"Нощта" на Ели Визел: Да не повтаряме най-големите грешки на ХХ век

Нов превод от френски на Нобеловия лауреат за мир и активист срещу расизма

© My Book

Нов превод от френски на Нобеловия лауреат за мир и активист срещу расизмаТекстът е препубликуван от "Капитал". Заглавието е на "Дневник".


"Нощта" на Нобеловия лауреат за мир Ели Визел е не просто разказ на очевидеца, оцелял след невъобразимите жестокости на холокоста, а най-съкровените думи на човека, загубил вяра в бога, пишещ, за да не полудее. Думите са писани, изтрити, написани отново и така, докато намери най-точните, ако въобще е възможно да бъдат намерени, изрази, които описват какви зверства са извършвали нацистите в "Освиенцим" ("Аушвиц") и "Бухенвалд" и как е възможно след този ужас човек да запази човешкото в себе си.


Новият превод от френски език на "Нощта" (преводач Калоян Праматаров, издателство My Book) излезе преди две седмици, предишното издание е от 2003 г. и отдавна изчерпано. Ели Визел казва, че е оцелял, след като е бил в два концентрационни лагера, където е убито семейството му, именно за да напише тази книга и най-вече за да направи всичко възможно расизмът да не възтържествува отново. "Нощта" излиза за пръв път през 1955 г. и след това е преведена на над тридесет езика, продадени са милиони копия.
Ели Визел посвещава живота си на борба с антисемитизма и расизма, както и за равните човешки права, постигайки много по време на апартейда в Южна Африка, опитва се да привлече вниманието на света към страданието на босненците по време на геноцида в Сребреница и на гоненията срещу кюрдите. През 2007 г. е нападнат с нож от скинар в Сан Франциско, който отрича съществуването на холокоста, а само две години след като Визел умира през 2016 г., домът, където е роден, е вандализиран с расистки графити.


Неговият най-голям ужас, че историята ще се повтори, никога не го напуска и като че ли е все така актуален и днес, когато САЩ се тресат от размирици и радикализиращ се расизъм, след като полицай задуши с крак чернокожия Джордж Флойд по време на ареста му и когато наблюдаваме огромен ръст на анитисемитизма и на хората, вярващи, че холокостът е измислица. "Винаги трябва да заемаме страна. Неутралитетът е в полза на насилника, никога на жертвата. Мълчанието насърчава мъчителите, никога измъчваните" е един от най-запомнящите му се цитати по време на речта през 1986 г., когато приема Нобеловата награда за мир.


Нощта
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Първата версия на "Нощта" е написана на идиш - езикът, който говорят ашкеназките евреи - своеобразна смесица между немски и иврит, и е много по-дълга от сегашните сто страници. Идиш е бил застрашен от изчезване след избиването на шест милиона евреи по време на Втората световна война и обезлюдяването на огромни общности, но днес има своя възход - тази година излезе "Хари Потър", преведен на идиш от млад преводач, и изданието беше веднага разпродадено. За Ели Визел, унгарския евреин, роден в Сегед, когато е част от Румъния, езикът е изключително важен. В текста му на места се срещат сравнения между загубата на майчиния език и загубата на вярата в бог. Другата централна тема е паметта: "Накрая тяхната цел беше да оставят след себе си свят в руини, където евреите сякаш никога не са съществували. Ето защо в Русия, в Украйна, в Литва и Беларус... избивайки с картечници над един милион евреи, мъже, жени и деца, преди да ги хвърлят в огромни общи гробове, изкопани от самите осъдени, след това специални части изравяха труповете, за да ги изгорят на открито."


Безкрайната нощ, в която Ели Визел вкарва читателите, не е самоцелна, тя е за да помним и да не повтаряме най-големите грешки на ХХ и през ХХI век.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  Сега е времето за тази и подобни книги!
  Сега е времето за свидетелстване какво се случва когато хората обществата нациите и държавите напуснат масово и доброволно Разума и се предложат на популисти изпълнени с омраза и гняв!!!

 2. 2 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Ти това за напускането Разума що не го патентоваш - може би от година го повтаряш?
  НЕ забравяй, че твоята представа за Разум може и да не е универсална...

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 3. 3 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2559 Весело

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Сега е време да се напомни какво са ИСТИНСКИ расизъм и омраза, че в момента такива като тебе сте се отдали на свободни съчинения по темата.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 4. 4 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 879 Неутрално

  >Нобеловия лауреат за мир и активист срещу расизма

  също така активист срещу почитането на жертвите от цигански произход по време на Холокоста в музея на Холокоста и като цяло техните страдания да бъдат приравнявани с тея на евреите и така да се запази наложената „уникалност“ на страданията на евреите.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 5. 5 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3317 Неутрално

  Винаги трябва да заемаме страна. Неутралитетът е в полза на насилника, никога на жертвата. Мълчанието насърчава мъчителите, никога измъчваните"

  Абе пак си зависи за кой народ става въпрос. Например за отричането на българския 500 годишен геноцид от турците много много не се приказва, щото мюсюлманите са обидчиви. Или за изчезването на българите в Македония.
  Всички геноциди са равни, но Някои са по-равно.

 6. 6 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 879 Неутрално

  До коментар [#5] от "blondofil":

  По време на тея 500 години българското население се увеличава, а не намалява.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 7. 7 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  С ОМРАЗА ,НЕТОЛЕРАНТНСТ,МЕГАДИСТУКТИВНОСТ И ВЪПюИщО НЕВЕЖЕСТВО СА ИЗПЪЛНЕНИ ХУНВЕЙБИНИТЕ НА ПОЛИТКОРЕКТНИТЕ САТРАПИ,НАЛГАщИ ПЪЛЗЯщ ТОТАЛИТАРИЗЪМ И ВОДЕщИ ЗАПАДНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ КЪМ БУНИщЕТО НА ИСТОРИЯТА.НАЙ-ДОБРИЯТ ТЕСТ ЗА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ В ТЕЗИ ВРЕМЕНА Е ДОКОЛКО ДАДЕН чОВЕК Е ГОТОВ ДА ВЪЗПРИЕМЕ ПОЛИТКОРЕКТНАТА КРЕТЕНИЯ ЗА НОРМАЛНОСТ.

 8. 8 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3317 Неутрално

  До коментар [#6] от "zo":

  Да от осем милиона на 200 000, криещи се по балканите.

 9. 9 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  Както не веднъж съм писал................измамата Холокост всяка следваща година се разпада............. затова неомарксистите и ционистите ( а те в голямата си част са едни и същи хора) вкараха в законодателството на много страни членове за съдебно преследване на хора отричащи измамата...............като не можеш да поддържаш една лъжа с факти я обличаш в законова рамка..............колко познато за нас!

 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3566 Неутрално

  Винаги трябва да заемаме страна. Неутралитетът е в полза на насилника, никога на жертвата. Мълчанието насърчава мъчителите, никога измъчваните"Абе пак си зависи за кой народ става въпрос. Например за отричането на българския 500 годишен геноцид от турците много много не се приказва, щото мюсюлманите са обидчиви. Или за изчезването на българите в Македония.Всички геноциди са равни, но Някои са по-равно.
  —цитат от коментар 5 на blondofil  До коментар [#5] от "blondofil":

  Тоя цитат ако е верен е малоумно-лицемерен! Какво значи "винаги да заемаме страна"?! Когато някой заеме страната на нацистка Германия,това добро ли е само защото е заемане на страна?!

 11. 11 Профил на Bada Bing
  Bada Bing
  Рейтинг: 940 Любопитно

  До коментар [#9] от "bobbyperu":

  Така е, остава само да се обясни къде се губят 6 милиона евреи - разликата идва от данните за преброяванията на населението в европейските държави преди и след Втората световна война.

 12. 12 Профил на Ralchev
  Ralchev
  Рейтинг: 243 Любопитно

  постигайки много по време на апартейда в Южна Африка, опитва се да привлече вниманието на света към страданието на босненците по време на геноцида в Сребреница и на гоненията срещу кюрдите.
  Нещо за Палестина?

 13. 13 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3317 Неутрално

  До коментар [#12] от "Ralchev":

  Палестинците са били насилници. Евреите са ги помолили да се махнат от селата си, те обаче не са щяли,

 14. 14 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  До коментар [#11] от "Bada Bing":

  Ама ти сериозно ли......и от кои точно преброявания.....защото според световният циониски съвет.......през 1970 г. евреите в Европа са 6 милиона по малко спрямо 1938 г. ( което пак не е вярно), обаче я в Израел от 500 000 са станали над 2,7 милиона, в САЩ извънпланово са нараснали с над 1 милион, в Латинска Америка над 250 000, Канада около 150 000 а пък абсолютен рекордьор е Австралия....през 1938 г. там живеят 6 000 евреи, а през 1970 г. са над 108 000........изобщо от изчезналите 6 милиона, изведнъж мистериозно се появяват .......не ясно от къде.......едни 4 000 000 човека!

 15. 15 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 2343 Неутрално

  Както не веднъж съм писал................измамата Холокост всяка следваща година се разпада............. затова неомарксистите и ционистите ( а те в голямата си част са едни и същи хора) вкараха в законодателството на много страни членове за съдебно преследване на хора отричащи измамата...............като не можеш да поддържаш една лъжа с факти я обличаш в законова рамка..............колко познато за нас!
  —цитат от коментар 9 на bobbyperu


  Преди години английският историк Дейвид Ървинг публично се усъмнил в достоверността на Холокоста и тръгнал към Освиенцим и Бухенвалд за проучване и изследване. По пътя , обаче авсрийските власти го арестуват с обвинение , че отрича холокоста. Пред съда той казал , че не го отрича , а се съмнява в достоверността му , но за съда съмненията са вид отричане и го осъждат на години затвор. След тази случка Ървинг се е отказал да се интересува по тази тематика.

 16. 16 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 486 Неутрално

  постигайки много по време на апартейда в Южна Африка,-ха сега да му стъпи крачето там,веднага обран и изнасилен от местните,не случайно пожелаха помощ от тръмп!!геноцид на африканерите и изземване на земите им,които отидоха по далеч да се организират в групи по саоотбрана и преселване в руските степи-род дебойер,За тоя анонимко "идил" са пазители на степните ценности и те не са расисти,флойд трябвало да е сенатор..............................................................
  затова и никой няма да си купи този парцал и въобще в секция научна фантастика с другите дрогари писатели на дневник

 17. 17 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 486 Неутрално

  парцал книжен за подпалки ,80 лв кубик хартия добре е

 18. 18 Профил на Bada Bing
  Bada Bing
  Рейтинг: 940 Неутрално

  До коментар [#14] от "bobbyperu"
  Така е!
  Само може би било математически по-коректно да се вземе предвид и естествения прираст.
  През 1970 г. еврейското население в Израел е над 2.5 милиона, така е.
  Но не отчиташ факта, че средната възраст в Израел тогава е била 24 години, което означава, че около 1 350 000 са родени след 1946 г.

 19. 19 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  До коментар [#18] от "Bada Bing":

  Ами отчел го е световният ционистки конгрес според който..........между 1945 и 1970 г. евреите по света се увеличават с 20% или 0,8% средногодишно, Вие от къде имате данни че в Израел раждаемостта е била 50% за периода не знам........но дори да е така това не променя картината....защото числата които дадох отчитат средното 20% увеличение за периода, ако приемем Вашите данни за верни....излиза че евреите извън Израел не са се увеличи чрез раждаемост а само от емиграция.....от Европа......тоест същото пак ще се получат едни 4 милиона незнайно появили се хора!

 20. 20 Профил на Bada Bing
  Bada Bing
  Рейтинг: 940 Неутрално

  До коментар [#19] от "bobbyperu":

  Между 1952 и 1967 г. от северна Африка емигрират в Израел 270 000 евреи, основно от Мароко. При тях раждаемостта е два пъти по-висока в сравнение с европейските евреи (изключвайки ултра-религиозните, които се размножават доста усърдно).
  Като цяло може да заключим, че оцелелите от войната евреи, които се заселват в Израел са далеч по-малко от 6 милиона.
  Може би в САЩ са отишли основно. Ще се опитам да потърся източници.

 21. 21 Профил на nimrod
  nimrod
  Рейтинг: 879 Неутрално

  До коментар [#15] от "tacheaux":


  Пред съда той казал , че не го отрича , а се съмнява в достоверността му , но за съда съмнен. . . .
  —цитат от коментар 15 на tacheaux

  Нищо подобно ! Дейвид Ървинг е известен като отрицател на Холокоста още от края на 70 -те години , когато почва да публикува най - различни книги по темата . Има ордер за арест от съда във Виена още от 1989г. точно по тая причина .
  Всички тия отрицатели са много силни по форумите или когато пишат някакви книжки със съмнителна стойност , обаче когато трябва да си доказват всяка своя дума в някоя сериозна и официална институция , като британския кралски съд например , изведнъж увисват като дрипи и вс. им твърдения отиват на кино .
  При Д. Ървинг е един от малкото случаи , когато отрицател на Катастрофата се сблъсква с професионален историк , американката проф. Дебора Липщадт именно по тая тема .

  https://en.wikipedia.org/wiki/Irving_v_Penguin_Books_Ltd

  ! ! ! הטמטום שולט
 22. 22 Профил на nimrod
  nimrod
  Рейтинг: 879 Неутрално

  До коментар [#15] от "tacheaux":

  При това тука има една интересна подробност - самия Ървинг 1996 г. подава иск за клевета и нанасяне вреда на репутацията му като историк против проф. Липщадт , след издаването на книгата и Denying the Holokaust . В британски съд е прието ответчика ( в случая проф. Липщадт ) да дава доказателства за свойте твърдения , т.е . тя е трябвало да докаже че Ървинг съзнателно е преиначавал исторически факти . И наистина цялата доказателствена база на Ървинг е разбита на пух и прах , всичките му претенции са отхвърлени , съда постановява , че той съзнателно е манипулирал данни и го задължава да плати 3 млн. фунта компенсации и съдебни издръжки .

  ! ! ! הטמטום שולט
 23. 23 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  До коментар [#3] от "Тюфлекчия":

  Очевидно четенето Ви се получава доста по-добре от РАЗБИРАНЕТО!!!
  Жалко!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK