Книгата на Иван Кръстев и Стивън Холмс ще излезе на български през октомври

Трудът по политическа психология на Иван Кръстев и Стивън Холмс спечели наградата Lionel Gelber.

© "Обсидиан"

Трудът по политическа психология на Иван Кръстев и Стивън Холмс спечели наградата Lionel Gelber.Книгата The Light that Failed на Иван Кръстев и Стивън Холмс, отличена с престижната канадска награда Lionel Gelber, ще излезе на български в началото на октомври. В превод заглавието е "Имитация и демокрация. Как Западът спечели Студената война, но загуби себе си". Издател е "Обсидиан".


Книгата на двамата интелектуалци, която изцяло преобръща разбирането за кризата на либерализма, вече излезе на английски и немски през ноември миналата година. Тя беше оценена от критиката като проникновена, хвърляща светлина върху времето на тоталната имитация, началото на което е разпадът на СССР и сателитите му. Още през декември германското издание на "Имитация и демокрация" оглави класацията на авторитетния "Ди Цайт" за нехудожествена литература.

Имитация и демокрация
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете
В своя труд по политическа психология Иван Кръстев и Стивън Холмс твърдят, че предполагаемият край на историята всъщност се е оказал само началото на Ерата на имитацията. Гледайки към историята от последните 30 години, те показват, че вълната от популистка ксенофобия в Източна Европа се дължи предимно на негодуванието срещу императива на Запада регионът да стане като него.


"Целият ни живот е подражание. Но "краят на историята" е епоха на подражанието, защото след края на Студената война остана само един модел, който си заслужаваше да бъде имитиран: западният модел. Съветският модел се беше провалил и всички ние искахме максимално бързо да станем като Запада, да станем нормално общество. Но това, за което тогава не си давахме сметка, е, че разделението на света на имитатори и модел е силно уязвимо. Подражателят много скоро разбира, че животът в страната Папагалия има своята тъмна страна. Позицията на политически имитатор е особено болезнена в една културна среда, която непрекъснато ти казва да си оригинален и уникален", заяви Кръстев в интервю за "Дойче веле" в края на 2019 г.
Иван Кръстев е политолог, председател на Управителния съвет на Центъра за либерални стратегии в София и изследовател в Института по хуманитарни и социални науки във Виена. Той е автор на стотици статии за европейската и световната политика, както и на мeсечна рубрика в "Ню Йорк Таймс". Пред 2020 г. получи престижната награда за европейска есеистика "Жан Амери". Книгата му "След Европа" (2017) е преведена на 18 езика.


Стивън Холмс е професор по право в Нюйоркския университет. Преподавал е политически науки и право в Харвард, Чикагския университет и Принстън. Автор е на книгите: "Бенжамен Констан и създаването на модерния либерализъм", "Анатомия на антилиберализма", "Теория на либералната демокрация: Желания и ограничения", "Мантията на матадора: Американският безразсъден отговор на тероризма" и "Началото на политиката".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK