна Корея и ще я премести в Портланд, Орегон.
- Не го правим за Южна Корея - каза Матис. - Помагаме на Южна Корея, защото те помагат на нас.
Президентът, изглежда, се примири, но само за момента.


През 2016 г. Тръмп, като кандидат за президент, даде на мен и Боб Коста дефиницията си за работата на президента:
- Повече от всичко останало става дума за сигурността на нацията ни... Това е номер едно, две и три... Военна мощ, да сме силни, да не допускаме лоши неща за страната ни отвън. И мисля, че това завинаги ще остане номер едно в моята дефиниция.


Истината беше, че през 2017 г. САЩ се оказаха вързани за синджира на думите и действията на един емоционално пренавит, избухлив и непредвидим лидер.


Членовете на неговия кабинет бяха обединили усилията си, за да блокират съзнателно някои от най-опасните, по тяхна преценка, импулси на президента. Това беше нервен срив в изпълнителната власт на най-могъщата държава в света.


Следва тази история.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 0 Весело

  Посредствени левичарски измишльотини..
  След Пеевски и Гешев, Тръмп е другия тиранин и караконджул с който ни плашат.

 2. 2 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  Ма колко съм признателен на този Удуърт. Така ми отвори очите.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 3. 3 Профил на Nikola Vushkov
  Nikola Vushkov
  Рейтинг: 50 Неутрално

  Един от малкото моменти, в които се гордея с министър председателя ни! Това усещане, разбира се, секва веднага след като попадна на последното му интервю.

 4. 4 Профил на vlq37647807
  vlq37647807
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Изглежда като лош ден за олигарсите хулигани във Вашингтон. Въпреки най-добрите усилия на американската диктатура, хората от Минеаполис остават свободни. И дори на американския континент някои смели души отстояват основните си свободи.

 5. 5 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 887 Неутрално

  Не разбирам, как така лица открито си признават, и то в книга, че умишлено са подкопавали волята на президента на САЩ, че даже са се разпореждали с документи на бюрото му касаещи националната сигурност? И това не е престъпление? Признанието го има черно на бяло, буквално, Тръмп трябва тези много сериозно да ги подгони или излиза, че не управлява бюрото си, камо ли САЩ.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Harry Krup
  Harry Krup
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Малко ме съмнява тази история.

  Harry Krup
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3395 Неутрално

  Явно Тръмпи се притеснява повече от безогледното харчене на пари за издръжка на всякакви военни инициативи, отколкото от загуба на стратегически позиции и верни съюзници. Може пък и да е прав. Ако Америка много обеднее, за къв и са бази и съюзници. Един по-голям граждански конфликт като този в Минеаполис може да срине най-могъщата държава.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1170 Весело

  Това ще е новата настолна книга на цялото ляво либерално войнство.
  Сега ще започне едно цитиране, една неподправена възхита (без да са я чели, това се подразбира :) ).

  За всички ляво-либерални другари по всички земни кълбета - ще цитирам Мъск - трамплинът работи!

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 12. 12 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  До коментар [#6] от "Таралеж":

  “ добутахме го до най-опасния до сега. Самовлюбен идиот!
  ——
  Без съмнение... само дето си има ясен виновник за избора му: демократската върхушка, която ни лиши от алтернатива

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  Съпротивата към Бай Тръмп става все по-либерализирана!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3417 Весело

  До коментар [#12] от "Gretel":

  И републиканската също която ни пробута ерзац републиканеца Дони!

  klimentm
 16. 16 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  “ За 27 години в "Голдман Сакс" Коун - метър и деветдесет, плешив, безцеремонен и самонадеян - беше изкарал милиарди за клиентите си и стотици милиони за самия себе си.”
  ——
  Ами то явно няма връзка между това да си “ безцеремонен и самонадеян” и да си “ изкарал милиарди за клиентите си и стотици милиони за самия себе си.” При това, сигурна съм, цял живот се е тръшкал, че му малко сантиметрите. 1.90 за Голдман си е минималната височина

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 17. 17 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  До коментар [#15] от "klimentm":

  “ И републиканската също която ни пробута ерзац републиканеца Дони!”
  ——
  Не е съвсем вярно... опитаха, горките: изкараха тогава 20тина мераклии за президент, ако си спомняте ... фани единия. Официалната подкрепа се беше разцепила между калпавото латино и мормона. Само дето в коя вселена Доню може да мине за някакъв, ерзац или квото там републиканец?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 18. 18 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  "За 27 години в "Голдман Сакс" Коун - метър и деветдесет, плешив, безцеремонен и самонадеян - беше изкарал милиарди за клиентите си и стотици милиони за самия себе си."

  Гари Коун друго твърди пред сенатската комисия:
  “During the two years of the financial crisis,” Cohn says. “Goldman Sachs lost $1.2 billion in its residential mortgage-related business. We did not ‘bet against our clients,’ and the numbers underscore this fact.”
  https://blogs.wsj.com/deals/2010/06/30/gary-cohn-testimony-goldman-didnt-bet-against-clients/

 19. 19 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 284 Весело

  Боб Удуърд - соросоидната безпомощност срещу Тръмп продължава
  яростно да се мята насам-натам. Епизод 5, сезон 4. Предстоят още
  4-ри сезона.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 20. 20 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Вообще не се учудвам. Живял съм по-голямата част от живота си в социализъма и комунизъма. Това ме научи да разпознавам хората и то по доста странен начин. По някои подробности. Още като го видях на предварителните избори за номинацията на републиканците, ми стана ясен!! Прекъсваше всеки опонент, говореше доста несвързани неща когато го атакуват и имитираше насмешливо всички. И още нещо - компленса му за малоценност. Като се започне от косата му, гримирането му, принудената му стойка... И разбира се, яростта му при дори и най-малката критика.
  Той самия разбира се не е виновен. Виновни са републиканците които го избраха за претендент. Единственото им оправдание е това, че рейтинга му беше 60:40 за Клинтън. Или иначе казано, беше неизбираем. Какъвто и да е кандидата им. И ако руските хакери не бяха показали кирливите й ризи, Клинтън щеше да спечели.

 21. 21 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  До коментар [#20] от "charlesdegaulle":

  Не беше проблема в руските хакери - там още не са доказали к'во и 'що - Хилъри директно се изцепи че Холивуд са "по-равни" от останалите - и я отсвириха в последните сто метра, защото американеца не е комунист - може да има по-богати от него, по-красиви, по-умни, по-здрави - но по-хора не може - и комунистката Хилъри бе наритана - спънаха я на финалната права и заора със зъби тартана. То беше и ясно - докато бе здрав Бил я вкарваше пътя, но като се разболя - Хилъри съвсем отиде в червения сектор - срам за всеки демократ. Американците и магаре ще изберат, но не и комунист - и Тръмп е пример за това.

 22. 22 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4007 Неутрално

  Авторът показва нагледно с книгата си, как се всява страх с писане. Изплаши хората, докато спрат да мислят трезво и логично. Покажи им един ужасен враг и ще ги водиш на сиджимче. Ще те слушат и ще изпълняват всичките ти безумни искания. От четири години, този враг е Тръмп. На Хилъри, Байдън и компания. Зорлем му набутват втори мандат в ръцете. А и в сравнение с Буш старши и младши, Тръмп си е мислител.

 23. 23 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1659 Весело

  Снощи се зачетох при спуснати пердета , не че не е навик у нас....

 24. 24 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  Боб Уудвърд е доказан олигофрен. Това не променя факта, че страната е в deep shit, който ще става още по deep. Утехата, че на източния бряг на Атлантика не е много по-добре, не е кой знае каква утеха. Тръмп не е причина, а симптом. Либералната демокрация изживя ролята си, но никой не знае какво ще последва. Напомня на късното средновековие, когато католическата църква е загубила напълно моралния си авторитет, но номинално продължава да господства; на поеърхността безалтернативно.

 25. 25 Профил на omg55646320
  omg55646320
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Путин заложи на правилния кон - движи нещата с бясно темпо. 50 милиона без работа, 2 милиона заразени, 120 хиляди умрели, градовете в страната - във война със себе си. Да, Путин заложи на правилното магаре.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  До коментар [#6] от "Таралеж":

  Това, че Картър бил алкохолик, откъде го научи?

 28. 28 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4310 Неутрално

  Баси какафонията е това управление на Тръмп...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 29. 29 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  Не съм убеден, че Cohen се произнася Коун. Много разпространено еврейско име, особенно сред банкери и адвокати. Според мен Коен е по-точно произношение.

 30. 30 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Толкова се страхували от Тръмп, че правели каквото си искат зад гърба му. Логика никаква...
  Човек, който се страхува от тиранин, прави каквото му наредят, по най-бързия начин.
  Или Тръмп не е тиранин, или хората около него не се страхуват, по-скоро и двете. Книгата явно е предназначена да залъгва нискочели болшевики... пардон, демократи.

 31. 31 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Оранжеви5ят очевидно е чел, Оруел, Замятин, Хъксли...

 32. 32 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Като прочетох, че не забелязал липсата на писмотои спрях. Боза е тази книга. Иначе рекламата и е голяма. Не ми се четат излиянията на демократте.

 33. 33 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4642 Любопитно

  Много показателна история от първия мандат на Тръмпи Клоуна. Неговото управление е голямо падение за САЩ.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 34. 34 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Добре е, че Хилъри не стана президент.

  niki
 35. 35 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  Сега чакам откъс от аналогична книга за Путин...

  ДБ=БКП
 36. 36 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  След като е имал два пъти Пулицър значи е продворен на предишните президенти. Това не е журналистика, а клакьорство.

  niki
 37. 37 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Демократите и техните клакьори ги откъснаха от Власста и сега плюят, както могат.

  niki
 38. 38 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2425 Неутрално

  Хилари сама си е виновна, че изгуби изборите. А сега демократите изкараха един почти 80 годишен старец, който все пак се оказа по-приемлив от крайните левичари, които все едно са расли и възпитавани в Куба, под крилото на Фидел Кастро.
  Как не намериха един по-разумен и по-центристки настроен дееспособен кандидат, който да има реални шансове да привлече и центристките гласове!
  Ако живеех в САЩ едва ли бих гласувала за един от тези двамата...

 39. 39 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3511 Любопитно

  До коментар [#30] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Между другото два източника дават сведението, че в продължение на около час, Тръмп е бил принуден да се скрие в едно от подземията под Белия дом.....от съображения за сигурност.....по време на размириците....

  Bukalemun
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7634 Неутрално

  Тръмп ще се окаже проклятието за САЩ.

 43. 43 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  Книгата не е за или против тръмп ама на корицата думичката страх и сива снимка на президента. Хич не внушава гласувай за другата партия.

 44. 44 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#5] от "Locke":

  Не разбирам, как така лица открито си признават, и то в книга, че умишлено са подкопавали волята на президента на САЩ, че даже са се разпореждали с документи на бюрото му касаещи националната сигурност? И това не е престъпление? Признанието го има черно на бяло, буквално, Тръмп трябва тези много сериозно да ги подгони или излиза, че не управлява бюрото си, камо ли САЩ.
  —цитат от коментар 5 на Locke


  Не националната сигурност, а търговията.
  И не са го признали за книгата, а в интервюта с Удуърд. После и двамата казаха, че книгата била неточна, но нещо пропуснаха да отрекат конкретни твърдения от нея.

  До коментар [#11] от "dgd":
  Това ще е новата настолна книга на цялото ляво либерално войнство.Сега ще започне едно цитиране, една неподправена възхита (без да са я чели, това се подразбира :) ).
  —цитат от коментар 11 на dgd


  Книгата излезе преди година и половина. За цялото това време само нечетящите не разбраха, че е излязла. :)

  До коментар [#18] от "wanderer":
  "За 27 години в "Голдман Сакс" Коун... беше изкарал милиарди за клиентите си и стотици милиони за самия себе си."
  Гари Коун друго твърди пред сенатската комисия: “During the two years of the financial crisis,” Cohn says. “Goldman Sachs lost $1.2 billion in its residential mortgage-related business. We did not ‘bet against our clients...
  —цитат от коментар 18 на wanderer


  Ами съвсем същото твърди – че не са залагали срещу клиентите си. Нали правим разлика какво печелят клиентите на банката и какво печели самата банка?


  До коментар [#32] от "НеКой":
  Като прочетох, че не забелязал липсата на писмото и спрях.
  —цитат от коментар 32 на НеКой


  През първите 1-2 години от много вътрешни източници се чуваше, че в Белия дом е хаос. Твърде много за да се отрекат лекомислено. То се виждаше и по голямото текучество – един куп хора или сами напуснаха, или бяха уволнени.

 45. 45 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#29] от "Nedyalko Lazarov":

  Не съм убеден, че Cohen се произнася Коун. Много разпространено еврейско име, особенно сред банкери и адвокати. Според мен Коен е по-точно произношение.
  —цитат от коментар 29 на Nedyalko Lazarov


  Човекът се казва Cohn, а не Cohen.

 46. 46 Профил на cinqueau
  cinqueau
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Боб Удуърд завършва своя живот и кариера с морално падение и опозоряване. Подобно на руския дисидент Солженицин. В края на своя живот Солженицин подкрепи Путин и неговата политика за разширяване на Русия. Заслужи и получи държавните награди дадени от Путин и опозори ( за това никога не е късно ) своето име. В края на своя живот Боб Удуърд се превърна в главно оръдие на радикалната левица в Дем-партията. Би трябвало да забележи, че след излизането на негоната книга, замислена като грандиозно разобличение и пропагандирана от "прогресивната" преса, рейтингът на Тръмп ни най-малко не се промени. Това е мълчаливото презрение на работеща Америка. Такива като него компрометират и обезсмослят наградата "Пулецър"

 47. 47 Профил на omg55646320
  omg55646320
  Рейтинг: 8 Весело

  Някой ми докладвал коментара, че Тръмп се скрил от страх в бункера си? Че какво обидно има - тук обикновено има много по-солени определения. На някое тръмпонче не са му издържали нервите от злобичка.

 48. 48 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  До коментар [#45] от "tamada":

  Прав си, Cohn се казва, макар че дори и в такъв случай Коун звучи странно?

 49. 49 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  До коментар [#46] от "cinqueau":


  Солженицин никога не е променял убежденията си. Просто западът беше обсебен от неговия антикомунизъм. Той винаги, подобно на Достоевски, е вярвал в месианската роля на Русия. След като отиде в САЩ не беше запленен от американското консумативно общество (Harvard commencement address) и за двайсет години не си даде дори труда да научи английски. След като каза и някои не толкова ласкави неща за евреите (Двеста години заедно) вече е табу на запад и в частност в САЩ. Единственото място в света където Архипелаг Гулаг се изучава задължително в средния курс, по ирония, е Русия.

 50. 50 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 822 Разстроено

  До коментар [#33] от "Иво":

  +++! Той създаде и друг проблем - може и така! Сега куцо и сакато ще се кандидатира. Само и само големите пари да го предпочетат.
  Не се занимавам с политика, нито ме интересува, нито съм "дорасъл" за нея. Математик съм и харесвам числата. Обама похарчи доста пари за да изправи икономиката на крака. Която беше в невероятна криза. И тя заработи на пълни обороти. Тръмп наследи това. И едно от първите му действия беше да намали данъка на бизнесите. Това добре, ама ефекта беше нулев. Бизнеса не реинветира повече от това преди. Разбишка годишните такси, бедните получиха много по-малко пари обратно, а средната класа беше сериозно обложена. Богатите (е, те са "малко") получиха или по право обраха каймака. Въпреки това, Тръмп не може (разбира се!) да върже федералния бюджет. И харчи (при добре работеща икономика доста пари, количество съразмерно с това на Обама!?! Без да има и помен от криза... Така може да се управлява само бизнес. Ако не си пресметнал всичко добре или изникнат непредвидени неща, просто го закриваш! Само дето САЩ не могат да се закрият. При това митата върху китайските стоки удариха доста бизнеси. А и дойде и вируса. Сега, ако икономиката затъне, няма втори мандат, нали? И реакцията му беше такава - не ме интересува колко ще умрат, интересува ме бизнеса да върви. Пропагандната му машина заработи на пълни обороти и оправдабнието му е едно и също - справих се великолепно!! Обикновения човек вижда всичко, джоба му е празен и разбира, че повечето от тези 100 000 жертви тежат на съвестта му.
  Ако има гласуване по пощата, ще види втори мандат през крив макарон!!

 51. 51 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  Всички критици на Тръмп трябва да отговорят на един простичък въпрос "ЗАЩО американците стигнаха до там да гласуват доверие на един толкова неуравновесен /по нашите оценки/ човек? Да не защото НИЕ сме още ПО-УЖАСЯВАЩИЯТ Избор?".

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK