Книгата на Иван Кръстев и Стивън Холмс ще излезе на български през октомври

Трудът по политическа психология на Иван Кръстев и Стивън Холмс спечели наградата Lionel Gelber.

© "Обсидиан"

Трудът по политическа психология на Иван Кръстев и Стивън Холмс спечели наградата Lionel Gelber.Книгата The Light that Failed на Иван Кръстев и Стивън Холмс, отличена с престижната канадска награда Lionel Gelber, ще излезе на български в началото на октомври. В превод заглавието е "Имитация и демокрация. Как Западът спечели Студената война, но загуби себе си". Издател е "Обсидиан".


Книгата на двамата интелектуалци, която изцяло преобръща разбирането за кризата на либерализма, вече излезе на английски и немски през ноември миналата година. Тя беше оценена от критиката като проникновена, хвърляща светлина върху времето на тоталната имитация, началото на което е разпадът на СССР и сателитите му. Още през декември германското издание на "Имитация и демокрация" оглави класацията на авторитетния "Ди Цайт" за нехудожествена литература.

Имитация и демокрация
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
В своя труд по политическа психология Иван Кръстев и Стивън Холмс твърдят, че предполагаемият край на историята всъщност се е оказал само началото на Ерата на имитацията. Гледайки към историята от последните 30 години, те показват, че вълната от популистка ксенофобия в Източна Европа се дължи предимно на негодуванието срещу императива на Запада регионът да стане като него.


"Целият ни живот е подражание. Но "краят на историята" е епоха на подражанието, защото след края на Студената война остана само един модел, който си заслужаваше да бъде имитиран: западният модел. Съветският модел се беше провалил и всички ние искахме максимално бързо да станем като Запада, да станем нормално общество. Но това, за което тогава не си давахме сметка, е, че разделението на света на имитатори и модел е силно уязвимо. Подражателят много скоро разбира, че животът в страната Папагалия има своята тъмна страна. Позицията на политически имитатор е особено болезнена в една културна среда, която непрекъснато ти казва да си оригинален и уникален", заяви Кръстев в интервю за "Дойче веле" в края на 2019 г.
Иван Кръстев е политолог, председател на Управителния съвет на Центъра за либерални стратегии в София и изследовател в Института по хуманитарни и социални науки във Виена. Той е автор на стотици статии за европейската и световната политика, както и на мeсечна рубрика в "Ню Йорк Таймс". Пред 2020 г. получи престижната награда за европейска есеистика "Жан Амери". Книгата му "След Европа" (2017) е преведена на 18 езика.


Стивън Холмс е професор по право в Нюйоркския университет. Преподавал е политически науки и право в Харвард, Чикагския университет и Принстън. Автор е на книгите: "Бенжамен Констан и създаването на модерния либерализъм", "Анатомия на антилиберализма", "Теория на либералната демокрация: Желания и ограничения", "Мантията на матадора: Американският безразсъден отговор на тероризма" и "Началото на политиката".

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Всичко е имитация фалш, пародия, но точно поради тази причина се изтърква от употреба и престава да работи.

  НЕ останаха и нови пародии за измисляне, а и дори и да се измислят, хората са изградили имунитет...

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 2. 2 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 753 Неутрално
 3. 3 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 753 Неутрално  Защо статията не е означена като Платена Реклама ? 4. 4 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Не само Папагалия трябва да промени модела - по време на Студената война на Запада му беше лесно да се убеждава, че те са добрите и нямат нужда от промени, но след като врагът се разпадна и няма с кого да се сравняваш, настава време да се взреш в себе си.

  Което не значи, че книгата няма да си заслужава - Обсидиан имат доста добри попадения в политпрозата, а и Иван Кръстев има какво да каже. Ето това бих препоръчал по отношение на съвременна Русия и света: https://obsidian.bg/knigi/пътят-към-несвободата/

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 5. 5 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3990 Весело

  До коментар [#1] от "Боян Таксиров":

  Хайде сега,край на еволюцията ли предричаш?

  klimentm
 6. 6 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3990 Весело

  " Позицията на политически имитатор е особено болезнена в една културна среда, която непрекъснато ти казва да си оригинален и уникален", заяви Кръстев в интервю за "Дойче веле"

  Едва ли културната среда в България непрекъснато повтаря колко си уникален - по скоро обратното. Видяхме че дори в САЩ е възможен президент популист,очевидно обществата навсякъде се опитват по скоро да намерят някакъв нов модел на устройство,което разбира се няма да стане за ден два

  klimentm
 7. 7 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  Не съм чел книгата, вероятно няма и да я прочета. Но ми се струва нелепо и невярно да се поставят в един кюп всички страни от източна Европа. Ние вероятно имаме много по-голям опит в имитцията от всички останали. Който е живял преди 89та няма начин да не си спомня как имитираме че работим, имитираме че строим социализъм, имитирахме всичко. Сега просто сме сменили социализъм с демокрация. Разбира се има и напредък. Напредъкът е в частния бизнес, там имитацията не върви, иска се яка работа.

 8. 8 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Това ми напомни да я изкопая тая книга и да я изтрия, спестих 600к от облачно пространство... малко чистота.
  Книгата са вопли от балончето на либералните демократи. Захвърлих я още в началото, защото тезата е безумна: че либдема са провалил щото победилия Запад напънал сички страни да го имитират, а пък Тръмп са бил дразнел от имитаторите... Боже, земи си събери вересиите! И туй го пишат сега, повече от 20 годин след като Фарид напипа проблеми с либдема и напрай кариера от това. Не ме интересува дали описанието на специфичните проблеми на Источна Европа са правилно описани. Проблемът на книгата е в основата — неразбиране на проблемите на либдема в самата Западна система

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 9. 9 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 286 Неутрално

  аз знам и кои хора "няма да си причинят това" да я прочетът

 10. 10 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Едно време Кръстев беше интересен. Вече не. Грантовете развалят и най-добрите от добрите

 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 862 Разстроено

  Активното слюноотделяне е започнало от рано сутринта!
  Жалко!
  Поне да бяхте прочели книгата!
  Напомня ми историята с осъждането на книгите та Соложеницин по време на комунизма от Съюза на българските писатели които дори не са ги били чели осъждайки ги!

 12. 12 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#5] от "klimentm":

  Не, напротив.
  Еволюцията се движи на скокове.
  Сега сме в период на разпад на старата парадигма и зараждането на нова.
  И новата НЯМА да е корпоративният фашизъм и неофеодализъм, IT матрицата и т.н.
  Те НЕ могат да решат проблема с апатията и отвращението на човек от системата, а само могат да ги засилят.
  Виждаме демографската криза. Тя е хубаво нещо. Реално така хората отхвърлят системата, дори и да не го осъзнават по този начин.
  Трябва нова парадигма. И отговорът не може да бъде в ексхумирането от гроба и гримирането на отдавна отхвърлени "ценности".

  Отговорът ще да е нещо ново. Което плаши.
  Най вече тези с власт.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 13. 13 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  До коментар [#12] от "Боян Таксиров":

  Брилянтен анализ. Напълно съм съгласен.
  Новите проблеми и предизвикателства изискват и нови подходи и решения. Проблемът е, че имаме остра липса на иновативно и креативно мислене в социалната и политическата сфера. Вместо да търсим нови решения на съвсем нови предизвикателства, ние само слушаме цитати какво били казали Аристотел, Адам Смит или Монтескьо преди стотици или хиляди години.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 14. 14 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 699 Весело

  Кръстев и на пръсти да се надига няма да може да над плета на грантовото му финансиране. В същност и 1147 книги да напише, с 147 „престижни“ награди да ги отличат, няма да могат да оправдаят провала на една обречена система, както и да въртят сучат, както и да заглавичкат, не могат да скрият очевадния факт, че богатите стават по-богати, а бедните по-бедни!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 15. 15 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 699 Весело

  Кръстев и на пръсти да се надига няма да може да надникне над плета ...

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 16. 16 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3990 Неутрално

  До коментар [#12] от "Боян Таксиров":

  Имменно

  klimentm
 17. 17 Профил на koevip
  koevip
  Рейтинг: 18 Неутрално

  "Гледайки към историята от последните 30 години, те показват, че вълната от популистка ксенофобия в Източна Европа се дължи предимно на негодуванието срещу императива на Запада регионът да стане като него."
  Какво падение на Ив. Кръстев. Ако това е така, защо черпи с пълни ръце от неговите ресурси. Или го финансира някой друг???

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK