Еньовден е - няколко книги за билки и билколечение

Еньовден е - няколко книги за билки и билколечение

© Надежда Чипева, КапиталСпоред народното поверие в полунощ срещу 24 юни небето се отваря и стават чудеса. Настъпва Еньовден. На този ден християнската църква отбелязва рождението на Предтечата Йоан Кръстител, а народът се отдава на езическа вакханалия - танци, магии за плодородие, гадаене, бране на чудодейни билки . "Дневник" предлага селекция от книги не само за изкушените билкари и привържениците на народната медицина.


Нещо по българската народна медицина
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
"Нещо по българската народна медицина" от Цани Гинчев


Цани Гинчев (1835-1894) е известен български общественик, просветител, етнолог, събирач на народни умотворения, публицист, поет и писател. Дълги години е учителствал, вярвал е, че служи на народа си, за да култивира национално съзнание. Автор е книгата "Български басни" и на повестите "Ганчо Косерката", "Женитба" и "Зиналата стена". Малко известно е, че събира в книга лечебните средства и описва практики от народната медицина. Те са публикувани през 1890 г. в третия том на Сборника за народни умотворения, наука и книжнина.
Събраното от Цани Гинчев не е практическо ръководство, но дава ценна информация за представите, вярванията и историята на лечебната практика на българите през Възраждането.


"Билки от градината на Господ" от Мария Требен
Билки от градината на Господ
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Здраве от аптеката на Господ
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Австрийката Мария Требен (1907-1991) е легендарно име в света на билкарството. Книгите й стават бестселъри още през 80-те години в Западна Европа, в България започват да се издават десетина години по-късно. "Билки от градината на Господ" е внушителна книга, която дава информация за всички основни билки и лечебните им свойства. Излиза 10 години след първата й книга - "Здраве от аптеката на Господ", която я прави световноизвестна.


"Всичко, което знам, е в тази книга! Постарала съм се по достъпен и разбираем начин да опиша натрупания през целия ми живот опит с билките, за да помогна, ако е възможно, на всички, които търсят съвет и помощ. Моите билки и предложените от мен рецепти са помогнали вече на много отчаяни хора - както за по-леки оплаквания, така и за тежки заболявания. Нека тази книга даде на всички, за които съм я писала, утеха и помощ", казва австрийската писателка и лечителка за "Билки от градината на Господ" .


Разпознаване и събиране на билки
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
"Разпознаване и събиране на билки" от Цветко Кънчев


Тази книга е за тези, които не се доверяват на опакованите билки в аптеките и магазините. Богато илюстрована, тя дава възможност читателите сами да разпознават целебните растения и да научат кога да ги берат и как да ги съхраняват.


"Да ги откъснете с ръката си - но тогава, когато силата им е най-голяма. Да ги изсушите - но така, както специалистите учат. Да ги разпознавате безпогрешно - по височината и листата, по цветовете и стъблото... Тоест предлагаме ви вместо билковата аптека - зелената аптека на поляни и гори", казват издателите от "Колхида".


Самолечение с билки. Бърз справочник
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
"Самолечение с билки. Бърз справочник", съставител Иван Карамитрев


Книгата е своеобразен справочник и здравен съветник на всяко семейство. Публикувани са много народни рецепти, здравни съвети, както и мъдрости.


"Народната медицина у нас има голям авторитет и разпространение. Доказателство за това е огромният обем от литература по темата. Преди да започнем да се лекуваме с билки, следва да се допитаме до лекар за точно установяване на болестта. В желанието си да бъдем полезни на обществото в тези тежки за него времена тук ще ви запознаем с различните билки, тяхното значение и местонахождение, както и възможно най-пълни сведения и рецепти за лечението с треви", споделят от "Атеа букс".


"Лечение с билки и светлина. Ароматерапия" от Емил Елмазов


Лечение с билки и светлина. Ароматерапия
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
В тази книга се акцентира върху силата на билките, на техните аромати и цветове, за въздействията на добрите думи, ритмично изречени, подредени напевно като музика.


Авторът описва и превъзходството на еднозърнестия лимец пред хлебната пшеница по съдържание на естествени антиоксиданти и селен. Изтъква неговото богатство откъм цинк, манган, желязо и др.


"На д-р Елмазов дължим това днес на масата ни да присъства хляб от лимец. В книгата е включено и цветно приложение с много снимки. Самият автор я определя като книга за пътищата, по които човек може да се измъкне от страданието, след което да измъкне и други", пише в анотацията на "Лечение с билки и светлина. Ароматерапия".


Билки през цялата година
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

"Билки през цялата година" от Урсел Бюринг


Известната природолечителка Урсел Бюринг е избрала да включи в това издание някои от най-добрите лекарствени растения и е описала целогодишното им приложение за профилактика и справяне с различни здравословни проблеми. Повече от 100 рецепти са за здраве и красота, както и някои апетитни предложения за зеленчукови ястия и здравословни десерти.


Книгата е структурирана по месеци - дава информация за основно за месеца лечебно растение, както и рецепти за използването му и начини за употреба, подходящи и необходими на цялото семейство.


Из календара на "Билки през цялата година"


Януари: Ракитник
Познатите на всички: Кашлица и хрема
Ракитникът като храна и козметика


Февруари: Хрян
Растителни антибиотици
Лечебна сила от кухненската аптека


Март: Лечебна иглика
Сбогом на кашлицата!
Предпочитани лекарства от иглика
Всеки чай е уникален
Приготвяне на мехлеми


Април: Глухарче
Да бъдем подвижни и пъргави с глухарчето
Листа и пъпки, корени и цветове даряват сила и благодат
Жизнени чрез пролетно прочистване на организма


Май: Моминска вратига
Когато ви боли глава
Билка срещу главоболието


Юни: Обикновена елда
Здрави вени: Докато ви държат краката
Елдата - за лечение, за храна и за красота!
Невидима сила
Важен е събраният материал,: а не колекционерската страст


Юли: Лайка
Чувствам се добре в кожата си
Рецепти за красота


Август: Лен
Грижи за червата
Рецепти с ленено семе
Когато пътуваме: аптечка за път


Септември: Резене
Лечебна сила от семенца резене за здрави деца
За децата - лекарство от градината и от природата


Октомври: Черен оман
Силата на корена срещу спортни травми
Билки за спортисти


Ноември: Тиква
За да не се налага да търсим тоалетна
Кулинарни рецепти с тиква
Аромати за всеки вкус


Декември: Сладник
Да поглезим стомаха
Здравословните лакомства подслаждат живота
Първа помощ след обилната коледна трапеза

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Честит празник!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 96 Неутрално

  Честит празник на всички!

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3783 Неутрално

  В различните географски области името се произнася по различен начин – в Област София името на празника е Яневден, в Струга – Иванден, в Охрид – Ивъндън, във Велико Tърново – Иван Бильобер или Драгийка.

  [email protected]
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3783 Неутрално

  Първоначално празникът съвпадал с лятното слънцестоене, което е на 21/22 юни, затова и много от поверията и обичаите са свързани с пътя на небесното светило и култа към него.

  [email protected]
 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3783 Неутрално

  Коренът на празника е свързан със славянските фолклорни традиции[1] и има много точни съответствия в обичаите на всички славянски народи. В Русия празникът се нарича Ива́н Купа́ла и се смята за езически народен празник. В Украйна името е Ивана Купала (Купайла), в Беларус името е Купалле. Източните славяни отбелязват празника с традиционно нощно къпане в нощта преди Иван Купала.

  [email protected]
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3783 Любопитно

  Също има задължително огън, който се прескача, а около него се танцува. Също както в България, се берат билки и се смята, че те имат най-голяма сила именно в тази нощ[2]. В Полша празникът се нарича Ноц Швентоянска (Свети Иванова нощ) и е свързан с подобни народни ритуали: палене на огньове и прескачането им, палене на сламена кукла, къпане в реките, бране на билки и закичване на девойките с венци.

  [email protected]
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3783 Любопитно

  На този ден своя имен ден празнуват всички с имена Енчо, Еньо,Иван,Иванка,Иванчо, Иванка Йоан, Йоана, Йонко, Йончо, Йонка, Ян, Яни, Яне, Яна, Янка, Янко, Яница, Янин, Янина, Янита, Янета, Янис, Яниса, Янимир, Янимира, Янислав, Янизар, Янизара, Янил, Янила, Янилин, Янилина, Янидин, Янидина, Яник, Янек, Янико, Яника, Яно, Яньо, Янчо, Калоян, Ена, Една, Ивет, Даян, Даяна, Деница, Диян/Диан, Дияна/Диана, Деян/Деан/Дея, Деяна/Деана, Билян, Биляна и имена на билки.

  [email protected]
 8. 8 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1296 Весело

  напишете с главни букви кой празнува на този ден, омръзнА ми да ми честитят на света Ана!

  Иначе статията е страхотна - отдавна си търсех определител на билките в Бг

 9. 9 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 827 Любопитно

  До коментар [#7] от "karabastun":

  Направо да беше копирал цялата статия от, "Вести", какво ни я пускаш на няколко коментара! А да забравих, рейтинга е важен!!!

 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3783 Весело

  До коментар [#9] от "Калиманата":

  На няколко коментара се възприема по-лесно, повярвай ми - никой не обича да чете дълги фермани, особено в коментарите ...
  Пък за какъв ... е тоя рейтинг - даже не знам ?! :)

  [email protected]
 11. 11 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5545 Неутрално

  Честит празник! На днешния ден призори ходенето бос по росата е здравословно за през цялата година.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK