Фондация "Прочети София" отново организира литературни разходки

Всички Литературни маршрути са със свободен достъп и без предварително записване.

© Фейсбук/

Всички Литературни маршрути са със свободен достъп и без предварително записване.Литературните маршрути на Фондация "Прочети София" са истории, разказани през специално създадени градски разходки от писатели и поети, теоретици и литературни историци.


Непознатата София
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
През 2019 г. в рамките на шест месеца бяха проведени 20 Литературни маршрута, а сред участниците бяха писателите Миглена Николчина, Мария Касимова-Моасе, Ангел Игов и Иван Димитров.


Тази година към разказвачите ще се присъединят поетът Калоян Праматаров и писателят и драматург Георги Тенев. Програмата ще бъде допълнена от съвсем новите турове с водещи Лора Шумкова и Катя Зографова, както и от Детските литературни маршрути със Зорница Христова.


Второто издание на Маршрутите ще да бъде със свободен достъп и ще се проведе от юни до октомври. Събитията започват на 24 юни от 18:30 ч. пред Народния театър "Иван Вазов" с литературната поредица "Софийски страници", която Лора Шумкова създаде през 2019 г.
София и балканската модерност
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Тази година обаче продължението на заглавието ще бъде "Алхимия на ранения град" и ще даде отговор на въпросите: как са живели софиянци в първите години на Втората световна война; кое е събитието, което ги принуждава за по-малко от денонощие да напуснат домовете и града си; кой класически български роман документира това противоречиво време; как се възстановява опустошената столица и защо улица "Търговска" се превръща в символ на изгубената София? С помощта на мемоарни свидетелства и литературни фрагменти Лора Шумкова ще говори за един от най-трудните и най-премълчаваните периоди в новата история на София. Тя е литературен теоретик и историк, критик и редактор. Интересува се от литературна и визуална семиотика, както и от литературната антропология на града.


Александър Вутимски
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Съществена част от програмата на Литературните маршрути са тези, насочени към децата. Техен водещ традиционно е преводачката, писателка на детски книги и съосновател на издателство "Точица" - Зорница Христова. Литературните пътеки на този маршрут ще преминават между произведенията на Валери Петров, Дора Габе, Елин Пелин, Братя Мормареви и илюстрациите на Вадим Лазаркевич. Началото на Детския литературен маршрут ще бъде на 27 юни от 10 ч. на ул. "Елин Пелин" 1.


"По стъпките на Синьото момче" е заглавието на литературния маршрут, посветен на поета Александър Вутимски, през който ще ни разходи поетът, преводач от френски и археолог - Калоян Праматаров. Разказът ще започне в близост до едни от най-старите хотели в града, ще премине покрай дома на Вутимски на ул. "Раковски", за да завърши в Докторска градинка, където той е работил известно време като пазач. Калоян Праматаров ще ни преведе както през биографията на поета, така и през контекста на неговото творчество. Началната точка ще бъде пл. Лъвов мост, а датата - 01 юли, 18:30 ч.


Евгения Марс - извън сянката на Вазов
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Темата на следващата литературна спирка ще бъде: "На разходка с Иван Вазов и Евгения Марс". Неин водещ ще е Катя Зографова, която е главен уредник на Вапцаровия музей и автор на 15 книги, посветени на някои от класиците в българската литература. Маршрутът започва от Борисовата градина (при езерото "Ариана") и ще се проведе на 8 юли от 18:30 ч.


Катя Зографова ще разкаже за Вазовата София между Княз-Борисовата градина и салона на Евгения Марс; за драматичната предистория на парка или борбата на Стамболов срещу унищожаването на дървесните видове от хора, които се опитвали да запазят слатинското пасище за овцете си; за първообраза на градината на швейцарския градинар Даниел Неф, любител на цветята и акациите; за това как младите писатели Елин Пелин, Стилиян Чилингиров, Стоян Загорчинов тайно следвали кумира си, без да посмеят да му се обадят, по тогавашното спокойно и просторно Цариградско шосе в разходката му до Борисовата градина и обратно; за още малко известни факти и пресечни точки в житейския път на Иван Вазов и Борисовата градина.


Птици в нощта
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Тази година се чества 170 г от рождението на Иван Вазов.


През 2020 г. също така се отбелязва 135 г. от рождението и 60 г. от смъртта на поета и драматург Николай Лилиев.


Именно на него ще бъде посветено последното събитие от програмата, което ще се проведе в началото на октомври. В двата края на този маршрут ще бъдат метафоричният и буквалният дом на Николай Лилиев - от Народния театър "Иван Вазов" до улицата в кв. "Лозенец", която днес носи неговото име. Водещ и автор на маршрута ще бъде писателят и драматург Георги Тенев.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  Уважение за хората от фондацията.
  Така се прави!

 2. 2 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  Чудесна инициатива.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK