Джоузеф Стиглиц настоява за реформиране на капитализма в новата си книга

"Власт, народ, печалби", публикувана на английски през 2019 г., излезе на български.

© "Сиела"

"Власт, народ, печалби", публикувана на английски през 2019 г., излезе на български.Новата книга на Джоузеф Стиглиц - носител на Нобелова награда за икономика, излезе на български, съобщи издателство "Сиела". "Власт, народ, печалби" беше публикувана на английски през 2019 г.


В нея икономистът търси отговор на въпроса защо въпреки огромния икономически ръст от последните десетилетия доходите на една голяма част от американците почти не са се повишили, а в някои отношения животът им се е влошил. Стиглиц посочва икономическото неравенство и силата на монополите като основните проблеми на съвременния капитализъм.


Власт, народ, печалби
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
"Свободен ли е наистина свободният пазар? Има ли интерес едрият бизнес от истинска конкуренция? Как една голяма компания може да надиграе системата и да унищожи всяка конкуренция още в зародиш? Равнопоставени ли са работници и работодатели? Икономистът отговаря на тези въпроси, като основава тезите си на огромен обем от данни, за да покаже, че съвременният капитализъм има нужда от реформа не по-малко от капитализма след края на Голямата депресия. Според него една мащабна програма от разумни реформи, подобни на реформите на Теодор Рузвелт и Франклин Д. Рузвелт, би могла не само да спаси системата, но и да доведе до нова епоха на благоденствие и икономически растеж, в която пазарите и високите технологии работят в интерес на обществото, а не против него.


"Власт, народ, печалби" е задълбочено и аргументирано изследване, което не само посочва проблемите, но и предлага алтернативно решение, което "да спаси капитализма от самия него", се казва в анотацията на българското издание.
Джоузеф Юджийн Стиглиц (77) е бивш старши вицепрезидент и главен икономист на Световната банка и е бивш член и председател на Съвета на икономическите съветници. Той е известен с подкрепата си за теорията за публичните финанси и с критичния си възглед за управлението на глобализацията, за т.нар "laissez-faire" икономисти (наричани "фундаменталисти на свободния пазар"). Той е и критик на международни институции като Международния валутен фонд и Световната банка.


Има повече от 40 почетни степени, включително от университетите в Харвард, Оксфорд и Кеймбридж, както и от няколко правителства, сред които това на Южна Корея, Колумбия, Еквадор и Франция, където получава най-високото признание - член на Легиона на честта. Обявен е за четвъртия най-влиятелен икономист в света за 2013 г.


ОТКЪС


Из "Власт, народ, печалби" от Джоузеф Стиглиц


Засилващата се нужда от държава


Нашата икономика от ХХl век е подчертано различна от икономиката на XX век и още повече - от онази, за която е писал Адам Смит в зората на Републиката. Тези промени са направили наложително държавата да поеме далеч по-голяма роля, отколкото в онези по-ранни епохи. В следващите редове описвам шест начина, по които се е променила икономиката, всеки от които изисква повече колективно действие.


Икономиката на иновациите. Производството на знание се различава от производството на стомана или обикновени основни стоки. Пазарите сами по себе си няма да инвестират достатъчно във фундаментални изследвания, извора, от който идва целият друг напредък - поради което държавата е поела централната роля поне във финансирането им.


Урбанизираната икономика. В хода на индустриализирането ни и преминаването ни към постиндустриалната епоха ние сме се урбанизирали. Съществуват явни предимства в градските агломерации, но те са трудни за управление. При голямата близост онова, което един човек прави, може да има големи последици за другите. Без правила за улично движение ще стане задръстване и ще има безчет злополуки; без екологични и здравни регулации градовете ще са неприятните места, които са били някога, с кратка продължителност на живота и върлуващи болести. Шумовото замърсяване ще прави живота още по-неприятен. "Безплановите" градове в нововъзникващите пазари ни дават представа колко непоносими могат да са градовете без зоново планиране.


Икономика в рамките на планетарни ограничения. В дните на Смит не е имало особено съзнание за уязвимостта на околната среда. Днес ние наближаваме границите на биосферата си. Пазарите сами по себе си са се показали способни да направят градовете необитаеми - припомнете си гъстия като супа смог на Лондон или онзи на Лос Анджелис. Пазарите не са изчистили сами градовете - държавните регулации са били онова, което ги е принудило да променят поведението си. На малка цена за всеки човек и фирма са били постигнати огромни ползи за всички.


Комплексната икономика. Управлението на икономиката в Адам-Смитовия свят на ферми и фабрики за карфици се различава от управлението на постиндустриалната, глобализирана и финансиализирана икономика на иновациите. По онова време икономическите колебания са били свързани главно с метеорологичните явления. В течение на 200 години обаче е имало големи бизнес колебания, които са нанесли грамадни социални щети.


Кризата от 2008 г. не беше природно бедствие - тя беше човешко дело, нещо, което нашата система причини на нас. Нашата система ни предаде - и в много отношения все още сме замаяни от икономическите и политическите ѝ последици. По-комплексната система, с повече взаимовръзки, в която всеки участник се опитва да измъкне и последния долар печалба, се оказва по-уязвима икономическа система.


Цената на неравенството
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Голямото разделение
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Еврото
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Икономиката в постоянна промяна. Нашата икономика винаги се променя. Ние сме преминали от аграрна икономика през промишлена икономика към икономика на услугите. Глобализирали сме се и сме се финансиализирали. Сега трябва да се научим да управляваме една комплексна урбанизирана икономика в планетарни граници и с бързо застаряващо население, носеща нови изпитания за разпределението на дохода и благоденствието на всички поколения. Както отбелязах, пазарите сами по себе си не се справят добре с преходите - това е отчасти защото хората от западащите сектори и места нямат ресурсите да направят инвестициите, необходими за преминаването към секторите на бъдещето. Детройт, Мичиган и Гари, Индиана, моят роден град, са свидетелство за това какво става, когато нещата се оставят на пазара. Страните, които са помогнали на обикновените граждани и места, подложени на напрежение, да се адаптират към променящата се икономика, като Швеция, имат по-динамична икономика и държавно управление, което е по-открито към промяна.


Глобализирана икономика, в която случващото се в една страна често зависи от случващото се извън нейните граници. Ние сме станали по-зависими един от друг, по-изложени на рискове, които често надхвърлят способността на повечето хора за справяне. Има по-голяма необходимост от глобално колективно действие, за да се управлява тази взаимозависимост, този риск; но икономическата глобализация е изпреварила политическата глобализация, развитието на институции за управление на икономическата глобализация. Бремето остава върху националната държава, но тъкмо когато бремето върху националната държава се увеличава, нейната способност да реагира намалява, особено когато консерваторите пледират, че тя не трябва да реагира. Самата глобализация е изиграла роля за тази намаляваща способност за реакция - тя е предоставила нови възможности за избягване и заобикаляне на данъците, а някои (погрешно) са поддържали, че за да се конкурираме в един глобализиран свят, данъците и държавните програми трябва да бъдат съкратени.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  Направо утопия. Наднационалните корпорации няма да го позволят доброволно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  Капитализмът е отживелица ! ... а дивашкият капитализъм рано или късно ще доведе до промени в правилната посока = все едно дали ви харесва !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 3. 3 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Ами то вече започва да се случва. Щом се налага да си бутат паметниците и да си променят историята, скоро ще се нал8жи да променят и икономическите отношения.

 4. 4 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  До коментар [#2] от "dark'star":

  Да бе , ще мине в комунизъм , комунистите ще определят кой ще работи и кой не и който по добре развява червеното знаме ,той ще ж ивее , останалите да стоят гладни или да се махат .

 5. 5 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  Всеки "строй" рано или късно приключва своя жизнен цикъл и бива заменен с нов. За съжаление това винаги е ставало с големи баталии и жертви. Започвам да мисля, че Маркс, този Хари Селдън на 19 в., май ще вземе да се окаже прав. Капитализмът ще приключи и ще бъде заменен с нещо друго, а как ще се нарича това друго е отделен въпрос.
  Но ще е различно и със сигурност по- добро. Както капитализмът бе по- добър от феодализма и феодализма от робовладелството. Всеки следващ "строй" превъзхожда предишния и увеличава "благодата" на хората по света.

 6. 6 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4018 Неутрално

  Стиглиц/Штиглиц е интересен автор, разочарован и ядосан след опита си като администратор в Световната Банка и настроен срещу всякакви монополи, не прощава и на Еврозоната в най-новата си книга за промяна на правилата в Еврозоната. След Нобела май това е характерна тенденция.
  Вижте материали на сайта му, често в една статия излага смисъла това което е написано в книгите.
  https://www8.gsb.columbia.edu/faculty/jstiglitz/

 7. 7 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 125 Неутрално

  Въпрос на време беше някой да излезе и да започне да сочи с пръст капитализма като виновник за всички световни злини. "Свободен ли е свободния пазар" - риторичен въпрос. Има ли държава без правителство, което да се меси където му е работа и където не му е? Няма. Значи няма и такова нещо като "свободен пазар".
  Сигурно у нас идеята за държавни бензиностанции капитализма я роди...

 8. 8 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Какво да прави човека, като ме чете форума на Зневник да разбере за сободният пазар и невидимата ръка.
  Тук разират, неразбират всичките за свободният пазар пишат, като ги питаш къде има свободен пазар и мигат на парцали...

  Модератора е неадекватен!
 9. 9 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 279 Весело

  Интригуващо. Не е зле да се прочете- може да стане ясно в детайли какво ни се готви, в смисъла на подзаглавието "Прогресивен капитализъм за ерата на недоволството" (ツ)

 10. 10 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  "Свободен ли е наистина свободният пазар? Има ли интерес едрият бизнес от истинска конкуренция? Как една голяма компания може да надиграе системата и да унищожи всяка конкуренция още в зародиш? Равнопоставени ли са работници и работодатели?"
  Ти да видиш :)) Прочели нещо ФИЛОСОФСКО... Сега ще станеш КОМУНИСТ, ПУТИНИСТ....и всичко останало по ред.
  1.Пазарът не е свободен
  2.Едрият бизнес не само не иска конкуренция , но се изражда (особено който има банков и бандитски произход)
  3. Олигархията винаги прецаква държавата , обезсмисля
  всички държавни институции . Понеже ,защото ,обаче капитала е НАД НАЦИОНАЛЕН, той няма да даде и 1 евро за държавата от която произлиза, ще търси пари в България , а ще бяга по ОСТРОВИ. Като се огледам в моят град ....90% от капитализма е бандитски

 11. 11 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 40 Неутрално

  До коментар [#6] от "daskal1":

  Не просто човека остарява и следва нормалния ход на живота (не говоря за деменцията в случая).
  Всеки млад човек е ляв, дори крайно ляв. След това когато започне да изкарва сам парите си става десен, все по-десен, колкото повече пари изкарва. След като се пенсионира и започне да си клати краката, махалото се връща и човек олевява.
  Аз това съм го наблюдавал наживо с много познати които преди 20 години въртяха бизнес и имаха десни убеждения. А след като се оттеглиха от активна дейност, въпреки че повечето все още се хранят от бизнеса си, започнаха да говорят за солциална държава и да гласуват за комунистите. И се страхувам за себе си да не го докарам и аз дотам след години.

 12. 12 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 755 Любопитно

  "Според него една мащабна програма от разумни реформи, подобни на реформите на Теодор Рузвелт и Франклин Д. Рузвелт..."

  Според други икономисти реформи, подобни на реформите на Роналд Рейгън и Маргарет Тачър биха били по-ефективни...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 13. 13 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4018 Любопитно

  До коментар [#11] от "PoToP":

  Интересно наблюдение. За САЩ може би е свързано със страха от загубата на част от гарантираните здравни услуги, Медикер покрива 80% от сметките, но 20% не са малък удар при примерно третиране на рак което може да достигне 1 милион долара. А може би се добавя и влиянието на внуците?

 14. 14 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  Цитат:
  Засилващата се нужда от държава

  ------
  Сега ще дотърчат ония от ИПИ-то и ще го попилеят този долен комуняга....

 15. 15 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  Всъщност пътят към освобождение от либерал-фашисткото РОБСТВО е държавите да обединят усилията си срещу октопода, чийто говорител е Георги Чернев...

 16. 16 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 913 Весело

  Малиииииии, какъв нож в най-чувствителното място на форумните "икономисти", в чиито бетонни глави твърдо е набито "никаква държава в икономиката".
  Абе тоя Стиглиц не беше ли някакъв десен популист с авторитарни уклони, м?
  Не е ли тормозил сексуално някоя грозница преди 50-60 години? Не е ли дискриминирал в помислите си расово някой негър?
  Долу, ууууууууу!!!!!!!

  Знанието е сила, информацията - власт
 17. 17 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 755 Любопитно

  До коментар [#15] от "Аскет":

  Всъщност пътят към освобождение от либерал-фашисткото РОБСТВО е държавите да обединят усилията си срещу октопода, чийто говорител е Георги Чернев...
  —цитат от коментар 15 на Аскет


  Искаш да кажеш, че от "робство" мога да бъда освободен с обединените усилия на Барисов, Нинова и Доган и други като тях от други държави? Благодаря за таквоз освобождение!

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 18. 18 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 40 Неутрално

  До коментар [#15] от "Аскет":
  —цитат от коментар 17 на Nil satis nisi optimum


  Теб няма нужда да те освобождават. Човека говори за роби като него - неудачници, които само социалната система може да спаси.

 19. 19 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  До коментар [#11] от "PoToP":

  Докато е млад човек лесно се лъже... Като набере опит вижда, че

  Running everywhere at such a speed
  Till they find there's no need
  https://www.youtube.com/watch?v=BT5j9OQ7Sh0

  Както хиляди пъти съм цитирал един британец, който е казал през 1973 г. (откогато го знам и разбрал!)
  "Най-нещастни са тези, които са свели социалната си активност до правенето на пари!"*
  Колкото по-рано го разбере всеки, толкоз по-пълноценно и разумно ще живее!

  -----
  заб.* - има хиляди други притчи, лафове и пр. за това.

 20. 20 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 913 Весело

  Сигурно у нас идеята за държавни бензиностанции капитализма я роди...
  —цитат от коментар 7 на Драгомир Дончев


  Ще се изненадаш, ама стана точно така.....

  Знанието е сила, информацията - власт
 21. 21 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 343 Неутрално

  Тая работа с декрети не става,ако ще да си написал 100 книги и да имаш 10 Нобелови награди.
  Капитализма е имал много гробокопачи включително много по-големи тежкари от този.Пробваха с революции,въоръжена борба,диктатура на пролетариата,партизански отряди,терор и прочие.
  Капитализма го боли ханша.Просто живота е по-сложен и от най-умната книга и се движи по други закони.

 22. 22 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  Хиляди пъти съм спускал една мисъл на Бердяев, която съм ДОРАЗРАБОТИЛ, за да стане ясно същината за ВССЕКИ...

  Бердяев: "Социализмът е доминация на социалното над биологичното у човека"

  Аскет: капитализмът е доминация на биологичното над социалното у човека.

  -----
  Имаше едно време един идеи за някаква конвергенция, но либерал-фашагите завзеха инициативата...

 23. 23 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 343 Неутрално

  И за разочарование на шлосерите,дограмаджиите ,ел.заварчиците и т.н. можем да кажем ,че да, има голямо и увеличаващо се неравенство но никога в човешката история основната маса от хора не са живели с такъв стандарт и не са били така осигурени.

 24. 24 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 874 Весело

  До коментар [#11] от "PoToP":

  "И се страхувам за себе си да не го докарам и аз дотам след години"

  Тия неща са неизбежни :)

  Мозъците ни са сметачки на вероятности и преобладава тактическата (моментна) компонента.

  Огромният проблем на така наречения социализъм е че звучащо добре идеи се ползват от master persuaders (тоест по същество капиталяги) за да създадат в критична маса хора убеждението за entitlement което разбира се ползват в своя угода което пък ражда даже не капитализъм а феодализъм както тука с Шефа и крепостната му собственост коментатори и когато нема вече 'врагове' колелото се завърта и пак така.

  Сега сме в некъв нереално късметлийски мехур на благодат но здравите умнокрасиво-комунистически сили действат, учете чаветата как се оцелява в гората и на ръкопашен челаф :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 25. 25 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#23] от "lynyrds":

  Алооо, коя е тази основна маса хора? Цялото население на развитите държави да взем и чак да е до 1/4 от населението на планетата няма да го докараш...

  Модератора е неадекватен!
 26. 26 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 343 Неутрално

  До коментар [#25] от "Ivan_":

  Ами другите 3/4 , ако искат да опитат с комунизъм, социализъм ,болшевизъм , никой не им пречи.Да си назначат ако искат Стиглиц,ако искат Щирлиц да им го направи.
  Обаче от само себе си не става, става само с преврат и диктатура или съветски войски например.По законите на развитие поне досега социализъм не е възникнал.Това искам да отбележа на трудещите се.Като много го искат ,да хващат калашниците.

 27. 27 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "Има ли интерес едрият бизнес от истинска конкуренция? Как една голяма компания може да надиграе системата и да унищожи всяка конкуренция още в зародиш? "
  В САЩ примери за липса на свободна конкуренция има много.Пимери за монополно положение също.Налагат високите цени за услугите си и си осигуряват огромни печалби, необезпокоявани от никого.

 28. 28 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 125 Неутрално

  [quote#20:"pag"][/quote]

  Не ще се изненадам ако успееш да се аргументираш смислено, не цъкайки тролски коментари. Да, знам, че ви плащат на дума, ама поне се опитвай да звучиш свързано

 29. 29 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  на 77 вече съвсем няма никой на последния етаж :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 30. 30 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3008 Неутрално

  Янкето се набълбука с победи и почва да ги повръща. Но каквото е писано, ще стане. И няма да е по описания сценарий. Както и да е, готови сме да ръкопляскаме на новите победители, които и да са. Стига да има банкет след това.

 31. 31 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2488 Любопитно

  Ще споделя едно интересно наблюдение относно конкуренцията и разнообразието на пазара —> много малки и средни фирми, отказват да завеждат нови продукти в портфолиото си, просто защото, служителите, които отговарят за това, не желаят да си създават допълнителна работа. Независимо от това, колко би спечелила фирмата, която ги е наела именно за тази работа —да издирват и въвеждат нови продукти, за да са пред конкурентите. Когато обаче след категиричен отказ и отхвърляне на продукта, човек се срещне лично със собственика или другбвисл функционер, продуктите в повечето случаи веднагс намират място в портфолиото а съответният служител гънейки се на осем се опитва да докаже, че той не бил отхвърлил предложението а само го бил временно замразил. Та за монопола на големите допринася много мързела на малките 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 32. 32 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2523 Весело

  До коментар [#25] от "Ivan_": По законите на развитие поне досега социализъм не е възникнал.
  —цитат от коментар 26 на lynyrds


  :-) То за това Първата сила е социалистическа държава :-)
  ... а по законите на развитието - скандинавските страни също

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 33. 33 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3663 Любопитно

  Кризата от 2008 г. не беше природно бедствие - тя беше човешко дело, нещо, което нашата система причини на нас.
  ========
  Най сетне.....
  Намери се някой да го каже в прав текст.....

  Bukalemun
 34. 34 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3663 Неутрално

  До коментар [#13] от "daskal1":

  Ние няма да реформираме никакъв капитализъм......
  Вие на запад сте тия които го деформирахте в продължение на един век.....и сега искате да му направите reset......

  Bukalemun
 35. 35 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  До коментар [#25] от "Ivan_":Това искам да отбележа на трудещите се.Като много го искат ,да хващат калашниците.
  —цитат от коментар 26 на lynyrds


  :-) ... че кога са ги пускали ?! От времето на жълтите вежди и червените забрадки, през Спартак та до ден днешен ... Есть у Революции начало, нет у Революции конца :-) и накрая винаги побеждава новото - така върви света . Сега просто е ред на любимия ви капитализъм на който му е време да отиде в музея.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 36. 36 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#26] от "lynyrds":

  ?!?

  То въобще разбираш ли за какво става дума или?

  Разработката разглежда достигнатото ниво на развитие, каква е настоящата ситуация за какво трябва да се промени за във бъдеща за да имаюе по добра имономика...

  Ти това което го пишеш каквомобщо июа не става ясно...

  Модератора е неадекватен!
 37. 37 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#31] от "DDR":

  Може би говориш от твой личен опит.
  Сега проблемът не е във въпросните служители, те илат доста очаква о и стандартно поведение. Проблемът е, че повечето малки и средни фирми нямат необбодимият управленски опит.
  Описанотп от теб не е резултаъ на мързел , а на лошо управление...

  Монополът на големите пък е съвсем различна ситуация... Грубо казано просто вече има прекалено големи субекти коитомимат не могат да. Ъдат реално конкурирани...

  Модератора е неадекватен!
 38. 38 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 938 Неутрално

  До коментар [#5] от "rvr12572942":

  ХАПОВЕТЕ

  взе ли си?

 39. 39 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 938 Неутрално

  А БРЕ ЛЕВИЙ,

  не разбра ли че КомунизЪма е на бунището на историята и оттам връщане НЕМА.
  Бегай у лево.

 40. 40 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 938 Неутрално

  ЩИГЛИЦ
  е обикновен левичар, който прикрива зад научни термини един социализъм от марксистки тип.
  За сведение:
  Капитализмът е неизкореним, защото е единосъщен с човешката природа. Това е система, която се явява естественото икономическо състояние на човека.
  Човекът е ръководен от два стремежа - към самосъхранение и към щастие. Те пораждат алчността, жаждата за самоутвъждаване/власт и вечният стремеж за търсене на новото (иновативност), неизвестното и непознатото.
  Всичко това ражда ежедневно и ежечасно всички форми на Капитализма, вкл икономическата му форма и обществената му форма -демокрацията базирана върху Свободата на словото..
  Затова капитализмът е неунищожим (докато съществува човека)

 41. 41 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  До коментар [#31] от "DDR":Може би говориш от твой личен опит.Сега проблемът не е във въпросните служители, те илат доста очаква о и стандартно поведение. Проблемът е, че повечето малки и средни фирми нямат необбодимият управленски опит.Описанотп от теб не е резултаъ на мързел , а на лошо управление...Монополът на големите пък е съвсем различна ситуация... Грубо казано просто вече има прекалено големи субекти коитомимат не могат да. Ъдат реално конкурирани...
  —цитат от коментар 37 на Ivan_


  За съжаление буквалният отговор в една част от случаите е "Не желаеме да си добавяме допълнително работа. Служителите ни и ние сме доста натоварени и без това". Отделно голяма роля играе и "какво ще разберат те в личен план" от добавянето на нов продукт .... Големите поне имат отдели за корупция ...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 42. 42 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  ЩИГЛИЦ е обикновен левичар, който прикрива зад научни термини един социализъм от марксистки тип.За сведение:Капитализмът е неизкореним, защото е единосъщен с човешката природа. Това е система, която се явява естественото икономическо състояние на човека.Човекът е ръководен от два стремежа - към самосъхранение и към щастие. Те пораждат алчността, жаждата за самоутвъждаване/власт и вечният стремеж за търсене на новото (иновативност), неизвестното и непознатото. Всичко това ражда ежедневно и ежечасно всички форми на Капитализма, вкл икономическата му форма и обществената му форма -демокрацията базирана върху Свободата на словото..Затова капитализмът е неунищожим (докато съществува човека)
  —цитат от коментар 40 на ogp03622986


  Същите глупости ги плещеха и феодалите 50- 100 г. преди буржоазните революции. Само, че за феодализма. Е, после мосю Гилотен поизправи тези им криви схващания. така че със сигурност ще се случи отново, като искрено се надявам този път да се размине без мосю Гилотен.

 43. 43 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 858 Весело

  а, ... отново възкръсна Карл Маркс (от рода Мордухай, покръстен евреин)

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 44. 44 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 858 Весело

  Вие знаете ли какво е капитал и какво е капитализъм. Капитал не е торба с пари, а средствата, който осигуряват производството - пари, сгради, машини, хора. Последните се наричат Човешки Капитал. И знаете ли каква е научната дефиниция на комунизъма и социализъма. Те се дефинират в икономиката като Държавен Капитализъм! Така че по-полека с капитала и капитализъма ....

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK