Юстиниан І за църквата "Св. София": Соломоне, надминах те

Църквата "Св. София" в Истанбул, музей от 1934 г, отново е джамия, реши Върховният административен съд на Турция днес, 10 юли.

© Reuters

Църквата "Св. София" в Истанбул, музей от 1934 г, отново е джамия, реши Върховният административен съд на Турция днес, 10 юли.Църквата "Св. София" в Истанбул, музей от 1934 г, отново е джамия, реши Върховният административен съд на Турция днес, 10 юли. Така беше отменено правителственото решение от 1934 г., когато президент на страната е Кемал Ататюрк, а държавата е светска.


"Дневник" публикува откъс от историческото изследване "Свещеният триъгълник" (издателство "Зенит", 2008), което разказва любопитната история за строежа на прочутия християнски храм през VI век.


Книгата разказва и за други впечатляващи градежи като Соломоновия храм, Партенона, Пантеона в Рим, готическите катедрали в Западна Европа, джамиите в Османската империя, както и десетки църкви, манастири, къщи и мостове по българските земи, построени от строителните братства.


Из "Свещеният триъгълник"
Последно сбогом


През 325 година Римската империя останала с един император - роденият в Ниш Константин. Той напуснал Рим, оставяйки само една следа - триумфалната арка на Форума до Колизея, която не буди възхищение като оригиналност, но пък е направена в пропорциите на златното сечение. Смята се, че тя е повторение на арката на Север. По негово време майсторите каменоделци вече не били предпочитани. Новите модерни материали и липсата на перспектива да се работи вече в Стария град принудили строителните братства да търсят нови предизвикателства другаде. От политическа гледна точка Рим бил изпразнен от съдържание, затова и Константин обърнал гръб на Запада.


Свещеният триъгълник
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Част от великите майстори и техните ложи поели след императора към провинциалния Византион, стара гръцка колония. В техните умове и ръце живеели плановете на Новия Рим, стига инвеститорът да проявял щедрост към тях. Но за да могат те в пълна сила да демонстрират обичайното си високо ниво, трябвало езичникът Константин да направи още една решителна крачка - да узакони християнството. Стотиците варианти на новата религиозна система я превръщали в една нееднородна и противоречива идейна смес. Кой е Христос - бог, човек, син на бог, кой е духът, който е родил Исус, на всички тези въпроси трябвало да се даде задоволителен отговор. Затова Константин свикал събор в Никея и след остра полемика правилното християнство се настанило трайно в политиката.


Без да е приел християнството, Константин станал Божи помазаник и се установил във Византион. Последван бил от патриарха, който моментално се настанил в новата столица, която императорът нарекъл на себе си. Така градът "обявил война" на Рим. Императорът лично обозначил границите на Новия Рим, осигурявайки 100 кентария злато за строителство на 16 км крепостни стени с 400 кули и дворци, храмове и обществени сгради. Целта била една - Константинопол да засенчи блясъка на Рим. За целта културните паметници от всички крайща на империята били опаковани и изпратени в столицата. По този начин покровителят на християнството си осигурил 8-метровата колона от делфийския храм на Аполон, от Рим била взета знаменитата статуя на Атина Палада, както и колоната със собствената му статуя. По-късно в Константинопол се озовал и 30-метровият обелиск от епохата на Тутмос ІІІ, взет от египетския Хелиопол.


Заедно с най-великите произведения на майсторите на камъка и дървото към новата столица потеглили и техните наследници. Така в периода от 324 до 330 г. Константинопол станал място на най-великата среща в историята на човечеството.


Римските и източните строителни ложи започнали съвместно да изпълняват крайно амбициозния проект на императора. Благодарение на тях в Константинопол били изградени приблизително 30 внушителни дворци и храмове, над 4000 обществени сгради, хиподрум, над 150 бани, 8 водопровода и още множество сгради. Идеите на Константин в областта на строителството били продължени и от неговите наследници и в продължение на векове Византия станала място за изява на таланта на братствата.


Резултатите от тази изумителна среща обаче не се измерват само в застроените площи. Римските майстори, които били преки наследници на източните ложи, в продължение на около 600 г. успели да изградят собствен стил. Поради стечение на обстоятелствата те развили и дообогатили строителните технологии и съответните материали, но без да късат връзката с прародината.


От своя страна източните ложи, преки продължители на традициите от времето на пирамидите, успели да съхранят своята автентичност. По този начин при строежа на градските стени на Константинопол се срещнали два колкото еднакви, толкова и различни субекта. От тяхното сливане се родила една нова автентичност, която обединила символите на Изтока и Запада. От тях по-късно произлезли символите на братството на оперативните масони. Но за това ще стане дума по-късно.


Трябва да отбележим, че тази среща на строителните традиции имала фундаментално значение за новата религия. Именно майсторите на дървото и камъка трябвало да предложат нова визия на християнските храмове. Дотогава полулегални, без каквато и да е представа за култова архитектура, християнските мисионери извършвали своите ритуали в частни домове, в катакомби и землянки. Сега, когато християнството било легализирано и църквата получила солидно количество пари и имоти, то трябвало да се лансира пред обществото и с визуални идеи.


И отново щафетата поели майсторите, "въоръжени" с отвес, чук и нивелир, за да издигнат първите домове на християнството и неговия Бог. Те са "виновниците" за изработването на моделите и построяването на стотиците храмове в пределите на империята и извън тях. Колкото християнството ставало по-силно, толкова то било по-зависимо от братството на камъка и дървото. Колкото ставало по-богато, толкова по-голяма била нуждата му от братята зидари.


И тъй като държавната и църковната власт преследвали една цел, съвсем естествено се стигнало до датата 23 февруари 532 г. Тогава Флавий Петър Сабатий (известен като Юстиниан І) направил първата копка на най-високия от 7-те хълма на Новия Рим, за да премери силите си не с готите, персите или славяните, а със самия Соломон и за да се провикне след 5 години:


Соломоне, надминах те!


Тези думи излезли от устата на най-великия император на Източната римска империя Юстиниан І на 27 декември 537 г., когато църквата "Св. София" била готова да посрещне миряните. В продължение на повече от 1000 години тази църква била най-голямата в света. Тя се издига величествено над всички сгради в огромния мегаполис. Куполът й е с диаметър 31,5 м, а от изток и запад към него са изградени два полукупола. Оригиналността на съоръжението се състои в това, че куполът е "отделен" от основата с 40 прозореца, от които нахлува дневната светлина. Така се получава един изумителен оптичен ефект - посетителите остават с впечатление, че куполът е спуснат от небето на златна верига - така е описана църквата от историка Прокопий. Визуалният ефект се усилвал от мозаечната украса, която представлявала огромен кръст сред множество звезди. Дължината на централния кораб е над 100 м, височината му достига 56 м. Приема се, че тук е демонстрирана най-престижната архитектура от византийската епоха.


Плановете и изпълнението на тази респектираща постройка били поверени на Исидор от Милет и Антимий от Трал. За съжаление, времето не е съхранило данни за тях. Но от друга страна, ако имаше информация, това би било притеснително. Защото днешната комерсиална гледна точка е неприсъща за невероятната скромност на братството. Безспорно е едно, че строителите са представители на източните ложи.


Значението и ролята на архитектурните и строителните решения в "Св. София" са основополагащи за бъдещето на християнската концепция в храмовото строителство. Тук, освен идеята за грандиозен куполен храм, са разработени и принципите за многокуполна църковна сграда. Храмът обаче е еталон не само за християнската култова архитектура, а и за мюсюлманската - няколко века по-късно "Св. София" била обърната на джамия, а нейният план станал образец за османските строители.


През 558 г. обаче невероятният купол рухнал при поредното земетресение. За местните това било катастрофа. Великите майстори вече не били сред живите и затова реконструкцията била поверена на Исидор Млади. Което не било трудно, защото плановете били запазени в ложата, към която той принадлежал. Исидор бил племенник на милетския архитект, който построил оригинала. Този факт само потвърждава практиката от работническите селища в Египет бащи да предават на синовете си уменията си и недвусмислено говори за принадлежността на строителите на този архитектурен шедьовър.


Замисълът на Юстиниан І бил изпълнен перфектно - сградата и до днес устоява на пулса на земните недра и на политическите карамболи. За разлика от него Соломоновият храм не успял да се съхрани, но затова пък легендата за него и за строителите му е вечно жива. Докато, по ирония на съдбата, Юстиниановият храм оцелял, но пък легендите за него умрели, а за строителите му не се знае почти нищо. Ние обаче ги разпознаваме по делата им.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4548 Неутрално

  Изключителен материал, накратко обобщил най-важните моменти по главната тема!
  Поздравления!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 2. 3 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  ,,В продължение на повече от 1000 години тази църква била най-голямата в света.”


  ....... СРАМ ЗА ЕРДОГАН!.........

 3. 4 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  Св. София е архитектурен шедьовър , който увековечава знанията , уменията и трудолюбието на предците ни.Пожелавам на всеки , който още не я е посещавал , да я посети !.........За мен тя е достойна да влезне в списъка с чудесата на света !

 4. 5 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2751 Разстроено

  Смяната на предназначението на църквата в джамия е БОЛЕЗНЕН УДАР СРЕЩУ ХРИСТИЯНСТВОТО!
  Ердоган заслужава адекватна и ответна реакция с мюсюлмански храмове в България!

 5. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4548 Неутрално

  До коментар [#5] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Ония горе ще ги накаже, спокойно. И наказанието въобще няма да закъснее...
  После ще се тюхкат, но ще е късно...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 6. 7 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 985 Разстроено

  Нов мрачен епизод от световната и християнската история. Ще запазя спомена от посещението си преди повече от 20 години на храма в който са миропомазвали византийските християнски императори.
  Срамно петно върху лицето на Турция!

 7. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3313 Неутрално

  Моята прогноза е,че няма да има протести. И след десетина години вече всички ще са свикнали с новото статукво на "Св.София".

 8. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4548 Неутрално

  До коментар [#8] от "deaf":

  "Свети Четиридесет мъченици" също са я превърнали в джамия, после пак си я връщаме като цълква, подобни случаи има доста само в България, така че, времето лекува...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 9. 10 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Затова не искайте от Европа да отстъпва пред исляма.
  Той не се е променил, няма и да го направи, това си е откровено войствена религия.
  Джамиите на другите континенти, тук да се строят само църкви.

 10. 11 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  До коментар [#7] от "Драгомир Дончев":

  Такава долна паплач са,че като чуя турчин и лошо ми става

 11. 12 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  До коментар [#8] от "deaf":


  Протести няма да има! Ще има смяна полумесеци с кръстове!

 12. 13 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  По-лесно е на готово, вместо да се блъска за да дигне нова джамия - щрак с пръстите и ... готово. Така диктаторите печелят "народната любов".
  Единият нахлу в Крим, другият превърна в джамия християнския храм.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 13. 14 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  До коментар [#6] от "hamiltonf":

  То Ония горе колко пъти ги друса и те пак не се сещат!

 14. 15 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  До коментар [#13] от "simval":


  По-лесно е на готово, вместо да се блъска за да дигне нова джамия - щрак с пръстите и ... готово. Така диктаторите печелят "народната любов".Единият нахлу в Крим, другият превърна в джамия християнския храм.
  —цитат от коментар 13 на simval


  Ероган е кокшкар в сравнение с дребния ....той вдигна и "Самая Европейская " джамия. насред Москве........

 15. 16 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  Всяка държава трябва да утвърждава духовните си ценности!
  Не бива повече да позволяваме разрастването на чужди религии в държавата. Още повече че със смяната ба статута на Света София БУКВАЛНО СЕ ПОГАЗВАТ ПРАВАТА НА ХРИСТИЯНИТЕ В ТУРЦИЯ, които са подложени на асимилация по един много груб начин!

 16. 17 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3209 Любопитно

  Много ми е странен начина на изказа в откъса от книгата. ... Не ми звучи на добър български, ама може и да бъркам ...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 17. 18 Профил на Соломон Гилотен
  Соломон Гилотен
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Не си ме надминал!

  Много съм тъп
 18. 19 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3209 Любопитно

  Чета, някои пишат че ”оня горе” щял да ги накаже. И християнството и исляма са монотеистични религии. Та колко от ”оня горе” има? Не е ли един? И храма не е ли в сърцето?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 19. 20 Профил на Соломон Гилотен
  Соломон Гилотен
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Чета, някои пишат че ”оня горе” щял да ги накаже. И християнството и исляма са монотеистични религии. Та колко от ”оня горе” има? Не е ли един? И храма не е ли в сърцето?
  —цитат от коментар 19 на DDR


  Остави ги тея!Храма е в чекмеджето!

  Много съм тъп
 20. 21 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  До коментар [#19] от "DDR":


  Чета, някои пишат че ”оня горе” щял да ги накаже. И християнството и исляма са монотеистични религии. Та колко от ”оня горе” има? Не е ли един? И храма не е ли в сърцето?
  —цитат от коментар 19 на DDR


  ГДР.....звучиш някак си..... "зидарски".......съфорумниците няма да те разберат.......

 21. 22 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#10] от "НеКой":

  Ислямът не е войнствен, Ердоган е войнствен.

 22. 23 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  До коментар [#22] от "iazdakaja":


  Не е верно!

 23. 24 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  До коментар [#22] от "iazdakaja":


  Тези които убиват-убиват викайки Алах е акбар!
  Недей да лъжеш!

 24. 25 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3209 Весело

  До коментар [#21] от "KRAFTWERK":

  Виноват 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 25. 26 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5384 Неутрално

  Доно не замажат отново с вар уникалните икони-мозайки.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 26. 27 Профил на Соломон Гилотен
  Соломон Гилотен
  Рейтинг: 0 Любопитно

  До коментар [#22] от "iazdakaja":Тези които убиват-убиват викайки Алах е акбар!Недей да лъжеш!
  —цитат от коментар 24 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  А братята руснаци,мириканци,френци,ънгличани и т.н......,чий го дирят в техните държави?И по-морално ли е да убиваш, без да викаш "Аллах акбар"?

  Много съм тъп
 27. 28 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#23] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  То така аз мога да издокарам православието най-войнстващо - както напомня как православните свещеници освещаваха танкове през Юговойните, примерно. Не, че не беше голям срам, ама чак пък така да обобщаваме...

 28. 29 Профил на Lord Elrond
  Lord Elrond
  Рейтинг: 658 Неутрално

  О, дневник масоните ли го спонсорират? Хахахах!

 29. 30 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 1126 Весело

  Хммм ... въобще не ми се чете толкова дълга статия но бих казал. Ако българските управници имат топки, ще затворят джамията в центъра на София и ще я обяват за "Музей на революционното движение в България"
  Мойсей от петкнижието... око за око зъб за зъб!
  Поздрави от непознат остров.

  robin ot Crusoe
 30. 30 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Много ми е странен начина на изказа в откъса от книгата. ... Не ми звучи на добър български, ама може и да бъркам ...
  —цитат от коментар 17 на DDR


  Мислех си същото. Оприличих го на някаква фентъзи-история, или на учебник за четвърти клас. После гледам - че той откъсът бил от книга за "оперативното масонство" (хабер нямам какво е това). Накрая викам - бе я да видим какъв е тоя автор, и се оказа, че негова "специалност" е да изкарва всички - от Юстиниан през Иван Шишман, до Паисий Хилендарски и Софроний Врачански, Левски, Иван Вазов... били оперативно работещи масони. Бе Стойчо Керев в писмена форма.
  Не, благодаря.

 31. 32 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  DJ-ят в дискотеката: - Готови ли сте да избухнеееем? От задните маси: - Аллах акбар!😂

 32. 33 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5161 Неутрално

  До коментар [#4] от "KRAFTWERK":

  Беше! За съжаление ислямизмът на Ердоган я превърна в джамия! Със светската държава в Турция е свършено! Ататюрк се върти в гроба си! Много жалко! 😞

 33. 34 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5161 Неутрално

  До коментар [#4] от "KRAFTWERK":

  Беше! За съжаление ислямизмът на Ердоган я превърна в джамия! Със светската държава в Турция е свършено! Ататюрк се върти в гроба си! Много жалко! 😞

 34. 35 Профил на evc43646304
  evc43646304
  Рейтинг: 59 Неутрално

  Затова не искайте от Европа да отстъпва пред исляма.Той не се е променил, няма и да го направи, това си е откровено войствена религия.Джамиите на другите континенти, тук да се строят само църкви.
  —цитат от коментар 10 на НеКой


  Тюфлек Ганьо казва "Добре..." и се засили към салатката.

 35. 36 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  Дано ескалацията която предизвиква бесния Ердоган, свърши с връщането на Константинопол в християнски ръце!

  Да се свали гипса от древните византийски мозайки по стените и тавана (мюсюлманите ги покриват защото не позволяват образи в храмовете си) и да се види отново катедралата в цялата ѝ красота!

  Съвременни цнимки на тези мозайки съществуват, само защото, се прави реставрация на интериора около 1930-та от италиански специалисти и използват възможността да ги почистят, заснемат и покрият отново след това.

 36. 37 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  До коментар [#28] от "iazdakaja":


  Целия свят не ви иска заради Ердоган -не може да уважава другите религии! Това е положението! Докато не го свалят диктатора така ще е! Вашата религия ТРЯБВА ДА СЕ ОЗАПТЯВА!

 37. 38 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2789 Неутрално

  Колкото ставало по-богато, толкова по-голяма била нуждата му от братята зидари.ю
  ______________
  Западните либерасти католици,дюнмета и зидарчета - никога не са били против да се изтребват православни и исляма да вилнее на изток!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 38. 39 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  Дневник, Константин не е роден в Ниш. Роден в в римски град, близо до територията на днешен Ниш!
  Ниш, който според допитването за Първата българска екзархия е българска територия и е бил такъв поне 1000 години.
  Същият Константин, който възкликва "Sardica Mea Roma Est" и иска да прави София столица не империята!
  То според русофилистчните източници и Ескус е бил главния център на "сръбското" племе Трибали, нищо че се намира на територията на днешна плевенска област, а най-впечатляващите съкровища от времето на трибалите са намерени в центъра на Враца.

 39. 40 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3209 Неутрално

  До коментар [#30] от "робин от Крузо":

  ”Око за око —> зъб за зъб” (или око за две, зъб за чене) е старата до Христова доктрина. Иисус Христос донася ново учение. Това за протокола.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 40. 41 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  До коментар [#27] от "Соломон Гилотен":


  Виж какво ще ти кажа,защото не си наясно. Ердоган води една много враждебна политика освен към суверенитета на съседните нему държави и срещу християнството като религия!

 41. 42 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5161 Весело

  До коментар [#20] от "Соломон Гилотен":

  "Храма е в чекмеджето."

  А за Шехерезада - е в Бистрица! 😂🤣

 42. 43 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#37] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Няма наша - ваша, всичките религии са ОК, проблемът е в тези, които злоупотребяват с тях. Например турските националисти с исляма, българските националисти с православието и т.н. Всяко стадо си има черни овце.

 43. 44 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3539 Неутрално

  Църквата "Св. София" в Истанбул, музей от 1934 г, отново е джамия, реши Върховният административен съд на Турция днес, 10 юли.

  Турция направи огромна крачка назад!
  Културна!

 44. 45 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  До коментар [#43] от "iazdakaja":

  Не бъркай национализма с фанатизма!

 45. 46 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3539 Неутрално

  Доно не замажат отново с вар уникалните икони-мозайки.
  —цитат от коментар 26 на Незнайко в Слънчевия град


  За кратко видях в клип работата на шпаклите, които свалят стенописи.
  Християнски!

 46. 47 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#45] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Те нацитата го ползват като инструмент. Всичките си приличат като капки вода.
  Добре, че Европа държи нашите Ердогановци в шах, те не са си показали рогите.

 47. 48 Профил на inlineonline
  inlineonline
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Обърнете внимание, че до смяната на статута през 1934 година от джамия на музей Турция се е разпадала... разлагала, след което се стабилизира и просперитира като ислямска репубилика до този момент, на връщането на "Света София" в джамия. Остава ни да видим тези, които защитават храма Господен, какво са им подготвили на мюслитата. Може и да излязат прави пророците, че Турция, ще стане пак християнска. Ще поживеем, ще видим. Господ си зне работата. Груб грешен ход на мюслитата.

 48. 49 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  Измислената, по подобие на Югославия след ПСВ държавичка, наречена на плебеите турци в Османската империя е плод на същите самонадеяни аристократи от XIX век, разпокъсали българските екзархийски територии в ТРИ държави. Кяжество България, Източна Румелия и турска Македония.
  Срамота е да продължаваме да търпим тази изостаналост сред нас.

  ... вън тюркетата от Кипър

  ...

  Navigare Necesse Est
 49. 50 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4352 Неутрално

  Оня отгоре е оставил хората на последствията от собственото им лицемерие ! Кой в Европа постави султана на място ? Лицемерни приказки за сътрудничество в НАТО, нали ? А Русия ? Алъш - вериш с турски поток и атомни централи ! Американците - чудят се как да не загубели Турция като съюзник в Алианса ! Ми те отдавна са я загубили....А султана си прави каквото си иска ! Много жалко за Света София ! Дотук с човешкото късогледство и лицемерие ! И безкрайна глупост !

 50. 51 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3538 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Ерпоганщина

  До коментар [#13] от "simval":

  По-лесно е на готово, вместо да се блъска за да дигне нова джамия - щрак с пръстите и ... готово. Така диктаторите печелят "народната любов".
  Единият нахлу в Крим, другият превърна в джамия християнския храм.

 51. 52 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3313 Неутрално

  До коментар [#39] от "klecho":

  Парадоксът е че император Константин е бил на 100% античен човек!

 52. 53 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3538 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  В Топлистата религиите са утопии №1.
  А вам все равно.
  Кви са ваште всички ОК религии офчо?

  До коментар [#43] от "iazdakaja":
  До коментар [#37] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Няма наша - ваша, всичките религии са ОК,

  проблемът е в тези, които злоупотребяват с тях.
  Например турските националисти с исляма, българските националисти
  с православието и т.н.

  Всяко стадо си има черни овце.

 53. 54 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3538 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Ерпоган значи грабител изопачител на ислям!?

  Ако Мустафа Ататюрк се вдигне от Маволея
  би тикнал диктатора в миши... немавзолей.

  А ако Хиро Мустафа... Международна реакция на Организацията
  на обединените (нации)

  До коментар [#22] от "iazdakaja":
  До коментар [#10] от "НеКой":

  Ислямът не е войнствен, Ердоган е войнствен.

 54. 55 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3538 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Историята май пак се повтаря.

  В 14 век AD
  Тимур Тимерлан затворил Баязид в клетка (l Анкара)
  за публична гледка

  #54
  Ерпоган значи грабител изопачител на ислям!?

  Ако Мустафа Ататюрк се вдигне от Маволея
  би тикнал диктатора в миши... немавзолей.

  А ако Хиро Мустафа... Международна реакция на Организацията
  на обединените (нации)

  До коментар [#22] от "iazdakaja":
  До коментар [#10] от "НеКой":

  Ислямът не е войнствен, Ердоган е войнствен.

 55. 56 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#54] от "dnevnikar":

  Не знам как ще реагира Хиро Мустафа, но знам как ние трябва да реагираме: точно обратното на Ердоган - да си уважаваме джамиите и историята. Точно за да се разграничим от Ердоган. Щото утре него няма да го има, но България остава мултиетническа и мултирелигиозна територия и ще й трябва равновесие и мир.

 56. 57 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  До коментар [#40] от "DDR":

  Хммм ... винаги съм обяснявал, че има хора които пишат това което знаят, но има хора, като мен, които знаят това което пишат, а ти къде се слагаш, че не те виждам?

  Петокнижието (Битие, Изход, Левит, Числа и Второзаконие) е създадено от Моисей, когато той записва думите на Бог на планината Синай. Според преобладаващото днес научно становище, то е съставено по време на Вавилонския плен (VI век пр. Хр.) на основата на по-ранни текстове. В началото на V век пр. Хр. то за пръв път е пренесено от книжника Ездра от Вавилон в Юдея, където в средата на същото столетие е фиксирана и неговата съвременна редакция.

  Левит, Глава 24
  1 И говори Господ Моисею и рече:
  20 строшаване за строшаване, око за око, зъб за зъб: както направи повреждане на человека така да се направи и нему.

  Поздрави от непознат остров.

  robin ot Crusoe
 57. 58 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2695 Неутрално

  До коментар [#56] от "iazdakaja":

  "Щото утре него няма да го има, но България остава мултиетническа и мултирелигиозна територия и ще й трябва равновесие и мир"

  Оставаше да кажеш е мултинационална! Много ви отърва да ви толерират докато сте малцинство но там където сте мнозинствода се държите като господари към различните от вас!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 58. 59 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 1126 Весело

  До коментар [#40] от "DDR":

  Хммм ... за всички примати, дето место да се почесват по задниците и да си бъркат в носа и от скука слагат миниси, като този от "бившата източна Германия' ще допълня....
  Мойсей е един от най-старите и уважавани пророци на исляма!
  Петкнижието е основа на "Стария завет" и по подобие и като части на символика на този завет, е разделилата се от католическата църква, така наречената "ортодоксална" позната на всички нас, защото сме кръстени в нея "Източно православна църква!"
  Айде лек ви ден и поздрави от непознат остров.

  robin ot Crusoe
 59. 60 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  До коментар [#14] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":
  До коментар [#6] от "hamiltonf":

  То Ония горе колко пъти ги друса и те пак не се сещат!”
  ——
  Може пък напротив—сетили са се и сега ще Му се дупят да ги не друса

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 60. 61 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  Пиха ли недоволните по една студена вода?
  Хайде сега......живота продължава....

  Bukalemun
 61. 62 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  До коментар [#50] от "samoedin":


  “ Много жалко за Света София ! ”
  ——
  Що тъй? Тя не била ли музей досега? Т.е. събирали пари за зяпане, един вид peepshow. A сега го направили на храм на духовността ... на рязаните. Т.е. Ердоган изгонил търговците от храма ... по примера на Ицко отпреди 2 хилядолетия

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 62. 63 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  До коментар [#52] от "deaf":

  Точно така.....
  И до Justinianus, Ая София е била повече пагански отколкото християнски храм......

  А статията е доста поучителна.....
  Припомня на кратко дългия живот на храма....

  Bukalemun
 63. 64 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4170 Весело

  До коментар [#62] от "Gretel":

  Ейй....много си груба, мадам.....
  А ти от кои предпочиташ....?

  Bukalemun
 64. 65 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  До коментар [#64] от "eti mehter":

  “ Ейй....много си груба, мадам..... ”
  ——
  Пърдон, Ети! Нямах намерение да ти изземам функциите. Позволих си да оприлича твоя кумир на Иисуса Христа само щото ти си беше заебал постa. Ами сега ти си наред, дай да та видим как ша лазиш изискано. Три, четири.. старт!

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 65. 66 Профил на Петя
  Петя
  Рейтинг: 4092 Неутрално

  Виждате ли, етническия им модел., а каква е символиката ? Никой не смее и да се обади.

 66. 67 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#58] от "Julian Mall":

  Нали това казвам - грешките на другите не са повод и ти да грешиш.
  От "мнозинството" съм и точно затова не искам разни наци-та да ми мътят водата, отговаряйки на екстремизма с още повече екстремизъм. Те в цяла Изт.Европа са над санитарния минимум и това е много тревожно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK