"Не всичко във вечната война между Доброто и Злото е толкова просто"

Действието в романа се развива в Москва, Крим, Прага в края на ХХ век.

© "Сиела"

Действието в романа се развива в Москва, Крим, Прага в края на ХХ век.Издателство "Сиела" пусна ново издание на "Дневен патрул" на Сергей Лукяненко - втората книга от тетралогията за "Патрулите" (първата част - "Нощен патрул", излезе през февруари тази година).


"Напрегнат, епичен и изпълнен с неочаквани обрати, "Дневен патрул" няма да разочарова почитателите на Лукяненко. Нещо повече, тази книга ще ни покаже гледната точка на онези Различни, които ценят свободата повече от всичко и са готови да платят всяка цена, за да я постигнат. А читателят сам трябва да реши на чия страна ще застане", се казва в анотацията на "Сиела"


Сергей Лукяненко пише "Дневен патрул" през 1999 г. с помощта на украинския писател Владимир Василев. Действието в романа се развива в Москва, Крим, Прага в края на ХХ век. На руски е издаден през 2000 г. от издателство АСТ. Пет години по-късно "Дневен патрул" е отпечатан и на български от "Инфодар".
"Моите книги от поредицата "Нощен патрул", "Дневен патрул" и т.н., които започнаха да излизат през 1998 г., бяха първите руски книги от жанра на градското фентъзи", сподели преди години авторът, цитиран от "Инфодар". "Но оттогава насам много руски писатели пишат в този жанр, например Вадим Панов с неговия цикъл "Тайният град". Популярността на градското фентъзи в Русия води началото си от успеха на Патрулите. Писах "Нощен патрул" в особено труден период от руската история. Съветският съюз се разпадаше.


Вие вече знаете историята на Нощния патрул. Сега е време да научите и историята на Дневния патрул. Послушайте, за себе си ще ви разкажат прокълнатите и проклинащите, онези, които ценят свободата повече от всяка Светлина, онези, чиято съдба ги е обрекла да черпят от живота, а не да дават. И тогава може би ще разберете, че не всичко във вечната война между Доброто и Злото е толкова просто."


Сергей Лукяненко (52) е един от майсторите на руската фантастика. Носител е на наградите "Старт" (1993), "Меч Руматы" (1995 и 1997), "Интерпресскон" (1995 и 1996), "Аелита" (1999), а творбите му, сред които и филмираната "Нощен патрул", "Чернова", "Белова", "Геном", се превръщат в едни от знаковите творби на ХХ век.


Из "Дневен патрул"


ПРОЛОГ


Дневен патрул
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Входът на блока беше под всякаква критика. Кодовата брава беше счупена и не работеше, по пода се търкаляха угарки от евтини цигари. Стените на асансьора бяха покрити с неграмотно надраскани графити, в които думата "Спартак" и мръсните псувни се срещаха еднакво често. Бутоните бяха прогорени с цигари и грижливо залепени с втвърдена дъвка.


И вратата на апартамента на четвъртия етаж беше същата тъжна картинка: някаква останала още от съветски времена тапицерия и евтини алуминиеви цифри, едва крепящи се на криво завитите винтове.


Наташа се подвоуми за миг, преди да натисне звънеца. Би било смешно да се надява на каквото и да е при идването си тук. Щом си толкова оглупяла, че си решила да прибегнеш до магии - отвори вестника, включи телевизора, послушай радиото. Сериозни фирми, опитни екстрасенси с чужбински дипломи Пак си е мошеничество, то се знае. Но поне ще си сред сериозни хора и в приятна обстановка а не в този приют за неудачници.


Въпреки това тя натисна звънеца. Дожаля ѝ за времето, изгубено в градския транспорт.


Няколко минути апартаментът не даде признаци на живот. После се дочу шумът на припрени стъпки - характерната походка на бързащ човек, чиито стари размъкнати пантофи падат от нозете му на всяка крачка. За миг евтината миниатюрна шпионка притъмня, после изтрака металната брава и вратата зейна.


- О, Наташа? Заповядай, влез.


Никога не си беше падала по хората, които моментално минават на "ти". Не че тя самата не предпочиташе този стил на общуване, но си беше редно първо да се иска разрешение, нали така?


А жената, която ѝ отвори вратата, вече я дърпаше безцеремонно за ръката да влезе вътре, при това с изражение на толкова искрено гостоприемство върху застаряващото ѝ, покрито с крещящ грим лице, че Наташа дори нямаше сили да протестира.


- Една приятелка ми каза, че Вие - поде тя.


- Да, знам, знам, мило - заръкомаха домакинята. - О, ама не се събувай, моля те, тъкмо се канех да чистя или не, сега ще ти намеря едни чехли.


Наташа се огледа, с мъка прикривайки отвращението си.


Антрето не че беше тясно, а по-скоро адски задръстено с боклуци. Малката, най-много трийсетватова крушка горе на тавана едва мъждукаше, но и това не прикриваше общата разруха. Закачалката беше затрупана с дрехи, имаше дори палто от ондатра - за радост на молците. Разлепеният линолеум на пода беше в безличен сив цвят. Сигурно домакинята отдавна се канеше да почисти.


- На тебе Наташа ли ти викат, дъще? Аз пък съм Даша.


Даша беше по-възрастна от нея с около петнайсет-двайсет години. Поне. Тази жена можеше да ѝ бъде майка, макар че да не дава Господ Разплута, с мръсна коса без блясък, олющен, набиващ се на очи лак на ноктите, избелял пеньоар, разпадащи се чехли, обути на бос крак. По ноктите на краката също блещукаше лак - ама че вулгарно изглеждаше. Боже Господи!


- Вие врачка ли сте? - попита Наташа. И възкликна наум: "Каква съм глупачка!".


Даша кимна няколко пъти в знак на съгласие. Наведе се и измъкна от купчината струпани в безредие обувки гумени чехли. Най-идиотската от човешките приумици - с безброй стърчащи навътре гумени бодли. Мечтата на йогата. Една част от тези гумени гвоздеи отдавна бяха изпопадали, което впрочем не беше повод човек да се чувства по-комфортно.


- Обуй се! - радостно предложи Даша.


Наташа като хипнотизирана изу сандалите си и обу чехлите. Сбогом, чорапогащник. Сигурно ще се сдобие с чифт бримки. Какво от това, че марката е не каква да е, а "Омса", при това с ликра. Всичко на този свят е менте, измислено от хитри глупаци. А умните хора кой знае защо се хващат на въдицата.


- Да, врачка съм - уведоми я Даша, която бдително контролираше процеса на обуването. - На баба си съм се метнала. И на майка си. Те гледаха, за да помагат на хората, такива сме си ние от нашето семейство. Да отидем в кухнята, Наташа, че в стаите е разхвърляно.


Като се проклинаше наум за пореден път, Наташа тръгна след домакинята. Кухнята оправда очакванията ѝ. Камара немити чинии в мивката, зацапана кухненска маса, от която при появата им някъде под плота мързеливо се скри хлебарка. Лепкав под. Прозорците, то се знае, не бяха видели парцал от пролетта, плафониерата бе омазана от мухите.


- Сядай. - Даша ловко измъкна под масата табуретката и я издърпа на почетното място - между масата и хладилника, конвулсивно потреперващ "Саратов".


- Благодаря, предпочитам да постоя права. - Наташа твърдо реши да не сяда. Табуретката ѝ се видя още по-несигурна от масата или пода. - Даша Дария?


- Дария.


- Дария, всъщност аз само исках да разбера.


Жената сви рамене. Щракна копчето на електрическия чайник - може би единствения предмет в кухнята, който не изглеждаше така, сякаш е изровен от някоя боклукчийска кофа. Погледна Наташа.


- Да разбереш? А какво толкова има да се разбира, мило? То и така и така всичко си се вижда като на длан
За миг Наташа изпита неприятното, мъчително усещане, че светлината в кухнята не е достатъчна. Всичко посивя, болезненото роптаене на хладилника и шумът от преминаващите по близката широка улица утихнаха. Тя избърса челото си, покрито с ледени капчици пот. Всичко е от горещината. От лятото, жегата, дългото пътуване в метрото, тъпканицата в тролея Защо не взе такси? Хубаво, освободи шофьора, отпрати го да си върви с колата - беше те срам дори да намекнеш накъде и защо си се запътила. Но какво ти пречеше да си хванеш такси?


- Мъжът ти те е зарязал, Наташенка - изгука Дария. - Преди две седмици. Изведнъж - събрал си е багажа в куфарчето и си е тръгнал. Без кавги и разправии. Оставил ти е апартамента и колата. За да иде при една млада пачавра с черни вежди, дето си пада по чужди мъже ама и ти не си престаряла, дъще.


Този път Наташа дори не реагира на обръщението "дъще". Трескаво се мъчеше да се сети какво е казала и какво е премълчала пред приятелката си. За "черните вежди" май не беше споменала нито дума. Макар че оная наистина е мургава и чернокоса. Наташа усети как отново я обзема безумен, заслепяващ гняв.


- Знам и защо си е тръгнал, Наташенка. Извинявай, че ти викам "дъще", ти си силна жена, свикнала си да си изкарваш прехраната с ума си, но всички вие сте като родни дъщери за мен. Нямахте деца, Наташенка. Нали?


- Да - прошепна Наташа.


- И защо така, мила? - Врачката поклати глава с упрек. - Той иска дъщеря, нали?


- Да, дъщеря.


- Да му беше родила - сви рамене Дария. - Ето, аз имам пет. Двете големи започнаха работа за военните. Едната се ожени, гледа си детето, другата учи. И малкия калпазанин - Тя махна с ръка. - Седни, седни.


Наташа неохотно се настани върху табуретката, здраво стискайки чантата върху коленете си. Каза, опитвайки се да вземе инициативата:


- Така се стекоха обстоятелствата. Бих му родила дете, но не бива да си провалям кариерата заради това.


- Правилно. - Врачката не понечи да спори. Потри лицето си с длани. - Твоя воля И сега, какво, искаш да си го върнеш? А той точно затова си е тръгнал. Онази другата вече е заченала от него а и много усилия е положила. Изслушала го е, съжалила го е и в леглото добре се е представила. Мъжът ти е бил свестен, всяка ще пожелае такъв. Искаш ли да си го върнеш? Наистина ли искаш?


Наташа стисна устни:


- Да.


Врачката въздъхна.


- Може и да си го върнеш може.


Тонът ѝ изведнъж се промени, стана тежък, потискащ:


- Само че ще бъде трудно. Да си го върнеш е лесно, по-трудното ще е да го задържиш!


- Въпреки това го искам!


- Всеки от нас си има своя магия, дъще. - Дария се наведе през масата. Очите ѝ сякаш пронизваха Наташа. - Простичка, отколешна, женска. Ти със своите амбиции съвсем си я забравила, а не е трябвало! Нищо. Ще ти помогна. Само че ще се наложи да свършим всичко на три етапа.


Тя лекичко почука с юмрук по масата.


- Първо, ще ти дам любовно биле. Това не е голям грях. Билето ще върне мъжа ти вкъщи. Че ще го върне - ще го върне, но няма да го задържи.


Нощен патрул
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Наташа кимна неуверено. Разделянето на врачуването на "три етапа" изглеждаше неуместно - особено от тази жена в този апартамент.


- Второ, детето на съперницата ти не трябва да се ражда. Ако се роди - няма да задържиш мъжа си. Ще се наложи да се върши голям грях, да се трови невинен плод.


- Какви ги говорите! - потрепна Наташа. - Нямам намерение да ходя в затвора!


- Не става въпрос за отрова, Наташенка. Просто ще разперя ръце - врачката наистина разпери ръцете си, - а после ще плесна с длани. Ето я цялата работа, ето го и целия грях. Какъв затвор?


Наташа мълчеше.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 990 Неутрално

  “ онези Различни, които ценят свободата повече от всичко и са готови да платят всяка цена, за да я постигнат. ”
  ——
  Туй требе да е анти-реклама, а нескопосното парче директни внушения, което следва ще ме амбицира да запомня името на писателя ... за да го избягвам и за в бъдеще

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 2. 2 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 512 Весело

  Любима поредица :) Тайно бях влюбен във вещицата Алиса :) Страхотен образ и е направил Лукяненко

  Бог да благослови Америка за България!
 3. 3 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 512 Весело

  Туй требе да е анти-реклама, а нескопосното парче директни внушения, което следва ще ме амбицира да запомня името на писателя ... за да го избягвам и за в бъдеще
  —цитат от коментар 1 на Gretel


  http://lukianenko.ru
  https://www.facebook.com/profile.php?id=100015203342628

  Интересен чичка е. Ако д-р Николай Михайлов беше станал писател-фантаст, щеше да пише като него. С три-четири думички може да скъса нервичките на някой демократично ориентиран гражданин, активист, джендър, евроатлантик и прочее представител на гражданското общество. Какво да правиш, руснак, който си има типично тяхната крайност. Ето, това говори всичко:

  "Надо строить свою страну, свой мир, а не дёргаться в стороны, теряя идентичность и самоуважение. Ведь русский мир — особый, не „Запад“ и не „Восток“, а симбиоз лучшего и полезного. Делающий упор на безопасность и справедливость. Сила в правде — это всегда было основой русского мировоззрения"

  От време навреме разменяме по някоя приказка на стената му. Например, беше побеснял за някакъв сериал, финансиран от тяхното Министерство на културата, който ще се снима в Москва. Беше бесен, че главната роля ще я играе някаква техен нов популярен артист, който се е преместил да живее в Канада. Лукяненко се караше "толкова ли нямаме артисти в Русия, че трябва да го вземаме този от Канада?"
  Аз тогава го попитах:
  "Сергей Василиевич, какъв е проблемът? И да ви разбирам ли, че ако ставаше дума за Жан Рено, пак нямаше да го искате?"
  Той ми отговори:
  "Не! Жан Рено е французин, този е руснак! Ти си славянин! Разбираш!"
  Такива работи :-))))

  Харесвам ги руснаците, с техните крайности, колкото и да са глупави. Просто ги харесвам :)

  Бог да благослови Америка за България!
 4. 4 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  Всяка статия за руснак трябва да започва с "Кримнашист ли е, или не"

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2924 Неутрално

  До коментар [#1] от "Gretel":
  Не го избягвайте...Както е представен С. Лукяненко, професионален психиатър и много добър писател на екшън фантастика...може и да стигне човек до подобни изводи.
  По неговите книги в Холивуд Тимур Бекмамбетов направи успешни филми ...

  п.п. Независимо от малоросийската фамилия Лукяненко си е малко...руски шовинист.
  Лукяненко малко ми напомня Рон Хабърд, основателя и духовния лидер на сайънтологията...но и отличен писател фантаст.

 8. 8 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  [quote#6:"Реалист"][/quote]

  ясно. кримнашист е.

 9. 9 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#7] от "тулса":

  “ Не го избягвайте...”
  ——
  Току що си взех Guardianes de la noche, ама не мога да я почна, че нямам един байт свободен на облака... трябва да изтрия нещо първо. След 2-3 седмици ще Ви кажа дали имаме сходни вкусове за книги.

  Апропо, какъв беше оня руски сайт за аудио книги? ... затрила съм линка

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 10. 10 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  [quote#6:"Реалист"]
  —цитат от коментар 8 на blondofil
  ясно. кримнашист е.[/quote]

  Още от пищенето на руския трол беше ясно , че е кримнашист, но явно е сред най-отявлените путлеристи

  "Lukyanenko, having Ukrainian ancestry himself, threatens authors who support the Euromaidan that he will make every effort to prevent their books being published in Russia.[21] He also forbade the translation of his books into Ukrainian.[22]

  He welcomed the accession of the Crimea to the Russian Federation."

 11. 11 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2924 Неутрално

  До коментар [#9] от "Gretel":
  Странно, че не сте го чували.Него даже в Британската енциклопдия го има:
  https://www.britannica.com/biography/Sergey-Lukyanenko

 12. 12 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2924 Любопитно

  До коментар [#10] от "blondofil":
  Lukyanenko, having Ukrainian ancestry himself..
  >>>.... а майка му била волжска българка,. Ами сега?:)

 13. 13 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2924 Весело

  До коментар [#9] от "Gretel":
  Лукяненко никак не обича май да го минат. Типичен (пра)българин:) Много е трудно да намериш нещо безплатно в рунета от него. Препикал е като....лисунгер всички свои литературни владения:)

 14. 14 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  До коментар [#10] от "blondofil":Lukyanenko, having Ukrainian ancestry himself..>>>.... а майка му била волжска българка,. Ами сега?:)
  —цитат от коментар 12 на тулса


  На Баязидчо също.

 15. 15 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#13] от "тулса":

  “ Много е трудно да намериш нещо безплатно в рунета от него. Препикал е като....лисунгер всички свои литературни владения:)“
  ——
  Струята му явно не стига оттатък границата. Дори на български има преведени 20тина книги... ама в оня кьопав фб2 формат ... не мога да го понасям. Кажете само коя да Ви сваля .. мога да Ви я пратя по емейл ей сега ... и без това не ми се работи повече

  Аз нямам против и да си платя ... ако нямам друг избор, де. :)

  Да Ви напомня за оня руски сайт за книги!!! ... цените му бяха $2-3 ... ако си го спомняте

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 16. 16 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#3] от "Günther":


  “ Харесвам ги руснаците, с техните крайности, колкото и да са глупави“
  ——
  Не мисля, че са глупави, по-скоро диви, като фанати от гората, на порядък по-диви от нас, дори свръх-образованите от тях. Двама руснака, приканвайки си “кротичко” в коридора правят шум колкото 20 скандиращи американци... макар в световъзприятието им да има нещо общо с американците. Трудно ми е да правя обобщения. Аз също имам слабост към тях, може би щото като студентка ме приеха за своя, па макар и странна птица... много мило беше и едно такова неловко... дори след години общуване. Близостта на езика е много подвеждаща... те са много различни от нас. Мисля, че човек може да ги разбира така, както се “разбира” куче ... и обратно.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 17. 17 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1611 Любопитно

  До коментар [#15] от "Gretel":

  Има достатъчно безплатни руски книги из интернет, стига човек да знае къде да търси.
  Хайде един подарък от мен:

  https://www.rulit.me/author/lukyanenko-sergej-vasilevich

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 18. 18 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Гледал съм и двата филма на руски - Ночной дозор и Дневной дозор - брутално яки са!

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 19. 19 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3653 Неутрално

  Поредицата е много добра. А чакам да филмират и другите книги. И да не пропусна, книгите са пет. Преди няколко години се появи "Нов патрул".

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Много добър писател, но във всяка негова поредица първата книга е по-добра от следващите. "Студени играчки са звездите" е любимата ми книга от Лукяненко.

  Eddie lives... somewhere in time!
 22. 22 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2591 Неутрално

  Любимата ми серия от този автор е дил;огията "Студени играчки са звездите" + "Звездната сянка".
  Има още една много силна дилогия - "Спектър", но в нея има повече философия.

  Що се отнася до свалянето на книги (не само на руски) - най-голямата пиратска библиотека е тази:
  http://flibusta.is

 23. 23 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  Изненадан съм от това, което пишат за политическите му възгледи. Чел съм поредицата за патрулите и някои други свалени безплатно(сега се радвам, че не съм му платил), но там по-скоро има дребни критики на руското битие. Привилегиите, с които се ползват хората с власт и пари, колкое тежък живота на нормалния руснак, срива в руската космонавтика, безперспективността на живота в провинцията.

 24. 24 Профил на tkirov
  tkirov
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Лукашенко е страхотен, макар преводът на първото издание да куца. Лошото е за тези по-младите, които не могат да усетят езоповия език, характерен за времето на комунизма. Без него се губи 80% от красотата на книгата. Бива и да се познава руското настояще. Тогава ще можете да усетите, че "толкова ли нямаме артисти в Русия, че взехте този от Канада" е сатира, а не шовинизъм.

 25. 25 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 958 Неутрално

  До коментар [#1] от "Gretel":
  напълно правилно. знаиш ли коя е трагедиата на рузката л-ра последните 30 години? че имат ред еродирани и талангтливи ора, които съчиняват съвършени чикии...

 26. 26 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 958 Неутрално

  До коментар [#24] от "tkirov":

  "страхотен" - да, като страхотех бел леб, састоящ се само от набухватели...

 27. 27 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#25] от "betona":

  “ знаиш ли коя е трагедиата на рузката л-ра последните 30 години?”
  ——
  Не, Тони, не знам ... щото не ме интересува. Критици, или квито там “...-веди” да са тръшкат по въпроса. Аз съм прост потребител и единственото, което ма интересува е ROIT, the return on invested time, т. е. колко удовлетворение ще получа от четенето като компенсация за времето прекарано в четене ... моят opportunity cost е изключително висок.

  И ф тая връзка, я да та питам : коя е последната прочетена книга дет ти е харесала?

  Апропо, не се сдържах и погледнах пролога на Нощния патрул... много добре почва, да отбележа. Туй дет са го написали дневник наистина е анти реклама

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 28. 28 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 958 Неутрално

  До коментар [#27] от "Gretel":

  ами например стругащки, замятин, болгаков ми аресват... :)

 29. 29 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2591 Неутрално

  До коментар [#27] от "Gretel":ами например стругащки, замятин, болгаков ми аресват... :)
  —цитат от коментар 28 на betona


  Съдейки по имената, явно отдавна не си чел книги.

 30. 30 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#29] от "atmanpg":
  До коментар [#28] от "betona":

  “ Съдейки по имената, явно отдавна не си чел книги.”
  ——
  Най-малкото не е отговор на конкретния ми въпрос: “ коя е последната прочетена книга дет ти е харесала?” ... толкова е просто!... кофти, Тони ... и що така?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 31. 31 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 958 Неутрално

  До коментар [#30] от "Gretel":

  напротив, още по-просто е :). това са някои от последните автори които препрочетох вземайки повод от една дискусиа тук в която учоства и ти и която впрочем не съм дочел докрай... смятам че точно на теб няма смисал да ти изброявам книшките им, халресаха ми всичките. ...и на теб ти препоръчвам да си ги изчетеш отново. може да добавиш и жул верн и дюма - тях също изчетох отново. ако има още нещо неасно - питай. знаеш че съм бъбрив а и ми е кеф да си расговаряме :)

 32. 32 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 958 Неутрално

  До коментар [#29] от "atmanpg":

  а ти кво чете напоследак?

 33. 33 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2591 Неутрално

  До коментар [#29] от "atmanpg":а ти кво чете напоследак?
  —цитат от коментар 32 на betona


  Ако имаш регистрация във "Флибуста" - можеш да разгледаш профила ми.

 34. 34 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 958 Неутрално

  До коментар [#33] от "atmanpg":

  нямам. дори не го знаех досега. благодаря все пак, че каза нещо. ако искаш може да се допълниш...

 35. 35 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2591 Неутрално

  До коментар [#34] от "betona":

  http://flibusta.is/b/249963
  http://flibusta.is/b/577251
  http://flibusta.is/b/581983
  http://flibusta.is/b/580752
  http://flibusta.is/b/576283
  http://flibusta.is/b/520738
  http://flibusta.is/b/538910
  flibusta.is/b/196879
  http://flibusta.is/b/419553
  Това ся някои от последните, които съм чел.
  Класиката ч четох в доста по-ранните си години.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK