Чешкият център препоръча книги за лятото

В литературния клуб "Перото", базиран в НДК (София), е създаден кът с преведена на български чешка литература.

© Чешки център в София

В литературния клуб "Перото", базиран в НДК (София), е създаден кът с преведена на български чешка литература.Чешкият културен център в София обяви списък на "незадължителни" книги за лятно четене.


Годината на петела
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Чехия от години популяризира своята литература в България, подпомагайки издаването на съвременните си писатели. В литературния клуб "Перото", базиран в НДК (София), вече е създаден и кът с преведена на български чешка литература.


Ето част от списъка, препоръчан от Чешкия център:


"Годината на петела" от Тереза Боучкова
Романът, публикуван през 2008 г., се радва на огромен читателски интерес в Чехия. Дотогава Боучкова е направила няколко литературни опита, но все още е известна само като дъщерята на Павел Кохоут. А точно баща й е живата легенда на чешкото дисидентство. Той е прогонен от родината си, но дъщеря му остава въпреки издевателствата на властите - забранено й е да учи, изкарва си хляба като чистачка.
В резултат от стреса тя не може да има деца. Тогава със съпруга си осиновяват ромско момче, следва и второ. Като по чудо им се ражда и техен собствен син. Тези събития и житейски препятствия са в основата на "Годината на петела". Романът е написан като дневник, в който фикцията и фактите са вплетени майсторски.
Кубчето на Рубик
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
"Кубчето на Рубик" от Вратислав Маняк


Романът разказва за отношенията в чешко-германска фамилия от Пилзен. Извадени са на показ "скелети" от семейния гардероб - изневери истински и мними, недоразумения, конфликти между поколения. Изясняването на загадките често води дори до трагикомични развръзки, които укрепват все пак роднинските взаимоотношения.


В повествованието оригинално са вплетени преживяванията на героите от времето на нежелания болшевизъм, през годините на Пражката пролет и инвазията на армиите на Варшавския договор от 1968 г. до така наречената Нежна революция от 1989 г. и нейните последствия, та чак до първото десетилетие на XXI в.


"Хана" от Алена Морнщайнова


Хана
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Романът на съвременната чешка писателка включва две сюжетни линии, които се разгръщат върху две различни пространствено-времеви плоскости. В малко чешко градче семейството на деветгодишната Мира умира от тиф през 50-те години на миналия век.


Така детето се озовава в ръцете на леля си Хана, единствената оцеляла родственица, с която прекарва цялото си детство и юношество. След време Мира открива скрити факти за миналото на Хана и трагичната история на собственото си еврейско семейство.


Втората сюжетна линия е за участта на евреите по време на Втората световна война и проследява преживелиците на Хана.


"Теория на чудатостите" от Павла Хоракова


Теория на чудатостите
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Романът е любовна история със загадка, но също и разсъждения за смисъла на съществуването, характера на времето, историята на Централна Европа и странните явления, които главната героиня Ада наблюдава около себе си, и които с характерния си хумор се опитва да обедини в единна "теория на чудатостите".


Сюжетът обхваща няколко месеца от живота на главната героиня, която работи във фиктивен научен институт и изследва взаимността на човешките симпатии.


"Спящият град" от Мартин Вопенка


Спящият град
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Пост апокалиптичният роман на Вопенка е сравняван с известната фантастика на Джон Уиндъм "Денят на трифидите". Това естествено му носи и чешката най-престижната литературна награда "Златната лента".
Герои на романа са 15-годишният Крищоф, двете му по-малки сестри Кристина и Ема и любимецът на всички, шестгодишният палавник Самуел. Очакват ги вълшебно лято и ваканция.


Вместо това обаче са сполетени от внезапна, неизмерима беда, както и цялата планета Земя. Един ден всички, които някога са имали деца, не се събуждат в новото утро, а остават потънали в дълбок летаргичен сън. Никой не знае дали и кога ще се събудят.


Не само светът на четиримата герои, но и целият съвременен свят се променя до неузнаваемост - децата са останали без родители! На планетата са останали да живеят само деца, младежи и бездетни възрастни.


На българската премиера Мартин Вопенка заяви, че прототипи на героите са неговите 4 деца. "Те имат своя принос за създаването на тази книга", разкри писателят.


"Летецът и Малкият принц: Животът на Антоан дьо Сент-Екзюпери" от Петер Сис


Летецът и Малкият принц: Животът на Антоан дьо Сент-Екзюпери
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Петер Сис е прекрасен, но и пестелив разказвач. За сметка на това пък е щедър, разкошен художник. Автор е на над 20 книги за всички възрасти, носител е на наградата "Ханс Кристиян Андерсен" (2012) и седемкратен носител на наградата на "Ню Йорк Таймс Бук Ревю" за най-добра илюстрована книга на годината.


"Летецът и Малкият принц" е своеобразен поклон към автора на "Малкият принц". Книгата е колкото за деца, толкова и за възрастни.


Екзюпери е представен като щастлив мечтател, осъществил своите блянове - да лети. Така завършва и животът му - летейки. Когато на 31 юли 1944 г. излита от Корсика и повече не се завръща, Петер Сис го вижда как продължава да върти педалите на небесното си колело.

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3819 Весело

  А къде са книгите от Български автори?

  klimentm
 2. 2 Профил на nodamncat
  nodamncat
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#1] от "klimentm":

  Попитай Българският културен център

 3. 3 Профил на va1terego
  va1terego
  Рейтинг: 394 Любопитно

  Не ги знам тея нови ли са, млади ли са...неизвестни са със сигурност....
  по ми е интересно да ни обяснят от културния им център как успяха да спънат за Нобел безспорно най-прочутият си, световно признат, все още жив (и надявам се все още продуктивен) чех - Милан Кундера?!

 4. 4 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 701 Весело

  До коментар [#1] от "klimentm":

  Точно и аз се замислих за същото.
  Интересно, какво ли препоръчва българското посолство в Чехия?

  П.П. Интересни сюжети имат, впечатлена съм. Май ще се пазарува, макар след последната покупка на книги за пореден път си казах- Никога повече няма да си купя книга !. :)

 5. 5 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2774 Неутрално

  До коментар [#4] от "Lilith":

  Защо да препоръчва посолството?
  Това е работа на културният институт.
  За който го вълнува каква му е дейността и какво препоръчва на чехите, ето му страницата:
  http://www.bki.cz/
  Има контакти за връзка, пускате му по едно писмо и любопитството е задоволено.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 6. 6 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 999 Неутрално

  До коментар [#4] от "Lilith":

  Ако ти трябва бългърско посолство в Чехия, по добре отиди до Братислава ...

 7. 7 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 701 Любопитно

  До коментар [#5] от "DDR":

  Моя грешка, институт визирах. Ма съм на вълна посланици в момента, та за т'ва...
  (изчервява се докато се оправдава).
  А и винаги съм си мислела, че са и част от дипломатическата мисия, поне държавните такива. Логично би било, макар да са под шапката на МК.

  Странно, списък с книги няма, а 24 май беше скоро. Карай да върви.


  П.П. Впечатлена съм, че му открихте сайта.
  Аз го потърсих в Министерство на културата: ( Сайта е пълна скръб)
  http://mc.government.bg/page.php?p=98&s=480&sp=0&t=0&z=0

  и МВнР
  https://culture-mfa.bg/content/Чехия_1973.html

  Няма такъв институт. :)
  Трябва да Ви дадът някой лев, че им вършите част от работата.
  Ще съм Ви свидетел, ако желаете. :)

 8. 8 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#7] от "Lilith":

  дадат, дадат...

 9. 9 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2774 Неутрално

  До коментар [#7] от "Lilith":

  Няма нужда. Правя го на полза Роду. А иначе българският интитут в Прага е доста известен (много чехи там са карали курсове по български) и всяка година учавдтва в Ноща на музеите с богата програма. Под негова защита се организират нспример прожекции на бългсрски филми в рамките на седмицата на бг филма и т.н.
  А откриването в нета е лесно, ама трябва да се потърси на чешки, защото все пак е насочен към чехите.
  Относно книгите — има богата библиотека.
  Относно 24. Май —всяка година се организират и с негово съучастие големи тържества на Микулчице (там където се предполага, че е била мисията на двамата братя вероносители).

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 10. 10 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 701 Любопитно

  До коментар [#9] от "DDR":

  Благодаря за информацията- очевидно е, че от сайтове на 2 министерства няма как да се сдобия с нея, а чешкият, признавам, не е от езиците, които ползвам.

  Подобни сведения винаги ме радват, чудесно е, че се развива такава дейност.
  Че бактън вече, само със скандали да се прочуваме последно време по чужбинско.

 11. 11 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#6] от "Quo Vadis?":

  До коментар [#4] от "Lilith": Ако ти трябва бългърско посолство в Чехия, по добре отиди до Братислава ...
  —цитат от коментар 6 на Quo Vadis?


  Братислава е леко извън Чехия.

 12. 12 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 999 Неутрално

  До коментар [#11] от "tamada":

  Знам къде е Братислава, но ти не знаеш какво е посолството в Прага.
  Единственото добро нещо в него е, че като ги посетиш за дълго ти лекуват носталгията и илюзиите, че нещо в БГ се е промнило (подобрило).

 13. 13 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 999 Неутрално

  До коментар [#11] от "tamada":

  Надявам се хората във всички Български посолства, някога да са като тези в Братислава.

 14. 14 Профил на bosko
  bosko
  Рейтинг: 94 Неутрално

  Смятам да прочета книга за най-бедните българи и да си водя бележки върху гърба на писмо от имейла. Ма първо май трябва да я напиша.

 15. 15 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#12] от "Quo Vadis?":

  До коментар [#11] от "tamada": Знам къде е Братислава, но ти не знаеш какво е посолството в Прага.
  —цитат от коментар 12 на Quo Vadis?


  Да бе, но ако ще и най-прекрасните хора на света да работят в посолството в Братислава, това няма да направи от него посолство в Чехия.

 16. 16 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 999 Неутрално

  До коментар [#15] от "tamada":

  И за това всички българи който са в Чехия и не са в Прага, ползуват или посолството в Блава или във Виена

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK