Журналисти разбулиха в книга "руските невидими армии"

Журналисти разбулиха в книга "руските невидими армии"


Издателство "Сиела" публикува изследването "Руските невидими армии" на журналистите Руслан Трад и Кирил Аврамов, които от години следят военните конфликти в Близкия Изток. Аврамов е преподавал политически науки в НБУ, а Трад е автор на книгата за сирийската гражданска война "Убийството на една революция" и съосновател на военния журнал "De Re Militari".


На фокус в книгата е ролята на наемниците и фирмите, които ги ангажират в бойните операции, а големите играчи в конфликтите старателно избягват да признаят това. Специално внимание се отделя на руските паравоенни части.


"Руските наемнически компании, които през последните няколко години станаха водещи във военните действия, го правят много скрито. Говорим за руските компании, защото те са интересен модел от икономически и политически аспект. Те тепърва ще бъдат много дискутирани", заяви Трад в интервю за БНР.
Руслан Трад и Кирил Аврамов са убедени, че интересите на политическата върхушка, олигархията и военно-промишления комплекс, особено в Русия, се пресичат и това е причината да се наемат частни "невидими армии", за да се гарантира дискретност.


Руските невидими армии
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
"Разглеждайки политиката на Москва през последното десетилетие спрямо Близкия Изток и Африка, както и разгръщането на "неофициалното" руско присъствие в Украйна, от Сирия до Либия, Судан и Централноафриканската република, двамата се спират на желанието за достъп до природни ресурси, ролята на компании като "Вагнер" в страни като Сирия и системното заличаване на информация за дейността на подобни формирования. И изтъкват, че "когато се пресекат интересите и амбициите на политическата върхушка, олигархията и военно-промишления комплекс - гаранцията, че в сектора на частните военни услуги няма да остане "тихо", е налице", се казва в прессъобщението на "Сиела".


Трад и Аврамов разказват и за българската връзка в конфликта в Сирия.


"Всъщност скромността на балканския принос е само условна. Българско оръжие е наводнило Сирия, а според наличните данни бившите социалистически страни от Югоизточна Европа са изнесли оръжие и боеприпаси на стойност над 1 милиард евро за конфликтите в Сирия и Йемен", категорични са авторите на книгата.


ОТКЪС


Интересен е въпросът с финансирането на наемническите формирования, което става най-често в два етапа - организационен и операционен. Организационният етап включва разходите по набиране на личния състав, осигуряване на оръжие и обучение за кадрите, първоначално квартируване и подсигуряване на транспорт до определената зона на военните действия. Операционните разходи включват поддържането на въоръжението, изхранването на частта, подсигуряването на постоянен приток на муниции и гориво, поправката на повредена техника, изграждането на укрепени позиции, набирането на нови попълнения и разходите по лечение или погребване на пострадалите. Според различната степен, която формированието заема в горепосочената структура, всички тези разходи се поемат от един или различни финансови източници. Съществуват варианти, когато първоначалните разходи се поемат от контрактора и неговите партньори и впоследствие се възстановяват от получените от работодателя средства. В други случаи самият работодател осигурява цялото начално финансиране, а контракторът има за задача само да използва познанствата си, за да намери правилните хора. Например "Вагнер" подсигурява началния етап и се възползва от последвалото руско финансиране, докато САЩ се опитват да организират сирийски бунтовнически формации, осигурявайки целия начален капитал.


Когато веднъж са започнали реалните операции, разходите се увеличават значително и работодателят поема потока оперативни разходи, депозирайки ресурси и средства на контрактора, който на свой ред ги преразпределя според нуждите на своята структура - или директно, или използвайки вътрешни логистични системи, изградени в наемническата формация. Съществува и вариант за външно посредничество - трета страна поема текущите разходи, за да компенсира недостига на средства от страна на базовия работодател. Така например Иран и Русия плащат за голяма част от чуждестранните бойци, опериращи в полза на правителството на Асад. След това тези трети страни възстановяват своите разходи на базата на ползи, които получават в замяна на помощта си. Русия получи правото за строеж на две военни бази в Сирия - в Тартус и в Палмира. По подобен начин в Ирак и Афганистан САЩ разменят своята помощ срещу ценни ресурси, добивани на място - нефт и различни суровини, подходящи както във фармацевтиката, така и в производството на опиати. Освен директните материални облаги третите страни си издействат и изгодни договори за бъдещи инфраструктурни проекти и доставки за армията, като по този начин се обслужват интересите и на големите оръжейни фирми. Сред тези фирми има и български производители, чиято продукция е широко използвана по фронтовите линии в Сирия не само от бунтовническа, но и от правителствена страна. Смята се, че сделка е сключена по време на неофициално посещение на българска делегация, водена от депутата от БСП Страхил Ангелов, който беше и председател на парламентарната група за българо-сирийско приятелство. Военната икономика, базирана на подсигуряването на договори, не се ограничава само до набирането на определен брой бойци срещу определена сума.


Спектърът от услуги, предлагани от частни структури, е безкраен. От осигуряване на водачи и фиксъри за чуждестранни новинарски екипи, през наемане на охрана за конвои през пустинята, до изграждането на съоръжения и доставката на оръжия; стотици са фирмите, готови да предложат своите услуги и дори начален капитал, който да се инвестира срещу сериозна възвръщаемост. Подобно на структурата на наемническите части, организацията и предоставянето на услуги също може да се синтезира в ясна йерархия на базата на техния мащаб.


На най-ниско ниво отново са местните родово-кланови структури, които осигуряват всички възможни, дребни по мащаб, услуги в дадена локация. Като се започне от предоставяне на информация, мине се през осигуряване на квартири за бойците и развлечение - най-често под формата на платена любов, алкохол и цигари - и се стигне до хранителни припаси и оръжие, клановете са важен елемент от най-базовото ниво на материалното подсигуряване. Възползвайки се от роднински връзки зад граница, те са основен организатор и посредник в нерегламентирания трафик на стоки от всякакъв тип. Докато ролята им в бойните операции се свежда обикновено до подсигуряването на определен ареал, в логистичен план племената играят по-значима роля, доминирайки в голяма част от нелегалните канали за внос и износ. Добрите отношения с водачите на тези родови общности са незаменим ресурс за всеки контрактор, който се нагърбва да организира и ръководи въоръжен отряд в рамките на гражданската война. Подобни структури са или директно свързани с подземния свят във вида му от преди 2011 г., или се появяват в хода на войната. Не е рядкост предприемачи да са едновременно водачи на бойни групи и изпълнители на определен спектър от доставки, допълвайки личното си състояние от няколко източника. Паралелното ръководене на военните и икономическите дела подсигурява на тези хора възможността да инвестират по-сериозни ресурси в замяна на по-значителна възвръщаемост. Също така наличието на собствен въоръжен гръб дава по-сериозна тежест при договарянето на икономически сделки. Обратно, икономическата автономия дава възможност за поддържане на военното начинание, дори в случай че официалният работодател няма възможност да реагира мигновено на нуждата от материално подсигуряване. Този тип предприемачи комуникират с клановите структури и често посредничат между тях и международните играчи, ангажирани в нелегалния трафик на стоки.


Пак подобни личности стоят зад организирания лов на антики в Сирия. Те създават специфични иманярски звена, снабдени с въоръжена охрана, които изнамират ценностите и ги предоставят на своя главатар, който се намесва в изключително доходоносната международна търговия с артефакти. Тези иманярски звена могат да се разделят на няколко типа: външни екипи, които навлизат в Сирия и са изцяло финансирани от чуждестранни инвеститори, колекционери и дилъри на артефакти; вътрешни самостоятелни отряди, които оперират под покровителството на дадена въоръжена група като подизпълнители или плащайки данък от печалбата си; директно ангажирани от местните групи и бригади, които се финансират заедно с цялостната паравоенна структура, като находките подпомагат общото финансиране. По подобие на търговията с артефакти, нелегалният добив на петрол в Сирийската пустиня също е в ръцете до голяма степен на определени частни предприемачи. Те или са собственици на самоделни и подвижни нефтени инсталации, или служат като охрана на съществуващи обекти и ползват част от прихода от тях, или от самата продукция.


Следващото стъпало представляват компаниите, които директно или индиректно са ангажирани с предоставянето на широк набор от услуги за враждуващите страни. Макар формално Сирия да е обект на голям брой международни ограничения, това не спира множество фирми да заобикалят регулациите, рискувайки доста в замяна на колосални приходи, много от които не минават през теглилката на данъчните власти.

Убийството на една революция
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

На първо място, разбира се, това са производителите на оръжие от цял свят, които се надпреварват да продадат стоката си в Сирия - компании от САЩ, Европа, Русия, Иран, Китай и други, по-скромни доставчици, сред които са България и Румъния. Всъщност скромността на балканския принос е само условна. Българско оръжие е наводнило Сирия, а според наличните данни бившите социалистически страни от Югоизточна Европа са изнесли оръжие и боеприпаси на стойност над 1 милиард евро за конфликтите в Сирия и Йемен.

Ключови думи към статията:

Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Частни армии финансирани с държавни пари е имало, има и ще има...

 2. 2 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 872 Неутрално

  През 1891 г. жертва на руските имперски армии става и Христо Белчев.
  Даровит български поет, финансов министър и държавник в правителството на Стефан Стамболов. Завършил финансови и политически науки в Загреб и Париж.
  Зверски убит без причина на едва 37 години от русофилските орки...

 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  "Авторите на документалното изследване твърдят, че българско оръжие е наводнило Сирия."
  =============
  Не знам вие какво очаквате, но мен изобщо не ме е срам. Само "най-яките" продават оръжие. Добре че сме сред тях. Иначе щеше да е някакво друго, но не да отсъства.

  Еретик
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  "Убийството на една революция"

  Забравил е да добави "ислямистка" към думата революция в заглавието.

 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4325 Неутрално

  Скоро, всички руски "невидими" недоразумения ще се наиграят, ще се наиграят и то здраво...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 7. 7 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Их там УЖЕ нет.

  The best way to predict the future is to invent it.
 8. 8 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Поне вече не досаждат на обикновените селяни с "износа на революция" и "световната победа на социализма"- та хората да могат спокойно да си гледат земята.

 9. 9 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Поне вече не досаждат на обикновените селяни с "износа на революция" и "световната победа на социализма"- та хората да могат спокойно да си гледат земята.

 10. 10 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 829 Неутрално

  През 1878 година България се освободи от турско и попадна под руско робство.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на croth
  croth
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#3] от "Костадин Иванов":

  Най-яките продават и наркотици. Искаш и ние да сме сред тях ли. Бяхме, бъди спокоен.

 13. 13 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  ""Авторите на документалното изследване твърдят, че българско оръжие е наводнило Сирия.""

  Тов е абсолютно вярно. Всеки в Бургас е виждал огромните карго самолети с мадпис SAUDIA, кацащи всяка седмица на летището.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 872 Весело

  Башибозукът на Евгений Пригожин биде унизително изритан от Либия...

 18. 18 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  Частни армии финансирани с държавни пари е имало, има и ще има...
  —цитат от коментар 1 на dma12587967


  Аве били само руски , мириканците нямат нищо общо ! Блек Уотър са си обикновено НПО за права на черните и ислямистите с доброволци които вместо пари взимат усмивки ор опечалените на жертвите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 19. 19 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  "Авторите на документалното изследване твърдят, че българско оръжие е наводнило Сирия."============= Не знам вие какво очаквате, но мен изобщо не ме е срам. Само "най-яките" продават оръжие. Добре че сме сред тях. Иначе щеше да е някакво друго, но не да отсъства.
  —цитат от коментар 3 на Костадин Иванов


  "Яките" продават радари, управляеми ракети, самолети и танкове. Ние - муниции, леко стрелково оръжие и РПГ. Яко, а?
  Е, по-добре, отколкото да лапаме мухите...

 20. 20 Профил на d10001
  d10001
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Така поздрави за книгата, написаното е интересно. Но това не е изследване, това е анализ тип университетски преподавател теоритик. Опитват да излагат там хипотези и теории и да продават там книжчица нещо.... Журналистическото разледване показва факти, доказателства, разглежда всички страни в специфика и детаили, а не генерализаира...ама за да направят такова разледване им трябват каски и бронежилетки. Я си седи в кабинетчето и си пии кафето със студентките, пък каквото падне.

 21. 21 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4374 Неутрално

  Стилът на откъса от текст има нужда от доста работа. После, за наемниците терминът " платена любов" е излишно усложнен, става въпрос за проституция, или "платен секс" - всички армии са имали подобна "логистична съставляваща", включително и "секс робините" в пътуващите публични домове, като в японската окупационна армия например.

 22. 22 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3079 Весело

  Всички знаят откъде са безименните и безпагонести зелени гьонове във всички конфликти в последните 10 гдини, само от Кремъл се правят, че не знаят!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 23. 23 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  До коментар [#19] от "PisnaMi":

  Ти какво оръжие искаш да продава България? Невидим изтребител пето поколение ли?
  Не е важно колко ти е качествена стоката,а да имаш клиенти за нея.

  Впрочем,при проведените тестове за въоръжаването на иракската армия,българският "Калашников" се оказа най-качествен и Ирак го закупи.

 24. 24 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2968 Неутрално

  Частните армии (или както в Амерка ги наричат контрактори) са върхът на безумието, върхът на безчовечието. Редовната армия не може да убива безразборно, има някакви устави, възможност за разследване на престъпления, военен съд. Контракторите са убийци заобикалящи закона. И им се плаща от бюджетоте. Демек всички ние, коствено или директно плащаме за хладнокръвни убийства.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7562 Неутрално

  Това могат руснаците, да ходят да се бият. Няма значение за кого, стига да плащат.

 26. 26 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3218 Неутрално

  Докато московските "миротворци"отричат съществуването на наемниците...ковчезите на ихтамнетите стават все повече!!!Вече и в Либия!!Скоро и в самата Расия.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 27. 27 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Наемници е имало откакто съществуват военни конфликти. Но ако се вгледате по-задълбочено в историята, ще забележите, че изключая "Великолепната седморка" :-) никоя война не е спечелена от наемници. Едва ли е случайно.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  Разочароващо е, че най-интересната за нас тема е спомената с две изречения. Износът на българско оръжие за Сирия наистина ще постави в неудобно положение любимеца на икономедията Гебрев. Но за сметка на това едно разследване на аферата ЕМКО-Сирия може да даде ясен отговор защо алкашите се опитаха да свитнат Гебрев. Но такова журналистическо разследване няма да видим. Колкото и да се сърдят, че ги наричаме "мисирки", това е факт.

 30. 30 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  Наемници е имало откакто съществуват военни конфликти. Но ако се вгледате по-задълбочено в историята, ще забележите, че изключая "Великолепната седморка" :-) никоя война не е спечелена от наемници. Едва ли е случайно.
  —цитат от коментар 27 на the_librarian  До коментар [#27] от "the_librarian":

  Да де,но само в комунстическите така наречени армии хората служеха безплатно. Исторически във всички армии на войниците се е заплащало или в пари,или като част от плячката. Или и двете.

 31. 31 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3518 Неутрално

  До коментар [#21] от "daskal1":

  Не случайно не пускат интервюто на Руслан по бнр
  https://bnr.bg/horizont/post/101290956/ruskite-nevidimi-armii

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 32. 32 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3518 Весело

  До коментар [#29] от "Lemmy":

  Разочаровящ е цирка новичок... Поразява бездомни/наркомани (факт) и котки (кремиран факт). Тройни агенти и производители на оръжие минават с разстройство. Следващия атентат ще е заразата предизвикваща ковид 19

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 33. 33 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1641 Неутрално

  Частните армии (или както в Амерка ги наричат контрактори) са върхът на безумието, върхът на безчовечието. Редовната армия не може да убива безразборно, има някакви устави, възможност за разследване на престъпления, военен съд. Контракторите са убийци заобикалящи закона. И им се плаща от бюджетоте. Демек всички ние, коствено или директно плащаме за хладнокръвни убийства.
  —цитат от коментар 24 на Таралеж


  Частните армии са от, как свят светува, по нашите краища са известни , като "башибозук" .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3079 Весело

  Безименни паразити гниещи в безименни гробове!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 36. 36 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3079 Весело

  Груз 200!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Неутрално

  Поне вече не досаждат на обикновените селяни с "износа на революция" и "световната победа на социализма"- та хората да могат спокойно да си гледат земята.
  —цитат от коментар 9 на lynyrds


  Да бе!
  Затова цяла Европа се напълни с бежанци.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#37] от "nkk81":

  "Чувал ли си за Academi(Blackwater)? Те с какво са по различно от Вагнер?"

  Те са демократични, прогресивни и съблюдават общите ни евроатлантически ценности.

 42. 42 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Вагнер и Блекуатър. Едните са лоши тоталитарни наемници, другите са добри демократични наемници. Абе вие колко повече малоумни можете да станете????

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 43. 43 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4378 Неутрално

  До коментар [#17] от "palav_nik":

  ИхТамНетите бяха и изпържени в Сирия!

 44. 44 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#39] от "Realist":

  "Кой окраде златото на Венецуела, миризлив каскет?"

  За златото не знам, но рафинерията и бензиностанциите им в САЩ знам кой ги открадна.

 45. 45 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4378 Весело

  До коментар [#40] от "venelingeologia":

  Искал си да кажеш нещо, но не ти се е получило! Пробвай на родния ти руски език! 🤣😂

 46. 46 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3518 Весело

  До коментар [#39] от "Realist":

  Успех!!

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 47. 47 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1419 Любопитно

  До коментар [#43] от "vassilun":

  "ИхТамНетите бяха и изпържени в Сирия!"

  Като Блекуотърите във Фалуджа ли?

  https://doctorbulldog.files.wordpress.com/2009/11/blackw20.jpg

 48. 48 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3079 Весело

  В хоремага в мАшква, Ростов на Дон, Воронеж и другите рашъстански градове, до касите с бояришник и водка проват не само калашници, но и танкове, самоходни установки, зенитни комплекси и изтребители. За храна, лов, риболов и спортна стрелба (да не си загубят навиците от армията) на местните бояришници!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 49. 49 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3518 Весело

  http://www.humanoftheyear.org/novini/nominacii/ruslan-trad/

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 50. 50 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2573 Любопитно

  Сега лошо ли е да има частни армии?
  Та по този повод четите на ВМРО като какво се водят?
  А четниците на Дража Михайлович?
  А четите на Филип Тотьо и Христо Ботев както какво се явяват?
  Легията на Раковски?
  Гръцките андарти?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 51. 51 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4378 Неутрално

  До коментар [#48] от "Realist":

  Тук сбърка! Никъде по света не е по-лесно да се сдобиеш с нападателно оръжие от САЩ! Лично съм ходил на базар за оръжие в Маями (2000 г.), където се продава автоматично оръжие дори без каквато и да е идентефикация на купувача!

 52. 52 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#48] от "Realist":

  Воронеж и другите рашъстански градове, до касите с бояришник и водка проват не само калашници, но и танкове, самоходни установки, зенитни комплекси и изтребители
  _____________________________________________
  Като повдигна темата за Бояришника, ти би ли си днеска дозата БЕЛИНА? Облъчи ли се с UV отвътре.
  Хо.. Хо.. Хо..

 53. 53 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Вероятно се бъркате и се губите сред морето от термини...
  Военните контрактори не са наемници и е спорно дали са частни армии..
  Академи и другите западни ( американски и европейски ) военни контрактори (компании) не участват в преки военни действия...предимно осигуряват охрана за обекти, частни лица и конвои...категорично е забранено от законодателството на съответната държава наела компанията (често това е държава по произход или съюзник) да ги ползва в бойни действия като редовни или паравоенни формирования..
  ...................
  Забранено е и според международното законодателство....( ООН )...
  Усещате ли тънката разлика..
  Докато Вагнер са на предна бойна линия пряко поддържайки, а дори водейки бойни части по време на военни действия...
  Усетихте ли разликата...пак казвам...едните охраняват и не участват, а другите водят преки военни действия..
  И преди да ми кажете, че и в САЩ бият негрите...или, че западните компании участват в бойни действия.....АМИ НЕ...не участват...ако ( когато ) сгафят лука, няма никой зад тях..Академи колко пъти смени името си? и защо?....знаете ли колко западни компании са закрити или колко контрактори са в затвора заради нарушаване на международното право?
  А сега сравнете с Вагнер и компания.... какво вършат те.... как и кой стои зад тях и как ги пази.......
  И пак за протокола...НАЕМНИЧЕСТВОТО е забранено според международните закони...
  Контракторите (западните) не са наемници и не се предполага да вършат наем,ническа работа....
  Дупки в закона винаги има...или спокойно можеш да си имиеш ръцете като кажеш, че тези наемници не работят за теб или превишават задълженията си....на запад..
  ...на изток...дори няма нужда от извинения...казваш..ИХТАМНЕТ.. и толкова...
  И международната обюност стои безпомощно... защото и вагнер..исис.. чужденците биещи се на някоя страна в конфликта в Сирия ( например за кюрдите) ит.н нататък са и трябва да бъдат третирани като наемници...
  Обаче не става...и все пак..западните контрактори и вагнер не са в един кюп.....

  "More Majorum"
 54. 54 Профил на irc84
  irc84
  Рейтинг: 315 Неутрално

  До коментар [#24] от "Таралеж":

  Е то с каперсите преди 3 века не е било по различно. Държавите са им давали права да нападат другите. Така че историята пак се повтаря, нищо ново

  "Live fast, die young, and have a good-looking corpse"
 55. 55 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3079 Неутрално

  Е то с каперсите преди 3 века не е било по различно. Държавите са им давали права да нападат другите. Така че историята пак се повтаря, нищо ново
  —цитат от коментар 54 на irc84


  Дайте да видим, какви права Путлер е дал на безпагонестият руски башибозук? Та той, отрича (като комунист на разпит), че те въобще съществуват. И само пее песента на анонимният зелен гьон. А убитите безпагонести уроди ги горят в походните крематориуми и след това с Груз 200 безименни гробове...

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 56. 56 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3079 Весело

  Тук сбърка! Никъде по света не е по-лесно да се сдобиеш с нападателно оръжие от САЩ! Лично съм ходил на базар за оръжие в Маями (2000 г.), където се продава автоматично оръжие дори без каквато и да е идентефикация на купувача!
  —цитат от коментар 51 на vassilun


  Не вярвам в Маями да се продават самоходни установки Бук с ракетите към тях!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 57. 57 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#53] от "Lumberjack":

  След като си толкова осведомен за Blackwater, ти е ясно, че освен официалната работа за която се наемат, вършат и друга. Както казваш, не напразно си сменят името. Сегашното Academi мисля им е 3-то.Нейни служители са съдени за масови убийства на цивилни в Ирак. Тука някакъв Промит мозък тръгнал да разправя за руските частни армии. Нито едните са стока, нито другите

 58. 58 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#10] от "gr52":

  “ България се освободи от турско и попадна под руско робство”
  ——
  “Робство”? Не беше ли “присъствие”?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 59. 59 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#21] от "daskal1":

  “ става въпрос за проституция, или "платен секс" - всички армии са имали подобна "логистична съставляваща"
  ——
  Е, не всяка индустрия може да изпипа логистиката до степен сексът да е неплатен ... май само академията ми идва на ума... епитомия на проституция ... или блудство по-скоро

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 60. 60 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4374 Весело

  До коментар [#59] от "Gretel":

  Защо обиждате? Къде в академията сексът е безплатен?
  Ето, да извикаме Елла за свидетел по въпроса:
  https://www.youtube.com/watch?v=APVNWtbccPo

 61. 61 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#22] от "Realist":

  “ Всички знаят откъде са безименните и безпагонести зелени гьонове във всички конфликти в последните 10 гдини”
  ——
  Тоя списък ли имаш впредвид?:
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_United_States_defense_contractors />

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 62. 62 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#60] от "daskal1":

  “ Защо обиждате? Къде в академията сексът е безплатен?”
  ——
  И през ум не ми е минавало... и не казах “ безплатен”, а “неплатен”... Я се върнете назад във времето към аспирантските си години и с ръка на сърце кажете, че не съм права.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 63. 63 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4374 Весело

  До коментар [#62] от "Gretel":

  Е, като аспиранти бяхме ли в "академията"? За мен това "академията" са нашенските истории на мераклии академични старци със студентки и аспирантки, между млади хора като аспирантите си е "жест на взаимна подкрепа в труден момент".
  В американската академия е източник на доходи за адвокатското съсловие.
  ПП
  Още малко и ще ме накарате да викам като бабата на Червения площад : "Приятно вспомнить!" по повод на аспирантските години (не в Америка, тук бяхме семейство с дете и много работа за малко пари :-))

 64. 64 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  "Убийството на една революция"
  ---
  Рискове на професията.
  Целта на "една революция"е да убие една държава.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 65. 65 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2366 Весело

  Сигурен съм че в следващата си книга Руслан ще разкрие неосманската експанзия на Турция в БИ и хибридната и война против България в която основна роля се отделя на ДПС , превземането на службите за сигурност и съдебната система!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 66. 66 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#63] от "daskal1":

  “ нашенските истории на мераклии академични старци със студентки”
  ——
  В нашия факултет такива работи нямаше. Само на Илчев му се носеше славата, че обича да изпитва в офиса си. Била съм и аз там. Може да съм била недостатъчно привлекателна, но дори “неволно” докосване нямаше, само скришно заничане докато пишеш. Споделяли сме с две други приятелки, едната — страхотна мадама!, и те същото ... та нищо, де. Ако имаше лайно там, щеше да се размирише. За тука пък да не говорим, сам знаете

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 67. 67 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2366 Весело

  Сега сигурно Русланчо подготвя и книга за неуспешният опит за преврат във Венецуела? В която ще разибличи американското провителство ползващо ЧВК да сваля неудобни правителства!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 68. 68 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2366 Любопитно

  Разочароващо е, че най-интересната за нас тема е спомената с две изречения. Износът на българско оръжие за Сирия наистина ще постави в неудобно положение любимеца на икономедията Гебрев. Но за сметка на това едно разследване на аферата ЕМКО-Сирия може да даде ясен отговор защо алкашите се опитаха да свитнат Гебрев. Но такова журналистическо разследване няма да видим. Колкото и да се сърдят, че ги наричаме "мисирки", това е факт.
  —цитат от коментар 29 на Lemmy


  Ама според Руслан и Асад е получавал наше оръжие е защо им е тогава на алкашките да го тровят?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 69. 69 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  До коментар [#68] от "Julian Mall":

  Сигурно защото Гебрев не е снабдявал Асад, а милициите воюващи против Асад. Доставките през Азербайджан и Саудитска Арабия се знаят. Не се знае дали българските снабдители на Асад са се почувствали засегнати от конкуренцията. Но със сигурност чилавеците са били бесни. И не само заради Сирия. Злопаметното жуже помни и некои карга за Грузия (08) и по-късно за Украина.

 70. 70 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2366 Любопитно

  "Злопаметното жуже помни и некои карга за Грузия (08) и по-късно за Украина."

  Нещо не се връзва със свалените руски самолети пряко от Турция или с предоставено от ния оръжие, убийството на руският посланик и сделките за С-400 с Турция!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 71. 71 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 774 Неутрално

  "Руслан Трад и Кирил Аврамов са убедени, че интересите на политическата върхушка, олигархията и военно-промишления комплекс, особено в Русия, се пресичат и това е причината да се наемат частни "невидими армии", за да се гарантира дискретност."

  А в САЩ тези интереси да не би да ги дели Гранд Каньон?

  Ако военния бюджет на Русия е 50-60 милиарда долара, то на Щатите е 700 милиарда долара.

  Да напишат следващата книга за другия по-голям "слон в стаята".

 72. 72 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 685 Неутрално

  През 1878 година България се освободи от турско и попадна под руско робство.
  —цитат от коментар 10 на gr52


  Ха ха ха голям майтап нали? Значи Александър Батенберг е руснак??😂😂
  Голям майтапчия си!!🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 73. 73 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  "Всъщност скромността на балканския принос е само условна. Българско оръжие е наводнило Сирия, а според наличните данни бившите социалистически страни от Югоизточна Европа са изнесли оръжие и боеприпаси на стойност над 1 милиард евро за конфликтите в Сирия и Йемен"

  Този цитат защо е повторен 2 пъти в статията? Това ли е най важното в книгата? Лоша България, лоша, лоша! Ако го повторите още 998 пъти и ще станем най големия износител на оръжия в Сирия. Те големите играчи специално за нас поддържат конфликта.
  Журналя, сър! Ама този път и българомразци.

 74. 74 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  До коментар [#72] от "madridchanin":

  Майтап е ако попрочетеш налко повечко за граф Игнатиев. Тогава си е направо таш... ъъъъ... абе голям майтап.

 75. 75 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4374 Весело

  До коментар [#66] от "Gretel":

  Затва и казах "нашенските истории", или по-точно лакърдии.
  За тук -имах колега който се разведе с жена си и се ожени за аспирантката си. Иначе правилата са крайно строги.

 76. 76 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Башибозукът на Евгений Пригожин биде унизително изритан от Либия...
  —цитат от коментар 17 на palav_nik


  Верно ?! Какво си чул, видял, прочел ?

 77. 77 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Докато московските "миротворци"отричат съществуването на наемниците...ковчезите на ихтамнетите стават все повече!!!Вече и в Либия!!Скоро и в самата Расия.....
  —цитат от коментар 26 на Willy Messerschmitt


  Някакви доказателства в подкрепа на тези твой твърдения ?

 78. 78 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Наемници е имало откакто съществуват военни конфликти. Но ако се вгледате по-задълбочено в историята, ще забележите, че изключая "Великолепната седморка" :-) никоя война не е спечелена от наемници. Едва ли е случайно.
  —цитат от коментар 27 на the_librarian


  Много грешиш. Наемниците са спечелили много войни. Например над турците при Виена и са спасили Европа.

 79. 79 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 12 Неутрално

  До коментар [#17] от "palav_nik":ИхТамНетите бяха и изпържени в Сирия!
  —цитат от коментар 43 на vassilun


  Някакви доказателства ? Ама не компютърната игра, дето подхвърлиха украинците.

 80. 80 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Като прочетох само заглавието, си помислих, че става въпрос за най-голямата армия - армията на алкохолиците...

 81. 81 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Сега лошо ли е да има частни армии?Та по този повод четите на ВМРО като какво се водят?А четниците на Дража Михайлович?А четите на Филип Тотьо и Христо Ботев както какво се явяват?Легията на Раковски?Гръцките андарти?
  —цитат от коментар 50 на DDR


  Ми нито едно от нещата, които си изброил, не е от типа "частни армии". Когато НЕ става дума за наемници, БЕЗРАЗЛИЧНИ към това, за което воюват, отишли на война главно заради заплащането, изразът е НАРОДНО ОПЪЛЧЕНИЕ. И го е имало в почти всички държави през по-голямата част от историческото време. Когато се воюва пак не за пари, а за определена идея, но тя е ЧАСТНА спрямо интересите на целия народ, обикновено казват "паравоенни образувания", в смисъл, че не са официално санкционирани от държавата, която единствено има право да обявява и води война. "ЧАСТНИТЕ АРМИИ", разбира се, също ги е имало през по-голямата част от цивилизованата човешка история, но там определящите фактори са именно парите, както и това, че те воюват именно за частни интереси - за интересите на някого и някои, към които обаче интереси самите воюващи са безразлични.

 82. 82 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 618 Неутрално

  До коментар [#42] от "Darcas":

  Кой ти е казал че едните са лоши, а другите добри - и двете са мародери и измет!
  Смешното е че комсомолците дето плащат на руснаците толкова громяха империализма на САЩ, а накрая го прекопираха 1:1! Е, руското, разбира се, излиза като фарс на оригинала: -)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK