Книжни препоръки за пролетния панаир на книгата

До 28 юни десетки издатели са приютили книгите си под белите шатри в градинката на НДК.

© Жанет 45

До 28 юни десетки издатели са приютили книгите си под белите шатри в градинката на НДК.Текстът е препубликуван от "Артакция".


Тази година традиционният пролетен панаир на книгата, който се провежда в НДК, не успя да се осъществи заради разпространението на Covid-19. Но все пак до 28 юни някои издатели са приютили книгите си под белите шатри в градинката на НДК. Знаем, че винаги е трудно да решите кои да са четивата, които да приберете у дома, затова решихме да ви помогнем с няколко препоръки:


Фигури

Фигури
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

"Ние сме гладни за истински истории за изумителни постижения, достигнати въпреки неблагоприятните социални и културни шансове, истории, надскачащи незначителните неща, безпорядъка и непоследователността на личността, която е част от всеки човешки живот", пише създателката на световноизвестния интелектуален блог Brain Pickings Мария Попова в първата си книга "Фигури". Книгата е интелектуално пътешествие в света на редица изтъкнати писатели, художници и учени, сред които астрономът Йохан Кеплер, океаноложката Рейчъл Карсън, Емили Дикинсън, Чарлз Дарвин, Уолт Уитман и други.
За бавното живеене и насладата от живота


За бавното живеене и насладата от живота
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Говори се много за бавното. Във и извън контекста на книгата. Светлозар Желев направи онлайн премиера, която гледаха хиляди хора от цял свят, след което срещна публиката на живо с някои от най-любимите ни лица. Написал е книга, която хората не просто купуват за себе си. Държат да я подаряват на близки и приятели, защото в нея е скрита философията на насладата и бавното отпиване от удоволствията на дните. Всяка страница се усеща като летен бриз в косите. Историите карат читателите да спрат. Да четат с паузи. Да си мечтаят, да затворят очи и да се пренесат там, където са най-щастливи. Някъде там, където не бързат и живеят на забавен каданс.


Братовчедката на Зорбас

Братовчедката на Зорбас
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Има поетични книги, които с всеки прочетен стих превръщат цялото тяло в поезия. Косите бавно се превръщат в рибарски мрежи и улавят целувките на вятъра, ръцете с всяко прелистване се превръщат в цветя, които оставят не просто отпечатъци по хартията, а малки петънца от цветове. Има поетични книги, чиито думи се превръщат в малко и едва доловимо ключе, което тихо и неподозирано отваря сърцето, а след това си тръгва. Тръгва си, но не оставя след себе си само следа. Оставя отворено, за да има място любовта да влезе по-лесно и да се настани завинаги.


НЕКА ВЛИЗА


Не говоря
оставям я да влиза вътре в мен
като серпентина
да прокарва тунели
да дълбае лабиринти
и един ден
ако сушата внезапно дойде
ще съм готова:


Ще пусна работниците да си ходят
ще отворя всички шахти
улуците в небето си ще спусна
каналите с белина ще отпуша
и крановете ти докрай ще развъртя
за да се влееш в улеите на сърцето
с бясна скорост


но сега не говоря
оставям тази любов да влиза


Рене Карабаш можете да срещнете на 27 юни в 17:00 ч. на щанда на Жанет 45


Кът за мечти

Кът за мечти
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Преди време бяхме влюбени в "Да уловиш голямата риба" на Дейвид Линч. Четохме и препрочитахме всяко изречение, а днес вече броим дните до излизането на "Кът за мечти". Тези, които обичат киното, много добре знаят какъв е Линч. Един от най-разпознаваемите и велики режисьори на нашето време вдига тежката червена завеса и ни позволява да се разходим из коридорите на живота, детството, мечтите, несполуките и мечтите. Подарява ни специално място, в което можем да се скрием, за да помечтаем. Книгата лесно ще се превърне в настолно четиво за всички киномани. Събрала в себе си безценни разговори и спомени на режисьора, подредила в страниците си прилежно ценни фотографии от живота на малкия Дейвид, на режисьора Линч, на приятеля, на твореца, "Кът за мечти" е абсолютно удоволствие за ценители и книга, която събира в своите 624 стр. цял един живот.


Софийски разкази

Софийски разкази
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


"Софийски разкази" на Иван Вазов се появяват у нас по повод това, че тази година честваме 170 години от рождението на Вазов. Любимият ни български писател ни връща в една София, която днес не познаваме. В сборника са включени трийсет Вазови разказа със сюжети от столичния живот. Подредени хронологично, те представляват истинска хроника на събитията в българската столица от края на XIX - началото на XX век. Характерни за белетристичния подход на писателя са живата наблюдателност, усетът към характерни детайли, психологическото проникновение и склонността да се извеждат образи-типове на тогавашната действителност. Нямаме търпение да държим книгата в ръце и да опознаваме столицата наново, за да я обикнем още по-силно.


Машини

Машини
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Златозар Петров и неговата поезия, която трябва да е защитен вид. Трябва да я пазим и да я четем с внимание, нежност и вникване. Защото има силата влезе ли веднъж у нас, никога да не излезе.


ВЪРХУ МАШИНИТЕ СЕ СИПЕ СНЯГ


Харесвам властната, безкрайна зима,
когато всичко спира: студ и мрак.
Замръзва словото, боите се напукват,
лъкът върху цигулката залепва.
Обичам неподвижността, покоя:
вещта ми е по-близка от човека.
От старостта очаквам повече, отколкото
от младостта (излишно надценена).
Привличат ме: застиналата лава,
замръзналите форми на копнежа,
машините и краят на човека.
Харесвам мъртвите студени градове,
боклуците, предградията, смога -
от чистия планински въздух ми се гади,
от дивите села ми се умира


Машините заспиват и сънуват.


Трите тела

Трите тела
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Китайският фантаст провокира читателите да говорят за книга първа от трилогията "Земното минало". И има защо. Лесно можем да открием много причини да ви препоръчаме точно тази книга. Но трудно бихме могли да обобщим важността й, така, както го направи Светлозар Желев:


"Ако има книга през последните 10 години, която да издига отново фантастиката до монументалността на класиките като "Фондацията" на Азимов и "Дюн" на Хърбърт, до дълбочината на "Странник в странна страна" и "Луната е наставница сурова" на Хайнлайн, до смесването на на пръв поглед несъвместими митология, история, фентъзи, фантастика, наука и психология на братя Стругацки, то това е тази книга. Подарете си я, подарете я."


Обичай смело


"Обичай смело" е книга за любовта към изкуството, силата на мечтите и вечната непоколебима вяра, че в крайна сметка човек ще стигне точно там, където му е писано да бъде. Първата биография на един от най-добрите еквилибристи в цял свят Енчо Керязов вече е факт и има мощта да мотивира и да връща надеждата, че в крайна сметка позитивното побеждава. "Обичай смело" ни припомня колко е важно да не спираме да гоним онова, на което усещаме, че принадлежим. Колкото и изненади да поднася животът, ако имаме необходимото търпение, накрая винаги ще се озовем при голямата любов, с мисълта за която сме заспивали и сме се будили дълги години.


Книгата се посвещава на всички мечтатели.


Енчо Керязов ще представи книгата си на живо на 27 юни от 17:30 ч. в кино "Кабана".

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3658 Весело

  Нищичко не ми хвана окото!

  klimentm
 2. 2 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3920 Неутрално

  Основно издания на "Колибри" и едно на "Жанет". Слаба работа. Няма ги "Бард", "Хермес", "Обсидиан", "Артлайн", "Дилок", "Сиела", "Книгомания".

 3. 3 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 749 Весело

  До коментар [#2] от "Vlado Nikolov":

  Щото издателството на дъртия комунист Анжел Вагенщайн е абонирано тука за рекламка. Няма случайности.

 4. 4 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Ще се разходя в събота, но очаквам да е доста зле. Редовно ходя до Хеликон и Гринуич и нови книги почти няма и така е от март насам.

  The best way to predict the future is to invent it.
 5. 5 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3920 Неутрално

  До коментар [#4] от "EU defender":

  Зависи какво търсиш. Има две нови заглавия в документалния профил. "Германските генерали разказват" на сър Базил Лидъл Харт е много добра.

 6. 6 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Нищичко не ми хвана окото!
  —цитат от коментар 1 на klimentm


  М-м-м, да...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 7. 7 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#4] от "EU defender":Зависи какво търсиш. Има две нови заглавия в документалния профил. "Германските генерали разказват" на сър Базил Лидъл Харт е много добра.
  —цитат от коментар 5 на Vlado Nikolov


  Да, тази книга наистина е добра, но вече си я поръчах онлайн и я чета!Обаче напоследък наистина няма нищо интересно, което да е излязло.Е, поне за мен, защото Бард пускат какви ли не бози, ден след ден.
  Ако има късмет, човек може да намери нещо, което е издадено отдавна и се води изчерпано, по време на такива панаири!Покрай коронавируса, издателства и книжарници имаха на моменти доста сериозно намаление - до 40-50% и на няколко пъти се възползвах, но все пак ще разгледам и това събитие - като всеки път - може да се открие нещичко!

 8. 8 Профил на vsp33667493
  vsp33667493
  Рейтинг: 8 Весело

  “Тежки елементи” на Жанет-45

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK