Убийство на писател е на фокус в новия роман на Гришам

"Ветрове над Камино" оглави класацията на "Ню Йорк таймс" за най-продавани книги

© Скрийншот от youtube.com

"Ветрове над Камино" оглави класацията на "Ню Йорк таймс" за най-продавани книгиВетрове над Камино" - най-новият роман на американския писател Джон Гришам, излиза на български, съобщи издателство "Обсидиан". Книгата беше публикувана на английски в края на април тази година и веднага оглави бестселър класицията на "Ню Йорк таймс". Българският превод е на Надежда Розова.


Във "Ветрове над Камино" Гришам за втори път в своята дълга писателска практика освен големия трилър, който излиза традиицонно в края на годината, пише и един по-лек роман - пак с криминална загадка, но без адвокати, прокурори и съдебни процеси.
Действието в романа се развива отново на остров Камино, където може да се случи всичко - дори убийство по време на ураган. Героите са свързани с книжния бизнес - Брус Кейбъл е собственик на книжарница и търговец на редки издания; Мърсър Ман е писател, чийто втори роман е станал бестселър, Нелсън Кер - автор на трилъри.


Ветрове над Камино
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


"Но ето че ураганът Лио се насочва към острова. Когато губернаторът на Флорида разпорежда незабавна евакуация на жителите на Камино, повечето от тях бягат на континента. Брус обаче решава да остане.
Лио е опустошителен: доста къщи, хотели и магазини са разрушени, наводнени са улици, загиват десетина души. Изглежда, че една от жертвите е Нелсън Кер, приятел на Брус. Но раните на главата му подсказват, че по-скоро става дума за убийство.
Кой би желал смъртта на Нелсън? Местната полиция е ангажирана с последиците от урагана, а и е неспособна да разследва случая. Брус започва да се пита дали престъпните типове в последния ръкопис на приятеля му не са нещо повече от плод на неговото въображение. Възможно ли е ключът за разрешаване на случая да е там - черно на бяло?
Онова, което Брус постепенно открива, е по-шокиращо от сюжетните обрати на Нелсън Кер. И много по-опасно"
, пише в анотацията на романа.
Критиката в САЩ го определи като перфектно плажно четиво.


Остров Камино
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Джон Гришам е роден на 8 февруари 1955 г. в Арканзас. Завършва право в университета в Мисисипи и практикува близо десет години в Саутхевън. Специализира в наказателното право. Дело за изнасилване го вдъхновява да започне роман за съдбата на баща на жертва, който убива похитителите й. Три години Гришам става всеки ден в 5 сутринта, за да има няколко часа за писане преди работа. Приключва "Време да убиваш" през 1987 г. и получава отказ от много издатели. Ръкописът най-сетне е одобрен от Wynwood Press и излиза през юни 1988 г. в скромния за САЩ тираж от 5000 екземпляра. Вторият му роман, "Фирмата", е за обещаващ млад юрист, привлечен в една на пръв поглед перфектна фирма - но само на пръв поглед. Когато продава правата за екранизиране на "Фирмата" на Paramount Pictures за 600 000 долара, Гришам внезапно става изключително ценен за издателите и правата за книгата му са купени от Doubleday. Романът "Фирмата" е 47 седмици в бестселър класацията на "Ню Йорк таймс" и става най-продаваният роман през 1991 г.


Успехът на "Версия Пеликан" и "Клиентът" затвърждават репутацията на Джон Гришам като майстор на съдебния трилър. След първото издаване на "Време да убиваш" през 1988 г. той пише по един роман на година и всички те се превръщат в световни бестселъри. В момента има около 300 милиона печатни копия на негови книги, преведени на 40 езика. Девет от романите му са екранизирани.


ОТКЪС


ПЪРВА ГЛАВА


Бедствието


1


Лио се завихри към края на юли над неспокойните во­ди на Източния Атлантик, на около триста километра западно от Кабо Верде. Скоро той беше забелязан от Космоса, получи име и бе класифициран като обикновена тропическа депресия. След броени часове го повишиха до тропическа буря.


Цял месец преди това през Сахара фучаха силни су­хи ветрове, сблъскваха се с влажните фронтове по екватора и образуваха стремителни вихри, които се при­движ­ваха на запад, сякаш в търсене на суша. Когато Лио започна своето пътуване, пред него имаше три бу­ри, вече получили имена - страховита поредица, която заплашваше Карибите. И трите накрая щяха да поемат по очаквания маршрут и да предизвикат поройни дъж­дове над островите, но нищо повече.


Още от самото начало обаче стана ясно, че Лио ще се отправи в непредвидена посока. Той беше много по-хао­тичен и смъртоносен. Когато най-сетне се изтощи някъде над Средния запад, го обвиниха, че е причинил материални щети на стойност пет милиарда долара и смъртта на трийсет и пет души.


Преди това обаче, без да се интересува как го класифицират, Лио бързо се превърна от тропическа депресия в тропическа буря и накрая в истински ураган от трета категория. С ветрове от близо 200 км в час той връхлетя островите Търкс и Кайкос, отнесе няколко­стотин къщи и уби десет души. После заобиколи отдолу Крукид Айланд, продължи наляво и се насочи към Ку­ба, но южно от Андрос се поукроти. Окото му се разшири, когато силата му поотслабна, и той премина над Куба отново като кротка тропическа депресия с проливен дъжд, но с неособено силни ветрове. Лио зави на юг точно навреме, за да успее да залее Ямайка и Каймановите острови, а после за смайващо кратък период от дванайсет часа се преобрази - сдоби се със съвършено око и се насочи на север към топлите примамливи води на Мексиканския залив. Метеоролозите, които го следяха, прокараха права линия към Билокси, обичайната мишена, но вече се бяха убедили, че няма смисъл от прогнози. Лио се оказа вироглав и моделите им бяха безполезни.


Той отново увеличи размерите и скоростта си и след по-малко от два дни получи собствена новинарска емисия по кабелните телевизии, а във Вегас започнаха да събират залози за мястото, където ще връхлети. Десетки лекомислени снимачни екипи се устремиха натам въпреки опасността. Разпространени бяха предупреждения от Галвестън до Пенсакола. Нефтодобивните компании се втурнаха да прибират десет хиляди работници от платформите в Залива и както винаги вдигнаха цените на петрола просто ей така. В пет щата влязоха в действие планове за евакуация. Губернатори даваха пресконференции. Флотилии от яхти и самолети бързаха да се изтеглят далече от брега. Вече от четвърта категория, Лио се мяташе ту на изток, ту на запад по време на неотклонното си придвижване на север и се очакваше да връхлети сушата със страховита мощ.
Само че той отново се укроти. На петстотин километ­ра южно от Мобил уж започна да се отклонява наляво, но после бавно се извъртя на изток и отслабна значително. Два дни пуфтя, прицелен в Тампа, после внезапно се оживи отново, но като първа категория. Този път за разнообразие поддържаше прав курс и окото му профуча над Сейнт Питърсбърг с ветрове от 150 км в час. Изляха се поройни дъждове, електричеството прекъсна, по-паянтовите постройки рухнаха, но нямаше смъртни случаи. След това ураганът пресече Флорида, следвайки магистрала 4, и изсипа 250 литра на квадратен метър дъжд над Орландо, а над Дейтона Бийч - 200 литра, преди да напусне сушата отново като тропическа депресия.


Уморените метеоролози се сбогуваха с Лио, докато той отслабваше над Атлантика. Техните модели го прогонваха навътре в океана, където най-много да уплашеше няколко товарни кораба.
Лио обаче имаше други планове. На триста и двайсет километра източно от Сейнт Огъстин той зави на север и набра сила, когато центърът му се завихри плътно за трети път. Моделите бяха преработени отново, издадени бяха нови предупреждения. Четиресет и осем часа ураганът се придвижваше стремително и мощта му растеше, докато той оглеждаше крайбрежието, сякаш в търсене на следващата си мишена.


2


В книжарница "Бей Букс" в град Санта Роса на ост­ров Камино разговорите между служителите и клиентите се въртяха единствено около бурята. Всъщност на целия остров, както и навсякъде от Джаксънвил на юг до Савана на север, всички наблюдаваха Лио и не спираха да говорят за него. Повечето хора вече бяха добре информирани и можеха авторитетно да твърдят, че от десетилетия бреговете на Флорида не са били челно връхлитани от урагани, а само са попадали в периферията им, докато те са били устремени на север към двете Каролини. Според една от теориите течението Гълф­стрийм на стотина километра от крайбрежието на Флорида действало като естествена бариера и щяло да го защити от злосторния Лио. Според друга теория късметът на щата свършил, наближавало време за Големия удар. Компютърните модели бяха гореща тема. Центърът за наблюдение на ураганите в Маями очертаваше траектория, която изпращаше Лио още по-навътре в океана, без да достига сушата. Европейците обаче бяха на мнение, че той ще се усили до четвърта категория, ще връхлети брега южно от Савана и ще причини по­всеместни наводнения в ниските равнини. Ала Лио бе­ше доказал, че не се съобразява с никакви модели.


Брус Кейбъл, собственикът на "Бей Букс", хвърляше по едно око към метеорологичния канал, докато обслужваше клиентите си и мъмреше персонала, че се размотава. На небето нямаше нито едно облаче и Брус вярваше на легендата, че остров Камино е недосегаем за опасни урагани. Живееше тук от двайсет и четири години и не беше виждал разрушителна буря. В книжарницата му се провеждаха най-малко четири литературни четения на седмица, а следващата вечер предстоеше важно събитие. Лио нямаше да попречи на приятното завръщане у дома на една от любимите авторки на Брус.


Мърсър Ман щеше да приключи тук двумесечното си лятно турне, което бе пожънало огромен успех. В бранша говореха много за втория ѝ роман, "Теса", който в момента беше в десетката на бестселърите във всички класации. Рецензиите за него бяха блестящи и продажбите му надхвърлиха всички очаквания. Понеже бе определен като сериозна литература, а не като развлекателно четиво, се смяташе, че ще заеме по-ниските позиции в списъците на бестселърите, ако изобщо влезеше в тях. Издателството и самата авторка си бяха мечтали да продадат общо трийсет хиляди екземпляра с твърди корици и в електронен формат, но романът вече бе надминал мечтите им.


Мърсър бе дълбоко свързана с острова, защото като малка беше прекарвала тук летата при баба си Теса, която бе вдъхновила романа ѝ. Три години по-рано тя беше останала цял месец в семейната къща на брега и се беше замесила в една тъмна история. Освен това изкара кратък флирт с Брус - едно от многобройните му любовни приключения.


Сега Брус обаче не мислеше за нов флирт или поне си внушаваше, че е така. Беше се посветил на управлението на книжарницата и се стараеше да събере многобройна публика за срещата с Мърсър. "Бей Букс" заемаше важно място сред книжарниците в страната, защото той винаги привличаше много хора на такива събития и продаваше доста книги. Нюйоркските издателства настояваха авторите им да посещават острова, а много от тях бяха млади писателки, които обичаха да пътуват и искаха да си прекарат приятно. Брус се радваше на техните посещения, водеше ги на вечери, поеше ги с вино, рекламираше книгите им и купонясваше с тях.


Мърсър вече беше поела по пътя и нямаше връщане назад най-вече защото тази година по време на писателското турне я придружаваше новият ѝ приятел. На Брус му беше все едно. Той просто се радваше, че тя е на ост­рова, където ще представи прекрасния си нов роман. Беше чел коректурите преди шест месеца и оттогава го рекламираше. Както обикновено, когато му харесаше някоя книга, той бе разпратил десетки собственоръчно написани препоръки до приятели и клиенти, в които възхваляваше "Теса". Бе звънял на търговци в цялата страна, насърчавайки ги да заредят книжарниците си с романа. С часове бе разговарял с Мърсър по телефона и я бе съветвал кои места да посети, кои книжарници да избягва, кои рецензенти да пренебрегва и на кои журналисти да отделя време. По своя инициатива дори бе направил редакторски бележки, някои от които тя прие, а други не.
"Теса" беше романът, с който Мърсър бе направила пробив - той щеше да я наложи като писателка, макар че Брус вярваше в нея още от първата ѝ книга, която оста­на незабелязана. Тя продължаваше да го обожава и след краткия им флирт и въпреки сериозната злоупотреба с доверието му, която той вече ѝ беше простил. Брус беше чаровен мошеник и безспорен фактор в безмилостния свят на книготърговията.

Ключови думи към статията:

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2625 Неутрално

  Увлекателно пише Гришам. Само на моменти е твърде разпрострян за мой вкус...

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4181 Любопитно

  Гришам беше любимият ми писател , когато бях студент!Много и харесва иронията за съвременна Америка , когато стане дума за "лов на пари"- редовно може да се открие между редовете на неговите книги!!!!

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3708 Неутрално

  Няма лош роман, но се колебая между "Фирмата" и "Братята", кой е най - добър.

 9. 9 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3110 Неутрално

  Няма лош роман, но се колебая между "Фирмата" и "Братята", кой е най - добър.
  —цитат от коментар 8 на Vlado Nikolov


  Бих добавила и "Партньори".
  Четох "Брокерът" един уикенд с кеф - спомените ми от Болоня бяха още пресни и все едно се разхождах с главния герой отново из града. Отделно, щом той влезеше в някое кафе, и аз включвах кафемашината. :)
  Тежък за четене ми беше "Невинният", представляващ разказ за ужасяващата съдба на човек, по погрешка осъден на смърт, а след реабилитацията му - отритнат от обществото.
  Новия роман на Гришам ще изчета с удоволствие.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK