Най-добрият роман на Йозеф Рот отново на български

С историята на три поколения на рода Трота Йозеф Рот разказва за упадъка и разпадането на Хабсбургската империя

© "Лист"

С историята на три поколения на рода Трота Йозеф Рот разказва за упадъка и разпадането на Хабсбургската империяРадецки марш
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
"Радецки марш" - един от десетте най-добри романа в германоезичната литература на ХХ век според класацията на Literaturhaus München и Bertelsmann от 1999 г., отново е в българските книжарници, съобщи издателство "Лист".


Първото издание е на "Христо Г. Данов" от 1981 г. в превод на Елена Матушева-Попова. Второто - на "Лист", запазва превода, но е с нова редакция на проф. Ана Димова - германист и преводач на художествена и научна литература.


"Радецки марш" е публикуван на немски в Берлин през 1932 г. от издателство Kiepenheuer, но преди това излиза на части във Frankfurter Zeitung. С историята на три поколения на рода Трота Йозеф Рот разказва за упадъка и разпадането на Хабсбургската империя.
Гробницата на капуцините
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
"Между страниците на "Радецки марш" авторът поставя и толкова болезнената за днешната ни действителност тема за пренаписването на историята и присъдата на времето. От героите на романа само първият - Трота, променя хода на историята, и пак единствен той се отказва от мястото си в нея, защото не е съгласен с подмяната на истинската история", се казва в анотацията на романа.


Легенда за светия пияница
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

"Радецки марш" е третото заглавие от Йозеф Рот, публикувано от издателство "Лист". Преди това бяха издадени романът "Гробницата на капуцините" и сборникът с новели и разкази "Легенда за светия пияница".


Кориците и художественото оформление и на трите книги е дело на известния художник Дамян Дамянов.


Йозеф Рот (1894 - 1939) е австрийски журналист и писател. Ражда се и израства в еврейско семейство в Швабенхоф край Броди, Източна Галиция. Учи философия и германистика в Лемберг (днес Лвов) и Виена.


През 1916 г. се записва като доброволец в австро-унгарската армия, като попада в руски плен. След войната работи като журналист във Виена и в Берлин, а през 1924 г. става редактор във във Frankfurter Zeitung.


През 1987 г. е учредена международна награда за публицистика "Йозеф Рот".

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK