"Народе????" – 9 книги за Апостола

"Народе????" – 9 книги за Апостола

© "Изток - Запад"На 18 юли се навършват 183 години от рождението на Васил Иванов Кунчев. Тази дата не се отбелязва тържествено, тъй като знакова за Апостола на свободата се смята неговата гибел през февруари 1873 г.


"Дневник" ви предлага колекция от 9 книги, всяка от която е с принос към разкриване на фундаменталната роля на Васил Левски за българското Освобождение.


Васил Левски. Живот, дела, извори - том 1: Извори
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
"Васил Левски. Живот, дела, извори - том 1: Извори" от Димитър Т. Страшимиров


Димитър Т. Страшимиров (1868 - 1939) - писател, публицист и общественик, събира оцелелите документи, свързани с живота и делото на Васил Левски.
В първата половина на януари 1923 г. карловци, които живеят в София, се събират и решават да издадат паметен сборник по случай 50-годишнината от смъртта на Левски. Няколко дни след това на общо събрание от представители на всички културни дружества в столицата идеята е одобрена и се създава Народен комитет "Васил Левски". Министерството на просветата веднага одобрява идеята, но вместо сборник, дава насоки да се събере документалното наследство на и за Апостола, за да има България негова обстойна биография. С изпълнението на тази задача е натоварен Димитър Т. Страшимиров.
Той обяснява появата през 1929 г. на сборника "Васил Левски - живот, дела, извори" така:


"За Левски се писаха много книги. Много повече, отколкото за всяка друга величина от миналото. Всички тези книги обаче почиват де повече, де по-малко върху смътно запазени спомени от онова време. Аз разделих моята работа на две части: извори и биография. Биографията ще почива върху тези писмени документи, които давам сега.


Настоящият първи том не е пълен, разбира се. Едни от документите са унищожени още навремето от страх пред претърсвания на турската полиция. Други има тепърва да събираме от частни ръце. Трети, които са най-значителни, лежат извън България - главно в Цариград - и не са прибрани досега по наша некадърност. Похарчи се едва ли не един милион по командировки.


Но нека се надяваме, че занапред ориенталският отдел при Народната библиотека ще се сдобие с лице, специално подготвено за целта, и ще се постави под ръководство с по-искрена и последователна мисъл за наука."


Васил Левски. Живот, дела, извори - том 2: Извори
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
"Васил Левски. Живот, дела, извори - том 2: Извори" от Димитър Т. Страшимиров


Тук са включени писма, писани през периода 1871-1872 г. до Апостола от негови съратници като Филип Тотю, Любен Каравелов, Димитър Общи и др. Изданието съдържа и писма между различни личности от епохата, които дават по-пълна представа на читателите за духа и събитията от този период, като например писмото от Филип Тотю до Панайот Хитов, писмата на Ангел Кънчев до Никола Обретенов и др.


Предлаганото издание включва мемоари и бележки от съвременници: на Панайот Хитов за Левски, дописка на поп Кръстю и др. Димитър Страшимиров е публикувал и събрана от него след Освобождението информация, свързана с личността на Апостола.


Десетилетия двутомникът можеше да се намери само в големите обществени библиотеки в страната. Едва през 2014 г. издателство "Изток - Запад" препубликува труда на Страшимиров. Той е базисен за всички изследователи на Васил Левски.


Васил Левски – Дяконът. Черти из живота му
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
"Васил Левски - Дяконът. Черти из живота му" от Захарий Стоянов


Първото издание е в далечната 1883 г., отпечатано в Източнорумелийската печатница на Едуар Дионне. Заедно с това тя е първата българска биография на Апостола, първо докосване до истинския профил на големия български революционер и демократ Васил Левски. През очите на един жив участник в националноосвободителните борби, какъвто е Захарий Стоянов, е описан автентичният образ на Апостола, с неговите митарства и премеждия в поробеното ни отечество.


Като романтичен герой той обикаля и буди съотечествениците си от робския унес, за да увисне безсмъртен на бесилото. Такъв е Васил Левски (Дяконът) на Захарий Стоянов. Такъв си остава в учебниците и в народната памет.


"Читателите да не търсят от мене строго безпристрастна оценка. Колкото и да се предвардях да бъда само прост тълкувател на факти и верни картини, не можах да се стърпя, за да не изпусна на някои места мои съждения и заключения", споделя Захарий Стоянов.


Васил Левски
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
"Васил Левски" от Николай Генчев


Едва ли има някой, който се интересува историята на България, да не знае името на изтъкнатия учен проф. Николай Генчев (1931 - 2000). Книгата има няколко издания и е сред задължителните на тема "Левски".
Първата част е написана на основата на стари проучвания на автора.


Във втората част, същинският принос на автора, се търси отговор на въпроса защо Левски е избран и канонизиран като герой и главен мъченик на българската история. Проследява се официалната литературно-публицистична оценка на неговото дело.


Специално внимание се отделя на народното преклонение пред Апостола. Като фон са разгледани и ключови проблеми на българската история и народопсихология.


Левски: Другото име на свободата
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
"Левски: Другото име на свободата" от Пламен Павлов


Пламен Павлов е професионален историк . Книгата му излезе през 2018 г. и се прие с голям читателски интерес
"От години едва ли не е норма да се говори как Левски не трябва повече да е "икона", а да бъде възприеман от гледна точка на човешките му достойнства и слабости. Витиеватите конструкции на тема "човекът Левски", напъните за неговата "демитологизация", изрази от рода на "необикновен със своята обикновеност" (или обратното?) не ни помагат особено да вникнем в същността на феномена Левски.


И се надяваме, че читателят на тази книга ще проумее истината - този "един син" на България, ако цитираме Ботев, надхвърля представите ни за обикновен човек. И дори за търсения от Ницше и нашия Пенчо Славейков "свръхчовек" Такава е истината за истинския Левски, за истинския човек", пише в анотацията си историкът.


Юридически поглед към Процеса на Васил Дякон Левски
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
"Юридически поглед към Процеса на Васил Дякон Левски" от Маргарита Златарева


Маргарита Златарева е съгражданка на Васил Левски. Била е конституционен съдия и преподавател по граждански процес.


Като професионален юрист разглежда процеса по осъждането на Васил Левски от чисто юридически ъгъл.
Златарева не счита, че Османската държава през 1872-1873 г. може да проведе процесуално издържан наказателен процес, сравним с тогавашното европейско наказателнопроцесуално право, а напротив - че наказателното производство е такова, каквото е позволила военно-административната система на империята по правото на Шериата.


В книгата се откроява уважителното отношение на Високата порта към "главатаря на бунта" и се подчертава как разкритията за революционната му дейност са смутили, разтревожили и застрашили "вътрешната безопасност" на тази все още огромна и силна империя.


Според авторката Портата е била принудена да проведе процес с отзвук в цяла Европа - могъщо оръжие за бъдещото национално освобождение.


Васил Левски – отвъд митовете, легендите и заблудите
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
"Васил Левски - отвъд митовете, легендите и заблудите" от Иван Лалев


Иван Лалев е историк, музеен специалист и директор (1991-2013) на Регионалния исторически музей в Ловеч. Изследва проблемите на Българското възраждане, както и делото на Васил Левски.


Кой е предателят на Левски? Защо е белязан като такъв поп Кръстю? Защо се премълчава убийството на чирака в дома на Денчо Халача в Ловеч? Какви са последствията от срещата на Левски и Николчо Цвятков с турските заптиета в местността Пази мост? Защо те не се стиковат с версията за предателството на поп Кръстю? Какво е влиянието на масонство върху национално-освободителното движение на българите? Как неусетно Левски стана индулгенция, икона за пречистване на гузни съвести?


Това са част от въпросите, на които авторът търси отговор.


В книгата не са останали встрани и въпросите, свързани с опитите да бъде канонизиран Апостола, с размонашването му, полемиката за гроба му и международния отзвук на съдебния процес срещу него.
"Свикнахме да обграждаме Левски с ореола на светец, изсушен и безкръвен за живот, да размиваме контурите му на реална историческа личност с важно място в българската история. Авторитетни историци си позволиха да превърнат спомена във факт, съмненията - в доказателства, легендите - в опорни точки", пише Лалев.


Левски
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
"Левски" от Яна Язова


Романът "Левски" на Яна Язова е част историческата й трилогия "Балкани" - епично платно на национално-освободителното движение на българите в края на османската власт.


Трилогията е завършена през 1962. Предложен приживе от авторката за печат е само първият том, романът "Левски", който самата Яна Язова нарича "Моята Библия". Въпреки че зад книгата застават авторитетите Димитър Талев и Георги Томалевски,тя е отхвърлена.


Романът е отпечатан едва 13 години след смъртта на писателката, подготвен по чернови. В следващите години излизат и двете други части на трилогията, също разчетени по запазени чернови в Централния държавен архив, тъй като оригиналите са задигнати и са в неизвестност и досега.


Масонската ложа и братството на Левски
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

"Масонската ложа и братството на Левски от Румен Василев


Първото издание на книгата е от 2005 г., а през 2008 г. излиза и ново, допълнено издание. Изследвайки забравени и потулени спомени на съвременници на Апостола, неговите писма и историографията отпреди 1944 г., авторът разкрива неизвестни страни от живота и личността на Левски, неговата тайна организация и изобщо българското революционно движение през XIX век.


Книгата проследява нишките, които тръгват от разпъването на Иисус Христос, кръстоносните походи и тамплиерите, минават през буржоазно-демократичните революции в Европа през XVIII и XIX век и стигат до Васил Левски.


Оказва се, че най-великият българин е повлиян от масонството и организира комитетите си по матрицата на тайните общества на Свободните зидари. Книгата съдържа множество автентични свидетелства в подкрепа на тази теза и запълва бели петна в историята ни.

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2077 Разстроено

  Ако можеше Левски да види свободата, за която умря....

 2. 2 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4248 Неутрално

  До коментар [#1] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Ами човека ясно е казал:
  "Който ни освободи той и ще ни пороби" и думите му се оказаха пророчески,уви

  klimentm
 3. 3 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Ако можеше Левски да види свободата, за която умря....
  —цитат от коментар 1 на Аз съм българче обичам наште планини зелени

  Ако Левски можеше да види цитата "Народе???" , тука даже с 4 удивителни, щеше да се обърне в гроба!

 4. 4 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Ти като българче , знаеш ли от къде е това "народе???"

 5. 5 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Не бе, много ми е интересно, има ли някой , дето си спомня как се появи това "народе???"
  винаги съм различавал троловете по това , ако напишат накрая "народе???"
  Обаче Дневник ги надмина - "народе????""
  Много срамна и явно забравена история....

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  До коментар [#2] от "klimentm":

  Не помня бойко доган пееФски и някакви патреоти да са ни освобождавали от каквото и да било освен от парите нни , мечтите ни и децата ни !!!
  И скоро ще си платят за стореното !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  До коментар [#5] от "amanotwas":

  Я кажи ти, другарю милиционер, Ако беше жив Левски от коя страна на барикадата щеше да бъде - от страната на Народа или от страната на Изедниците ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  До коментар [#2] от "klimentm":

  “ Който ни освободи той и ще ни пороби" и думите му се оказаха пророчески
  ——
  Още по-пророчески са думите му “Боку ке падне”... и особено онова, че “Компирот на женскиот пазар ще биде 3.50 килото идната неделя”

  Източника на изреченото? ... че май не закачаш че туй лепне като близалка за балъци

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 9. 9 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  До коментар [#3] от "amanotwas":


  “Ако Левски можеше да види цитата "Народе???" , тука даже с 4 удивителни, щеше да се обърне в гроба!”
  ——
  👍

  Ще погледна утре заран колко минуса сте събрали... от тия дето му ходят редовно на гроба

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 10. 10 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  До коментар [#1] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":Ами човека ясно е казал:"Който ни освободи той и ще ни пороби" и думите му се оказаха пророчески,уви
  —цитат от коментар 2 на klimentm


  Не знаеш колко си прав ! От тук , от там - пак руският генерал Решетников ни избира президент и му залага условия , който той с неистиви усилия , чрез манипулирането на по-податливата на внушения част от хората / народа не ми звучи добре / се старае да изпълни ,за да не се изложи пред руснаците
  . Сега очаквам минуси от платени тролове , от хора излъгали се да гласуват за Радев и съжаляващи , от правоверни социалисти и от жълтопаветни другари , водени от Бабикян , Хаджигенов , Минеков / нещо , за които помнят като СТАЛИН , ТИТО , ДИМИТРОВ ! Приятни и спокойни сънища ! И сънувайте Росенец !
  А иначе Левски е колос в сравнение с пионките в президентството и другаде 1

 11. 11 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4248 Весело

  До коментар [#8] от "Gretel":

  "Излиза книга с 60 писма на Васил Левски
  Изданието е събрало общо 60 писма на Апостола в две части. В първата част са поместени фототипни копия на писмата, а във втората те са разчетени. Запазен е автентичният текст, писмата не са адаптирани към съвременната езикова норма, обясни още Мартин Чорбаджийски.

  Има писма на Левски до Найден Геров, Георги Раковски, Любен Каравелов, Данаил Попов.

  Поместено е и предсмъртното писмо на Апостола с някои от най-запомнящите се прозрения – „Времето е в нас и ние сме във времето“ и „Тоз, който ни освободи, той и ще ни пороби“ и завещанието към съратниците да продължат борбата за освобождение на България."

  https://www.bnr.bg/post/101082787

  klimentm
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  До коментар [#10] от "doroteus":

  Дами и господа, агентите на властта във форума все повече си изпускат нервите. Открито мразят и ругаят наши сънародници и заплашват с физическа разправа !!
  Това означава само едно - СТРАХ ГИ Е !!!
  ПОБЕДАТА Е БЛИЗО !!!
  МУТРИТЕ ВЪН с 300 !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1310 Гневно

  Борисов и Гешев май се готвят за гражданска война. Мафията срещу народа.

 14. 14 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  До коментар [#11] от "klimentm":

  https://www.bnr.bg/post/101082787
  ——
  Това Вашето требе да е или самобичуване или приемате, че Междузвездни Войни е документален запис. Господ Ви е дал пипе, ползвайте го поне за простички неща

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  До коментар [#13] от "Симо":

  Има такива индикации, като гледам,как тук подгряват мекеретата им и нагнетяват омраза.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4248 Неутрално

  До коментар [#10] от "doroteus":

  Знаеш ли какво ще ти кажа,че българский народ нивга не е бил единодушен по никой важен за него въпрос,че нивга не е желал истински свободата си,бива някой друг да дойде да ни освободи,или да чакаме съединение от силните на деня,винаги някои са искали едно,други друго а трети трето! Ето защо аз съм много черноглед за бъдещето ни ей така спокойно можем да се влачим още сто години!

  klimentm
 17. 17 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4248 Весело

  До коментар [#14] от "Gretel":

  Ами остава тогава да предположа че Левски е изпратен от Рассията за да подготви почвата за руско/турската война? Или че най малко е желаел силно някой друга да дойде и да ни освободи?

  klimentm
 18. 18 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Първата биография е на Георги Кирков, една година преди Захари, 1882. "Васил Левски (Дяконът) : Чърти от живота, деятелността и траг. му кончина : По случай парастаса на IХ му год"
  Също и един биографичен разказ от 1880 на Сава Кършовски "Апостолите в Елена"

  "Министерството на просветата веднага одобрява идеята, но вместо сборник, дава насоки да се събере документалното наследство на и за Апостола, за да има България негова обстойна биография. С изпълнението на тази задача е натоварен Димитър Т. Страшимиров."
  Нито ред верен. Идеята за издаване и на документалното наследство като самостоятелен том е на Димитър Страшимиров. Министерството оказва единствено известна финансова подкрепа на комитета.
  Историята на комитета сама по себе си е интересна. Целта му е да напише биография на Левски във връзка с 50-годишнината 1923 год, книгата излиза 1945 или 1947, в смисъл на първата страница пише 45а, на последната 47а... Нещо като с фабриката... Димитър Страшимиров е човекът от редакционната комисия през 23-та год, който трябва да я напише, като подписва и договор с комитета. През цялото време до смъртта си през 1939 год. твърди, че ще е готова във всеки един момент... като за тези 16 години издава въпросните "Извори" като базисен труд нужен за "биографията"... написва втора! предистория... "История на Карлово", публикувана след смъртта му... както и още една много ценна книга, свързана с епизод от живота на Левски.... ИГНОРИРАНА от съвременните "левсковеди". Биографията я дописва асистента му, Иван Унджиев. Не става ясно, какво е получил като книга или чернова. Това е т.нар. "научна" биография. Научният ѝ апарат е около 500 стр. Тухла. Основа на левсковедството. Лично аз намирам един малък, но много важен детайл доста притеснително смотолевен. Честно казано в една или друга степен нямам доверие на нито един от "левсковедите". В моята класация бих ги подредил: 1. Захари - емоциално, висока достоверност, не е познавал Левски, но през целия си живот е вървял по неговите стъпки и пътеки, та до смъртта; 2. Д Страшимиров - Извори - Левски в оригинал, с кратък коментар от левсковед номер 1, ДТС, човекът създал архива на Възраждането, спасил и обнародвал почти всички документи свързани с Левски; 3. Унджиев - Васил Левски 45/47 - Подробна... Другарят Унджиев има бляскаво кариерно развитие след промените. Оглавява и новосъздаден институт към БАН Ботев-Левски, чийто научен принос е клонящ към нула; 4. ДТСтрашимиров - Левски пред къкринската голгота - Отваря очите; 5. Николай Генчев - Васил Левски. Генчев е пич... Книгата е високо ниво във всеки смисъл на думата; От 6. до 9. място давам колективно на левсковедската книжнина от 1987 год, в това число и Яна Язова! Много стойностни издания, много нови елементи, напук на перестройката

  I shave with Occam's razor
 19. 19 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  До коментар [#16] от "klimentm":

  Звучиш като оня сорт хора, дето сеят ореха и чакат орехите да са готови утре..

  Черногледството е хубаво нещо ако те мотивира да промениш ситуацията някак, дори с един малък жест, дори ефекта му да е след много години. . Внуците ти ще ядат орехи...

  По скоро си от хората дето не сеят орехи и гледат напред колко мрачно ще бъде бъдещето без орехи..

 20. 20 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4248 Весело

  До коментар [#19] от "Ramon Asvalda":

  Трийсе години не е "утре"!
  За толкова време превърнаха Сингапур от миризливо блато в цветуща съвременна държава,за малко повече евреите построиха Израел в пустинята на празно място,на нас обаче ни трябват изглежда сто и трийсе?!

  klimentm
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#3] от "amanotwas":“Ако Левски можеше да види цитата "Народе???" , тука даже с 4 удивителни, щеше да се обърне в гроба!”——👍Ще погледна утре заран колко минуса сте събрали... от тия дето му ходят редовно на гроба
  —цитат от коментар 9 на Gretel


  Един от мен! И аз ходя редовно!

  I shave with Occam's razor
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  До коментар [#17] от "klimentm":

  “ Ами остава тогава да предположа”
  ——
  Вие си предполагайте квото Ви душа сака, ама не тъпчете думи в устите на мъртвите само щото ви отърва на политическите ви предпочитания.

  Не ща да зная кви ги вършите по гробищата ... ако Ва допускат там, де. Прости му, Господи! Той не знае какво прави.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 27. 27 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#1] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Ако можеше Левски да види свободата, за която умря....
  —цитат от коментар 1 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  А бе, свободата си е свобода, какво да й гледа.
  Той, ако можеше народа ни да види, щеше сам отново да се върне в гроба си.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 28. 28 Профил на Dubai
  Dubai
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "klimentm":

  "Който ни освободи той и ще ни пороби" и думите му се оказаха пророчески,уви
  ================

  Негатив-
  Лъжа-
  Проф. Пламен Павлов: Няма такава фраза в документалното наследство на Васил Левски. Не би могло и да има точно такава конструкция, тъй като тя показва едно мислене в ретроспекция за след като България вече е била освободена по начина, по който знаем. Така че кога е създадена тази фраза, как тя се появи – на това могат да отговорят вероятно текст-критиците на наследството на Левски, по-скоро не на наследството на Левски, а написаното за Васил Левски. Факт е, че тази фраза се появи в едно така наречено предсмъртно писмо на Васил Левски, което е абсолютна мистификация. И това беше доказано много пъти, от много колеги. Пръв беше д-р Георги Владимиров в една статия във вестник „Култура“ преди много години, повече от 10 г. Колегата проф. Пламен Митев и много други специалисти са показвали, че става дума за една мистификация, вероятно с благородни цели създадена, но просто няма такова нещо от това, което знаем от автентичните документи, свързани с Васил Левски.

 29. 29 Профил на deacon
  deacon
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Бих добавил като задължителна и книгата на проф. Дойно Дойнов - "Левски - Най-ясната загадка" от 2012 г.

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  „Ето близо е вече времето да докажем на душманите, че българинът не ще бъде вече роб, а свободен. И който от тях не признае нашите закони и не заживее с нас по същите граждански правила, той в един миг с всичко ще стане на прах и пепел.“

 31. 31 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  От книгата на Мерсия Макдермот за Левски научих за него много повече , отколкото се изучаваше в училищата през годините на социализма. Книгите , които се предлагат сега тогава ги нямаше.

 32. 32 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  Непременно трябва да се прочете книгата на Янко Гочев "Убийството на Васил Левски. Виновниците"


  В тази книга авторът осветлява съдебния фарс срещу Васил Левски и изяснява ролята на Русия в лицето на нейния представител граф Николай Игнатиев за осъждането и обесването на великия ръководител на българската революционна организация.

  Янко гочев показва ролята Русия - империята която не може да търпи независима от нея българска революционна организация, бореща се за независима българска държава. Поради което същата тази Русия чрез своя представител граф Игнатиев (наричан от българите по това време - граф Лъжко) прави всичко възможно за унищожаването на българската революционна организация и за погубването на Левски.

 33. 33 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  До коментар [#30] от "Роси":

  👍👍👍

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK